PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   RETRO hardware i software (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Stari casopisi i clanci / Nostalgija (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=300268)

Miki9 06.09.2024. 00:17

.Jesi uspio u 2 mjeseca skenirat baŕ jednu stranicu il naslovnicu?

Kako se ono kaže, putovanje od tisuću milja započinje prvim korakom...

cic 18.09.2024. 10:35

Ako je netko zainteresiran, poklanjam Reboot brojeve 51-80.

Na vama je da platite poštarinu, mislim da bi trebalo stati u najveću tisak kutiju tak da je to max 5€

edit: riješeno, otišlo kod kolege Morpheousa

struga987 18.09.2024. 18:11

Ima li tko neki broj Hackera, ja ga skenam za dan dva

calypso 22.09.2024. 10:10

Naletio sam na blago... :)

https://retrospec.elite.org/users/tomcat/yu/revije.php

Imate tu skenove svih starih Ex-Yu racunalnih casopisa... Moj Mikro, Racunari, Galaksija, Svet Kompjutera i sve ostalo... :)

Miki9 02.10.2024. 00:09

Link već objavljeno 2020. u postu 119.

Je li ima gdje skenirani TREND, spinoff SAMa iz 80ih ? On bi dobro išao na gornju stranicu
To sam imao doma dosta brojeva, stari kupovao davno, mislio sam poklonit sve nekom da skenira, al negdje je nestalo u međuvremenu... :-(

Miki9 27.10.2024. 05:42

Malo smo se ulijenili sa skeniranjima, ovo imam u kolekciji a kak je short and sweet (40 stranica) reko ajmo ga rješit da se vratimo na right track.

https://i.postimg.cc/g0y7yGXq/01.jpg

O čemu se radi ?
Prvi i zadnji ikad izašli PC Playov spinoff časopis posvećen prohodima i šiframa, iz proljeća 2001. (negdje 2,3 mjesec pretpostavljam, ni ovo ni PC Play inače notorno nemaju datume ikakve igdje navedene, pa neznaš koji je mjesec koji broj - ako netko točno zna te podatke neka pls navede.)
Vidio sam ovo tad na kiosku u nekom random prolasku na glavnom kolodvoru gore kod tramvaja, a za tada fakat popularnu cijenu od 9.90kn, rekao zašto ne kupiti, jer klasične cijene od 30kn za pcp ili hacker su mi tad bile dosta, jednom ne prebogatom osnovnoškolcu.

Nema tu sad nekog strašnog sadržaja, ali nije uopće ni loše, svakojaki cheatovi, easter eggs i štosevi iz igara,
tu su i neke ekstravagancije ala hex editor (što mi je tad ko klincu bez pca naravno bilo apstraktno),
a na kraju, s obzirom da sam na PS2u nabavio i Giants Citizen Kabuto, i No One Lives Forever, prohodi te dvije igre su dobro došli, pogotovo za drage mi Giantse (NLF nisam nikad prošao).
Tu je i prohod naravno nešto starijeg Curse of Monkey Islanda, pa i to može fanovima koristit.

Iako je bilo već pokušaja izdavanja dedicated časopisa (hackerov "Tips And Tricks" koji nikad nije ugledao svjetlo dana - bilo bi zgodno vidjet postoji li ikakva radna verzija toga i što je sve trebalo biti),
ni ovaj unatoč proboju leda nije uspio dogurat do drugog broja, šteta, jer za tu cijenu bi se neobavezno kupovao.

download:

https://www.sendspace.com/file/t1b8at

borgy 27.10.2024. 15:38

Hacker broj 66, veljaca 2001.

https://mercep.net/nostalgia/hacker/Hacker_66_large.png

Recenzije: Red Alert 2, American McGee Alice, Rune, Hitman: Codename 47, Delta Force (3): Land Warrior, Oni, Gunman Chronicle, Mechwarrior 4, Sudden Strike, No One Lives Forever, Championship Manager 2000./2001., FIFA 2001 ...

Najave: Arcanum, Clive Baker's Undying, Tom Clancy's Rainbow Six: Covert Ops
Prvi Prikaz: Mafia
Savjet vise: Icewind Dale

Odlican clanak "Rijecka bura u Dallasu" o Q3 turniru na kojemu Kitiara osvaja peto mjesto.

"The typing of the dead" je dobio samo 6% od Rukavine, iako se prema LGR-u radi o odlicnoj edutainment igri.

Na zadnjim stranicama se naslo mjesta i za Cybiko!

Solidan broj nakon duge pauze.
Slucajno je i ovaj broj Hackera kasnio mjesecima na kioscima, nakon peripetija i preuzimanja kroz Europa Press Holding.

Download

borgy 27.10.2024. 15:40

Hvala na neocekivanom skenu Miki, prvi put vidim ovaj casopis!

Morpheous 27.10.2024. 15:44

Pazite vi te igre.....zlatna vremena. Hvala na skenu :-)

Chuxonja 27.10.2024. 16:23

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3770425)
Malo smo se ulijenili sa skeniranjima, ovo imam u kolekciji a kak je short and sweet (40 stranica) reko ajmo ga rješit da se vratimo na right track.

O čemu se radi ?
Prvi i zadnji ikad izašli PC Playov spinoff časopis posvećen prohodima i šiframa, iz proljeća 2001. (negdje 2,3 mjesec pretpostavljam, ni ovo ni PC Play inače notorno nemaju datume ikakve igdje navedene, pa neznaš koji je mjesec koji broj - ako netko točno zna te podatke neka pls navede.)
Vidio sam ovo tad na kiosku u nekom random prolasku na glavnom kolodvoru gore kod tramvaja, a za tada fakat popularnu cijenu od 9.90kn, rekao zašto ne kupiti, jer klasične cijene od 30kn za pcp ili hacker su mi tad bile dosta, jednom ne prebogatom osnovnoškolcu.

Nema tu sad nekog strašnog sadržaja, ali nije uopće ni loše, svakojaki cheatovi, easter eggs i štosevi iz igara,
tu su i neke ekstravagancije ala hex editor (što mi je tad ko klincu bez pca naravno bilo apstraktno),
a na kraju, s obzirom da sam na PS2u nabavio i Giants Citizen Kabuto, i No One Lives Forever, prohodi te dvije igre su dobro došli, pogotovo za drage mi Giantse (NLF nisam nikad prošao).
Tu je i prohod naravno nešto starijeg Curse of Monkey Islanda, pa i to može fanovima koristit.

Iako je bilo već pokušaja izdavanja dedicated časopisa (hackerov "Tips And Tricks" koji nikad nije ugledao svjetlo dana - bilo bi zgodno vidjet postoji li ikakva radna verzija toga i što je sve trebalo biti),
ni ovaj unatoč proboju leda nije uspio dogurat do drugog broja, šteta, jer za tu cijenu bi se neobavezno kupovao.

download:

https://www.sendspace.com/file/t1b8at

Prvi glas za ovo, totalno sam ga fulo primjetit tada. Prolisto sam ga sad malo i puno materijaja i vizuala je nutra koje pamtim iz redovnih PCP brojeva. Izgleda da za dedicirano izdanje samo sa prohodima i čitovima nije baš bilo interesa pa nije ni poživilo više od tog prototipa. Tim više jer je čitova i prohoda i u regularnim brojevima bilo.

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3770425)
ni ovo ni PC Play inače notorno nemaju datume ikakve igdje navedene, pa neznaš koji je mjesec koji broj - ako netko točno zna te podatke neka pls navede.)

Ovo stoji za ranije brojeve, nigdje niš ne piše nutra pa ih je malo muka pozicionirat. Pošto se tu reklamira VIDI 59 iz veljače, valjda je to onda tokom prvog mjeseca izašlo. Tim više jer su Giantsi iz 12. mjeseca 2000. godine, a PCP 26 koji se isto reklamira nutra ih ima na naslovnici. Ja se sad nemrem sjetit dal je PCP to rano vrijeme izlazio nedovoljno regularno pa da nisu po mjesecima pisali ili u čem je bila fora. Jer ako po brojevima časopisa mjesece redam, br 26 je trebao biti vani sredinom 2000 godine. Trebo bi ih pobrojat i prelistat malo opet pa probat smjestit u prostor i vrijeme.

Exy 27.10.2024. 20:11

hvala miki, hvala borgy :care::care:
Ovo specijalnog PC Playa se sjećam, unutra je prohod za Giantse koje u ono doba nisam mogao igrat jer ga je voodoo3 2000 vrtio u cca 8 fpsa :D
Najava u Hackeru za emperor's dune, to je ispao dosta jaki flop.

Treba istaknuti i najavu Windows Whistlera, odnosno XP-a.
Ericson T20s, Geforce 2 MX, pa Mrak film i Riddick u filmovima :D, baš ima svačega u ovom hackeru, puno hvala još jednom :fala:

Disco 04.11.2024. 14:47

Auf, hvala, meni je ovaj broj sa Konoko na naslovnoj poseban (uz prvih 15ak) jer sam tada ponovno počeo kupovati Hacker nakon duuugo godina. Naime, prestao sam kupovati kada mi više niti jedna igra nije radila na kompu. A prelazak je bio brutalan, prvo zamislite danas prelazak sa kompa starog 6-7 godina kolika bi razlika bila, a tada je bila nenormalna, doslovno drugi svjet.
94e sam dobio 486 DX2/66 8mb RAM, a onda 2001-e dobijam Athlon 900, 256mb RAM, GF 256 SDR (ovo su mi podvalili u dućanu umjesto GF 2MX koja je def bila brže od ove moje, ali su mi rekli da je to isti vrag jer da nemaju 2MX).
Sa DOS i neupotrebljivih w95 na ''fantaziju'' zvanu ME :D :D :D
Najviše me uz grafiku oduševila reza monitra, 1024x768, kakav 4k, 8k....ovo je bio baš opasno velik skok u svemu.

Iskreno, drago mi je da nema više takvog skoka u HWu jer bi bankrotirao, ovako se da prosječan komp dosta duže upotrebljavati. ;)

EDIT: Zab dodat da mi je Red Alert 2 vj naj RTS ikada, još uvijek se drži. Lignje, delfini, cepelini, nosači aviona....nema što nisu utrpali, toliko pozitivnog ludila u toj igri...

borgy 04.11.2024. 17:37

Nisi puno propustio sa GF 256, vrlo je slicna GF 2 MX.
GF 256 ima 2x pixel pipelines, GF 2 MX radi na visem taktu, u prosjeku su tu negdje.
Danas je 256 kao prva GF ikad naravno skuplja (evo je nedavno u medijima: https://www.nasdaq.com/newsroom/nvid...rst-gpu-nasdaq ), dok se MX moze naci na lopate za 5€, otprilike kao i FX5200 :)

Disco 04.11.2024. 17:53

Ma da, ali sam ja ima SDR verziju, a ne DDR koja je bila dosta brža.
Bile su dvije verzije i tada nisam imao pojma o tome. ;)

I nemam ju odavno... :(

borgy 04.11.2024. 17:59

GF 256 DDR je definitivno brza od GF 2 MX, dok je GF 256 SDR (koju si naveo u prvom postu) tu negdje: https://youtu.be/RtLTYSWNU0w?si=fhpTnOg7uNcHGCcs&t=153

Exy 04.11.2024. 18:49

Kad je reza viša (znači 1024x u ono vrijeme), GeForce2 MX bude značajno brži od SDR GeForcea. Zanimljivo je da su i jedan i drugi čip u biti imali bottleneck na memoriji, što je u ono vrijeme riješio Geforce DDR.
Inače, također je interesantno spomenuti da je geforce2 mx trošio 4W. Smiješno za usporediti sa današnjim pećnicama
btw. Disco, takav upgrade više ne budeš doživio, osim ako pređeš na kvantno računalo ili nešto slično :D

Bubba 04.11.2024. 19:09

Citiraj:

Autor Exy (Post 3772070)
Inače, također je interesantno spomenuti da je geforce2 mx trošio 4W. Smiješno za usporediti sa današnjim pećnicama

Taj cip i jeste smijesan za usporedbu s danasnjim "pecnicama", jer osim sto ga za danasnjost veze umbrella pojam "GPU", radi se o neusporedivoj tehnologiji. To je otprilike kao da kazes "Motorola 68000 je imala TDP od 1.5W, smijesno za usporediti sa danasnjim pecnicama". Gotovo niti jedan GPU do skoro 10 godina kasnije nije imao vise od 30ak instrukcija i vrlo malo mogucnosti kontrole tijeka kôda, sto je realno bilo i OK, jer za tadasnju grafiku vise nije niti trebalo - imao si "opipljive" promjene u najboljem slucaju svakih 1/60 sekundi (osim ako nisi htio imati ruzan tearing zbog nedostatka vsynca ili si bio bogat pa si imao 85/100 Hz monitor na respektabilnoj rezoluciji - sto je opet prakticki beznacajno).

borgy 04.11.2024. 19:30

Ako te hvata nostalgija za niskim TDP-om, mozes isprobati ovaj powerhouse:
https://www.techpowerup.com/gpu-spec...ano-8-gb.c4082
Nazalost se standardno isporucuje sa glasnim ventilatorom, ali mozes zalijepiti jednog Zalmana u stilu nForce 2 Northbridge coolera :)

Exy 05.11.2024. 09:19

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3772075)
Taj cip i jeste smijesan za usporedbu s danasnjim "pecnicama", jer osim sto ga za danasnjost veze umbrella pojam "GPU", radi se o neusporedivoj tehnologiji. To je otprilike kao da kazes "Motorola 68000 je imala TDP od 1.5W, smijesno za usporediti sa danasnjim pecnicama". Gotovo niti jedan GPU do skoro 10 godina kasnije nije imao vise od 30ak instrukcija i vrlo malo mogucnosti kontrole tijeka kôda, sto je realno bilo i OK, jer za tadasnju grafiku vise nije niti trebalo - imao si "opipljive" promjene u najboljem slucaju svakih 1/60 sekundi (osim ako nisi htio imati ruzan tearing zbog nedostatka vsynca ili si bio bogat pa si imao 85/100 Hz monitor na respektabilnoj rezoluciji - sto je opet prakticki beznacajno).

To sve što si napisao može bit točno, ali i dalje je usporedba smiješna.
Grafa od 4W i grafa od 300W, na prvoj klinac igra Quake 3 a na drugoj Fortnajt, znači rade isto, samo se sad troši više struje :D
Spomenuto je kao zanimljivost, jasno da su potrebe za snagom rasle kao i mogućnosti i da se GPU-i danas koriste za svašta osim za igrice. Ako si zaključio iz tih par riječi da mislim kako bi i danas gpu-i trebali trošit 4W pa da zajedno spasimo planet, dupine i spriječimo potonuće Tuvalua, onda si kako bi neki rekli promašio celi fudbal :D

Citiraj:

Autor borgy (Post 3772079)
Ako te hvata nostalgija za niskim TDP-om, mozes isprobati ovaj powerhouse:
https://www.techpowerup.com/gpu-spec...ano-8-gb.c4082
Nazalost se standardno isporucuje sa glasnim ventilatorom, ali mozes zalijepiti jednog Zalmana u stilu nForce 2 Northbridge coolera :)

Nostalgija za niskim TDP-om:lol2:

borgy 05.11.2024. 11:22

Kada bolje razmislim, Jetson Orin, ili bilo koji Ampere chip, je los primjer za usporedbu TDP-a.
Osim ARM core-a, I/O-a, cache-a, etc. su unutra jos computer vision i deep learning ubrzivaci, tensor cores, podrska za sve moguce codece... a na kraju ostaju samo CUDA cores za usporedbu, koje nisu 100% ono sto trazimo.

Jedan Mali ili Adreno bi bio puno bolji za usporedbu sa GF 2 MX.
Implementiraju OpenGL/ES i Directx pipeline, eventualno OpenCL support, ali su puno blize minimalnom GPU feature creepu.
Veliki broj njihovih varijanti je ispod 5W.

Disco 06.11.2024. 08:28

Sada ste me natentali da idem vidjet baš koliko je trošio Athlon 900. Kaže TDP 50w, pa ajmo reći da je ta cijela konfa trošila kakvih 70-80W.
Danas se tolika potrošnja u igrama može ostvariti samo sa nekim APU/integrušom.

Najjače je što je marketing novi HW uvijek predstavljao kroz sve ove godine kao puno štedljiviji efikasniji i slično. Naravno da se sada može napraviti X puta više posla u zadanom vremenu, ali bome je i potrošnja otišla u nebo.

Sjećam se jer sam tada dosta DVD-ove enkodirao u Divx, da je znalo trajati po 6-10h (ovisno o duljini filma) u 2 pass-a (gordian knot, nandub, virtual dub i ostali alati :D ), dok danas Handbrake to riješi u prosjeku u 5 min ili manje. Napredak FTW :)

Inače smo tada sanjali o tome kada ćemo moći enkodirati u stvarnom vremenu (dakle ako film traje 2h i samo enkodiranje 1 pass traje toliko). Ne mogu se sada sjetiti, ali mislim da je A64 ili kasnije C2D to već mogao, a i Athlon XP je već bio opaka makina.

Nego jel ima netko ovaj rijetki Hacker sa Mafia naslovnicom iz uvodnika da ga skenira?
I zna li se da li je uopće drugačiji od ovog sa Konoko ili je samo naslovnica drugačija...vidim da unutra piše za neke rivjue da su retro ili kako već...vj iz Mafia broja...

Morpheous 06.11.2024. 12:26

Citiraj:

Autor Disco (Post 3772291)
Sada ste me natentali da idem vidjet baš koliko je trošio Athlon 900. Kaže TDP 50w, pa ajmo reći da je ta cijela konfa trošila kakvih 70-80W.
Danas se tolika potrošnja u igrama može ostvariti samo sa nekim APU/integrušom.

Najjače je što je marketing novi HW uvijek predstavljao kroz sve ove godine kao puno štedljiviji efikasniji i slično. Naravno da se sada može napraviti X puta više posla u zadanom vremenu, ali bome je i potrošnja otišla u nebo.

Sjećam se jer sam tada dosta DVD-ove enkodirao u Divx, da je znalo trajati po 6-10h (ovisno o duljini filma) u 2 pass-a (gordian knot, nandub, virtual dub i ostali alati :D ), dok danas Handbrake to riješi u prosjeku u 5 min ili manje. Napredak FTW :)

Inače smo tada sanjali o tome kada ćemo moći enkodirati u stvarnom vremenu (dakle ako film traje 2h i samo enkodiranje 1 pass traje toliko). Ne mogu se sada sjetiti, ali mislim da je A64 ili kasnije C2D to već mogao, a i Athlon XP je već bio opaka makina.

Nego jel ima netko ovaj rijetki Hacker sa Mafia naslovnicom iz uvodnika da ga skenira?
I zna li se da li je uopće drugačiji od ovog sa Konoko ili je samo naslovnica drugačija...vidim da unutra piše za neke rivjue da su retro ili kako već...vj iz Mafia broja...

Uff kako ste se raspisali :D A gle, evo moje mišljenje - što je štedljivije? Ryzen proc koji ima TDP 95W i odradi isti posao za 15-20 minuta ili neki stari athlon XP kojeg sam ja imao (palomino) koji ima npr. 60W i odradi posao za 3 sata? A i ne rade procesori stalno na max opterećenju za većinu poslova.

Nego, ovaj Hacker koji ima Mafia naslovnicu je baš drugi broj, samo njega su dobili isključivo pretplatnici i nikad nije završio na kisoku zbog problema s izdavačem. Rozi "Konoko" je bio sljedeći broj i znam da sam ga čekao mjesecima dok se nije pojavio, zaljubio se odmah u igru Oni koliko god bila nesavršena, nabavio je u kratkom roku i pomlatio sve što sam mogao u igri i usput poginuo jedno 200 puta :D Da, mene isto zanima taj broj s Mafia naslovnicom, a koji je također broj 66.

tomek@vz 06.11.2024. 14:59

Decki jasno vam je da taj TDP ne znaci da ce procesor u max loadu tolko W trosit?

Bubba 06.11.2024. 21:13

Citiraj:

Autor Exy (Post 3772137)
To sve što si napisao može bit točno, ali i dalje je usporedba smiješna.

Pa, da... samo ne na nacin na koji ti mislis.

Citiraj:

Grafa od 4W i grafa od 300W, na prvoj klinac igra Quake 3 a na drugoj Fortnajt, znači rade isto, samo se sad troši više struje :D
O cemu ti pricas? MX je bio skart ponude, a "300W" iz graficke ces izvuci na high end ponudi kada zakucas sav GP kojeg nudi, rijetko kada u grafici.

Uostalom, low end quadro i mobilni chipovi imaju potrosnju ~30W, a apsolutno su paralelni svemir naspram bilo kakvog cipa u to vrijeme godista.

Citiraj:

Spomenuto je kao zanimljivost, jasno da su potrebe za snagom rasle kao i mogućnosti i da se GPU-i danas koriste za svašta osim za igrice. Ako si zaključio iz tih par riječi da mislim kako bi i danas gpu-i trebali trošit 4W pa da zajedno spasimo planet, dupine i spriječimo potonuće Tuvalua, onda si kako bi neki rekli promašio celi fudbal :D
Ne, to si ti ispisao sada ni iz cega. Kako sam ti rekao, "nostalgija" za time da je shrot chip prije 25 godina trosio 4W i usporedba sa cipovima koji danas postoje je blago receno deplasirana.

AMD 3015Ce ima TDP od 6W, i osim dvojezgrenog 1.2 GHz (2.3) procesora (sa svom internom skalamerijom, pocevsi od memorijskog kontrolera, PCIe kontrolera i tako dalje) nudi i Vega graficku karticu koja pruza oko 350 puta vise GFLOPS-a od 4W (ili ako ce ti biti lakse, ~35% manjeg TDP-a) GF2 MX.

Ako cemo to staviti u kontekst dodatnog procesora tog ljeta 2000. godine, uzmimo najslabiji Duron 600 s TDP-om od ~20W... kuzis matematiku. Ne pase ti.

Citiraj:

Nostalgija za niskim TDP-om:lol2:
Kriva ti je nostalgija, u tome i jest poanta, jer (onako na brzinu) Apple Ax serija SoCeva ima priblizno isti TDP a performanse... smijesno je, da.

Citiraj:

Autor Disco (Post 3772291)

Znaci 7-8 najjacih Ajfona.

Citiraj:

Naravno da nije. O cemu mi pricamo ovdje?

2005. godine AMD San Diego (A64, S939), single core procesor na 2.4 GHz je imao TDP malo vise od 100W. Te iste godine, imamo GeForce 6800 Ultra sa ~100W TDP-a. U 200W samo procesora i graficke kartice pricamo o dvije jezgre (SMP), slicnoj frekvenciji, redu velicine boljem IPS-u, sijasetu dodatnih SIMD instrukcija, uz GPU koji ima GP 35 puta veci.

Ugrubo - prije 20 godina si za 30 puta veci TDP-a imao 30 puta manje performanse. Danas u tih 200W naguras cetverojezgreni Core na skoro 5GHz i RTX 4060.

Ergo, non sequitur.

Exy 06.11.2024. 21:34

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3772473)
Pa, da... samo ne na nacin na koji ti mislis.

Meni je smiješno da je grafa trošila 4W a sada troše po 300W a rade istu stvar dok se gay-ma. Imaju drukčije sposobnosti, dakako, ali za to me bk. Valjda mi dopuštaš da si sam biram što mi je smiješno. Tehnikalije me ne interesiraju previše.

Citiraj:

O cemu ti pricas? MX je bio skart ponude, a "300W" iz graficke ces izvuci na high end ponudi kada zakucas sav GP kojeg nudi, rijetko kada u grafici.

Pa zapravo si u krivu, pogledaj si malo review-e iz tog vremena. Geforce 2 MX je u gaymingu bio na 75% tadašnjeg high enda (Geforce-a 2 GTS). Ako je to škart valjda si u pravu.
300W iz grafičke izvučem kad pokrenem 3d mark sa ovim odronom od GPU-a iz moj komp, ni po čemu specijjalnom midrange-u.

Citiraj:

Naravno da nije. O cemu mi pricamo ovdje?

Pa ja iskreno ne znam o čemu pričamo ovdje. Ja pričam o tome da je nekad gayming grafa vukla 4W, dok danas vuku po 200-300 i to je sad normalno. Tu sam ja priču prestao a ti si uletio i ušao u turbo patronizirajući mod u kojem mi naširoko objašnjavaš stvari koje su opće poznate. Kao da smo svi retardirani i čekamo tebe da nam objasniš zašto sad troše više, jer nismo u stanju shvatiti sami da za to postoje određeni objektivni razlozi nego nam ti to moraš demonstrirati. Jedino što si demonstrirao je da iz nekog razloga (valjda objektivnog, dijagnosticiranog?) moraš uletavati u ovako autistične izljeve ničega, ne znam.

Bubba 06.11.2024. 23:50

Citiraj:

Autor Exy (Post 3772479)
Meni je smiješno da je grafa trošila 4W a sada troše po 300W a rade istu stvar dok se gay-ma. Imaju drukčije sposobnosti, dakako, ali za to me bk. Valjda mi dopuštaš da si sam biram što mi je smiješno. Tehnikalije me ne interesiraju previše.

Jasno, ne kaze se bezveze za takve da se smiju "ko lud na brasno". Pazi da ti ne prepukne slezena kada vidis da je potrebno ~100mA struje za MOS 6510 - sto ce reci maksimalno pola vata - a radi "istu" stvar kao i 300W nVidija do se "gay-ma".

Citiraj:

Pa zapravo si u krivu, pogledaj si malo review-e iz tog vremena. Geforce 2 MX je u gaymingu bio na 75% tadašnjeg high enda (Geforce-a 2 GTS). Ako je to škart valjda si u pravu.
Mogu ih pogledati, iako ih se donekle i sjecam.

https://images.anandtech.com/old/vid...s/image018.gif

Ali kuzim, ti si tip od sale, stosa, zeza, hihota i smijeha, pa je tako duplo slabija graficka (kroz vrijeme jos i gorih performansi) zapravo 75% high enda. Zasto su i izbacili MX400 niti godinu kasnije, da barem malo iskompenziraju taj nemusti cip...

Citiraj:

300W iz grafičke izvučem kad pokrenem 3d mark sa ovim odronom od GPU-a iz moj komp, ni po čemu specijjalnom midrange-u.
Cestitam, ti si moj idol. Probaj pokrenuti Quake 3 u 1024x768 i 16 bita pa vidi hoce cugnut 300W.

Citiraj:

Pa ja iskreno ne znam o čemu pričamo ovdje.
Primarno o tome da bulaznis i usporedjujes neusporedivo.

Citiraj:

Ja pričam o tome da je nekad gayming grafa vukla 4W, dok danas vuku po 200-300 i to je sad normalno.
Ne, ti imas sizofreno cepanje o tome da "graficka od 4W i 300W radi isto" (citirao sam te u prethodnom postu - i ne, ne rade) i imas "nostalgiju za niskim TDP-om graficke kartice" (citirao sam te u prethodnom postu - ne, na istom TDP-u aktualne graficke kartice pruzaju barem red velicine vece performanse; to sto ti mislis da postoji samo tvoja 300W graficka kartica je... a ono... kuzis).

Citiraj:

Tu sam ja priču prestao a ti si uletio i ušao u turbo patronizirajući mod u kojem mi naširoko objašnjavaš stvari koje su opće poznate.
Opce poznate jesu, ali ti ocito nemas opce znanje.

Citiraj:

Kao da smo svi retardirani
Ne svi, obracao sam se uglavnom tebi.

Citiraj:

i čekamo tebe da nam objasniš zašto sad troše više, jer nismo u stanju shvatiti sami da za to postoje određeni objektivni razlozi nego nam ti to moraš demonstrirati.
Ne bi bio prvi zabiljezeni put.

Citiraj:

Jedino što si demonstrirao je da iz nekog razloga (valjda objektivnog, dijagnosticiranog?) moraš uletavati u ovako autistične izljeve ničega, ne znam.
Moras malo poraditi na koheziji misli.

A ja inace volim uletiti u tako imbecilne tlapnje poput tvojih. Nista strasno, naprosto si u krivu i ne lucis stvari ispravno, sto je sasvim OK, samo poslovicno za moje ulete, uvijek uletim tamo gdje nema niti volje a ocito niti kapaciteta za savladavanjem novih spoznaja, unatoc tome sto su benevolentno i faktografski podastrte. Sto me uvijek pomalo rastuzi, ali eto, c'est la vie.

Exy 07.11.2024. 01:23

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3772490)
Jasno, ne kaze se bezveze za takve da se smiju "ko lud na brasno". Pazi da ti ne prepukne slezena kada vidis da je potrebno ~100mA struje za MOS 6510 - sto ce reci maksimalno pola vata - a radi "istu" stvar kao i 300W nVidija do se "gay-ma".

Priznajem da sam bio malo u brizi a i nelagodi što ti olako dijagnosticiram autizam, ali kad vidim ovakve stvari osjećam da sam bio u pravu. Jasno, ne znaš o čemu pričam, kako bi i mogao znati.

Citiraj:

Mogu ih pogledati, iako ih se donekle i sjecam.

Ali kuzim, ti si tip od sale, stosa, zeza, hihota i smijeha, pa je tako duplo slabija graficka (kroz vrijeme jos i gorih performansi) zapravo 75% high enda. Zasto su i izbacili MX400 niti godinu kasnije, da barem malo iskompenziraju taj nemusti cip...

Cestitam, ti si moj idol. Probaj pokrenuti Quake 3 u 1024x768 i 16 bita pa vidi hoce cugnut 300W.

Priznajem da sam bubnuo 75%, ali to je samo zato što znam da likove sa aspergerom takve stvari užasno živciraju.

https://i.postimg.cc/VrbpDr9p/Clipbo...07-2024-01.jpg

https://i.postimg.cc/PvsccX2x/Clipbo...7-2024-011.jpg

https://i.postimg.cc/1VGT1kjK/Clipbo...7-2024-012.jpg

Evo ti, ja imam tri slike koje dokazuju da sam u pravu. Ti imaš jednu pa je to onda tri puta više, znam da (jedino) takve strogo kvantitativne odnose kognitivni aparati poput tvog razlučuju. Računaj. Plus što sam linkao 1024x, onda se igralo u 800x i 1024x pa moje slikice i zbog tog kriterija imaju više smisla. Ukratko, sereš bezveze, no zbog (jednog od) urođenih problema kojih imaš, ega, to nisi u stanju priznati. Ništa novoga, idemo dalje.

Citiraj:

Primarno o tome da bulaznis i usporedjujes neusporedivo.

Sad više ne znam dal da se smijem jer mi to dođe kao ismijavanje invalida i sl. Pazi, jedno je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Drugo je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Al je to tvom mozgu neusporedivo zbog cuda jezgri, gigaflopsa i sl. pizdarija koje nikog normalnog van tvoje sobice ne zanimaju. Ti iskreno to ne možeš usporedit jer imaš profesionalni disability kojeg ne možeš stavit sa strane, čak ni ovdje.

Citiraj:

Ne, ti imas sizofreno cepanje o tome da "graficka od 4W i 300W radi isto" (citirao sam te u prethodnom postu - i ne, ne rade) i imas "nostalgiju za niskim TDP-om graficke kartice" (citirao sam te u prethodnom postu - ne, na istom TDP-u aktualne graficke kartice pruzaju barem red velicine vece performanse; to sto ti mislis da postoji samo tvoja 300W graficka kartica je... a ono... kuzis).

Pa naravno da rade istu stvar, kad gaymaš na njima onda rade istu stvar. Samo si ti, kao što je prije utvrđeno, poradi određenih mentalnih ograničenja potpuno nesposoban izvest tu apstrakciju nego trkeljaš o snazi, mogućnostima i sl. budalaštinama koje nisu uopće bitni za zamišljenu situaciju.

Citiraj:

Opce poznate jesu, ali ti ocito nemas opce znanje.

Ne svi, obracao sam se uglavnom tebi.

Ne bi bio prvi zabiljezeni put.

Ako ništa, moram ti zahvaliti što si me vratio u stara vremena interneta kad smo imali 12 godina, vrijeđali se bez straha od cenzure, ispucavali ovakve clever one linere i guštali se u tome. Jedino što smo (većina) u međuvremenu odrasli i prerasli takve pubertetske stvari. No lijepo je vidjeti ovako nekog tko je i dalje na tom stupnju razvoja, iako nije baš najbolje za tebe, možemo mi ostali bar nešto pozitivno izvuć iz tvog stanja.

Citiraj:

Moras malo poraditi na koheziji misli.

A ja inace volim uletiti u tako imbecilne tlapnje poput tvojih. Nista strasno, naprosto si u krivu i ne lucis stvari ispravno, sto je sasvim OK, samo poslovicno za moje ulete, uvijek uletim tamo gdje nema niti volje a ocito niti kapaciteta za savladavanjem novih spoznaja, unatoc tome sto su benevolentno i faktografski podastrte. Sto me uvijek pomalo rastuzi, ali eto, c'est la vie.

I dalje ti drviš po svom, no mentalni poremećaji se ne mogu isključit po volji a lijekove vidim da ne uzimaš ili ih ovu noć nisi uzeo. Gle, nemoj ti sad mislit da ja imam nešto protiv tebe i da te vrijeđam, autizam je danas česta pojava i nije neka sramota (dapače, danas je in imati i po nekoliko dijagnoza) i siguran sam da si ono što se naziva high-functioning autist, definitivno imaš svoje mjesto u društvu i dok si zatvoren u sobicu i lupaš po kodu čak bi se moglo reći da je tvoj društveni doprinos pozitivan. Problem nastaje kod ovakvih izleta u nepoznato (u komunikaciju sa živim ljudima) gdje se ne snalaziš baš najbolje i to se nažalost dobro vidi.

Znaš kako kaže Ilija u poznatom filmu, "ja sebe ne mogu da vidim sa strane, a nije lepo da budem lud a da to ne znam". Tako i ti sebe ne možeš vidjeti sa strane a ja ti ne mogu preciznije i jezgrovitije objasniti zašto je nastavak tvojeg tvrdoglavog inzistiranja na nebitnim tehničkim detaljima autizam par excellence. Sve u svemu, mislim da sam ti podario i previše vremena, vjerujem da ljude koji ovako duboko ulaze u nered tvoje psihe obično plaćaš za to. Pošto radim besplatno, odjavljujem se iz ove rasprave sa nadom da ako već tebe izliječit ne možemo, bar smo drugima pokazali sa čim imaju posla.

Bubba 07.11.2024. 07:41

Citiraj:

Autor Exy (Post 3772495)
Priznajem da sam bubnuo 75%, ali to je samo zato što znam da likove sa aspergerom takve stvari užasno živciraju.

Evo ti, ja imam tri slike koje dokazuju da sam u pravu. Ti imaš jednu pa je to onda tri puta više, znam da (jedino) takve strogo kvantitativne odnose kognitivni aparati poput tvog razlučuju. Računaj. Plus što sam linkao 1024x, onda se igralo u 800x i 1024x pa moje slikice i zbog tog kriterija imaju više smisla. Ukratko, sereš bezveze, no zbog (jednog od) urođenih problema kojih imaš, ega, to nisi u stanju priznati. Ništa novoga, idemo dalje.

Jasno je da ogranicen lik poput tebe nije u stanju shvatiti dosta jednostavnu usporedbu. Hajde duso zasto nam ne nadjes graf u kojemu je tvoja MX kartica 100% performansi naspram Blackwella u Excelu, a trosi samo 4W, dok ovo moze imati rack sa 140kW. Boze, zaista dugo vremena nisam susreo takvu zaludjenost vlastitom gluposcu kao kod tebe.

Citiraj:

Sad više ne znam dal da se smijem jer mi to dođe kao ismijavanje invalida i sl. Pazi, jedno je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Drugo je grafička kartica koju gurneš u matičnu ploču i pomoću nje igraš 3d igre. Al je to tvom mozgu neusporedivo zbog cuda jezgri, gigaflopsa i sl. pizdarija koje nikog normalnog van tvoje sobice ne zanimaju. Ti iskreno to ne možeš usporedit jer imaš profesionalni disability kojeg ne možeš stavit sa strane, čak ni ovdje.
Aha, ti nisi samo glup, nego si i bezobrazan. Uf. Takozvani "limited edition".

Citiraj:

Pa naravno da rade istu stvar, kad gaymaš na njima onda rade istu stvar.
Ne, ne rade, analfabetu maloumni, jer nisi shvatio moju Comodore64 usporedbu, a kako i bi, kada ne mozes shvatiti da si jednostavno ispao glup sa svojim nostalgicno niskim TDP-om, koji postoji i danas bez nostalgije. Ali tebi je mama dala novce samo za 300W karticu, sto je OK, ali mamina budalica ne shvaca da postoji svijet izvan njegovog "gay-manja" na 300W kartici. Jer ljudi to rade i na 4W TDP-u "kao i nekada", samo 10 puta bolje.

Citiraj:

Samo si ti, kao što je prije utvrđeno, poradi određenih mentalnih ograničenja potpuno nesposoban izvest tu apstrakciju nego trkeljaš o snazi, mogućnostima i sl. budalaštinama koje nisu uopće bitni za zamišljenu situaciju.
Najveca prednost ovoga je cinjenica da, iako je poslovicno beskorisno, covjek moze citirati morone poput tebe, pokusavajuci mu pomoci da procita koliko je glup, i bez obzira na beznadeznost, evo, opet cemo:

Citiraj:

Autor Exy (Post 3772137)

Dakle, glupane, shvatjas li da na grafi od 4W klinac i danas igra Fortnajt, i to u 6 puta vecoj rezoluciji i neusporedivim grafickim detaljima? Sto cini i tvoju konkretnu usporedbu, ah, jasno, neistinitom, a tvoja ignorancija i neuvidjanje bjelodanih cinjenica te cini meni dragom i sve rijedjom grupom forumskog glupana.

Citiraj:

Ako ništa, moram ti zahvaliti što si me vratio u stara vremena interneta kad smo imali 12 godina, vrijeđali se bez straha od cenzure, ispucavali ovakve clever one linere i guštali se u tome. Jedino što smo (većina) u međuvremenu odrasli i prerasli takve pubertetske stvari. No lijepo je vidjeti ovako nekog tko je i dalje na tom stupnju razvoja, iako nije baš najbolje za tebe, možemo mi ostali bar nešto pozitivno izvuć iz tvog stanja.
Ne, mileni, to je opet tvoja nostalgicna deluzija koju moras rijesiti sa psihijatrom na sljedecoj sesiji. Ja kao i obicno glupane poput tebe pobijam cinjenicama, a ti si bezobrazan glupan pa ni na sto nisi odgovorio ali ti je jako zabavno koristiti rijeci koje ti je mama rekla da ne smijes koristiti ako zelis da ti da novac za 300W karticu koju si si jako zelio. Ne rastuzujes ti mene, ti rastuzujes svoje roditelje koji su pokusali napraviti funkcionalnog clana drustva od tebe, ali nekada je genetska lutrija i lose skolstvo neumoljivo pa dobijemo lika poput tebe.

Citiraj:

Tako i ti sebe ne možeš vidjeti sa strane a ja ti ne mogu preciznije i jezgrovitije objasniti zašto je nastavak tvojeg tvrdoglavog inzistiranja na nebitnim tehničkim detaljima autizam par excellence.
Vidi, glupane, kako da ti to objasnim... pokusat cu plasticnije, a pitaj mamu kada je opet vidis da ti da novac za novu 300W karticu, mozda ce imat vise strpljenja: na danasnjoj 4W kartici Fortnajt izgleda 10 puta bolje nego Quake3 na GF2MX srotu prije 25 godina, iako nisu usporedivi cipovi. Ja znam da je "gay-mer" glupanu poput tebe to mozebitno i nedokucivo i nemas zelju ni kapacitet za usvajanjem novih znanja, no... 4==4, Quake3<
Citiraj:

Pošto radim besplatno, odjavljujem se iz ove rasprave sa nadom da ako već tebe izliječit ne možemo, bar smo drugima pokazali sa čim imaju posla.
Pozdravi mamu. Reci joj da je ne krivimo sto je sustav zakazao pa imamo glupane poput tebe, za to je primarno kriv internet, kada si slinio nad GF2MX tada si bio glup samo u kvartu.

borgy 07.11.2024. 09:02

Diskurs je blago eskalirao :D ali ima i dobrih on-topic komentara.

Stoji Exy-ev komentar da je vanilla desktop gamer prije 25 godina za tada tipicni gamer workload (OpenGL, DirectX...) u GeForce 2 MX imao diskretni GPU koji za 4W odradi sve sto treba.
Nakon toga je diskretni desktop GPU feature creep, pretvaranje GPU-a u nekakav general-purpose compute, i borba za FPS-om, dovela do danasnjih pecnica.

Vanilla desktop gamer danas nema sanse naci karticu u tom rangu TDP-a.

Stoji i da je u medjuvremenu nastalo vise forkova u GPU stvarnosti, tako da imamo integrated rjesenja (na maticnoj ili u pakiranju CPU-u), laptop i smartphone/tablet GPU-ove.
U ovim zadnjim, kao sto su Mali ili Adreno, jos zivi duh GeForce 2 MX-a :)

Dobar primjer: http://opentouchgaming.com/

Na jednom Androidu danas Quake 3 leti bolje nego na GeForce 2 MX, i to za manje od 4W.
Apple silikon je jos dramaticniji.
Sve ovo ne vrijedi samo za GPU, nego i za CPU, kada se pogledaju danasnji ARM SoC-ovi i kada se fiksira TDP recimo jednog 486 CPU-a.

Naravno, desktop gamer ima puno visa ocekivanja od source portova boomer shootera na smartphoneu.
Ali Bubba ima pravo da je dosta modernih gejmera sasvim zadovoljno tabletom/smartphone-om, i da ima neograniceno modernih igara koje su toj klasi gejmera dovoljno dobre na ~4W.

Morpheous 07.11.2024. 09:09

Citiraj:

Autor borgy (Post 3772524)
Diskurs je blago eskalirao :D ali ima i dobrih on-topic komentara.

Stoji Exy-ev komentar da je vanilla desktop gamer prije 25 godina za tada tipicni gamer workload (OpenGL, DirectX...) u GeForce 2 MX imao diskretni GPU koji za 4W odradi sve sto treba.
Nakon toga je diskretni desktop GPU feature creep, pretvaranje GPU-a u nekakav general-purpose compute, i borba za FPS-om, dovela do danasnjih pecnica.

Vanilla desktop gamer danas nema sanse naci karticu u tom rangu TDP-a.

Stoji i da je u medjuvremenu nastalo vise forkova u GPU stvarnosti, tako da imamo integrated rjesenja (na maticnoj ili u pakiranju CPU-u), laptop i smartphone/tablet GPU-ove.
U ovim zadnjim, kao sto su Mali ili Adreno, jos zivi duh GeForce 2 MX-a :)

Dobar primjer: http://opentouchgaming.com/

Na jednom Androidu danas Quake 3 leti bolje nego na GeForce 2 MX, i to za manje od 4W.
Apple silikon je jos dramaticniji.
Sve ovo ne vrijedi samo za GPU, nego i za CPU, kada se pogledaju danasnji ARM SoC-ovi i kada se fiksira TDP recimo jednog 486 CPU-a.

Naravno, desktop gamer ima puno visa ocekivanja od source portova boomer shootera na smartphoneu.
Ali Bubba ima pravo da je dosta modernih gejmera sasvim zadovoljno tabletom/smartphone-om, i da ima neograniceno modernih igara koje su toj klasi gejmera dovoljno dobre na ~4W.

Kad smo kod tablet/mobitel igranja, tu igra stvarno mora biti od samog razvoja prilagođena za to. Probao sam Baldurs Gate, Tomb raider, KOTOR....užas jedan :D Uzmu cijelu igru, utrpaju je na android i dodaju virtualne touch kontrole koje bi trebale raditi istu stvar kao tipkovnica i miš s naglaskom na najveće moguće "trebale" :goood: Već kad naprave port neke igre za konzolu vidiš da to nije to, ali barem cijelo sučelje izmijene da donekle funkcionira s gamepadom, ali meni su prsti otpali na spomenute 3 igre nakon prvih 20 min. Možda bi bilo bolje s nekim gamepad ddoatkom za telefon, ali ovako nema šanse.

Inače, da, otišlo se u "lagani" offtopic na ovoj temi

Bubba 07.11.2024. 12:27

Citiraj:

Autor Morpheous (Post 3772526)
Kad smo kod tablet/mobitel igranja, tu igra stvarno mora biti od samog razvoja prilagođena za to. Probao sam Baldurs Gate, Tomb raider, KOTOR....užas jedan :D

Citiraj:

Autor borgy (Post 3772524)

A propos - u pretrpanom busu u Berlinu prije koji mjesec pored mene stoji klinac koji na Ajfonu igra neku FIFA-u. Koja je bolje izgledala od zadnje FIFA 98 i Road to World Cup 98 kojeg sam igrao. A mali igra prakticki TBS - on dotakne gdje ce (ili gdje bi, valjda) lopta trebala biti ispucana, ili igrac poslan, i onda se odradi "turn", opet sve stane i tako dalje. Ruku na srce, ja sam znao igrati RTWC na mišu u to vrijeme godista kada nam se potrgao dzojstik a AT tastatura nije voljela toliko paralelno pritisnutih tipaka, ali ovo je next level.

Disco 07.11.2024. 15:15

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3772398)
Decki jasno vam je da taj TDP ne znaci da ce procesor u max loadu tolko W trosit?

Znamo da vuče uvijek više od toga. ;):chears:
Ali sada podij prepuštam Bubi i Exyu. :chears:

tomek@vz 07.11.2024. 15:34

Untisumpora....:lol2:

Tajl3r 07.11.2024. 16:43

Marisol Volim

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

Miki9 08.11.2024. 03:08

Mene samo teoretski zanima kad se Q3 pokrene na gk od 300w, sa naravno identičnim postavkama i rezolucijom ko za tu od 4w, koliko to troši, jel 4, 300, ili puno manje od 300.

Što će reć, neka usporedba ko potrošnja goriva motora u leru koji ima 50, ili 400 konja i 2x više cilindara.

------
Drugo apropo gk, u časopisu ExtremePlay koji sam zadnje objavio me uvijek intrigirao člančić gdje se objašnjava šturo kako od geforcea napravit nekakav quadro, lemljenjem 2 otpornika, jel netko se sjeća tih manevara.
No sad sam to malo guglao i naučio da taj quadro nema nikakve veze sa gaymingom (što je tema ofc časopisa), nego je za profi dizajnerske programa, valjda 3d modeling.
Nisam 100% siguran, no ko da sam našao da (danas) postoji i softwersko rješenje umjesto lemljenja (očito hackano kasnije?) kako tu konverziju izvesti.

Exy 08.11.2024. 09:15

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3772703)
Mene samo teoretski zanima kad se Q3 pokrene na gk od 300w, sa naravno identičnim postavkama i rezolucijom ko za tu od 4w, koliko to troši, jel 4, 300, ili puno manje od 300.

Što će reć, neka usporedba ko potrošnja goriva motora u leru koji ima 50, ili 400 konja i 2x više cilindara.

Pa nije ti to neka mudrost, potrošnja se u takvim slučajevima jedva razlikuje od potrošnje u idle-u. Zahtjevi 3D scene u Q3 su smiješni u odnosu na ono što iscrtavaju nove igre.

Disco 08.11.2024. 09:49

I en zaboravite da stare makine u idleu troše najvj skoro pa jednako kao i u full loadu tj nisu štedljive u idleu... ima li neki test ovoga jer ovo su samo neka moja razmišljanja jer se tada uopće nije pridavala pažnja potrošnji...samo zagrijavanju...
Intel je čini mi se prvi krenuo sa onim speedstep ili kako već sa pentium M-om, da u idleu spušta takt i potrošnju, a onda je AMD mislim tek sa A64 krenuo sa Cool&quiet ili kako su već nazvali tu glupost koju smo svi gasili kod OCanja. :D

Morpheous 08.11.2024. 10:11

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3772703)
.

------
Drugo apropo gk, u časopisu ExtremePlay koji sam zadnje objavio me uvijek intrigirao člančić gdje se objašnjava šturo kako od geforcea napravit nekakav quadro, lemljenjem 2 otpornika, jel netko se sjeća tih manevara.
No sad sam to malo guglao i naučio da taj quadro nema nikakve veze sa gaymingom (što je tema ofc časopisa), nego je za profi dizajnerske programa, valjda 3d modeling.
Nisam 100% siguran, no ko da sam našao da (danas) postoji i softwersko rješenje umjesto lemljenja (očito hackano kasnije?) kako tu konverziju izvesti.

Ne znam je li ovo moguće, ali znam da sam ja na Geforce 6800 Le softverski uspio otključati još pipelineova i shadera :goood: pa sam sa 8/4 ako se dobro sjećam došao na 12/5, a max za Geforce 6800 Gt je bio oko 16/6. Otključavanjem dodatnih pipelineova sam dobivao artefakte, pa sam ostao na stabilnoj količini 12/5. Neki sretniji su mogli otključati još više. Mislim da je jačina kartice išla Geforce 6800 LE -> 6800 -> 6800 GS, 6800 GT. Memorija je bila sporija na 6800LE, ali čip se mogao dodatno overclockirati koliko je išlo, pa sam u konačnici uz cijelu tu kombinaciju dobio neke performanse unutar tog modela u stilu nekoliko FPS-a više, ali to je tada bilo znatno vrjednije jer FPS-ovi nisu bili toliko visoki kao kad danas kad imaš po 70 ili 100 FPS-a sa nekom midrange karticom na relativno visokim detaljima u modernim igrama.

medo 08.11.2024. 10:24

Stari casopisi i clanci / Nostalgija

RivaTuner je bio software s kojim sam otključao svoju 6800LE na 12/5. Na 16/6 je povremeno bacala artefakte.

IMHO PC je tehnički gledano vjerojatno najgora platforma za igranje. Skup hardware koji nije optimiziran za gaming a software odnosno same igre bugovite i vrlo neoptimizirane.

Disco 08.11.2024. 11:29

Bilo je toga i kod radeona, otključavali su se pajpovi na 9500pro pa bi postala 9700.
Ja sam imao X800GT koja se otključavala na X800XT...ah kakva vremena, i nV i AMD su se opametili od tada i danas nema šanse više za tako nešto...besplatne performanse. :(

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:39.