![]() |
Citiraj:
čovjek ti je ljepo napisao koju matičnu i procesor ima, sumnjam da ti treba nešto više od toga Citiraj:
@MiL probaj ju na drugoj ploči, ako i tamo ne radi furaj na garanciju. |
Teške riječi su pale,ovo samo krv može isprat :Machineg:Zajebavam se malo al i mene zanima ta stvar jer isto imam p965 asus ploču i uskoro nabavljam novu grafu pa da ne bude nekih nekompatibilnosti.E sad oce li bit 4870 ili 4850 još nisam odlučio,vidicemo kako bude u đžepu mjesta.
|
Isprobaj na drugoj ploči,ja mislim da je ploča u kvaru,a možda je i grafulja kad je nova...
|
Ljudi bio je prokleti kontakt u slotu ili nesto vrlo cudno. Ajme srama... ;)
Izvukao graficku, otisao kod frenda, proba na P35, njemu radilo na x16, al mi je posteno izgadio glede temperatura ;) cak smo se i opekli kad smo je vadili. Par sati i piva poslje..malo prije je vratim u svoj komp kad ono pise x16 WTF!! Da nije malo PCB tanji na ovim ATI-cama pa ih treba skroz ravno ubosti i zavidat?! Ovo mi jos nije dogodilo sa PCIe slotom da nesto ne sjedne, pogotovo u mom tip-top kucistu. ;) Al i dalje razocaran performansama ..sad kad radi na x16 score u 3DMarku 2006 na default postavkama je 10200. Samo za 200 visi od rezultata kad je radila na x4 :( Al to je sad vec druga prica... Hvala svima na odgovorima! Stvarno nisam siguran sta je bilo..al sve upucuje na los kontakt. Dakle 4850 radi na P965 bez problema na x16 |
Probaj overclockat procesor pa ponovi 3dmark. Obrati pozornost na fps-e u animacijama, da vidiš koliko si dobio tamo...
|
@Denzil, ako ti se grafa pregrijava, probaj nać na netu moddani BIOS, ili ga napravi sam. Ista je stvar bila i sa 38xx serijom. Primijetio sam da nisi probao RivaTuner fan control, vjerojatno podržava 48xx seriju.
|
Probao sam s Rivom, ali nisam napisao :) .. ne podrzava jos.. rusi se kod pokusaja customizea.
Sto se BIOSa tice, skinuo sam ASUSov BIOS koji radi kak spada.. a i ASUS isporucuje software, SmartDoctor, kojim se moze regulirat vent bez problema... s tim da taj software radi samo s ASUS karticama sto se dakle postigne flashanjem sa ASUSovim BIOSom :) Ali necu je flashat jos.. ne gubi mi se garancija :) .. uostalom namjeravao sam kupit cooler takionak.. tak da cu sutra uzet S1 rev.2 i sve 5. |
Evo ga...E6600 dignut na 3.24GHz
3D Mark 2006 1.1.0 11678 SM2.0 - 4821 HDR/SM3.0 - 5724 CPU Score - 2838 Nekako mi je to sucky... :( Vidit cemo oce sta ubrzati biosima i driverima. Mozda bi trebao zavrtit Vantage al nema tog boga koji bi me natjerao da instaliram Vistu sebi.. |
Citiraj:
nije do grafičke nego do matične 100%,imao i ja isti problem na istoj ploči s X1900XTX baci oko u upute koje si dobio s matičnom morat ćeš promjenit poziciju nekih jumpera blizu utora grafičke..i naravno,provjeri u koji utor si je stavio...možda u krivi,gornji radi na 4x dok ovaj dolje na 16x (tako je namješteno po defaultu) EDIT: tek sad vidio da si riješio iako nisam shvatio u čemu je bio problem...stavio si je u krivi utor pretpostavljam,gotovo sam siguran :) jesam u pravu? :beer: |
Nije krivi utor nego graficka nije bila "sjela" kako treba mada mi nije jasno kako. Mozda nije bila skroz pod 90 stupnjeva prema ploci nego malo nagnuta, jer imam kuciste gdje se ne zavidavaju kartice nego ima neki quick release.ma jako cudno.. Samo jos jedan dokaz da treba prvo isprobati sve glupe i jednostavne stvari prije nego se upustis u pravi troubleshooting..
|
Citiraj:
stavi nove drivere |
|
Yes, yes, stavio nove "hotfix_xp32-64_dd_ccc_hd4800series_64899.exe" drivere i sve..
Mislim da se idem kupat na neki otok 15 dana, pa cu onda vidjeti sta je Ati smislio. Naci ce mi i Mavke do tada par biosa... Ove Sapphire 4850 iz ADM-a dolaze sa jednim od prvih "011.003.000.000" biosa. Ekipa na reviewima ima novije biose na grafickima...meni tu prije nesto smrdi... |
Citiraj:
Makar, koliko ja znam, mijenjanjem hlađenja na kartici se isto gubi garancija. |
Citiraj:
|
Ajde dosta o izjavama.. i vratimo se na 4850 :chears:
Kupio Accelero S1, montirao na grafu i .. nisam tolko impresioniran kolko sam ocekivao.. kratko receno. Doduse, nisam gotov s testiranjem strujanja zraka, tako da mozda se jos predomislim :) Evo kao prvo sto sam napravio sa regulatorima koje hladnjak ne pokriva.. ![]() ![]() ![]() Znaci od Zalmana one jezice sam popikao gore... jedva su stali ali su stali :) Nakon toga.. 4 sarafa i to je to.. fakat ne vidim kaje tu komplicirano.. ako se prate upute sve je prilicno trivijalno. Probao sam prvo full pasivno, jer ono ljudi se kunu da temp ne prelazi 6-65.. ja sam bio LOL.. ili nemamo istu grafu ili oni ne znaju opteretit istu. Jedan 3DM06 pass ju je zagrijao negdje do 67. Nakon toga 3min RTHDRIBL je zakurilo preko 80.. jezici na regulatorima su bili kipuci i tu sam sve prekinuo. E sad ovdje je bitno to da je grafa stajala na stolu, van kucista, i bez ikakve cirkulacije zraka... sto se na kraju pokazalo kriticno. Nakon toga sam samo stavio obicnu 80ku da puse odozada prema napred i temp nakon 10min RTHDRIBL nije presla 50 kolko se sjecam.. mozda 55. Tu se sad postavlja pitanje "oke, a kaj u kucistu?".. gdje cirkulacija postoji.. ali pitanje je kakva. Ja imam front intake, bocni intake koji puse direktno po grafi i odozada ispuh..sve 120mm Glacialtechove.. i nadao sam se da ce ovaj bocni vent sve ohladit.. nije bio efektan ko ona 80ka koja je na stolu puhala odozada.. odozada ispada da je najbolje :D Evo kak je to izgledalo nakon 10min RTH u tom zatvorenom kucistu, svi ventovi na 12V.. ![]() Znaci, vidi se da je max bio 70 stupnjeva.. s tim da je to bilo fullscreen 1280x1024 a ne defaultnih 640x480. Dakle 120mm vent, bocno, na 12V, po hladnjaku i ona je dosla do 70.. puno bolje nego stock ali ne dovoljno dobro. Jedino sto mi sad preostaje je da puknem 80ku odozada, na kavez od diskova, i vidim sto ce biti.. u meduvremenu, evo jos par brojki.. Ventovi na 12V, u idleu ili normalnom radu, grafa je negdje na 50-55 stupnjeva. Ako ih spustim na 5V onda temp skoci na 65 negdje. I kolko se sjecam, ako ih ostavim na 5V, i opet puknem RTHDRIBL, temp ide do 80. Dakle cirkulacija, bas po rebrima, je fakat bitna. Uzeo bi mozda i onaj turbo modul..no to mi je treci slot u kucistu koji gubim a to si ne mogu dospustiti. EDIT... Evo jedan mali update. Probao sam bez bocnog venta koji upuhuje svijezi zrak, ali stavio sam jednu 80ku, iz graficke, dakle na kavez za diskove, koji puse po duzini svih rebara hladnjaka.. i iskreno dobio sam sranje :D ![]() imagebam.coms Nakon 10min RTH, takoder fullscreen 1280x1024..temperature ko sa stock hladnjakom. Jedini razlog koji mi pada na pamet za ovo je taj da zrak koji sad taj vent puse je vec topli od diska koji je drito iza njega.. a i dolazak svijezeg zraka je drasticno smanjen s obzirom da 12ica fali na boku. |
Super je to, obzirom da 4850 u loadu trosi ~100W, 20W vise nego 3870. ;)
Ako stavis odozdo jedan 120mm vent, nece to ic preko 60C. |
Dole imam zvucnu.. jedno 2mm udaljnu od hladnjaka .. tak da-banana :S
|
Evo i ja sam svoju odlucio muciti nakon sta me ljutila s PCIe glupostima..;)
Dok sam cekao jedan dogadaj u stvarnom zivotu odlucio sam skinut original cooler i lupiti Zalmana VF700 Cu koji mi stoji u ormaru. Zalman je stavljen na sporijoj rotaciji cca 1400rpm! Znaci Artic Silver 5 na jezgru i oni plavi pasivci na ram. Ciscenje gumicom i alcom naravno. Regulatori voltaze ostavljeni na milost i nemilost elementima.. Najbitnije istaknite ambijentalnu temperaturu kad pisete tempove! Kod mene je ugodnih amb 30c bez klime. Klima je za slabice i nvida fanboyze ;) Sa stock coolerom je idle: 78c / load: 88c Sa Zalman VF700 Cu i AS5 pastom idle: 50c / load: 76c Regulatori voltaze fino peckaju prst kad it taknes, znaci negdje oko su oko 60c. Opet bolje nego stock, barem za jezgu, al se ram plavi coolerici prilicno uzare a i regulatorima voltaze sigurno nije svejedno. Sad je samo pitanje na kojoj temperaturi original cooler drzi ram i regulator voltaze. Dal je gore ili bolje od zraka? Ima ko laserski termometar? Sta da im sljedece radimo? ;) DISCLAMER: Ovo je sve radeno nakon 6 velikih piva i odricem se svga i svacega i sad idem leci... |
Citiraj:
Accelero S1 zauzme tocno dva slota, jelda? @MiL: to su super temperature za VF700 @1400rpm. Kad se sjetim kako je VF700 slabo hladio moju staru X1950GT, tko bi rekao da moze tako hladit RV770. :stoopid: Sto se tice regulatora, ja bih uzeo jedan 80mm vent na slabijim obrtajima (1000-1200) i pricvrstio na taj dio kartice da posteno ohladi regulatore. :) |
Citiraj:
|
Napandrci :D gore pravi vent (140 mm) i hladi ti sve
evo kako je kod mene http://www.imagesforme.com/out.php/i89820_P1010036.JPG |
Ma daj, ne mogu ja s tim zivit u kucistu ;) Mene je i S1 nervirao, a imao sam ga na 8800GT, pa sam presao na vf700 koji je bio vise nego dobar za nju.
Ma bas me zanima jel uopce treba dodatno hladenje volt regulatorima. Bilo je o tome govora i sa 8800GT koje su dolazile s single slot collerima. Slicna je situacija bila. Recimo Artic Cooling je tvrdio da ne treba dodatno hladiti volt regulatore. I stvarno, na mojoj 8800GT nisu bili hladeni jedno 6mj i nista se nije dogodilo. Sad je samo pitanje jel se vise griju na 4850? Cekam neku termo sliku 4850 pa da vidimo gdje se sta grije i koliko. |
zatvoriš ladicu i svi se poguše unutra:D..protok zraka..posvuda,glavno da puše..to je moto?:D:care:
|
Malo realniji pogled na 4850.
Citiraj:
|
istina, samo što će cijena i 4850 uskoro pasti...
|
Citiraj:
|
Nikako cijena nije ista ati i nvidija u cijenama su miljama daleko.
|
Then comes pricing. On this aspect Sapphire HD 4850 has, today, the biggest advantage, even with nVidia pushing their partners to drop GeForce 9800 GTX’s price down to USD 200.
|
Sad sam provjerio na nabava net-u, 4850 već od 1250 krznaša a 9800GTX od 1850 pa na gore...da je isto i nije:)
Sitna razlika od 130$... |
pa trenutno nije, ali vidiš što vele da bi trebala cijena 9800gtx pasti na razinu hd 4850... samo ko što kažem, kad izađe hd4870 ode 4850 30$ dolje pa će opet biti isplativija u odnosu na 9800gtx...
|
Pa zato se uzme 8800gts512 za sicu,jos kad nevidija baci optimizirane drivere one to ce biti show,nista jos od prelaska na novu seriju!!!!!!Znam da se ne proizvode ali ima li jos gts-ica u prodaji????
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Sad je 600 kunića više, pošteni hard ili četri gige meme:) Uskoro će biti i cijene 4850 niže budući da je ATI konačno dao dozvolu za overclockane modele pa bude vulgaris modelima još malo pala cijena... Koliko čujem-Endivija partnerima već sad guli kožu sa leđa, neće baš biti presretni sa spuštanjem na 200$ Pa nije Gainward krenuo delat i ATI-ce iz ljubavi nego zbog profita:) |
Okej, you win :D
Ovakav rasplet je odličan za krajnjeg kupca, samo neka se natjecu, a mi cemo imati brži proizvod po nižim cijenama. :) Jbg, ti, Jerry, Segregator ćete voziti ATI bez obzira, meni je tak svejedno...tak i tak mi X1950XTX radi čist okej u kompu....čisto malo da mi pishe ATI umjesto Nvidia. :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Slobodno lupi nekakav argument za svoju tvrdnju a ne vi ste fanATI-ci ili ma dobro pobijedio si...malo je neozbiljna takva spika:) Trenutno je razlika 600 kuna. A uskoro kak ti kažeš-budemo vidjeli... Ja čisto sumnjam u tu priču. |
Uskoro budu 9800GTX modeli samo na Tržnici, a u dućanima "novi" GTX+ sa ne baš tak sličnom HD 4800 seriji cijenom. nVidia prodaje još taj G92 koji im je ostal od početka godine kad im je TSMC (nakon kaj je naštancal masu RV670 čipova) odlučil za 15% povećati proizvodnju čipova za nVidiu, pošto je firma iz Santa Clare bila u maloj stiski s kakvih 400.000 čipova manje u odnosu na AMD. Prodavalo se bude dok se još može koji dolarček izvući na račun dobrih starih čipova, ali padanje cijene (i iščekivanje) do tolko jeftinog da nemreš vjerovati je čisti Sci-Fi.
|
Citiraj:
+performanse, cijena -drki hladnjak, CF ne dela (dobro) GTX, kao što si rekao, cijena je zasada takva kakva je, kada bude 200$, 4850 po 170 $ bude samo solidna konkurencija. Zašto, zato kaj velika večina nama pojma kaj kupuje, GTX je wow, the best of the best, a i razlike u performansam (vs. 4850) baš i nema. Vidjeti ćemo kaj će biti s poboljšanima driverima, možda to bude još jedan + za GTX. GTX+ je još jedan plus :D, bumo vidli koja će biti cijena kod nas. +preporučena cijena, performanse, hladnjak -podjednake performanse kao i 4850, Ista situacija kao i ova danas je bila sa 2900XT, ista, i to je neslavno završilo. Ovo me sve podsjeća na te dane. I taj GDDR5, kaj je to, čisti marketing, nema gotovo nikakve koristi od meme na 3600MHz, i to na neku foru 3600MHz, malo 900MHz, pa malo ne :D Nema se kaj mudrovati, sve karte su na stolu, sada treba vidjeti kako marketing radi i to je to. Niti s jednom karticom se ne može pogriješiti. I da, ja sam neozbiljan, hehe...a segre piše samo na ATI pf, samo o ATI kartica i to je meni ok. Svaki tvoj post o envidi je spradnje, i zato ne vidim razloga da meni sudiš kaj se zajebavam. |
Zna li netko koje su klokabilne mogućnosti ove grafe? Gledam uokolo sve neki površni podaci. Ima li netko da se igrao s time pa da zna?
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:11. |