PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Legalizacija WINDOWS (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=242057)

ivo_k 04.01.2013. 08:50

pa prodaje se na nacin da kupis novo racunalo i OEM windowse.
i jedino tako je legalno.

danijel_rd 23.01.2013. 18:46

e ovak, isto privatna firma manja..jedno racunalo cisto za racuno, upravo kupljen laptop sa original windowsima... i sad mi je pala jedna ideja na pamet.. Jel treba i office bit origigi ?

Lewis 23.01.2013. 18:50

Citiraj:

Autor danijel_rd (Post 2321371)
e ovak, isto privatna firma manja..jedno racunalo cisto za racuno, upravo kupljen laptop sa original windowsima... i sad mi je pala jedna ideja na pamet.. Jel treba i office bit origigi ?

Pa jel ga koristis / trebas bas MS office (ima i besplatnih rjesenja)? Ako ga korisitis naravno da treba.

danijel_rd 24.01.2013. 00:28

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2321373)
Pa jel ga koristis / trebas bas MS office (ima i besplatnih rjesenja)? Ako ga korisitis naravno da treba.

Pa treba Office na kompjuteru da .. onda kaj oni cijeli kompjuter procesljaju za piratskim softverom?! gestapo je**eni....

ivo_k 24.01.2013. 13:18

kakvo je to racunalo koje sluzi za izdavanje racuna, a bas MORA imat microsoft office?

coconut 24.01.2013. 13:23

Ni meni to nije jasno. Kao da se račun ne može napisati u besplatnim Wordpadu, OpenOfficeu ili LibreOfficeu.

Old Iggy 24.01.2013. 13:24

Citiraj:

Autor danijel_rd (Post 2321630)
Pa treba Office na kompjuteru da .. onda kaj oni cijeli kompjuter procesljaju za piratskim softverom?! gestapo je**eni....

Pa nisi valjda mislio da samo windoze gledaju? :D

danijel_rd 24.01.2013. 13:41

Ma nije Office za izdavanje racuna nego ga zelim imat na kompjuteru, kaj komplicirate :D to koristi jedna osoba koja se ne zeli navikavat na ista drugo,eto tak .. i evo da preformuliram pitanje.. Uz windowse i sav drugi software mora biti legalan? Da li i druge programe gledaju, koji nisu vezani uz posao (photoshop,winrar,office..svejedno) ?

Old Iggy 24.01.2013. 13:49

Citiraj:

Autor danijel_rd (Post 2321858)
Ma nije Office za izdavanje racuna nego ga zelim imat na kompjuteru, kaj komplicirate :D to koristi jedna osoba koja se ne zeli navikavat na ista drugo,eto tak .. i evo da preformuliram pitanje.. Uz windowse i sav drugi software mora biti legalan? Da li i druge programe gledaju, koji nisu vezani uz posao (photoshop,winrar,office..svejedno) ?

Sav SW mora biti legalan. Naravno da gledaju.

A reci mu da za par tisuća kuna lako se navikne na nešto drugo.

lutherus 24.01.2013. 13:57

Pa nekak je logično da ukoliko koristiš komercijalan softver da ga i platiša ma bil on opensource ili vlasnički.

FitzTN 24.01.2013. 14:20

Citiraj:

Autor danijel_rd (Post 2321858)

Da :).
S tim da je po meni MS Office Business 2010 CRO smiješno jeftin ako uzmem u obzir koliko živaca izgubim s LibreOffice, njegovim pretpotopnim sučeljem, sporosti pokretanja i genijalnim updateovima od 200MB koji se instaliraju 15 minuta :hitthewal:

Naravno ako imaš 5, 10, ... računala i na jednom se zaista radi u Officu, a ostali služe za pregled, da ipak nema smisla davati 6-12k kn za licence office-a za baš sva računala.

Lijepo učitaš Add/Remove programs i ideš redom listom, za sve što nemaš dokaz o kupljenoj licenci trebaš naći alternativu besplatnu za komercijalnu uporabu ili nabaviti licencu :).

Zanimljivost je da je recimo jedan GIMP besplatan za sve, a ne postoji ni jedan vulgaris preglednik slika (kao npr. Acdsee, Faststone image viewer...) koji je besplatan za komercijalnu uporabu :D. Ali dobro, ako ne radiš u Win XP nego na nečem novijem, i onaj ugrađen u Windowse je čisto OK, a za sve prepravke postoje besplatni Paint.NET i GIMP.

danijel_rd 24.01.2013. 19:10

Znaci, moram posjetit add or remove i izbrisat office.. xD
Hvala Vam na odgovorima!! :chears:

sick_boy 26.01.2013. 23:29

Jedna napomena za one koji žele kupiti Windows 8 - moguće je upgrade-ati sa Windows 8 consumer preview-a (koji je besplatan) na Windows 8 pro za 40$. Dakle, legalno i sve zajedno košta samo tih 40$.

dak0001 06.02.2013. 13:52

Citiraj:

Autor danijel_rd (Post 2322096)
Znaci, moram posjetit add or remove i izbrisat office.. xD
Hvala Vam na odgovorima!! :chears:

pa ja nisam siguran da ti je dovoljan samo add/remove ... naći će oni i tragove tih programa.
sad nisam siguran da neće BSA zbog toga pravit probleme, ja sam svoj radije formatirao,
pa legalnu Vistu, a sve ostalo je free (OO, GraftSight, Bullzip)

iggjeni 07.02.2013. 17:46

Razmisli da li vrijedi toliko novca potrošiti na originalne sisteme windows, kada postoji mnogo drugih open source i free operativnih sistema? Ako ti ne vodiš računa o finansijama u firmi, onda te nije ni briga :) Ali ako ti je stalo da uštedite - zašto ne pokušaš sa recimo Linux-om, ili, najsličnijim windowsu - ReactOS (open source windows clone).

Pozdrav :)

sick_boy 07.02.2013. 22:41

Dečko, ne blonjaj. Kakav ReactOS, pa to je još u ranoj razvojnoj fazi:

Citiraj:

Please bear in mind that ReactOS 0.3.14 is still in alpha stage, meaning it is not feature-complete and is not recommended for everyday use.
Na žalost, mnoge firme još ovise o Windows aplikacijama koje su kupile, a čije je funkcioniranje i stabilnost upitna pod Wine-om, tako da su osuđeni na Windowse.

dadisha 23.02.2013. 20:02

Citiraj:

Autor sick_boy (Post 2323560)
Jedna napomena za one koji žele kupiti Windows 8 - moguće je upgrade-ati sa Windows 8 consumer preview-a (koji je besplatan) na Windows 8 pro za 40$. Dakle, legalno i sve zajedno košta samo tih 40$.

koliko sam upoznat ovakna nadogradnja nije dozvoljena...ili se varam

rak21 23.02.2013. 21:39

Citiraj:

Autor dadisha (Post 2344503)
koliko sam upoznat ovakna nadogradnja nije dozvoljena...ili se varam

varas se..

Xenon 25.02.2013. 00:27

Citiraj:

Autor dadisha (Post 2307934)
Nazvao o sam u Microsoft i rekli su da ako licenca ide na rqabljena računala mora ići retail verzija a ako se radi o novima onda uz njih se može kupiti OEM verzija.....samo mi u cijeloj priči nije jasno zašto se onda posebno prodaju OEM vezije u svi dućanima...kako inspektorat gleda na to...tj.da li je netko imao iskusta sa time da je kupio više OEM vezije i da su ga gospoda posjetila,jer ti imaš onda i račun i "onu" naljepnicu...

Ovak ja sam se isto raspitivao za legalizaciju radi fiskalizacije imao sam gore XP ali to kupit i naći legalno je nemoguće ... kupio sam orginalne zapakiranu windows vistu business od nekog lika na njuškalu za 300 kn i to stavio na komp ... aktivirao i zaljepio naljepnicu .... nemam račun ali pošto na računu kompjutera nemam specifikaciju mogu progurat tako kao da je došlo s kupljenim računalom. Navodno možeš kupit stariju licencu od prodavača rabljenih računala, dobiš račun i sve ... al uz to moraš kupit računalo ...

Citiraj:

Autor dak0001 (Post 2331721)
pa ja nisam siguran da ti je dovoljan samo add/remove ... naći će oni i tragove tih programa.
sad nisam siguran da neće BSA zbog toga pravit probleme, ja sam svoj radije formatirao,
pa legalnu Vistu, a sve ostalo je free (OO, GraftSight, Bullzip)

Možeš sa revo uninstallerom ... on ti skenira i izbriše sve registre i fileove koji ostanu nakon uninstalacije ... al bitno je da ti taj program nemaš ukoliko je istekao probni period ...
Citiraj:

Autor iggjeni (Post 2332732)
Razmisli da li vrijedi toliko novca potrošiti na originalne sisteme windows, kada postoji mnogo drugih open source i free operativnih sistema? Ako ti ne vodiš računa o finansijama u firmi, onda te nije ni briga :) Ali ako ti je stalo da uštedite - zašto ne pokušaš sa recimo Linux-om, ili, najsličnijim windowsu - ReactOS (open source windows clone).

Pozdrav :)

Da, kada 96% programa radi sa windowsima i sve je prilagođeno njimna ja ću experimentirat sa alternativom zbog nekih 100 eura ... kad je to alat za posao koji ti treba onda to mora biti kak se spada ak misliš isto tako radit ... sa OS-om nema šale dok sa officeom već možeš tražit alternativu kao openoffice jer se tu radi o većoj lovi ...a i ne treba svima office ... dok je OS neizbježan ...

rak21 25.02.2013. 10:43

Objasniti ću situaciju pa molim odgovor ako je netko upoznat..

Starcima treba neko računalo povodom fiskalizacije pa sam im mislio prepustiti svoj laptop koji je dosao sa kljucem za windows vistu. Naljepnica se nalazi na poleđini laptopa ali je tijekom vremena izblijedila i pola šifre se ne vidi, kao ni o kojoj se verziji viste radi.

Postoji li način da "dekriptiram" ključ, pozivom MS-u ili kako vec? Ako to uspijem; mogu li skinuti s neta odgovarajuću verziju viste i aktivirati ju te da sve skupa bude legalno i zadovoljavajuće za nadolazeće inspekcije?

Hvala!

coconut 25.02.2013. 10:48

Imaš brdo programa koji će ti reći Win ključ, a u Control Panelu vidiš koja je Vista u pitanju. Više od toga ti ne treba. Ako budeš radio reinstalaciju sistema, onda samo aktiviraš Vistu preko neta.

rak21 25.02.2013. 20:59

Nismo se rezumjeli dobro pa da pojasnim. Laptop je kupljen prije više godina i došao je sa predinstaliranom vistom i naljepnicom na poleđini. Vistu sam (naravski) odmah uklonio i instalirao XP, nakon njega 7 i trenutno 8. 8 je legalna kopija, aktivirana studentskim ključem i kao takva neprikladna za poslovno korištenje. Kako bi izbjegli dodatne troškove instalirao bih Vistu koja je legalno plaćena zajedno sa laptopom no problem je što ne mogu sa sigurnošću očitati cijeli aktivacijski kod (2-3 znaka su nečitljiva) sa naljepnice jer je izlizana. Isto tako ne znam više o kojoj se verziji Viste uopce radilo jer se i to obrisalo (buissines ili ultimate, home mislim da nije).

Nadam se da je sada jasnije..

P.S. Ne znam da li da otvorim novu temu ili može ostati i ovdje?

Xenon 25.02.2013. 23:40

Citiraj:

Autor rak21 (Post 2345967)
Nismo se rezumjeli dobro pa da pojasnim. Laptop je kupljen prije više godina i došao je sa predinstaliranom vistom i naljepnicom na poleđini. Vistu sam (naravski) odmah uklonio i instalirao XP, nakon njega 7 i trenutno 8. 8 je legalna kopija, aktivirana studentskim ključem i kao takva neprikladna za poslovno korištenje. Kako bi izbjegli dodatne troškove instalirao bih Vistu koja je legalno plaćena zajedno sa laptopom no problem je što ne mogu sa sigurnošću očitati cijeli aktivacijski kod (2-3 znaka su nečitljiva) sa naljepnice jer je izlizana. Isto tako ne znam više o kojoj se verziji Viste uopce radilo jer se i to obrisalo (buissines ili ultimate, home mislim da nije).

Nadam se da je sada jasnije..

P.S. Ne znam da li da otvorim novu temu ili može ostati i ovdje?

Ne znam koji je laptop u pitanju ali može se preko service taga ili serijskog broja u bazi proizvođača je registrirano koji su winowsi gore i licenca ...

rak21 26.02.2013. 01:15

Radi se o Lenovo T400
type 2765-22G
S/N L3-A7685

ako je od neke pomoći..

Xenon 26.02.2013. 01:57

Citiraj:

Autor rak21 (Post 2346176)
Radi se o Lenovo T400
type 2765-22G
S/N L3-A7685

ako je od neke pomoći..

Imaš "Windows Vista Business (32-bit)"

http://img7.imageshack.us/img7/743/win1r.png
http://img844.imageshack.us/img844/3166/win2x.png

Za key nazovi microsoft hrvatska oni imaju u bazi po serijskom broju koji je cd key ili će ti dati zamjesnski

nino 26.02.2013. 08:19

Vec sam pisao na jednoj temi odgovor u ovakvom slucaju. Instaliraj odgovarajucu verziju Win, nazovi Microsoft hr i dobiti ces pomocu tel aktivacije key za vistu.

rak21 26.02.2013. 09:32

Hvala svima na pomoći!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:09.