PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mediji (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=34)
-   -   Taiyo Yuden (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=59653)

Ubleha 08.02.2007. 23:17

Tako treba, ja kada vidim neke svoje poznanike i njihov odnos prema medijima poludim jos se zale nesto im necita dvd ili preskace mu film.

vedo 08.02.2007. 23:21

Citiraj:

Autor Ubleha (Post 639639)
Tako treba, ja kada vidim neke svoje poznanike i njihov odnos prema medijima poludim jos se zale nesto im necita dvd ili preskace mu film.

Imaš pravo,zato ja svojim frendovima kažem,ako što trebaš dođi s medijem pa ću ti snimit što želiš....,ako želiš da ti mediji budu u tip-top stanju,drugačije ne ide!

igorba 09.02.2007. 01:39

Dobar je Sony, naravno kad je "pravi" Sony. Naravno, svi mediji znaju imati oscilacija, ali su kod kvalitetnih medija one puno manje i puno rjeđe, a prosječna kvaliteta puno viša. Evo popisa najkvalitetnijih medija:

MCC004
MCC03RG20
MAXELL 003
MXL RG04
SONY D21
SONY16D1
TYG03
YUDEN000T03
...tu još eventualno dodati TTH02, RICOHJPN03 i to je manje više to. Ovo su upravo i mediji (16x) koji su na većini 18x prža podržani na 18x, što samo po sebi govori u prilog njihove kvalitete.

Hrubi 12.02.2007. 13:35

Citiraj:

Autor igorba (Post 638586)
CD-R: Verbatim Pastel - cijena oko 1.60 kn po komadu, ima ga za kupiti na dosta mjesta...

DVD-R/+R: Plextor DVD mediji, ili Verbatim Pastel, pakiranje od 5 kom u boxu cca. 25 kn. Ili, bolja varijanta, pronaći "obične" Verbatim DVD-e Made in Japan (prepoznati ih možeš i po tome što im je spindl sive, a ne crne boje). Spindl od 25 kom, prije naknade na budale bio je 61 kn u Formelu (tj. F.C. Osijek, njihova podružnica), a 71 kn u Ve-milu. Sad je par kuna skuplje. U Ve-milu su samo +R mediji (25 pk) bili TY, a u Formelu i -R i +R (25 pk). Jesu li još uvijek, ne znam, ja napravio zalihu.

Ja sam jednom kupio DVD Verbatim Pastel slim paket 5kom. u Diskont 24 i nisu bili Yuden,ali sad se ne sjecam kojeg su proizvodjaca tocno bili.Cak mozda Ritek G03,ali nemojte me drzati za rijec.

igorba 12.02.2007. 14:21

DVD Verbatim Pastel (kao i CD-i Pastel) morali bi biti Taiyo Yuden. Ritek G03 su 2x mediji kakvi su se prodavali dok još nije bilo Diskont24 web shopa. Da nisu slučajno bili TYG03? To su naime Taiyo Yuden DVD-R 16x mediji. DVD-R diskovi imaju kod koji počinje s TY, a DVD+R diskovi kod koji počinje s YUDEN.

Hrubi 12.02.2007. 16:29

Citiraj:

Autor igorba (Post 643113)
DVD Verbatim Pastel (kao i CD-i Pastel) morali bi biti Taiyo Yuden. Ritek G03 su 2x mediji kakvi su se prodavali dok još nije bilo Diskont24 web shopa. Da nisu slučajno bili TYG03? To su naime Taiyo Yuden DVD-R 16x mediji. DVD-R diskovi imaju kod koji počinje s TY, a DVD+R diskovi kod koji počinje s YUDEN.

budem pogledao doma pa javim

Hrubi 12.02.2007. 20:12

Citiraj:

Ispravak netocnog navoda.
To su bili DVD-R 16x MCC 03RG20,pastel,slim pack.
a prije toga sam bio kupio isti takav pack,ali su bili Made in Japan,bili su 4X,plus format i naravno Yuden.

igorba 12.02.2007. 21:39

Citiraj:

Autor Hrubi (Post 643492)
Ispravak netocnog navoda.
To su bili DVD-R 16x MCC 03RG20,pastel,slim pack.
a prije toga sam bio kupio isti takav pack,ali su bili Made in Japan,bili su 4X,plus format i naravno Yuden.

Čudno. Jesi siguran da su Pastel, a ne Colour (slični su, samo ovi drugi imaju intenzivnije, žarke boje, i naravno onaj mali natpis dolje desno na kutiji je različit)? Koja je bila zemlja proizvodnje ovih 16x?

Hrubi 12.02.2007. 21:54

e sad si me nasao:-)
Zemlja podrijetla je bila Europa men se cini.

igorba 12.02.2007. 22:13

A čuj, pitam, pa ako znaš znaš. Čudno mi je to jer bi Pastel Verbatimi morali biti TY, barem kod nas u Europi (u ostalim dijelovima svijeta ionako su dosta rijetki), ali danas čovjek ni u što ne može biti 100% siguran. Danas vrijedi jedno, sutra drugo... zato bih molio sve koji su pročitali ovaj thread, a imaju neka drugačija saznanja (praktična, s našeg tržišta), da to napišu pa da ažuriram.

Delta S4 12.02.2007. 22:22

Citiraj:

Autor igorba (Post 643638)
A čuj, pitam, pa ako znaš znaš. Čudno mi je to jer bi Pastel Verbatimi morali biti TY, barem kod nas u Europi (u ostalim dijelovima svijeta ionako su dosta rijetki), ali danas čovjek ni u što ne može biti 100% siguran. Danas vrijedi jedno, sutra drugo... zato bih molio sve koji su pročitali ovaj thread, a imaju neka drugačija saznanja (praktična, s našeg tržišta), da to napišu pa da ažuriram.

Neki dan sam u Metrou u Rijeci kupio 50kom spindle verbatim CD-a. Na naljepnici(deklaraciji) na kojoj piše uvoznik, godina uvoza i zemlja porijekla, pisalo je Kina. Slučajno(ili ne) ta je naljepnica bila naljepljena točno na mjestu gdje na samom omotu kutije piše zemlja porijekla. A na samom omotu piše Indija...

Ne znam koliko je to bitno, ali eto, ako nekome nešto znači, neka pripazi. Preporučam da u trgovini lagano odlijepite tu naljepnicu i vidite pravo stanje stvari jer očito da su oni skloni pisati svašta na deklaraciji.

igorba 12.02.2007. 22:30

Ma i ja sam čuo nešto o selidbi dijela proizvodnje Verbatima iz Singapura u Kinu, ali dosad nisam vidio kod nas njihove medije proizvedene bilo gdje osim Taiwana, Indije i Japana (i Singapura, ali samo DL medije).

Hrubi 13.02.2007. 07:37

Citiraj:

Autor igorba (Post 643638)

A mozda su i bili Colour,fakat se ne sjecam.

A vezano u CD-ove,nedavno sam kupio u Ve-milu spindle 50 kom.Verbatim CD-R sa bijelim gornjim otiskom koji su bili Yuden.Mogu se prepoznati po tome sto im je onaj mali unutarnji krug od matt plastike a ne skroz proziran.

Citiraj:

Nasao sam jednog DVD pastella iz one prve serije sto sam kupio.To je DVD+R 4x Yuden000 T01

domy_os 13.02.2007. 09:01

Alo, Hrubi, postoji tu i EDIT tipka...

igorba 13.02.2007. 09:57

Citiraj:

Autor Hrubi (Post 643884)
A vezano u CD-ove,nedavno sam kupio u Ve-milu spindle 50 kom.Verbatim CD-R sa bijelim gornjim otiskom koji su bili Yuden.Mogu se prepoznati po tome sto im je onaj mali unutarnji krug od matt plastike a ne skroz proziran.

Matt unutarnja plastika je jedan od dodatnih znakova raspoznavanja TY-a (kod CD-ova). Ti bijeli su bili extra protection surface, jel'da. Našao sam navode da oni (samo spindl od 50) mogu biti TY, ali uz naznaku rijetko, a nisam nikad čuo/vidio da ih ima i kod nas. Znači, ima i kod nas takvih :) Ubacit ću ih u onaj Verbatim thread.

Hrubi 13.02.2007. 10:18

Citiraj:

Autor igorba (Post 643947)
Matt unutarnja plastika je jedan od dodatnih znakova raspoznavanja TY-a (kod CD-ova). Ti bijeli su bili extra protection surface, jel'da. Našao sam navode da oni (samo spindl od 50) mogu biti TY, ali uz naznaku rijetko, a nisam nikad čuo/vidio da ih ima i kod nas. Znači, ima i kod nas takvih :) Ubacit ću ih u onaj Verbatim thread.

fakat nemam pojma kakva je bila i sto je pisalo na kutiji jer ih je frend kupio i raspakirao.Ali identicni su onim obicnim bijelim CMC Magneticsima.Ubuduce cu obracati paznju: goood :
Jucer sam kupovao u Vemilu CD-R pastelle ali nisam vidio da li ima dotcnih Yudena,u biti nisam puno ni obracao paznju.

Isus 13.02.2007. 12:50

Bilo je svojednobno Kvarkovih DVD-R 8× kaj su bili TY, sad neznam kaj imaju. TDK odavno nije više TDK, milsim da su sredinom prošle godine prestali proizvoditi sami medije. Zadnje "TDK" kaj sam ja naletio su bili Moswer baer India : suicide.

Hrubi 13.02.2007. 13:10

a jel mi netko moze objasnit razliku izmedju Audio cedeova i "obicnih" data blank cedeova?Mislim....i data cedeji sviraju u audio uredajima,cemu onda Audio cd?

domy_os 13.02.2007. 13:27

Audio CD-i su možda malo više prilagođeni sviranju u linijskim playerima, valjda imaju neki sloj s većom refleksijom ili šta već od "običnih" CD-a...

Ubleha 13.02.2007. 13:37

Imaju samo kod na sebi po kojem ih stacionarni snimaci prepoznaju i dopustaju snimanje na njih.

igorba 13.02.2007. 14:35

Da, razlikuju se prema kodu koji nose, ponekad koriste drugačiji premaz i obično su namijenjeni nešto nižim brzinama snimanja. Naprimjer, Verbatim Music CD koristi MetalAZO, a obični Verbatimi koriste SuperAZO; certificiran je na 16x (iako ga neki snimači mogu snimiti i na 32x, a neki opet samo na 8x), i još ima onu lijepu gornju stranu što izgleda kao LP ploča. Nažalost, vrlo često je slučaj da je jedina razlika dizajn gornje plohe. A u posljednje vrijeme kao da su odustali od ovakvih CD-ova (noviji Verb. Music CD-ovi su izgleda kao i obični, osim dizajna).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:22.