![]() |
Prešao s D-15S na Kraken Z63, tek toliko da malo napravim mjesta u kućištu i zadovoljim upgradeitis.
Sad izgleda ljepše, ali kad vodeno odapne, Noctua se vraća. Kako bi to rekao jedan moj frend, "struja i voda ne idu zajedno". :D |
Strogo tehnički gledano i Noctua je vodeni hladnjak kao i svi ostali heatpipe cooleri. U onim zavarenim heatpipeovima je voda :)
|
Istina, ali ovakve pizdarije su zajeb kod AiO rješenja, dok klasični zračni hladnjak traje godinama bez problema, eventualno se zamijeni ventilator nakon nekog vremena i naznaka da ide kraju.:)
Sada već skoro deset godina stari Scythe Kotetsu koji je bez ikakvih problema hladil sve od Haswella do 5900X, fino paše i na AM5 skamaleriju, za svaki slučaj, ko zna, nek se nađe. Od prijašnjih Intel i AMD konfiguracija si uredno ostavljam dijelove sa strane, tak da uvijek imam spremno i na dohvat ruke, ako se baš i desi neka glupost s ovim trenutnim mašinama. |
Vidiš u tom prvom videu kaže da su punjeni sa destiliranom vodim i nekim biocidom, ali baza je destilirana voda.
Ne bi li destilirana voda trebala biti dobar izolator, odnosno "ne-vodič" ? Ekipa je stavljala cijele kompove u destiliranu vodu (ili mašinsko ulje) skupa s napajanjem i nije bilo problema. Zašto je ova destilirana voda drugačija? |
Da, trebalo bi biti OK, samo kaj je danas ko i sa svim stvarima uvijek pitanje kaj proizvođači uopće koriste, jer marketing svašta priča, pa se onda dodatno provjerava.
|
Znaš šta, jedino što me veseli u cijeloj ovoj priči je da Phanteks 600 ima "krović" iznad napajanja. Pa ako baš i procuri, bude kapalo po kroviću :)
|
|
Ništa novo. Ja sam nedavno kupio Raijintek Triton 360 za 6€ s tim da je trebalo očistiti blok i hladnjak...i sve radi.
|
Citiraj:
|
AIO je smeće, samo custom vodeno.
|
Citiraj:
|
Nisam imao problema sa radijatorima.
|
Citiraj:
"Custom vodeno je smece samo zracno hladenje" Sent from my SM-G985F using Tapatalk |
Ovo je forum, moje mišljenje, ti imaš pravo na svoje.
|
Moje misljenje je da je tvoje misljenje o aio netocno i lose i ujedno sam siguran da i toliko nije ni bitno. we gonna leave it at that*
Sent from my SM-G985F using Tapatalk |
Dobro, tvoje mišljenje je važnije, u pravu si. :chears:
|
Citiraj:
|
Došao i taj dan, napokon stiglo kuciste pa idem u sklapanje.
Nego, pitanje za iskusne - da li ima veze s koje strane izlaze cijevi iz bloka na prednjoj strani, gornje ili donje? Nešto sam čitao da pumpa ne bi trebala biti iznad (ispod?) bloka pa eto da pitam. https://i.imgur.com/iM6XSbX.png Dakle po slici, zeleno ili plavo, kako je ispravnije? |
5 privitaka
Nevermind, išlo je jedino s gornje strane. Nije moglo drugačije. Evo ovako ispalo sve skupa (u attachu).
Primjetite koliko mi strše crijeva od AIO-a, jel ih smijem stisnuti sa bočnom stranicom, dosta su teško savitljiva... I temperature na stocku idu u nebo, da... |
Plavo je ispravnije, ali ako te trta ili ti se čini da treba previše svinuti onda jbg. Cijevi od Arctica bih probao pogurati na unutra iznad grafičke. Znam da su teško savitljive, ali ipak se mogu namjestiti. Samo pazi da ne diraju ispušni vent.
|
Da naravno, samo taj ispušni ni ne vrti iz nekog razloga :D danas drugi dio borbe s konfigom
|
Nije ti stalu na suorotnu stranu? Sa cijevima prema front panelu?
Sent from my CPH2449 using Tapatalk |
Ej, prvi put slažem s AIO, a odmah išao na ne jedan, nego dva AIO. Možda bi i stalo drugačije, ali i ovo je uspjeh :)
Možda bi stalo da se gurnuo AIO od grafičke još niže, onda bi vjerojatno taj gornji stao obrnuto, ali dobro je i ovako. Slika: BTW, zato sam htio zatvoreni panel bez prozora, onda nitko ne bi znao koliko je loše složeno :lol2: ... i što se desilo s ovim postom da se ovako raspao |
CPU AIO montiras na front panel, a GPU AIO stavis na vrh i to je to.
|
Pa to je inicijalno i bila ideja, ali je netko rekao da je bolje obrnuto, GPU na na front, a CPU gore.
|
Zato jer za cpu lako stavis temp target, i isto ce raditi.. zato bolje da grafa ima svjez zrak više ce boostat.. bolje u totalu
Nemoj da te zbunjuje :D |
Kad smo kod temp targeta, to moramo sljedeće rješiti jer ovo nema smisla... ovo je stock...
https://i.imgur.com/5EcagVL.png U kucistu sa zatvorenim stranicama... nije li to malo prevruce ipak :D nakon pola sata Prime95+Furmark |
Moral budeš si ručno podesiti sve kak spada. Primjera radi, kod mene je u BIOS-u složeno Tjmax 75°C, 105W TDP, 142W PPT uz negativni offset i curve optimizer (-20).
Tak da se 7950X@5.5GHz na 100% zauzeća uz be quiet! Pure Rock 2 Black zadržava na temperaturi od ~77°C i ~135W maksimalne potrošnje. Nek se Eladio javi kak trenutno ima kod sebe za 7900X i onda si iskombiniraj kaj ti najbolje paše. :chears: |
1 privitaka
Nešto tu ne valja.
Kod mene 7950x3d ide max na 85 u cinebench-u, ništa nisam podešavao. |
Probaj prime95... sa AVX-512.. pa onda javi :) Takvi loadi se ne koriste nigdje
BTW, u isto vrijeme kad je radio i prime95, radio je i Furmark u 2160p stress testu, ovo su pak rezultati grafe. Rekao bih jako dobro. https://i.imgur.com/oqFcBA9.png ... to je inno3D 4090 Black i blok na njoj očito jako dobro hladi. |
Evo samo da dodam, upalio PBO i stavio "Enchantment" i samo dodao Thermal Limit na stage 2 (80°C) i to je stvarno spustilo temp na 80. Ali i coreovi su svi na 5.0 GHz sad u full loadu. Dalo bi se to još tweakat kako ste rekli gore, još da se Eladio javi i to je to. A to je i tema za drugi forum :)
|
1 privitaka
ma nisam ti ja nista posebno stelao, stavio u PBO target na pocetku na 75, naknadno spustio čak na 65°C i stvar radi ok..
profil 105W(142W/110A/170A) već s time si napravio 90% posla.. mislim da sam stavio još negativni offset 10 ..ali to je to, uz ram ..ja sam prelijen da se zamaram finim stelanjima :o evo SS kako stvar izgleda nakon ca 3-4h gejmanja (iako komp rijetko gasim)... |
Ma u pravu si. Limit na 80°C i ne treba ništ više. Nema potrebe zamarati se sa wattima i amperima, na Asusu je to neš drugačije nego na MSI-ju izgleda, a ne da mi se boriti s tim :)
|
Citiraj:
AMD je eksplicitno objavio da je dopušteni maksimum za VSOC 1.3V, i u novim biosima je ograničen. Tvoj procesor, radi s njime što hoćeš, sam mi logika nije jasna. |
Čitati s razumijevanjem, ja sam napisao šta sam ja mijenjao, tj. da puno toga prepuštam automatici i prst mi u uhu.. zašto, zato jer si mogu, jer sam lijen, jer sad imam neki drugi OCD, jer komp radi rock stable i ne dira me 3%
XMP profil sam postavio prije nego sam utegnuo latencije, nemam x3d proc ni asus ploču pa nisam toliko relevantan Temp target sam stavio 65°C jer ne treba više proc radi brzo, a power limite brijem reda radi jer temp target je nisko i vjerojatno nisu ni potrebni.. Novi bios mi se ne žuri stavljati, čekam da malo vremena prođe, bios nikad ne volim beta testirati, budem ga stavio za koji tjedan neka ga još malo na starom kad je već dosad bio može još malo Ps Idle potrošnja me ne dira ni 1%.. to mi je najnebitnija stavka u životu, totalno sam anti greta i to je moj način kako joj prosvjedujem na njene prosvjede |
Citiraj:
Neću se s tobom svađat. Dobronamjerno sam napisao. To što je AMD napisao nije vezano uz X3d procesore ni asus ploče (ko što je vidljivo). Ima i primjera 7900x koji su krepali. Al dobro je da bude zabilježeno ovdje na forumu, pa ako neko želi kupit u budućnosti procesor od tebe da zna da si ga frljio izvan specifikacija. Na MSI ploči, nije asus, pa jel onda je ok... Uživaj, nek te dobro služi. |
Eto, sve ok poštujem, samo nek se zna da imam poluispravan proc? :D o Bože :D
Naravno da ću ga prodati mirne savjesti, i biti će bolji od tvog (i hrpe drugih) koji degradira više na višoj radnoj temp koju ti drzis nego moj na nižoj (30°C ga drzim ispod defaulta!), ne zaboravi on degradira zbog temp a ne soc napona .. ...frljio omfg :D Ps Sve je počelo s intelom koji je podvalio prvi proc koji ide preko 90°C pod normalno, pa je tim putem krenuo nažalost i AMD.. i doslovno su nam prodali muda pod bubrege.. a svi znamo iz osnova elektronike i materijala koja temp je kriticna za germanij, koja za silicij itd a oni su to debelo premašili (očito imaju argumenate, ali pitanje koji su tehnicke a koji financijske prirode) A sad živi bili pa vidjeli da li će i ti procesori raditi kroz 15-20g, kao što je do sada za sve CPUe bilo pod normalno |
Citiraj:
|
Citiraj:
Asus PE - disabled PBO - manual PPT - 125 Platform Thermal Throttle Limit - 85 Curve Optimizer - negative 25 sve ostalo na auto AIO sam ovako poriktao https://i.imgur.com/8UkgYuF.jpg normalni workflow (web i graficki dizajn) jedva cujem da radi, ventovi su na 580 rpm i temp na 39-45 (die average), kod recimo ucitavanja fajlova skoci na 57 i ventovi se dignu na 750 ali za 10ak sekundi padne nazad u cinebenchu je stock score 27300 sa temp 93 i cca 1600 rpm ovim tweekom je score 28600 sa temp 75 i cca 840 rpm prime95 ga przi do 85 jer je tu limit i ventovi skoce do 1270 rpm u cinebenchu 6 jezgri radi na 5165mhz i 6 radi na 4966 mhz u prime95 6 jezgri radi na 5490mhz i 6 radi na 5465mhz EXPO mi ne radi uopce (nevisno o PBO), na 1616 biosu sam, zbugan je i cekam fix, cak mi ne radi ni default 4800mhz iako pise target 4800mhz nego radi na 3600mhz |
To s ramom je AM5 stvar, jer imas 4 pločice.. službeno su podržane 2x pločice na 5200 , ili 4x na 3600
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-7900x "Max Memory Speed 2x1R DDR5-5200 2x2R DDR5-5200 4x1R DDR5-3600 4x2R DDR5-3600" Zato sam baš pitao megaskota neki dan kako mu radi ali je on rekao da ima 2x pločice i da tek čeka jos 2x... Kad bolje pogledaš ni ne postoje expo kompleti s 4x pločice, npr treba kupit 2x32 a ne 4x16 ako želiš 64 na expo brzinama |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:32. |