PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 8.1 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=252679)

buljaka 06.01.2015. 18:31

Desni klik na nju i makni sa nje slovnu oznaku e:

imart 06.01.2015. 20:06

U manageru?

too.. hvala!!

buljaka 06.01.2015. 23:06

Da :)
Nista

De5tr0yer 06.01.2015. 23:36

Desni klik u disk manageru na particiju, change drive letter and paths, makni slovo. Trebalo bi nestati iz explorera.

EDIT: kasnim :D

imart 07.01.2015. 06:16

Tnx svejedno :D

Hombre 07.01.2015. 10:48

I zbog toga se uzbuđuješ :D
Kod mene na Win 8.1 ima svakojakih particija petšest.

Inače kod mene se ne događaju kojekakva sumnjiva 100% zauzeća tako da sam zadovoljan. Osim što nema šanse da digne neku od Live Liniux distri na USB sticku, a na DVD samo Ubuntu. Bio sam spržio Knnoppix. Kad sam izabrao boot s DVDa nije se ni osvrnuo ali po netu vidim da je svima tako pa se ne bunim.
Stavio bi 7 gdje se sve te distribucije uredno dižu ali me nekako tlaka jer me i ovo dobro služi

dzajko 09.01.2015. 00:43

Dva pitanja:
1. Koliko puta mogu instalirati "friske" ORIGINALNE windowse 8.1 na jedno racunalo
2. Kako postavit email od tcom da mi dolazi na racunalo posto nema postavki za pop3?

smuchac 09.01.2015. 02:44

1. Koliko god puta zelis.
2. Ima postavke. Instaliraj office s outlookom ili mozda thunderbird ili neki drugi e-mail klijent. Incoming server je pop.t-com.hr a outgoing je mail.t-com.hr Korisnicke podatke valjda znas.

Hombre 09.01.2015. 20:35

Koliko puta sam ih ja instaliraooo :D
Ovo bi se ipak moglo nazvati evolucijom. Ja napravim restore Backupa.
Ovih dana sam bio malo vrijedan. Imam novu Toshibu s predinstalirsnim 8.1 pa sam gledao što da zbrišem. Po onome što vidim na drugim forumima nisu se baš ubili od silnih programa. Tu je Tempro, HDD Protection, Display Utility... pa sam nešto deinstalirao, a par njih ostavio.
Nije baš ONT ali mali noćni horor. Tražim 64 bitne programe, a odlučio sam zamijeniti ove komercijalne koje godinama "isprobavam" pa sam se bacio u traženje alternativa. Lijepo sam ja to uspio ali sinoć mi se dogodilo da je comp počeo praviti gadne probleme. Jednostavno se sve na ekranu trese, naslovi lete naprijed nazad i kad sam krenuo u Restore Point nisam ga uspio uopće pokrenuti. Macrium koji svoj dio posla odrađuje savršeno nije se uopće dao pokrenuti. DVD ga boota ali ne mogu izabrati datoteku za restore iako postoji. Nakon svakog reseta digne se desktop, ostane par sekunda, nestane i opet se pojavi, bez da digne AV i ostalo što slijedi. Gadno sam se zabrinuo i već sam ga vidio u servisu pokušavao ovo ili ono ali bez uspjeha. Kupio sam silikonsku zaštitu za tipkovnicu. Lijepu zelenu s gravurom tako da nalegne na slova i ne bježi naokolo. Tamo oko dva ujutro nekako mi je palo na pamet da bolje pogledam. Kako se radi o mekanom silikonu podtlak je zalijepio Bakspace i on je ostao stalno pritisnut. Dovoljno da ništa ne radi kako treba jer sve što krene vrati nazad i pravi beskonačni loop. Imam par prozirnih ravnih isto od silikona pa sam stavio jednu i sada razmišljam o bušenju rupice sa strane na dijelu gdje je bakspace iako već imam iskustvo što se dogodi i kako izgleda ako ostane pritisnuta tipka.
Pola stvari koje su mi u Win 7 sasvim normalo radile ovdje nema šanse. Ubacim USB stick i prijavi da ga ne prepoznaje, wireless adapter isto, GNU OS jedino Ubuntu i to isključivo s DVDa, s USB sticka nakon par redova prijavi error dok sve na sedmici radi bez problema tako da ga sve nekako omjeravam kako bih napravio downgrade diska i instalirao Win 7. Nije da sam nezadovoljan kako radi ali previše mi je "napredan" i nekompatibilan i cijeli dan razmišljam be or not to be.

Veki-os 19.01.2015. 22:42

Danas mi se pokrenuo onaj Windows Automatic maintenance dok je komp bio idle i nakon toga mi je nestala opcija "Pin to Start Menu" i nemam više Recent programs.

http://i.imgur.com/LRuLoqD.jpg http://i.imgur.com/ZDd9Qfq.jpg
Prije su tu bila 4 pinned programa i recent programs,nikad nije bilo problema s time,tako sam uvijek namjestio odkad je izašao StartIsBack.

Probao sam i totalni uninstall pa instal StartIsBack-a ali je isto,nešto se u Windowsima s**balo.

Guglam več 2 sata ali večinom nalazim taj problem za Win7 i rješenja za Win7 ne rade kao ni rješenja koja sam našao za Win8.1.

Da li je netko več imao ovakakv problem i kako ga riješiti?

EDIT: Dakle nakon cjelovečernje zajebancije s ovime saznam da je nije dobar khmm za StartIsBack i zato su mi nakon 30 dana nestale te opcije,skinuta nova verzija i sve kao prije :hitthewal::hitthewal:

tor 20.01.2015. 08:05

pa onak, ne znam zašto si prvo pomislio na windowse, a ne na custom program, koji je uz to sve u, da se tako izrazim nedefiniranom statusu što se prava tiče ;)
Mislim, da znaju windowsi pobenavit, znaju ali...

Juice 20.01.2015. 10:25

Citiraj:

Autor Veki-os (Post 2722172)
Da li je netko več imao ovakakv problem i kako ga riješiti?

EDIT: Dakle nakon cjelovečernje zajebancije s ovime saznam da je nije dobar khmm za StartIsBack i zato su mi nakon 30 dana nestale te opcije,skinuta nova verzija i sve kao prije :hitthewal::hitthewal:

Stavi Classic Shell koji je besplatan
http://www.classicshell.net/

Veki-os 20.01.2015. 15:16

Citiraj:

Autor tor (Post 2722251)
pa onak, ne znam zašto si prvo pomislio na windowse, a ne na custom program, koji je uz to sve u, da se tako izrazim nedefiniranom statusu što se prava tiče ;)
Mislim, da znaju windowsi pobenavit, znaju ali...

To sam se i ja pitao kad sam otkrio u čemu je problem ali taman se poklopilo u minutu da kad je završio Windows Automatic maintenance(vent na CPU se stišao) pojavio se ovaj problem.A i kad istekne neki trial očekuješ da se nekako drukčije manifestira,obavijesti te a ne ovako podmuklo ti oduzme 3 sata života :D
Citiraj:

Autor Juice (Post 2722329)
Stavi Classic Shell koji je besplatan
http://www.classicshell.net/

Probao jučer i to,ne sviđa mi se,ima milijardu nepotrebnih opcija a nema onu osnovnu koju ima StartIsBack po defaultu,da ima boju kao Windowsi.Boja mu bude par nijansi svjetlija od taskbara.
Može imati istu boju samo ako odaberem Aero a to mi se ne sviđa jer zaobli rubove.

Crash 20.01.2015. 19:32

Imam jedno kratko pitanje.

Dosad se nisam susretao sa windows 8.1, znam da je "cista" osmica bila bullshit.

E sad me zanima kratko i jasno.

Dali da zamjenim win 7 ultimate sa win 8.1?

Molim odgovor, jel iskreno nemam bas vremena radi radnih obaveza citat svih 16 stranica. Pa samo kratko :D

Konfiguracija je vidljiva pod moj komp, ako zatreba :)

Mikeyy 20.01.2015. 19:42

Ako nemaš zbog nečega potrebu za win 8, nemaš zašto mijenjati.

De5tr0yer 20.01.2015. 20:27

Citiraj:

Autor Crash (Post 2722559)

Dosad se nisam susretao sa windows 8.1, znam da je "cista" osmica bila bullshit.

Molim odgovor, jel iskreno nemam bas vremena radi radnih obaveza citat svih 16 stranica. Pa samo kratko :D

Kratko i jasno, ne.

buljaka 20.01.2015. 21:35

Citiraj:

Autor Crash (Post 2722559)

ja sam napravio to, pa se nakon 6 mj vratio na 7...

8.1 je puno bolji od 8, ali ako igras igre meni npr bolje rade u 7-ici, moguce zbog ati 3870 drivera ali ne vidim nikakve prednosti 8.1 osim brzeg boota

Mario92 20.01.2015. 22:07

Win 8.1 radi bolje i brže ali su razlike dosta male tako da ti se ne isplati prelaziti sa sedmice ako ti radi kak spada.

Eventualno u slučaju potrebe za reinstalacijom, onda bih preporučio Win8.1 ... ili Win10 ako ćeš reinstalaciju raditi kasnije ove godine :)

Hombre 20.01.2015. 23:52

S obzirom da sam sam uspio natjerati manje više sve programe i uređaje da mi rade na 8.1 nekako sam odlučio ostati tu gdje jesam pošto ne igram igre.
Jedno svježe iskustvo. Moja nova Toshiba ima (naravno) ugrađenu kameru koju nisam do sada uspio pokrenuti. Nije mi uopće potrebna nego ako sam već platio hoću da radi pa sam prekopao support proizvođača, Microsofta i u pravilu ne nalazim ništa za moj model... ali kad ukucam u Search riječ camera napiše da je Locked pa sam bio malo ljut na Windoze. Neki dan slučajno zagledam u Biosu kad naletim da je Camera pod Off :hitthewal:

Sad kad mi je dosadno mogu se sam sebi beljiti :D

syss 21.01.2015. 09:08

ajmo malo ozbiljnije stvari... da li je tko deployao win 8.1 sysprep image na neku kamaru strojeva.

dakle treba mi netko tko ima funkcionalan unattend.xml fajl, ako ima takovih :)

Cuky 21.01.2015. 09:50

Hehe. I mene ovo zanima. Dobro bi dosao bilo kakav info :)

syss 21.01.2015. 09:57

hijaooooooo brate po muci :D

dakle onaj online generator unattend fajla je goli qrac... prvo ne mijenja neke varijable (naravno to sam skužio na teži način trial & error metode), pa sam ga onda išao ručno heklat... dakle frajer razjebe sve što se može razjebat, od regional settings do hardvera, ali ono baš ubije hardver tipa kameru i 3g modul da kao nisu spojeni na divajs (pričamo o tabletu).

ofišl ms adk (ako si se toga dotakao) i .wim sranja da ne spominjem pošto ne znam tko to zna propisno korisiti jer je trenutno to stvar koja zauzima ~6gb na disku... vendori mi pričaju kako nitko ozbiljniji nije implementirao 8.1 u enterprise okruženju pa zato i nema "gotovih" answer fajlova te me upućuju na ms adk kojeg ne znam s kojom dekripcijom da ga dekriptiram koliko je opširan.

mislim kad sam radio golden image za w7 strojeve isto je bila borba, ali sam ga ispeglao ko metak i na kraju krajeva se deployao (tada) na ~800 strojeva i dalje se naravno deploya, ali u ni jednoj instanci nije dirao u hardware, dok ovaj 8.1 drek rastura sve.

Crash 21.01.2015. 10:30

Hvala svima na odgovorima. Ipak ostajem na win 7 :) Dok ne izadje win 10 onda cu vidit. Zasad ne minjam konja koji ide :D

Cuky 21.01.2015. 10:32

Pozabavit cu se time kada mi prodju ispiti pa ako sta pametno iskemijam javim tu u temu ;)

syss 21.01.2015. 10:39

ja nemam ispite nego se "zabavljam" upravo sa time i mogu ti reći da to uopće nije zabava :D

ONeill 21.01.2015. 11:36

1 privitaka
Ja kod sebe u svom enterprise okruženju uspješno deployam Win 8.1 i Win7.
Koristim Windows ADK za kreiranje unattended filea.

Osim onih standardnih gluposti da prihvaća EULA, regional settings, etc ..., ubacio sam da mi automatski aktivira (enable) administratorski account (s passwordom koji želim) i da automatski aktivira Windows i Office.

Zbog tih stvari očito ne mogu dati gotovi .xml file, ali evo slika u prilogu koje varijable koristim.
"First logon commands" je dio za aktivaciju Windows/Office, a ima i dio kori se koristi za enable admin account.

syss 21.01.2015. 12:03

da, problem je kaj ja ne znam gdje sve varijable treba unijeti, a da idem jednu po jednu pa dignut image pa onda vidjet kaj ne valja, pa prepravit, pa opet image... ali svakako puno hvala na ss-u sigurno će pomoći ako ću biti primoran krenuti tim putem ;)

zapravo ako bi te mogao zagnjaviti, a zagnjaviti ću te na pm :D

Cuky 21.01.2015. 16:41

Budem ja to procesljao, al treba ce vremena. Dobro je dok se moze preko USB stickova testirat :D

syss 21.01.2015. 17:30

pomogao mi je drugar, vizonar, filantrop i budući precjednik oneill... međutim nije radilo.

zapravo sada mi je palo na pamet da je ovaj tablet x86, a na mnogo mjesta stoji amd64... budem sutra poeditirao fajlu pa ćemo da vidimo na čemu smo.

Bubba 22.01.2015. 09:04

Citiraj:

Autor syss (Post 2723045)
zapravo sada mi je palo na pamet da je ovaj tablet x86, a na mnogo mjesta stoji amd64... budem sutra poeditirao fajlu pa ćemo da vidimo na čemu smo.

Koji to x86 tablet imas da nema 64bitni CPU u sebi, opet je bilo po Konjscinskoj pazarenja ispod tezge?!

syss 22.01.2015. 09:21

imaš brdo toga... konkretno lenovo thinkpad 10 ti ima 3 verzije, sve su x64 arhitekture, ali x86 uefi zbog kojeg nemreš stavit x64 nego baš moraš kupit skuplji model sa 4gb ram koji je kompletno x64 i dolazi sa x64 win.

Bubba 22.01.2015. 12:41

Citiraj:

Autor syss (Post 2723344)
imaš brdo toga... konkretno lenovo thinkpad 10 ti ima 3 verzije, sve su x64 arhitekture, ali x86 uefi zbog kojeg nemreš stavit x64 nego baš moraš kupit skuplji model sa 4gb ram koji je kompletno x64 i dolazi sa x64 win.

Bas sad citam, veoma zanimljivo, kakvi idioti...

syss 22.01.2015. 13:27

njih apsolutno ništa ne koči da sve to bude win x64-able strojevi, ali oni namjerno rade kočnicu.

prije nego šta sam to istražio naravno da sam išao sa pro na ent IKSŠESČETRI apgrejd i neće i neće, tj. napravi kompletnu instalaciju i kod finalnog restarta kaže samo nešto tipa - apgrejd je fail radim rollback na staro.

naravno kao pravi it pr0 prvo misliš pa da nije koraptan disk, pa stick, pa možda nije image dobar od kud si cuclao fajlove i tako u krug zato što je jako teško NAKON kompletne instalacije napisati koji je jebeni uzrok zašto to ne radi.

sa druge strane ako staviš bootabilni x64 na x86 stroj desit će se - ništa, apsolutno ništa + uredno će ti pokazivat ime usb divajsa u uefiju, a već smo apsolvirali da ni jedan uefi neće prikazati samo ime divajsa ukoliko divajs nije jedan od dvije stvari:

1. win instalacija
2. macrium reflect

naravno ne pogledaš da imaš x64 instalaciju, a poučen iskustvom i veseljem sa bootanjem u tom jebenom uefiju odmah pušeš na hladno sa 100 različitih drugih načina... onak jel tako teško napisat barem ZAŠTO si preskočio taj boot divajs ili nedobog zaustaviti boot proceduru i napisati NEŠTO pa makar to bio error 0x234523očt5čkčkšr.

stvarno ono kako ti win idu naprijed sve ide niz dlaku prosječnog tard korisnika koji se hoće igrat informatičara, a sa druge strane deployerima/adminima radi mrtvu noćnu moru.

evo konkretno ovaj sysprep... dakle kolega oneill mi je velikodušno složio fajlu (hvala još jednom), ali na žalost ne radi i kaj ti frajer veli?

on obavi sysprep i tamo negdje pred kraj restarta samo izbaci (doslovno) - failed sysprep, imaš problem negdje u oobesystem settingsu (koji je btw. maltene komletan sadržaj answer fajle).

bravo.

dobar dan gospon mehaničar - dobar dan... pokvario mi se auto i stalno se restarta nakon sysprepa... aha, evo pogledat ću... dobar dan ponovo, šta je bilo s autom... ha čujte negdje je problem, to je sigurno, jer se inače ne bi restartao.

tak negdje se osjećam kad idem trablšutat taj užas od os-a.

Bubba 22.01.2015. 14:30

Taj UEFI nema nikakvu legacy BIOS/CMS opciju?

syss 22.01.2015. 14:39

koliko vidim laptopi to imaju (ne znam u kojoj količini), ali kod tableta do sada to nisam vidio, a dosta modela sam imao pod capama.

tor 22.01.2015. 17:10

ti tableti u biosu ima dvije opcije, jedna od njih je za promjenu boje pozadine bijosa, pa sad ti računaj koliko toga možeš dalje :D

syss 22.01.2015. 17:49

nemoj tako, možeš uvijek uzet thinkpad 10, pa tamo imaš još i dodatnih postavki poput... stvarno se ne sjećam šta je bilo točno, ali znam da nije bilo korisno.

za 1000€.

ali imaš definitivno više postavki.

:D

tor 22.01.2015. 17:50

je, je ima, na lopate :D Cijena - prava sitnica :)

syss 22.01.2015. 17:57

nije to ništa... imaš 2 dodatne vrste tast, jedna je prava hardverska u dobrom thinkpad stilu, stvarno oke, a druga je ona tanašna sa touch tipkama, ali pazi touch tipke su malo ulegnute u odnosu na ostatak tastature pa tipkaš po rupama koje nemaju nikakav odziv jer su touch.

odlično :D

to veselje košta prek soma kn btw :D

esc 30.01.2015. 19:25

kako postavit password prilikom ulaska u windowse 8.1?
dakle upalim komp i da uđem u windows 8.1 desktop trebam upisat neki password

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:35.