PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Da li ping ovisi o Bandwidthu? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=176070)

generic 31.01.2010. 18:17

Citiraj:

Autor gnjepar (Post 1556473)
Pitanje je bilo "Da li ping ovisi o Bandwidthu?", ti ovdje uzimaš neke specijalne slučajeve... Zaboravi to sve, Internet je građen od milijardu različitih podmreža koje imaju svakakve medije i prijenose i brzine.

BTW svjetlovodno vlakno isto tako ima neku brzinu prijenosa pa tako i vrijeme pinganja.

Pročitaj topic još jednom pa ćeš na prvoj stranici vidjeti o kakvom slučaju su dvojica prijatelja raspravljali.

Btw., i valovi preko vode imaju neku brzinu pinganja i kakve to sad ima veze s ovim jer kao što rekoh, nema smisla uspoređivati drukčiji tip tehnologije.

Moja poanta je: ako me sa serverom spaja svjetlovodno vlakno, neću imati nimalo manji ping do njega ako dodam još jedno svjetlovodno vlakno koje će mi udvostručiti propusnost prema tom serveru (kao opći primjer sam uzeo svjetlovodno vlakno zbog neosjetljivosti na EM interferenciju). Naravno da ću imati lošiji ping ako isto to vlakno zamjenim bakrenom paricom s istom propusnošću. Dakle, realni slučaj povećanja PROPUSNOSTI.

edit: Odakle dolazi riječ bandwidth? Možda band+width? Širina (frekvencijskog) pojasa?

gnjepar 31.01.2010. 19:10

Citiraj:

Autor generic (Post 1556488)
Pročitaj topic još jednom pa ćeš na prvoj stranici vidjeti o kakvom slučaju su dvojica prijatelja raspravljali.

Btw., i valovi preko vode imaju neku brzinu pinganja i kakve to sad ima veze s ovim jer kao što rekoh, nema smisla uspoređivati drukčiji tip tehnologije.

Moja poanta je: ako me sa serverom spaja svjetlovodno vlakno, neću imati nimalo manji ping do njega ako dodam još jedno svjetlovodno vlakno koje će mi udvostručiti propusnost prema tom serveru (kao opći primjer sam uzeo svjetlovodno vlakno zbog neosjetljivosti na EM interferenciju). Naravno da ću imati lošiji ping ako isto to vlakno zamjenim bakrenom paricom s istom propusnošću. Dakle, realni slučaj povećanja PROPUSNOSTI.

Ako staviš dva vlakna umjesto jednoga imati ćeš manji ping (manje vrijeme) jer je propusnost veća. Samo što će se to mjeriti u nano sekundama pa nećeš osjetiti, ali da, ping se mijenja sa propusnšću ma kakve ti medije koristio i od kojeg god materijala.

Sa_Stilom 02.02.2010. 08:06

Imat ćeš ne. Dapače, biti će isti!

OK, vidim da ste dotakli neke dobre činjenice, pa da zaokružimo.
Ovo što ću sada reći možda će se kositi s onim što sam rekao prije, ali nadam se da ćete shvatiti.

Naime, kad duboko duboko zakopamo se u teoriju, matematiku, fiziku, itd... Možemo reći i to crno na bijelo: Ping ovisi o Bandwidthu!
ALI, ukoliko cijelu priču sagledamo sa površine, sa strane korisnika možemo reći crno na brijelo: Ping ne ovisi o Bandwitdhu! Zašto?

Zato što, točno je da ping ovisi o Bandwidthu, ali nije točno da će se povećanjem bandwitdha prema samom korisniku smanjiti ping! Zašto?
Zato što je ping (ajmo reći) "definiran - formiran" od strane providera, odnosno njegovog linka.

Njegova propustnost je npr: 1000Gbps, u idealnim uvijetima (znači broj online korisnika je konstantan, broj iskorištenog bandwidtha je konstantan, itd...) koristeći istu modulaciju ako limitiraš korisniku liniju na 1Mb/s ili 2Mb/s imati će isti ping.

Nisam stručnjak za ovu temu, iznosim više svoje logičko razmišljanje, neka osobna iskustva na temelju kojih donosim zaključke, i ako sam u krivu, molim da me netko ispravi, obrazloži i to potkrijepi stvarnim primjerima.

Hvala ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:56.