PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Iskon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Iskon (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=64358)

Gravitos 04.05.2023. 20:30

Mislim da je daljnja rasprava deplasirana kad nabadaš napamet.

Regulatorne agencije su neovisna tijela izdvojena iz sustava središnje državne uprave i nezavisnost prema Vladi je jedna od njihovih glavnih odrednica. Zato ih imenuje parlament, a ne Vlada i svoj izvještaj o radu šalju Saboru, a ne Vladi.

Bitno obilježje svih regulatornih agencija u Republici Hrvatskoj je njihova neovisnost, što znači da odgovaraju isključivo Hrvatskom sabor

Nikad se nisi zapitao zašto se te agencije zovu neovisni regulatori?

mann 04.05.2023. 20:40

Dakle tko bira Hakomovo vijeće? Sabor. Tko ima većinu u saboru?

Nešto kao što je dorh neovisan? Jel tako?

Nije govno nego se pas posrao...

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Gravitos 04.05.2023. 20:56

Evo polako ću pa možda dođeš do zaključka:

Imamo primjer iz 2015. godine kada Hrvatski sabor nije prihvatio godišnje izvješće HAKOM-a za 2015. godinu (40 glasova »za«, 69 »protiv«, 3 »suzdržana«), iako je Vlada Republike Hrvatske predložila da se izvješće prihvati.

Dakle, nije svejedno, ipak je bitna trodioba vlasti i te spike.

A time što sad argumentiraš da osim korporacija, regulatorne agencije nisu neovisne čak ni od dnevne politike kroz utjecaj Vlade, samo potvrđuješ početnu tezu da su agencije beskorisne, čudnih ovlasti i štetne za demokraciju.

mann 04.05.2023. 21:10

Podsjećam kako smo krenuli, demokracija sa Hakomom nema nikakve veze. Demokracija je oblik vlasti.

Hakomovo vijeće i predsjednika imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike. Vlada je ista ona koja ima povjerenje u saboru tj većinu.

Laički rečeno Plenkovic je formirao vladu jer je imao većinu u saboru koji je zato izglasao povjerenje vladi. Isti taj sabor imenuje i razrješava hakom vijeće i predsjednika (podprijedsjednika) na prijedlog Vlade Republike.

Bottom line, u demokraciji biramo oblik vlasti. Vlast, jedan dio vlasti aka izvršna vlada će nakon toga predložiti a sabor potvrditi "upravu" hakoma. I dalje, demokracija je prvi korak, a ne hakom kao takav.

Da imamo autokraciju mogli bi imati vrlo lako hakom upravljan na sličan način.

mkey 04.05.2023. 21:14

Na tržište najbolje utječu oni koji na njemu sudjeluju. Više hiljada godina povijesti je valjda jasno pokazalo kako razni oblici vlasti, niti kada bi imali najbolje namjere a nikada nemaju, nisu sposobni regulirati odnose na tržištu.

Ovo poskupljenje iskona na prvu meni djeluje bezobrazno, a sve se na kraju svodi na to što će kazati njihovi korisnici. Ako ljudi hoće svoje gigabajte, možeš ga hebat, znači da sve ide po protokolu i tržište je spremno istrpiti (nova) poskupljenja.

S time da je isto tako veliko pitanje koji dio je zaista poskupljenje, a što je zapravo uzrokovano inflacijom. Kada se godinama luđački štampa to jednostavno mora doći na naplatu. Za očekivati je da će oni koji su odgađali poskupljenja vjerojatno malo jače podebljati kada konačno krenu dizati cijene.

mann 04.05.2023. 21:21

Nažalost po nas potrošače tako je. Ako nam se ne sviđa možemo uzeti drugi produkt ili ne uzeti ništa. Ne može hakom reci iskonu izvoli dati najjeftiniji wifi jer moja vlast je demokratski izabrana.

I ja koristim iskon wifi posvuda. Prošetali su mi po živcima pa sam prešao na tht ista usluga, ista firma. Eto i tht mi jučer javio da dižu cijene jer je to ista usluga. Mogu je ja sada i tu otkazati ali neću jer boljeg od toga nema. Hakom mi tu nije nista kriv...

Gravitos 04.05.2023. 21:31

Citiraj:

Autor mann (Post 3674411)
Podsjećam kako smo krenuli, demokracija sa Hakomom nema nikakve veze. Demokracija je oblik vlasti.

Hakomovo vijeće i predsjednika imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike. Vlada je ista ona koja ima povjerenje u saboru tj većinu.

Laički rečeno Plenkovic je formirao vladu jer je imao većinu u saboru koji je zato izglasao povjerenje vladi. Isti taj sabor imenuje i razrješava hakom vijeće i predsjednika (podprijedsjednika) na prijedlog Vlade Republike.

Bottom line, u demokraciji biramo oblik vlasti. Vlast, jedan dio vlasti aka izvršna vlada će nakon toga predložiti a sabor potvrditi "upravu" hakoma. I dalje, demokracija je prvi korak, a ne hakom kao takav.

Da imamo autokraciju mogli bi imati vrlo lako hakom upravljan na sličan način.

Bojim se pitati što podrazumijevaš pod pojmom demokracija. Stalno spominješ oblik vlasti, a budući da smo se mi odlučili na njezinu trodiobu, regulatorne agencije se tu ne uklapaju. To je osnova onoga na što Smerdel upozorava.

Da li misliš da je s demokracijom kompatibilna ideja tijela koje nema legitimitet kroz nikakve izbore, a na koje je izvršena delegacija zakonodavne (kao regulatorne), izvršne i sudbene ovlasti i koje u pravilu postaje instrument za promicanje korporativnih interesa i uspostavljanja prikrivenih monopola na štetu ogromne većine građana?

Zato imamo ovo na našem telekom tržištu, veliki pokupovali konkurenciju i sad koordinirano podižu cijene.

mkey 04.05.2023. 21:46

Citiraj:

Autor mann (Post 3674417)
Nažalost po nas potrošače tako je.

Ljudi imaju moć utjecati na stvari, mislim da je to odlična, nikako žalosna "vijest". Previše ljudi se oslanja na nekoga drugoga kada treba donositi odluke relevantne za njihov vlastiti život. Za to jednostavno nema nikakve razumne osnove i ljudi trebaju donositi svoje odluke. To često nije jednostavno i postoji mogućnost pogreške, ali tu nema valjane alternative.

Ja da do kraja svog života više nikada ne čujem "netko bi trebao nešto poduzeti" kada konačno odem otišao bih kao jako sretan čovjek.

Citiraj:

Autor mann (Post 3674411)
Bottom line, u demokraciji biramo oblik vlasti.

U teoretskom, najboljem slučaju (koji u stvarnosti naravno ne postoji) u demokraciji većina određuje manjini kako će nešto raditi. Ljudi u tome sudjeluju zato jer ne razumiju da "većina" nema nikakvo moralno pravo određivati bilo kome bilo što. Perceptivniji to ispravno zovu "vlast rulje".

Oblik vlasti se ne bira, nego je on propisan ustavom (glava IV), kojega je opet netko napisao (a kod nas naravno prepisao) te se podrazumijeva da se odnosi na sve nas. Zato jer ... smo rođeni na nekom mjestu u neko određeno vrijeme pa nas kači i šta se sada tu može? Tako nekako, neke stvari se ne propituju i takve su kakve jesu i nikako drugačije i ne može biti.

Za svojeg relativnog kratkog izbivanja na ovom svijetu vidio sam kako se na sudovima krši ustav kao da se lomi keks prije uranjanja u čaj ili mlijeko, bez ikakve zadrške. Prizivanje na ustav na HR sudovima je poput puštanja vjetra niz orkansku buru. Ljudi masovno nemaju takvo iskustvo, a nema ničega što može zamijeniti osobna iskustva i interakcije. Tek kada na svoje oči vidiš kakva je to lakrdija postane ti jasno kako funkcioniraju te uzvišene institucije.

Opet teoretski, mogli bi napisati novi ustav (na pamet mi odmah dođe scena u kojoj pas lovi automobil) ali mislim da smo posljednjih godina imali dovoljno odličnih primjera kako se manipulira raznim referendumskim inicijativama. A metoda za manipulaciju ima napretek: zakoni se pišu kako se nekome digne, unose se stalno nova ograničenja, kontrolirana opozicija "organizira" referendume i sl.

Ako se ne varam, na Islandu su napisali novi ustav na navodno demokratski način pred kakvih 15 godina nakon onih sranja 2008e. Nisam pratio detaljno, ali po tom primjeru se valjda može zaključiti da je to ipak izvedivo. Ne znam kako bi izgledala usporedba prosječnog Hrvata i Islanđanina.

Ali ovo je idealan slučaj, u stvarnosti je situacija puno gora.

Hajtemo reći kako predsjednički izbori nisu toliko velika farsa, pošto se makar zna za koga se glasuje, dok su parlamentarni izbori takvi da nam tako i treba. I ništa se neće promijeniti dok ljudi masovno ne shvate a shvatiti neće dok gledaju TV i prate mentalni proljev koji se izlijeva s portala. Svakodnevne scene iz sabora jasno govore sve što trebamo znati o našoj "predstavničkoj demokraciji".

Mene tješi to da sve što se događa zapravo slijedi iz toga što smo radili tako da sistem funkcionira.

mkey 04.05.2023. 21:56

Citiraj:

Autor Gravitos (Post 3674419)
Zato imamo ovo na našem telekom tržištu, veliki pokupovali konkurenciju i sad koordinirano podižu cijene.

Ovo imamo svugdje i teoretski se to zove kapitalizam. Problem je ipak u tome što je to de facto crony kapitalizam (iliti fašizam lite) pa ne samo da male ribe jedu velike već se ribice satiru dok su još u fazi začeća putem uvođenja regulative koja ide na ruku razvijenim ribama.

Činjenica jeste da po pitanju mreža ipak postoje neke alternative (kao recimo distribuirane MESH mreže koje bi doduše bile dosta lagave) ali za to treba raditi a nama se baš neda. I još je u nas relativno niska gustoća naseljenosti pa bi takvi sistemi bili jako neefikasni za većinu HR teritorija, izuzev nekoliko najvećih gradova.

mann 05.05.2023. 00:25

Citiraj:

Autor Gravitos (Post 3674419)

Da li misliš da je s demokracijom kompatibilna ideja tijela koje nema legitimitet kroz nikakve izbore, a na koje je izvršena delegacija zakonodavne (kao regulatorne), izvršne i sudbene ovlasti i koje u pravilu postaje instrument za promicanje korporativnih interesa i uspostavljanja prikrivenih monopola na štetu ogromne većine građana?

Još jednom hakom vodstvo imenuje i razrjesava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike. Vlada je ista ona koja ima povjerenje u saboru tj vecinu. Vecinu u saboru dobila je na demokratskim parlamentarnim izborima.

Mi i da hoćeš nemamo monopol jer je a1 dovoljno velik. Čak je i telemach tu sa 4G/5G pa možemo pričati o oligopolu. Monopol nemamo. Što točno je krimen hakoma u priči o poskupljenju wifi usluge tht-a?

Gravitos 05.05.2023. 12:23

Citiraj:

Autor mann (Post 3674467)
Još jednom hakom vodstvo imenuje i razrjesava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike. Vlada je ista ona koja ima povjerenje u saboru tj vecinu. Vecinu u saboru dobila je na demokratskim parlamentarnim izborima.

Da je tako jednostavno kako si ti sebi zamislio, ne bi postojale nigdje u svijetu manjinske vlade koje nemaju većinu u parlamentu, no dobro, ti si i dalje fiksiran samo na vladu jer si izvalio ono o kontroli HAKOM-a https://forum.pcekspert.com/images/smilies/wallbash.gif

Citiraj:

Autor mann (Post 3674467)
Mi i da hoćeš nemamo monopol jer je a1 dovoljno velik. Čak je i telemach tu sa 4G/5G pa možemo pričati o oligopolu. Monopol nemamo. Što točno je krimen hakoma u priči o poskupljenju wifi usluge tht-a?

Monopol imamo, i to monopol najjačeg ponuđača (HT) koji zbog svoje tržišne veličine i snage može diktirati uvjete ostalim sudionicima na tržištu. Zato HAKOM regulira cijene HT-u odnosno određuje mu koliko može ići nisko s cijenama (maloprodajna cijena ne smije biti ispod veleprodajne) kako ne bi uništio konkurenciju. Ta odluka HAKOM-a vrijedi samo za HT zbog primata koji drži na tržištu.

Odgovor HT-a? Pokupuj Iskon (ostalo samo ime), Optimu, H1. A1 je kupio Metronet, Amis, Bnet i tako su se riješili konkurencije. Dižu cijene jer mogu, regulator se baš nije iskazao.

mann 05.05.2023. 13:21

Ma čekaj čuješ li ti sebe? Što točno ti nije jasno u premisi da nas premijer kao "šef vlade" ima moć predložiti "upravu" hakoma? Što ti tu nije jasno?

Ne pričam hipotetski što bi bilo kad bi bilo negdje u svijetu. Pričam o našem slučaju.

Dali nas premijer i njegova stranka ima većinu i povjerenje u saboru. Ima.

Mi ovdje raspravljamo o temi iskon tj tht i njegovoj Mobile.wifi ponudi. Tht ima 45-ak posto udjela, A1 35, Telemach 20. Moje skromno shvaćanje ekonomije je da je ovo oligopol ali prihvatiti ću ako mi neki ekonomist kaže drugačije. Što sprječava telemach da ponudi iskon tht uslugu za manje novaca? Hakom?

Ne zanima me svjetski poredak, monarh u Gani i slično.

Gravitos 05.05.2023. 13:58

Dobro, nećemo više o pravnim stvarima.

Samo par pitanja - da li znaš kako je Telemach ušao na tržište kao treći igrač odnosno zašto je HT morao prodati Optimu nakon 4 godine i koliko je tržišta držao HT prije toga? Nije to bilo davno, prošle godine i ima veze s regulatorima i monopolom.

I zašto su sva tri operatera koordinirano najavila dizanje cijena? Nije samo jedna kompanija rekla da će podići cijene pa neka potrošači odu kod drugog. Ako svi dignu cijene za primjerice 10%, stvar za kupca ostaje ista, samo je usluga skuplja.

mann 05.05.2023. 16:20

Citiraj:

Autor Gravitos (Post 3674520)
Dobro, nećemo više o pravnim stvarima.

Samo par pitanja - da li znaš kako je Telemach ušao na tržište kao treći igrač odnosno zašto je HT morao prodati Optimu nakon 4 godine i koliko je tržišta držao HT prije toga? Nije to bilo davno, prošle godine i ima veze s regulatorima i monopolom.

I zašto su sva tri operatera koordinirano najavila dizanje cijena? Nije samo jedna kompanija rekla da će podići cijene pa neka potrošači odu kod drugog. Ako svi dignu cijene za primjerice 10%, stvar za kupca ostaje ista, samo je usluga skuplja.

Ma vidi nemam ja u planu raspravljati o politici, državnom uređenju, našem tržištu i događajima na njemu. Možemo moda pitati da odvoje ovo u topic Telekom tržište. Generalno ja sam svoje stajalište oko hakoma rekao. Stajalište je da ga nema bilo bi i gore. Također iskon mobile wifi, mobilna je usluga tht-a. I tu sam rekao što sam reći imao. Moje stajalište je hakom ne može naložiti fiksiranje cijene te usluge. Zašto bi?

Na stranu gornjeg moje praćenje tržišta ovako nekako bi išlo no limitirano je i ne pratim ga detaljno. Telemach je ušao u hr nakon što je kupio tele2 možda 2019-20. Nakon toga je isteklo upravljanje OT od strane tht-a te je OT kroz javni poziv prodana telemachu.

Tht je preuzeo upravljanje ot-a jer je Zaba predala upravljačka prava tht-u kao najveći vjerovnik ot-a. Tu se koliko me pamćenje služi aktivirala AZTN koji je odobrio upravljanje za limitirano trajanje.

Gravitos 05.05.2023. 17:43

Nakon što je HT kupio 2014. godine Optimu kojoj je kasnije prirodao H1, držao je tržišni udio od 86%. Zbog toga naši vrli regulatori, nakon odobrenja preuzimanja, su uvjetovali da takva koncentracija Optime i HT može trajati samo 4 godine.

Naravno da taj rok nije ispoštovan i 2017. kad HT drži 83% tržišta, odobravaju dodatni rok od četiri godine za takvu koncentraciju. Tada je "tržište" podjeljeno na samo dvije grupacije: HT (kupio Iskon, Optimu i H1) i Vipnet (kupio B.net, Amis, Metronet) od kojih je jedan "značajne tržišne snage" kako regulatori eufemizmom nazivaju HT-ov monopol.

Tek prošle godine ulazi Telemach i konačno kupuje Optimu od HT-a i postaje treći igrač. Imali smo preko osam godina u kojima je jedan operater imao tržišni udio preko 80%, što je jedinstveni slučaj u EU. I nakon prodaje HT ostaje označen kao operater znaćajne tržišne snage koji mora poštovati antimonopolske najniže cijene - tržišni udio je varljiva brojka ako drugi operateri ovise o HT-ovoj infrastrukturi i kupci su njegovih veleprodajnih usluga.

Summa summarum, regulatorne agencije ne samo da nisu uspjele osigurati slobodu tržišnog natjecanja nego su svojim odlukama doprinjele koncentraciji tržišta i stavile se u funkciju korporacija koje su pokupovale sve manje operatere, točno onako kako je prof.Smerdel prognozirao još 2010. godine da će se dogoditi. A sad te velike korporacije (zlonamjeran čovjek bi rekao kao po dogovoru) podižu cijene svi u isto vrijeme za otprilike isti postotak.

Dacher 08.05.2023. 00:46

Koliko ja znam HT nije kupio optimu nakon stečaja već su mu dana upravljačka prava kao jednom od većeg vjerovnika uz ZABU sve dok se ne proda.

mann 08.05.2023. 10:49

Citiraj:

Autor Dacher (Post 3674868)
Koliko ja znam HT nije kupio optimu nakon stečaja već su mu dana upravljačka prava kao jednom od većeg vjerovnika uz ZABU sve dok se ne proda.

Koliko vidim 10% dionica je cca imao tht, preuzeo je upravljanje od zabe koja im je prenijela svoja upravljačka prava od 45% cca. Baš našao ovaj članak.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/kra...elekoma-362281

Sent using Tapatalk

medo 10.05.2023. 15:28

Citiraj:

Autor HumWeed (Post 3673975)
hakom je jedna beskorisna tzv institucija
izmisljena da bude samo fiktivni posrednik u fiktivnoj demokraciji

Odlično sročeno :)

T-Com i Hakom su u istoj zgradi i zajedno ručaju. Toliko o tome :D

Dacher 11.05.2023. 16:14

ko i svaka druga izmišljena agencija u HR. Služi samo za uhljebljivanje stranačkih rodijaka i netjaka. Funkcija i svrha gotvovo nikakva. Moć nemaju nikakvu. Najsmiješnija je ona za sukob intresa pišu izvješataje o sukobu intresa ali nemaju nikakvu moć sankcioniranja. Tako je kod svih.

HAKOM isto nešto malo kao lupa operatere po prstima na najnižim razinama kad su mega transferi u pitanju vlast to riješava.
Neka se ugledaju na slovensku agenciju koja je stopirala transfer vijedan 230 miliona eura i ujedno telemachu udarila kaznu 3,7 miliona eura zbog ne poštivanja pravila tržišne utakmice. Naš kad će se kod nas neš tak dogodit? Nikad.

antebr 21.05.2023. 01:14

Pozdrav,

Uzeo sam router Asus-AX92U, njega sam planirao staviti umjesto speedport plus routera od Iskona (imam optiku).
Nisam na cgnat-u.
Iz speedport plusa ocitao sam user name i password, te ih upisao u asusa (pppoe).
Asus je spojen iz wan porta na ont.
Ne mogu nikako dobiti da asus ostvari internet konekciju.

Naravno, kada vratim speedport plus router sve radi normalno.

Ima li netko ideju kako da asusa natjeram da proradi?

Hvala

EDIT: 3967, sad radi.

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

Nikky 21.05.2023. 01:40

Da, zaboravio si postaviti Vlan :kafa:

Ico2005 22.06.2023. 06:20

vidim iskon počeo reset ip-a radit svaka 24 sata odmah iza ponoći, izgleda nema više 72 sata

Blagus 26.06.2023. 12:00

Citiraj:

Autor Ico2005 (Post 3682435)
vidim iskon počeo reset ip-a radit svaka 24 sata odmah iza ponoći, izgleda nema više 72 sata

Nešto petljaju. Kod mene su trajanja veze u zadnja dva tjedna oko 35 sati, pa točno 12, pa točno 13, onda 34, pa 72. Nekad resetiraju u noći kao do sad, a nekad popodne.

Rebbit 29.06.2023. 12:53

Pitanjce u vezi analognog telefona i Iskona.

Prije par mjeseci su u kući kod babe i dede (ne mojih) su crkli svi telefoni. Nakon zvanja operatera uštekan je 1 telefon u ruter i odtad samo taj radi i koriste.

Nekidan sam išao izvidit šta bi trebalo napravit da sve proradi i skuzio da svi telefoni u kuci (a ima ih cca 4-5 komada) su bili spojeni u telefonske kutije u zidu, tj. paricu direkt, ali tu je sad signal mrtav, i sve sto dođe iz rutera na razdjelnik, ima telefonsku vezu i telefon radi.
Znaci po starim žicama 0 bodova, sve što prođe ruter i ide na telefonski razdjelnik, radi.

Sad me zanima, jel to Iskon ukinio obicne telefone na paricu na svojoj liniji i mozes imati samo preko routera ili neka druga shema u igri?

Htio bih osposobiti bar jos koji telefon (stan na kat, stariji ljudi, ne čuju baš telefon kad su u drugim sobama i sl), imam nekih ideja, ali me samo zanima status ovoga. Ako je mrtvo od strane iskona, neću ni pokušavati nego cu na drugaciji nacin dovuc telefon u drugu sobu...

Blagus 29.06.2023. 13:08

Već se dulje vrijeme svi pokušavaju maknuti s POTS-a i gase analogne centrale. Kako god, ne možeš ništa nego spojiti sve te utičnice na router. U jednoj takvoj situaciji sam dodao kabel od routera natrag u razdjelnu kutiju gdje su sve utičnice po kući bile spojene. Ako možeš takvo nešto izvesti - imaš mjesta u bužiru, sve utičnice vode na jedno mjesto - to je najbolje rješenje.

Rebbit 29.06.2023. 13:18

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3683549)
Već se dulje vrijeme svi pokušavaju maknuti s POTS-a i gase analogne centrale. Kako god, ne možeš ništa nego spojiti sve te utičnice na router. U jednoj takvoj situaciji sam dodao kabel od routera natrag u razdjelnu kutiju gdje su sve utičnice po kući bile spojene. Ako možeš takvo nešto izvesti - imaš mjesta u bužiru, sve utičnice vode na jedno mjesto - to je najbolje rješenje.

Hvala na info i idejama.
Ma, htio sam to napraviti, ali router je u drugoj sobi, pa prvo od glavne uticnice su razdjeljene sve, i iz nje ide u manju sobu, gdje je ruter, zatim iz rutera u telefon... pa bi sad trebo iz te manje sobe vratit kabel nazad do glavne, ato su sve postojece instalacije slagane, bušeni zidovi na knap jos prije cca 20-30god, pa mi se iskreno neda s tim zaj...
glavna ideja je da po stoku provucem obicni kabel iz rutera do druge sobe, ubodem u drugi prijenosni telefon i cao miki...

druge ideje su
ali kabel koji ide iz glavne kutije do te sobe je zapravo razdjelnik (ima 2 rj11 i onaj stari trostruki steker.
ovako je setupiran razdjelnik.
1. rj11 ima natpis dolazni signal (to ide u ruter za dsl vezu i to sve).
2. rj11 pise analgni (ne znam jel dolazni il odlazni, nesto pise al se ne sjecam) signal
3. je onaj trostruki stari steker, vjerujem da je to bio za telefon u toj sobi, al to ne radi...

mozda bi mogao po tim drugim zicama poslati analogni signal nazad u glavnu kutiju i do drugih, tj. ubost ovo sta sad ide direkt u telefon u te odlazne il trostruke steker, pa vidit mozda negdje zazvoni :fiju:

Blagus 29.06.2023. 13:45

Za početak bi sve to trebao baciti u smeće jer ti vrlo vjerojatno usput ruši brzinu i stabilnost DSL-a :) (makar je to vjerojatno starijim ljudima nebitno, možda niti ne kuže).

- jedan kabel direktno u router, bez utičnica i prespoja
- jedan kabel iz tel. utičnice na routeru vratiš do mjesta gdje su sve ostale utičnice spojene

Ako imaš bužire u zidovima (a čak su i prije ljudi za paricu znali stavljati bužire makar su struju zazidali), to je najviše sat vremena posla.

Ili, ako kabel ide po zidu do male sobe, možeš iskoristiti taj kabel ako ima 2 parice (4 žice). Ili ga zamijeniš s UTP-om pa imaš i više nego dovoljno žica za sve.

Rebbit 29.06.2023. 14:05

Hvala na idejama... Dankešn
Puno si mi pomogao, i mozda cak rjesim problem.

Necu si komplicirat zivot dodatno sa preslagivanjem i busenjem, probat cu nac neko jednostavno rjesenje i bok.

Shuky 11.07.2023. 10:50

Sta je sa Iskonovcima, na adresi nema kao optike, ali ga ima... ostavim broj da me nazovu, email da mi vrate..nista.. a internet mi treba:-) Svi na godisnjem..

krivo ulicu napisao, dosao drugi dan internet!!! sada je speedport router sa HUAWEI ONT-om

djontra 24.08.2023. 12:47

Iskon (HT) optika na Jarunu ?

Pozdrav,

razmišljam se prebaciti s A1 na Iskon, jer na 2 god. ispadaju 30% jeftiniji za paket 100/50 Mbps + Iskon.Play TV + flat fon.

Nalazim se u Staglišću, sjeverno od Jaruna, u zgradi sa provučenom HT optikom - ima li netko u blizini iskustva s isporukom njihove 3play usluge ?

Hvala!

Bono 24.08.2023. 23:07

Ja imam Internet, podsljeme, radi mi daleko bolje od tcoma ili a1.
Prije sam bio na tcom optici, samo su dosli stavili drugi adapter i drugi router koji sam odmah drugi dan zamjenio sa svojim uredajem.

djontra 25.08.2023. 11:19

Citiraj:

Autor Bono (Post 3693382)
Prije sam bio na tcom optici, samo su dosli stavili drugi adapter i drugi router koji sam odmah drugi dan zamjenio sa svojim uredajem.

Hvala na odgovoru.

Zbog čega si mijenjao router, stavljaju li neke restrikcije na svoj uređaj?

Bono 25.08.2023. 13:41

Citiraj:

Autor djontra (Post 3693432)
Hvala na odgovoru.

Zbog čega si mijenjao router, stavljaju li neke restrikcije na svoj uređaj?

Ne koristim dyndns usluge, nego idem preko cpanela pa mi je lakse sa mojim routerom, router ima 1 wan port + 3 lan, to mi je premalo, bas mi trebaju 4 lana. Plus ne volim kad mi se resetira konfiguracija, a ja sam daleko od kuce i onda mi prebrisu pristup iz vana ili wol postavke.
Za nekog prosjecnog korisnika vjerojatno ce biti dovoljan i taj obican router.
Plus je kod Iskona sto je u cixu i ima svoje linkove, a i veza se reconnecta svakih 72 sata.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Blagus 26.08.2023. 02:55

Citiraj:

Autor Bono (Post 3693458)
Plus je kod Iskona sto je u cixu i ima svoje linkove

To ništa ne znači kad su prije nekih godinu i pol sve preusmjerili kroz HT i nažalost uništili sve te dobre rute. Pisalo se u ovoj temi o tome tad kad je valjda cijeli dan kod svih korisnika bilo problema s vezom.

Bono 26.08.2023. 13:16

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3693590)
To ništa ne znači kad su prije nekih godinu i pol sve preusmjerili kroz HT i nažalost uništili sve te dobre rute. Pisalo se u ovoj temi o tome tad kad je valjda cijeli dan kod svih korisnika bilo problema s vezom.

Sad vidim po rutama, nema vise premium providera za linkove, eto jedini plus je sada vix i cix. Zalosno.
Makar recimo prema telegramu, na t-comu imam vecinu vremena buffering, a na Iskonu ide punom brzinom, moguce da taj dio ide kroz vix. Zato sam se izmedu ostalog i maknuo sa tcoma.
Nakon Amisa, Iskon je bio nada za dobar ISP, ali sve vise se spaja sa T-comom.

OuttaControl 26.08.2023. 14:17

a sta su vix i cix��

Bono 26.08.2023. 14:38

Cix.hr
Vix.at
Razmjena podataka sa peering partnerima, promet ne ide uobicajenin rutama nego kroz cix ili vix direktno do peering partnera.

medo 26.08.2023. 17:41

Iskon

CIX je dogovorni lokalni peering između telekoma na području Lijepe naše a čvor je CARNet. Omogućuje jeftino povezivanje hrvatskih telekoma velikim brzinama koji mogu odlučivati s kime će biti u peeringu i time si drastično rasterećuju upstream linkove.

Kada ne bi bilo CIXa onda bi telekomi morali međusobno kupovati linkove jedni od drugih da se lokalno povežu a to bi bio kaos. T-Com tako radi. Oni ne žele s nikime u peering nego žele da se kupuju stalne veze od njih.

U pravilu mali telekomi žele biti povezani sa što više njih dok 100k poput T-Coma ne žele nikoga.

OuttaControl 26.08.2023. 22:51

A vix je ista stvar samo na razini eu?

Bono 26.08.2023. 23:20

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3693689)
A vix je ista stvar samo na razini eu?

Vix je bec, ali imaju jako puno peeringa.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:46.