![]() |
Pozdrav ljudi!
Naime, dosad nisam nikad OC-o proc vec mi ga je sestrin decko OC-o na 1.9 GHz. Pa me zanima do koliko bi mi mogo sigurno ici bez ikakvih komplikacija procesor. Evo moje trenutne konfiguracije AMD Athlon 3000+ 1.9GHZ Abit KN8 1 GB RAM (DDR ja mislim [2x512 MB]) nVidia GTS 250 (512 MB DDR3) 450W Napajanje koliko znam Cooleri nisu stock koliko ja znam, mjenjani su (ali stavljeni su pasivni ili kako se vec zovu, nisu ventilatori). P.S: Komp koristim za gaming najvise. P.S 2: Evo nekih slika od programa koje sam imo na kompu za ovakve stvari :D Ukoliko treba jos nekakvih slika sa drugih programa, javite. :) EDIT: Da li da kupujem novi procesor, ako da koji proc bi mogao dobiti do 350kn i znate li koga da prodaje procesor (S939) po toj cijeni u Zagrebu. Fala puno, Marijan. :fala: |
Računaj na 2.4-2.5GHz s ovim E6 Veniceom.
Jedino ti se isplati kupnja nekog 3800/4200/4600+ X2 procesora, ali treba se dosta čekat da naleti neki u prodaju... |
Sta ga toliko puno mogu OC-ati inace?
Hvala ti puno maX, nadam se da cu si kupit bolji procesor! Pozdrav, Marijan! |
Citiraj:
I btw. ako je sve to pod pasivom, onda je teško očekivat nekakav mega klok, problem bi ti mogle predstavljat temperature pa baci oko na to odma u startu;) |
Ma dosta mi je to za sada.. :D
A i razmisljam o kupovini procesora sa dvije jezgre, da mi procesor ne trpi toliko kao kod jedne... |
Citiraj:
Al da, slažem se, za 250-300 kn se svakako isplati uzet dobrog dualca, samo je problem naletit na takvo šta... A ništa, 3x dnevno provjeravaj tržnicu, naletit će već nešto:) ________________________________________________ Nego da i ja nešto pitam... Zna li netko možda zašto mi na ploči iz siga bios ne dozvoljava da smanjim multi NB? Kad god tu vrijednost pokušam spustit ispod 10x šta je default na samoj ploči na onom malom led displayu dobijem error code 75, a ploča ne dođe ni do biosa, nego samo tako stoji i jedino šta pomaže je clean cmos. Više vrijednosti rade bez problema, 11, 12, 13 sam probao i sve štima, ali 9, 8, 7, 6 neće i neće. A bez toga ne mogu FSB natjerat preko 235 jer mi NB ne želi radit preko 2350 Mhz:) Ima li kakva caka koju ne znam ili propuštam li možda šta bitno?:fiju: Rješenje Naime ja uvijek prvo postam problem, a onda idem guglat, pa tako i ovaj put. Samo ovaj put sam bio i brži od forumaša i zahvaljujući dficlub.org te xtremesystems.org rješio problem. Pa evo rješenja ako tko zapne;) Dakle predvidija sam činjenicu da NB core clock mora biti veći od HT core clocka. A meni je HT na ovim postavkama koje testirao uvijek bio na defaultu, dakle 2 GHz i naravno, kad bi NB multi spustio na 7x recimo dobio bi NB core clock = 7x200= 1,4 Ghz, a pošto je 1,4<2 dobio bi ono šta sam dobio, ništa:D Sad sam lijepo NB multi stavio na 8x, a HT sam stavio na 1,6 GHz i sve radi kako treba, mogu dalje dizat FSB:) |
CPU Intel dual core E2200
Dakle, probao sam klokat navedeni proc na 3,20GHz sa naponom 1,3V i redovno mi se rusio sistem. Nakon toga probao sam na 3,08ghz i dalje se rusilo. Pa ako netko ima iskustva sa ovim procom i maticnom kako je slozio i da radi, neka slobodno napise. Negdje sam procitao da je decko digo E2180 na 3.8GHz bez ikakvih problema.
Konfiguracija kompa je sljedeca: Hlađenje CPU je voda tako da nije problem sto se toga tice. MBO: P5B-Deluxe, asus. CPU: Intel dual core E2200 stock 2,2GHz Grafa: radeon x1950pro (privremeno) RAM: 2x2gb mushkin 1066MHz |
Ovisi od primjerka do primjerka... Nekima treba i 1.4-1.45V za taktove iznad 3GHz. Ako se u to uračunaju vdrop/vdroop, ja mislim da je problem u naponu tj. trebaš ga još nagazit.
|
slazem se...ja sam morao napon na gigabyte ploci za svog e4400 za 4Ghz dici na 1.55V zbog vdropa...
|
Zašto je preporučljivo gasiti EIST i C1E?
Znam da mjenjaju množitelj u letu i to mi odgovara. Napon se isto navodno mjenja ali to ne primjećujem - stoji fiksan. Stanje je sljedeće: E5200 na 240x12.5 (3 GHz) pri 1.15 V (1.12 V zbog dropova), ništa pretjerano. Komp mi je upaljen 24/7 i razmišljam zašto ne bi pustio upaljen EIST dok ga ne koristim pa neka radi na 1.4 GHz. Kao što rekoh napon se ne mjenja (možda jer jer sam ga ručno promjenio na 1.15 V). Savjeti? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Zracno je hladenje, stavim na 4GHz i nece winse dici. Jeli mogu negdje provjeriti koliki je Fsb wall na mom procesoru? Jel mogu skuriti proc ako dam previse voltaze ili ako dignem frekvenciju previse ? |
Citiraj:
Eventualno dok overclockas mozes zagasit tek tolko da te ne zeza jer ti smanji takt pa ne vidis odma na cemu si i tak...nis posebno, ukljuci ih |
Zaboravih napisati, kroz sticky OC tutorial sam čitao da bi se te opcije trebale ugasiti, ali ne piše zašto.
Tnx za odgovor! |
C1E support stavis na disable ako sam podesavas napone.
|
to ce ionak bit disabled iako pise enabled ako si rucno postavio napon tak da svejedno
|
Citiraj:
|
Ovako na MSI X58 Pro ide HR-05 Sli,evo tu mi je ispod nogu,no nemogu ga namontirat na NB,posto ce mi SB zazujat,NB i SB su spojeni HP-om na stock hladenju.Dal zna netko dal postoji kakav kuler za SB u prodaji,ili modificirat stock hladenje da ne zgubim garanciju,ili moze SB ostat gol?
Hvala :beer:! |
SB nemože ostat gol. Nađi hladnjak od nečeg drugog (neke grafičke kartice ili neke druge ploče) i vidi dal će pasat.
|
E jbt,di to nac,nis nazad u potragu,ako ima neko nekaj tipa toga necega :D:D,neka me pm-a!
|
Dakle ovako, cpu je dignut na [300] 3,30GHz pri naponu od 1,4375V nakon 5-10min rada smrzne se full, blue screen i slijedi restart :/ takoder probao pokrenut "zahtjevniju igru" cod4, left 4 dead 2 demo i smrzne se iste sekunde. Temperatura trenutno 34°C-35°C, u everestu na testiranju stabilnosti 55°C trajalo je 2min i komp se smrzno. U CPU-Z napon je 1.416V
Ideje? |
Povisi vMCH.
Na koliko ti RAM radi? Daj malo više informacija,jer pišeš cijelo vrijeme samo o procesoru,a očito nije on uzročnik problema.Ne sudjeluje samo procesor u računici kada ideš OC-at,nego i RAM i ploča,nerijetko i napajanje itd. |
napajanje je hyper 550W, par slika
memory http://img402.imageshack.us/i/cpuz1.jpg/ http://img402.imageshack.us/i/cpuz2.jpg/ http://img215.imageshack.us/i/cpuz3h.jpg/ MB http://img171.imageshack.us/i/motherboardpic.jpg/ Chipset http://img249.imageshack.us/i/chipset.jpg/ OC http://img300.imageshack.us/img300/3985/pic1of.jpg moduli rama su 2x 2gb jedan je crveni 1066mhz,a drugi je bijeli 800mhz? |
Dobro,RAM nije jer ti radi na manjoj frekvenciji no što je deklariran.
Povisi vMCH u biosu. |
ja mislim da je procesoru pre malo voltaze, odi do 1.45v pa vidi dal potraje dulje malo stabilnost
|
Citiraj:
|
Od kada sam napisao trenutno stanje PC-a jos se nije smrzno... cudno, nista nisam mjenjo u meduvremenu pokreno left 4 dead 2 demo prosao taj kratki dio igre sasvim normalno radi trenutno.
|
matsonic ms9127c i overclocking
poz, konfa je:
p4 norty 2.66 fsb 133mhz matsonic ms9127c (via pt 800 chipset) 2x256mb ddr 400 400w napajanje riva tnt 2 intel stock cooler nabavio sam tu konfu ovako bezveze za curu, i bio sam iznenaden ralativno dobrim overclock opcijama matsonica, fsb range je 100-165 i cak se daju voltaze za procesor povecavat pa me zanima dali itko ima iskustva sa via chipsetima i kolko bi ta ploca mogla podnjet? dodat cu joj 40mm vent na NB ako to ista znaci za via chipset, ne znam kolko su vruci jedino sta me brine je da nema agp/pci lock pa sad pitanje kolko bi to bio problem ako dignem recimo sa 133 na 150 sta bi bilo 3ghz za proc kolko se sjecam to bi se trebalo dat sa ispod 1.6v na takvim procevima, i temp mora bit ispod 55c, trenutacno je sa stock hladnjakom na nekih 48c, ali bez paste :) nisam imo trenutacno, moram nabavit neki as5 il ceramique isto tako primjecujem da dosta fali taj HT kojeg taj norty nema :( pa sam mislio barem malo poboljsat situaciju sa nekakvim overclokom isto tako da malo rame dignem jer ploca podrzava ddr 400, ali kad namjestim na 200mhz ostane mi na defaultnih 133, no kad namjestim na 166mhz dobim FSB+33 aka. 166mhz pa bi memu digo na 375mhz 2.5-3-3-8 jel mislite da se isplati ili da pustim na default? najbolje bi bilo nabavit neku p4p800 ali nema se love pa sumnjam...vaznija mi je jos jedna plocica rama da bude bar 1gb za normalan rad tnx :chears: |
Ma zaboravi na overlocking na toj ploči. Ostavi da radi rađe na defaultu nego da još na kraju ostaneš bez ploče.
|
eh kad sam clocker u dusi :) tako je tesko gledat nesto da radi na defaultu :P
any other thoughts? :D |
Puno ti ovisi o procesoru. Ja sam imal celerona 2.2 na takvoj istoj ploči i radil je 24/7 na 3.3 po ljeti i 3.5 po zimi na običnom cooleru koji je došel zapakiran s njim. Najviše kaj sam dobil je bilo 3690mhz.
U biosu ima nekih postavki za voltaže procesora, povećava se u postocima ali ja nisam primjetil ikakve razlike u voltaži ili u stabilnosti procesora. Al velim ja sam imal jako dobru verziju procesora pa nisam imal problema s voltažama. |
e a koj ti je to FSB bio na ploci, a da je bilo stabilno?
|
Gigabyte 8I955x + prescott
Pozdrav,
Da svjestan sam da je stara konfa... :) Uglavnom imam ovu matichnu i P4 prescott stock 3.6Ghz (N0 revizija). Ono sto me muci je freq memorije. Imam OCZ SLI-ready 2x1GB (1GB Module P/N - OCZ2N1066SR1G ) jamacno 5-5-5-15 Postavim te timinge i 2.1Vdimm i sa 200Mhz (800Mhz FSB) i memory multiplierom 4 bi dobio 800Mhz na memoriji (PC6400). Medjutim windowsi (tj CPUZ) javljaju 300Mhz memoriju?? Uglavnom kako i sto podesiti da dobijem najbolje sto se moze dobiti za ovu confu? Btw na procu je zalmanov cooler... |
Ok ono shto sam do sada shvatio je da cpuz javlja zapravo mhz po jednom kanalu...
Dakle ono sto bi ja trebao je 400Mhz po kanalu kako bi dobio 800 u konachnici. Ako koristim multiplier 3.33 dobijem 333Mhz u cpuz i FSB : Dram = 3:5. Ako koristim multiplier 4 onda dobijem 300?? U chemu je caka? Premali napon na memoriji ili? Ne bi li onda trebalo biti problema sa bootanjem a ne da ga automatski spusti? |
OC sempron 2500+
Da li mi netko moze pomoci. Probao sam overclockirati semprona 2500+ sa 1,75 na 2,2 GHZ i sustav nije stabilan...u biti nece da se pokrenu windowsi...prvo sam mislio da je voltaza u pitanju...pa sam je sa 1,6 digao na 1,75 i onda pokrenuo ali opet nece....citao sam nesto da bi morao mjenjati ferkvenciju rama i jos nekih stvari....ali nisam bas 100% siguran kako i sta!
:fala: |
a trebao bi spustiti memoriju u biosu na barem 333(166) kako ti ona ne bi bila ogranicavajuci faktor jer kako dizes FSB dizez i takt memorije. Koliko ona moze ici gore ovisi. Imao sam transcendove 1gb kekse koji su isli 500 bez problema ali i neke koji bas i nisu zeljeli preko 240 a to je samo +20 FSB gore i eto te u zidu :)
Ljudi su s tim sempronima isli i do 2,4 tako da bi 2,2 trebalo biti ostvarivo s nf2 plocom. No uzmi u obzir da je moguce da tvoj primjerak proca jednostavno ne ide pa ako nista ne pomogne odustani dok nesto ne spalis :D |
I ja mislim da je loš primjerak proca jer je moj radil na 24/7 na 2.2 (fsb210) na asrocku k7s41gx bez dizanja voltaže.
Ak ti matična ne podržava fsb400 ili ako ih podržava a do njih dolazi OCem s 333, onda je vjerojatno problem u previsokoj frekvenciji agp/pci. Većina ddr400 rama radi na 420mhz bez dodatnog podešavanja tak da ne vjerujem da je u njima problem osim ako imaš loše primjerke. |
Citiraj:
a ploča je Asus A7N8X-X s nforce2 chipsetom |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:38. |