![]() |
Složio sam na kompu dual boot iz prve. :D
Na laptopu sam već neke stvari isprobavao, tipa Bottle. Autocad 2015 definitivno ne radi, noviju verziju ću možda na kompu probat. Bricscad koji je podržan na Linuxu radi bez problema, njega mogu koristit legalno s licencom koju imam, samo moram deaktivirat licencu na Windowsima, a to se može neograničeno mnogo puta. Na forumu Radimpexa za Armcad koji mi je neophodan za posao se javio neko od devova i objasnio da nemaju u planu u skoroj budućnosti prebacivat Armcad na Linux, tako da posao na duže staze neće ići na Linuxu na žalost. Ali ima još dosta toga kaj ću isprobat s vremenom. Na ovom kompu iz potpisa sam instalirao Linux na novi NVMe disk od 512GB. Imam još jedan komp na vikendici gdje imam unutra prazan SATA SSD od 256GB, taj komp ću više koristit kad se preselim tamo trajno za 6 mjeseci. Uglavnom mixed emotions, ali dok me zabavlja dobro je. |
digni vm win10 ltsc u virtualbox recimo na linux hostu
https://www.virtualbox.org/ ukljuci 3d akceleraciju i isprobaj te aplikacije koje ti trebaju. |
Citiraj:
|
WinBoat mi je odlično alternativno rješenje, iako ima par svojih mušica, no jednom kad ih ispeglaš, radi tipi topi.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
|
Citiraj:
|
Neki dan saznao za mogućnost splitanja Intel iGPU-a unutar Proxmoxa tako da se iGPU može dodijeliti u dva ili više VM/LXC-a - i pritom zadržati host video output za potrebe debuginga!
Citiraj:
Ovi noviji Inteli koliko vidim mogu kreirati 8 iGPU instanci. Kako imam 10th gen CPU, samo sam splitao iGPU i jednu instancu dodijelio VM-u (Debian, za potrebe Dockera), a drugu passtruao u LXC kontejner (Plex). S ovom konfiguracijom i dalje imam host video output što nije loše zlu ne trebalo. PVE 9.1.2 Par linkova koji su mi pomogli: https://forum.proxmox.com/threads/me...f-igpu.157811/ https://3os.org/infrastructure/proxm...t-passthrough/ |
Citiraj:
|
Citiraj:
https://i.postimg.cc/x8zXkVxs/Pop-OS-Cosmic.png:frend: |
Citiraj:
Imam 1GB EFI particiju sa systemd-boot i par EFI fileova na disku nvme0 gdje se nalazi Linux. Idem staviti Windows 10 na neformatirani disk nvme1, i što su Windowsi napravili, fino nakeljili svoj EFI file na nvme0 EFI particiju (\EFI\Microsoft\Boot\...), tako da UEFI više ne vidi Linux sa nvme0 nego samo Windows. Ništa, live usb boot linux, mount nvme0 EFI, pobrišem \EFI\Microsoft\, Linux opet radi. Malo googlam i nađem¹ da ako se maknu boot i efi flagovi sa nvme0 EFI particije kroz gparted (type postane msftdata), Windows neće smatrati tu particiju EFI particijom i napravit će svoju na nvme1 disku. I tako je i bilo. UEFI boot i dalje normalno radi i bez tih flagova. Pa evo ako netko želi instalirati Windows nakon Linuxa na drugi disk ovo je alternativa vađenju. [1] https://www.reddit.com/r/linuxmint/c..._changing_efi/ |
Citiraj:
|
Zakleo bih se da sam u ovoj temi procitao, ali kad je kolega Piksa pitao nisam to uspio naci i linkati, da kod dualboota nije problem instalirati Linux nakon Windowsa. Problem uvijek stvore Windowsi nakon Linuxa. Nesto u tom stilu, kao, Windowsi su jos uvijek preglupi za non-Windows dualboot i vole pregaziti stvari... Ili sam nesto jako krivo zapamtio :|
|
to se zna zadnjih 20 godina
linux smart windows gazda i jedini bog |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ja sam htio ovakav setup da mogu jednostavno image izraditi i vaditi diskove po volji: nvme0 (Linux, EFI particija sa systemd-boot i EFI fileovima za 2 kernela) nvme1 (Windows, EFI particija sa windows bootloaderom) |
Citiraj:
Pa to i želim. Dakle jedna EFI particija za sve OS-eve. On samo doda svoj entry u Microsoft folderu i to je to. Nikad se nije desilo da izbrise postojece. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Nije dugo trebalo :lol2:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Pitam se dali cijelo vrijeme pokušavamo na krivi način približiti Linux početnicima...
Citiraj:
Immutable distra u principu bi omogućila "Rootless" pristup OS-u koji je Bubba spominjao (i uklanjanje potrebe za rootom) uz dodatni plus da se korisnik nemože upucati u nogu. U teoriji barem. Probao sam nekoliko immutable distri (Bazzite, Fedora Silverblue, Suse MicroOS) i moram priznati da je iskustvo bilo sasvim ugodno - do one točke kad sam htio neke stvari riješavat na način na koji to radim zadnjih 20 godina i prčkanje po configovima i skriptama. Al za početnike možda i nije tak bedasta solucija - za početak barem. |
Stvari bi svakako trebali pojednostavit ako zele privuci average joe usera da se koristi time.
Sve potrebne (osnovne) radnje, kad gledas sa strane (bivsih) windows korisnika, bi trebale biti kroz gui - na klik. Dok ne bude tako tesko da ce nesto vise linux desktop zazivjet. |
Citiraj:
Što se tiče immutable distri, stvarno ne vidim čemu. Da imam 10 mašina donekle bi vidio svrhu ali imam jednu do dvije, ne treba mi IaC koncept na desktopu. |
poz.
neki dan instalirao u Vbox-u zadnji linux mint MATE. samo za koristenje torrent-a. danas nesto zastekalo. resetiro masinu, ulazim i vidim 0free space i naravno razno razni errori. na kraju skuzim da su Syslog and kern.log pojeli doslovce cijeli disk (cca 6gb svaki). zasto se to dogada, kako to rjesit sad bez da izbrisem masinu i ponovo sve idem radit i kako to sprijecit u buducnosti? jel se moze ikako te logove iskljucit? uopce me ne zanima nis osim imat masinu za skidat torrent. hvala. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:38. |