![]() |
Citiraj:
Moj samo kaj ne stane.. ne da napravi spindown.. i isto radi u biosu.. t.d. neznam sada kakave veze imaju tu postavke u windownsima Ja slutim da je to jednostano zbog hardwerske greške.. glava prestane raditi pa ju disk restartira... a to se ne primjeti .. jer buffer to zakamuflira. kad su glavni podaci u bufferu i u samoj RAM memoriiji... No vidi se da šteka ako komp ima puno virtualne memorije.. onda i disk nekaj piše, briše.. pa taj restartić postane kratak zastoj na ekranu! ( to kad imaš pol gige RAM-a na 7-mici :kafa: a oni sa >=3GB RAM-a to ne vide :D ) Sada mi nije komp pri ruci, pa dok pogledam kakve errore ima.. javim kakav je log! |
2GB RAM-a i Win7-ica u kombinaciji s ovim diskom ne koce..ali disk skljoca u radu
|
"Škljocanje" moguće dolazi od WD IntelliParka, odnosno parkiranja glava nakon x s idleanja diska radi smanjenja potrošnje.
Problem je u tome što parkiranje glava se registrira kao SMART Load/Unload Cycle Count, a po WD specifikacijama garantira se samo 300.000 ciklusa. Može se isključiti ili postaviti na max vrijednost od parsto s ovisno o modelu diska preko WDIDLE programa. Prouči si upute na ovom linku. Navodno, isključivanje IntelliParka ti može skinut jamstvo, radi na vlastitu odgovornost. Najprije si provijeri koliki ti je PowerOn time count i Load/Unload cycle count na tvojem disku. Za usporedbu na mojem storage 20EARS PowerOn time je 949, Load/Unload count 109 - sa isključenim IntelliParkom od drugog dana korištenja diska (i da škljocao je prije toga). |
to je zbog green hdd-a jer spara struju pa se cesce zaustavlj pa se to cuje
|
Dizem prastaru temu, al jucer sam kupio WD20EARX disk i primjetio da je u 12 sati rada imao vec 200tinjak load/unload ciklusa. Radi se konkretno o disku WD20EARX-00PASB0.
Skinuo image sa neta (wdidle3), podesio bios da boota sa CD-a i kao kontroler stavio IDE, istekao druge hardove i moj novi WD hard vec par sati nije povecao broj ciklusa parkiranja glava (komanda za to je "wdidle3 /d"). Prije promjene sam provjerio (komanda je "wdidle3 /r") na koliko je podesen i bilo je svakih 8 sekundi. Sada javlja da je taj sustav ugasen. Eto |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:44. |