PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Dual Channel + nforce2 Ultra (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=37962)

Nehaj007 24.04.2006. 18:44

po ovome što si napisao memorija ti ne radi kako treba, jer da radi prošla bi memtest i na 400 u dual modu pa isti sam problem i ja imao i napisao sam to, riješenje - kvalitetnija memorija predviđena za dual

markkc 24.04.2006. 19:24

I ja sam to razmišljao. Kroz neko vrijeme budem zamjenio memoriju.
Nego, reci koji ti hladnjak koristiš za ploču?

dDario 24.04.2006. 20:08

Ako ti se još da možeš odvrtit memtest na 400 sa svakim stickom zasebno... jer ako zasebno prolaze nije problem u memoriji. A ako ne prolaze pukni memoriju na 400 a proc na 166 da eliminiraš i proc.

markkc 24.04.2006. 20:56

Mislim da bi mogao biti problem u memoriji koja ne zna raditi brzo u dual channel, kao što kaže Nehaj007. Ona je potpuno ispravna pojedinačno i zajedno.
Dokaz će biti potpun nakon što testiram memoriju u DC na 400MHz na drugom računalu.
thnx for advice.

Nehaj007 25.04.2006. 10:12

po ovome što si napisao izgleda da ni ne trebaš vent za northbridge ako ti pod opterećenjem ne prelazi 40stupnjeva, ja ne kažem da memorija nije ispravna sama za sebe i moja je bila, zato sam je i prodao bez problem komad po komad, nego u dual channelu moraju biti isto brze (ili spore) da ne gube sinhronizaciju ni nakon dugo vremena, zato se obično i prodaju u paru, ja nisam imao na ploči opciju za isključit dual pa sam morao zamjenit memoriju, ako kada isključiš dual to je sve stabilno i radi kako treba pa super problem riješen: Drone :

BrunoZG 25.04.2006. 14:31

glupost, kod mene je radilo u dual chanellu, 2x 256 MB kingmaxa 333, jedan jednostrani a jedan dvostrani u kombinaciji sa 512 MB supertalenta 400 MhZ MB (CL2)

Kad kazem radilo , onda mislim i radilo stabilno, a ne da se je samo bootalo. Tu ne samo da nisu bili isti moduli, nego je sve bilo pomijesano, jednostrani, dvostrani , i raznih CL. I ne samo to nego su kingmax 333 bili i cisto pristojno overclokirani.

Citiraj:

Autor Nehaj007
u dual channelu moraju biti isto brze (ili spore) da ne gube sinhronizaciju: Drone :

Nehaj007 25.04.2006. 17:12

na 400 ili 333

Nehaj007 25.04.2006. 17:13

pod ovim mislim na brzinu memorije ne fsb-a

BrunoZG 25.04.2006. 18:59

Ak pitas mene, FSb je bio u gornje napisanoj kombinaciji 196 MHZ, memorija je uvijek radila sinhrono sa FSB-om, dakle na istoj frekvi.

Prvo sam imo 2 kingmaxa od DDR 333 (jedan jednostrani ,drugi dvostrani), koji su radili na 196*x2 (DDR 392) u dual channel, jedno vrijeme su cak radili i na FSB-u 200 , al mi je tu kod mnozitelja 11 bio proc na granici za potpunu stabilnost.
Kasnije sam na ta 2 dodao jos jedan kompletno drukciji super talent od 512MB, i on je u kombinaciji sa ova 2 gore radio opet u dual chanellu, na FSB-u 196.

Trenutno je situacija kao u sigu.

Nehaj007 26.04.2006. 09:56

ne znam baš korliko markkca tješi što je tebi radilo

BrunoZG 26.04.2006. 11:53

Ne tjesi Marrkca, samo mu govori da ti pricas bedastoće...

Jel on čak ima 2 potpuno ista RAMA, i hoće ih samo na default frekvenciji, sto na zalost neće radit jel je nešto neispravno, ili eventualno nekompatibilno.

markkc 26.04.2006. 14:02

1 privitaka
Evo zanimljiva stvar. Bio sam u međuvremenu (isfrustriran problemom) poslao jedan mail Gigabyteu i dobio odgovor. Prije svega moram reći da je pohvalno od Gigabytea što se upoće javio (2-3dana). Stvar je dakle u slijedećem:
Gigabyte ne može garantirati za sve memorije da će raditi u dual channel modu budući da ima jako puno proizvođača memorija. Još jednom da napomenem da imam 2x256MB Kingmax Super RAM DDR400 Single Sided memoriju koja u dual channel radi bez problema na 333MHz i manje ali na 400MHz (sinkrono s FSBom) neće. Iz onoga što je Gigabyte poslao čini se da je stvar u memoriji koja ne zna dobro raditi u dual channel na 400MHz. Poslali su mi dokument koji vrijedi za nforce2 chipsete (mislim da su u pitanju samo Gigabytove ploče):

BrunoZG 26.04.2006. 15:08

Jel to uopce nforce2 ultra 400 chispet?

U svakom slucaju stvar se suzava, moze se gledat na memoriju kao problem, ali ako ta memorija na npr EPOX-u radi u dual channel modu na preko 200 FSB, a radit ce sigurno ak je ispravna, onda mi se cini da ta ploca bas ne moze podnijet vece FSB-e.Pitanje je dal bi i sa kojom bi uopce radila na 200 FSB.

Dok nije izaso nforce2 400 ultra, niko nije garantirao da ce ploca radit preko 200 FSB-a.Iako je dosta njih i radilo.

EDIT: skuzio sam da je ultra 400, i vidio popis memorija koje su ti dali.

Citiraj:

Autor markkc
Evo zanimljiva stvar. Bio sam u međuvremenu (isfrustriran problemom) poslao jedan mail Gigabyteu i dobio odgovor. Prije svega moram reći da je pohvalno od Gigabytea što se upoće javio (2-3dana). Stvar je dakle u slijedećem:
Gigabyte ne može garantirati za sve memorije da će raditi u dual channel modu budući da ima jako puno proizvođača memorija. Još jednom da napomenem da imam 2x256MB Kingmax Super RAM DDR400 Single Sided memoriju koja u dual channel radi bez problema na 333MHz i manje ali na 400MHz (sinkrono s FSBom) neće. Iz onoga što je Gigabyte poslao čini se da je stvar u memoriji koja ne zna dobro raditi u dual channel na 400MHz. Poslali su mi dokument koji vrijedi za nforce2 chipsete (mislim da su u pitanju samo Gigabytove ploče):

Nehaj007 27.04.2006. 09:36

a damn sad sam se baš mogo prepucavat s Brunom jel pričam gluposti ili ne i fjemat tko je pametiji, kako eto njemu radi, pa da se to protegne na stranicu dvije a ti kontaktirao gigu : cheers2 svaka čast poštedio si mi živce:rolleyes:

markkc 28.04.2006. 00:39

Nema razloga da se rasprava prekine. Ja i dalje pozivam sve da pišu o svojim problemima sa nforce2 chipsetima, jednostavno zato jer vjerujem da mnogi još uvijek imaju starija računala.
Što se tiče vas dvojice i prepucavanja tko je pametniji nemam ništa protiv da nastavite. Usput hvala jednom i drugom na pomoći.: cheers2

PS. Za one koji ovdje na forumu ne uspiju naći zadovoljavajuće odgovore, evo jedan dobar forum u vezi svih nforce chipseta i ploča:
http://www.nforcershq.com/forum/

Ukoliko je netko imao problem i riješio ga, pozivam da ga ovdje prokomentiramo.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:25.