![]() |
Jasno, svakako treba neko strucan to proracunat sta se vise isplati ali glavni problem je kako uopce izabrati "strucnog" jer pricao sam sa 5 ponudajca do sad i klasika "svako svog konja hvali" :).
|
Svakako ćeš morati sam malo istražiti i donijeti zaključke jer kao što kažeš, danas je teško imati povjerenja u izvođače. Također, treba pažljivo birati s kime imati posla jer na kraju oni nadziru elektranu i imaju pristup instalaterskim postavkama. Tako da si s njima u dugoročnom odnosu. Kod mene je montirana elektrana prije mjesec dana i baš i nisam bio zadovoljan izvođačima. Npr. očekivao bih da od izvođačke firme dođe neki stručni projektant da izvidi stanje i napravi najbolju konfiguraciju prema položaju i kompleksnosti krova. Međutim, sve je to bilo napravljeno prema slici s google mapsa, na kraju su monteri mijenjali konfiguraciju koja je bila navedena u gl. projektu jer je bilo potencijalnog zasjenjenja... ali eto.
Pretraži malo postove na FB stranici "Solarni klub", ljudi su pisali iskustva. Prije par mjeseci kad sam istraživao za svoju FNE, sjećam su ljudi pisali da upitna isplativost mikroinvertera. Tipa, u startu ne iskoristavas puni potencijal panela jer imas mikroinverterski modul od 380W dok je npr snaga panela 450W. Drugo je što su prijavljivali da se mikroinverteri nešto više kvare. Makar je garancija 25 god, ipak trebaš nekog zvati da se popne na krov i zamijeni, uz trošak posla. Što se tiče pitanja sigurnosti, kao bolje je imati 230V AC na krovu nego 1000V DC preko panela. O tome u početku nisam ni razmišljao ali FNE je ipak sigurnosni rizik za kuću. Vidio sam klipove što 600V+ DC napona radi, pogotovo ako konektor nije dobro iskrimpan... stvarno nije šala. |
Treba li elektrana imati svoj uzemljivač (sondu) ako je instalacija u kući nulovana?
|
Treba, ja sam morao raditi uzemljenje kad je išla elektrana. Ubo tri sonde i sad sam miran što se toga tiče.
|
Mislim da je meni nulovano kući, niko nista nije prigovarao a bome ni provjeravao...
Kako ide to zabijanje sondi? Nesto sam razmišljao o tome ali nije mi jos doslo na red |
Uzmite u obzir da mikroinverteri kod nas nemaju prevelikog smisla (u SAD-u da) jer on na sebe spaja do 4 panela od cca 45V, u seriji je to 180V što je daleko do 230V. Znači postoje gubici kod pretvaranja DC u AC jer inverter mora dizat voltažu na 230V.
To što Vam žele prodat i to što ćete dobit su dvije različite stvari. Kao monter Vam mogu reć da na svakoj većoj elektrani, projektanti rade drugačije. Od gromobranske instalacije na 10 razl načina, broja panela u stringu te broj stringova, zaštite kablova, kuteve upada sunca zimi i ljeti, sjene,lišća, prašine, montaža invertera na jug/sjever, ma you name it. Ja iskreno više ne znam šta je ispravno jer na svakoj drugoj elektrani se radi drugačije. Jednom prilikom nismo smjeli koristit impact drivere tj udarne bušilice jer to lupa po krovu, dođe ti da mu kažeš da ti se ne mješa u monterski dio posla... Što se mene tiče, stavi se jedan ili dva stringa na krov od min 6 do 10ak panela i za prosječno kućanstvo više nego dovoljno. AKo se radi o većem stringu, treba pazit da ste ispod 900V, ali idealno oko 700V u stringu. Većina invertera radi do 1000V, izdrži peak od 1100V. No problem se javlja u jutarnjim satima dok je sunce jako a paneli su hladni tj pri idealnoj temp od 25 celzica i daju max voltažu. Bilo je dosta slučajeva kad se pretjera s time pa prdne inverter. |
Dali netko ima problema sa prevelikim naponom iz hepove mreže.
Na trofaznom priključku napon prelazi preko 250V i onda se inverter gasi ili odlazi u standby mode i elektrana ne radi dobro. Kontaktirani je hep ali od njih nema nikakovg odgovora. Dali je netko imao takav problem, i kako ga je riješio? |
Citiraj:
Sent from my DNP-NX9 using Tapatalk |
Citiraj:
Phase A voltage 254.7 V Phase B voltage 253.4 V Phase C voltage 254.2 V i kada su naponi preko 250V elektrana ne radi dobro |
Prema Pravilniku o normiranim naponima za distribucijske niskonaponske električne mreže i električnu opremu stoji:
Članak 3. Normirane veličine nazivnog napona mreža su: 230 V između faznog i neutralnog vodiča i 400 V između faznih vodiča, za četverožilne trofazne mreže nazivne frekvencije 50 Hz. U normalnim uvjetima mreže preporuča se da se opskrbni napon na opskrbnim stezaljkama ne treba razlikovati od nazivnog napona više od ±10%. Nisam upoznat što aplikacija solarne elektrane mjeri, ali mi ne izgleda kao napon distribucijske mreže. Možda se varam. Nazovi firmu koja ti je pustila u pogon elektranu, mislim da je možda problem kod tebe. PS Idealno bi bilo izmjeriti napon u bilo kojoj utičnici kada elektrana ne radi. Sent from my DNP-NX9 using Tapatalk |
Citiraj:
Meni je prestrašno kakvi sve tulipani to kod nas montiraju, podešavaju i puštaju u pogon. Vjerojatno s inverterima možeš malo srušiti taj napon, ali ne bavim se niskim naponom pa ne znam kako je to regulirano. Na srednjem naponu inverteri moraju raditi po točnoj definiranoj krivulji (Q=f(U)) s kojom dižu napon kad je nizak i spuštaju kad je visok, ali brijem da je na niskon naponu divlji zapad. Daj napiši tip invertera. |
Vjerojatno je stvarno problem sa strane HEP-a jer se u sezoni kad je veći teret u globalu podiže napon a kad teret padne se isti spušta. Za biti siguran, s dobrim unimerom izmjeri napone kod sebe ali i kod susjeda za referencu jer sam svojim očima vidio da ti inverteri i aplikacije ne mjere točno. Može se i pomaknuti granica previsokog napona na njima da ne izbacuju. Neki dan sam spuštao napone na dva trafa. Jedan je 4 MW a drugi 8 MW a rade u paraleli. To radimo ujutro rano kad je manji teret jer onaj kojeg smanjuješ moraš isključiti tih 5 minuta a to vrijeme onaj drugi drži sve. Zbog sezone i tereta su bili oba "navijena" a sad kad je sezona gotova je napon previsok. Kad zahladi,postoji mogućnost da se ukaže potreba opet podizati napon. Kad se netko požali na napon a mi smo mala sredina,odmah šaljem dvojicu mjerit po selima i najkasnije ujutro dižemo i spuštamo napon. Vjv si u većem gradu pa se oni kilave doć ili njihova mjerenja koja bi trebala biti preciznija govore da napon nije previsok.
Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
Im li netko ovdje Huawei SUN2000-XK-M inverter da javi iskustva? Nebitno jel 5 /7 /12 /15 /17 kw... model bi trebao biti isti smao snaga drugacija.
Kakav je software, jel inverter bucan u radu. Grije li se jako itd. itd... ? Hvala |
Kad vec pitaju, mogao bi i ja. Ovo je oprema koju bi trebao dobiti pa me zanimaju iskustva ako je tko koristi. Mislim, jos mogu raditi promjene pa...
Inverter: SUN2000-8K-LC0 Paneli: AXIbiperfect GR WB 445 - 460 Wp AC-455TGB/108WB Vidio sam ovaj inverter kod kolege u beach baru pa nije neko mjerilo, nisam cuo nista iz njega niti dozivio da se grije. On ga koristi u kombinaciji s baterijom zbog frizidera jer bar ima offgrid sustav. O panelima ne znam puno. |
Citiraj:
kontaktirao sam firmu koja je slagala elektranu i rekli su mi da moram riješiti sa HEP-om, da stave regulatro napona na svojoj trafostanici. |
Odgovor je ROFL.
Mislim, ono, strogo gledano su u pravu jer je stvar HEP-a, ali nije to "sam tak" kak su oni lansirali u odjebu. Druga strana novčića je da kako HEP zeza korisnike s naponima, tako i korisnici sa svojim elektranama "zezaju" HEP. Koliko često ti se to događa? Bacio sam oko na manual i naravno da ti inverteri podržavaju i 230/400 V i 240/415 V nazivne napone. Znači niš' mu ne bu od tih 254 V i mogu ti komotno prepodesiti prenaponsku zaštitu malo više (ono, tipa 12% umjesto 10) ili aktivirati HVRT (ako se događa povremeno, onda definitivni HVRT). Tehnički se sve može, jedino je pitanje smije li se. Mada, kao što rekoh, vjerojatno je to sve divlji zapad kod nas. |
Kupi 30 m kabela i napravi šlingu na tavanu, napon će pasti taman koliko treba. :D
|
Susreo sam se ja sa tim problemom, kada napon faze prijeđe 255V inverter se automatski gasi (imam problem samo na 1 fazi, na ostale 2 je ok)
Riješio sam tako da u vrijeme kad se to događa (većinom od 10-15h) da opteretim tu fazu sa potrošaćem od cca 1.5kW |
Citiraj:
|
Citiraj:
Kolko mi se cini taj MAP0 model nema jaci od 12kW a ja cu u startu ici na 12kw i mozda bi kasnije dodao jos 4 panela tj. do 14kW... |
Citiraj:
12kW je snaga koju daje u mrežu. Po specifikacijama za 12kW model, max se može staviti 22kW panela. Tj 14kWp panela će raditi bez problema. Dapače, bilo bi bolje dodati i više da se čim više iskoristi proizvodnja prema mreži. Višak se odmah koristi |
Citiraj:
https://youtu.be/2HZYVkXGQfE?si=sqtyFx1PuF70e1eH&t=233 |
Citiraj:
|
Bok.
Ima li netko preporuku za neku firmu na podrucju Slavonije. Imam nekoliko ponuda do sada ali 90% su firme iz ZG i okolice i vecina ih je osnovana 2024/2025 tako da mi to ne ulijeva povjerenje da ce postojati "support" za 5 godina. To su sve neke friske firme koje misle da je to "set and forget" ali nekako bi zelio biti siguran da ako nesto zatreba podesit (nemora biti dzabe) ili dodati (mozda jos koji panel i slicno) za 4-5 godina da ce ta firma jos postojat/javljat se na telefon... P.S. odustao sam od mikroinverter opcije posto kod njih nem a"hibridne" opcije za dodati baterije kasnije ako zatreba pa vjeorjatno idem na Huawei SUN2000....hibridni inverter sa opcijom za baterije kasnije... Hvala |
Koristi li netko "Huawei FusionSolar" aplikaciju na Andoridu da mi malo pomogne oko nekih stavki, nesto mi neradi, tj. nemogu ni account napraviti jer misli da sam "instaler" a ne nudi mi opcju "owner" (zasivljeno je) ???
Da ne govorimo o tome da mi uopce nije htio instalirati Huawei app store na Androidu 15 (javlja d aje aplikacija za stariji andorid) ali sam barem "sideloadao" samu aplikaciju FusionSolar i sad zapelo kod pravljenja accounta :/. |
Instalater mora dodati tvoj mail odnosno usera da možeš "ograničeno" koristiti app, tj imati uvid u osnovne postavke i informacije sustava.
Znači, ne možeš instalirati app bez da imaš inverter jer ti treba njegov SN... |
Citiraj:
|
Montaza panela prosla ok, danas jos razvuci zice po tavanu i onda se ceka hep #fingercrossed
6,3 kWp Huawei SUN2000-6K-MAP0 Orijentacija J-JZ https://imgur.com/a/pWkGBf7 |
A jesu prljavi paneli, to iz nekog zaboravljenog kineskog skladista :D :D?
BTW , cestitke, sad jos elektircna kola i "vozi dalje"... |
Vec su oprani :) Cestitat cemo si ako hep iz nekog razloga ne usere motku i kad da zeleno svjetlo.
Otvorena je opcija za punionicu i jednog dana bateriju... Otom potom, jos cemo se malo vozikati na mrtve dinosaure. |
Citiraj:
|
Evo, doslovno sad sam pitao projektanta dal je on uopce dobio kakav odgovor od hep-a. Mi vjerujes da ga nisam ni pitao. Oni su projekt predali krajem 10.mj, to znam. Iskreno, ovo je jedna od onih stvari koje sam odlucio povjeriti projektantu od povjerenja i ne ubijati se detaljima. Dosta kasno sam saznao za taj rok do 1.1 za net metering, tocnije pocetkom 9.mj, kada smo odlucili reci "idemo na to i kgj". A sve nesto razmisljamo o tim solarima i budemo i hocemo... Izvodjac je rekao da je to sve izvedivo i da oni mogu dobiti sve dozvole prije isteka tog roka. Meni je to bilo dovoljno.
|
načekat češ se hep
a ovi ti rekli šta si ti htio čut, jer odrade i naplate a ti sad čekaj |
Imam pitanje...
Malo sam prekasno se uključio u to sve. Javim se liku koji kaže brzo pripremi svu dokumentaciju ( ja u nadi da će se to sve uspjeti riješiti i da uhvatim subvenciju ) pošaljem sve i jave mi da su papiri predani za projektiranje.. a zapravo pojma nemam koliko to sve traje Zašto je ove godine bitno sve pokrenuti? Što je to od 01.01. drugačije? |
Citiraj:
https://www.poslovni.hr/hrvatska/nov...godina-4506399 |
Jedino nisam ubrao - da li i postojećim korisnicima automatski vrijedi do 2035.?
Znam da sam potpisao bio neki ugovor sa hep-om prije 3 godine, gdje je pisala i cijena otkupa, ali se ne sjećam što je pisalo za do kad to vrijedi. Pa sad ne znam da li bi se isplatilo potpisati novi ugovor (ako ima potrebe) kako bi max produžio ove uvjete do 2035. ili to dobijem by default već sa postojećim ugovorom. Čisto ako znaš, da ne kopam sad po tome. |
E to neznam, mislim logicno bi bilo da je tako jer si potpisao po starim uvjetima ali logika i HR birokracija nisu uvijek na istoj razini pa bolje provjeri :).
|
Je, ne bih se baš pouzdao u logiku kod hep-a ili ičeg državnog :)
Prokopam doma po ugovoru pa vidim što piše. |
Ne vrijedi ti kopati po ugovoru kada će te ugovor prebaciti na opće uvjete a opći uvjeti na Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.
A po zadnjim izmjenama istoga za postojeće korisnike ostaju isti uvjeti 10 godina od dana izdavanja trajnog pogona. |
Gdje je definirana kazna za prekoracenje snage predane u mrezu?
Prati li HEP aktivno snagu koja se predaje u mrezu na pojedinom OMM? Jesu li smart brojila programirana "limitatorom" u oba smjera ili samo u smjeru kupnje struje (prema kuci)? |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:45. |