PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   A1 (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=81)
-   -   A1 - ex VIP (ex Amis) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=61972)

sakomako 19.11.2019. 18:04

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3355751)
Slobodno promijeni zakon i vidi posljedice.

Trudim se! Hoće li prijedlog proći vidjet ćemo, a onda i posljedice za koje se nadam da će biti pozitivne za korisnike, a posredno i za same telekome.

Mali telekomi u principu ovaj prijedlog neće ni osjetiti jer u startu su krenuli sa svjetlovodima, a tako je radio i Amis. Inače od kada je pružena usluga interneta u RH promjenio sam dosta tvrtki a počelo se sa "Mreža za tebe" odnosno "Mreža 4 u" i uvijek je bio bolji odnos prema korisnicima u manjim tvrtkama.

A ono što kažeš ne postoji jači i slabiji između davatelja usluga i korisnika. Pa sjeti se samo slučaja "Švicarski franak" i kako to još uvijek ide, a sudac koji je donio presudu u tom slučaju u korist korisnika nedavno je dao intervju i tamo je spomenuo opće uvjete telekom kompanija i napomenuo da je to perfidan način varanja korisnika jer time imaju odriješene ruke za mijenjanje ugovora koji su sklopili sa korisnicima. Ako znaš čitati kazao je sve ono što sam do sada tvrdio, jer jedna strana a to su telekomi imaju bjanko potvrdu da mogu raditi što žele, dok druga strana ima samo pravo platiti uslugu koja se može mijenjati voljom davatelja usluge, vrlo fer odnos. Istu stvar rade i banke i to svake godine najmanje dva puta mijenjaju opće uvjete i povisuju razne naknade za usluge iako nema jednog realnog razloga za promjenu cijene.

Ako misliš da je to fer i poštena poslovna politika mogu samo čestitati na svjetonazoru koji podržava takvu poslovnu politiku. A svi koji dignu glas protiv toga su po tebi što? Naravno da nije lako protiv globalnih kompanija i lobija.

Sjeti se samo slučaja Proctor & Gamble gdje su tužili Iliju Rkmana kada je dao intervju i naglasio da se kod nas pod poznatim markama za deteržente prodaju sasvim drugi proizvodi pod poznatim brandovima. Naravno tužili su ga i izgubili na sudu.

Na osnovu ovog slučaja zastupnica u EU Biljana Borzan uspjela je progurati preko parlamenta zakon kojim se propisuje jednaka kakvoća proizvoda unutar cijele EU. To je pokrenula prije nje zastupnica u EU iz Slovačke i doživjela prijetnje od raznih lobija, pa čak i iz svoje stranke (dokaz samo što je politika i dosljednost), napravila je testiranje proivoda ali je nakon prijetnji odustala, zastupnica Borzan je na osnovu toga i slučaja Rkman napravila daljnje testiranje i uspjela se izboriti za promjenu zakona u EU,a u isto vrijeme ekipa u Briselu kojoj je nešto takvo posao je radila suprotno od toga godinama, da bi nakon izglasavanja u EU parlamentu promijenila ploču. Eto tako rade lobiji na očuvanju po tebi poštene biznis ekonomije i stvaranja extra profita, a korisnike u principu malo tko štiti osim tu i tamo ponekog političara poput Borzanice i udruga za zaštitu potrošača.

A fer odnos prema korisnicima je kada se prvostupanjska služba za žalbe u samim telekomima potrudi riješiti problem a ne birokratski odgovarati na žalbe korisnika i uvijek na njihovu štetu iako je problem ponašanje telekoma naročito jer izbjegavaju rb. 2 u kojem bi trebali automatski umanjiti račun korisniku.

Old Iggy 19.11.2019. 20:15

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3355801)
Trudim se! Hoće li prijedlog proći vidjet ćemo, a onda i posljedice za koje se nadam da će biti pozitivne za korisnike, a posredno i za same telekome.

Tebi je jasno da je neizvedivo donošenje zakona kojim bi nekoga tjerao u neisplative investicije i da je to i protivno Ustavu? :D

sakomako 19.11.2019. 21:14

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3355851)
Tebi je jasno da je neizvedivo donošenje zakona kojim bi nekoga tjerao u neisplative investicije i da je to i protivno Ustavu? :D

Dakle investicija je neisplativa ako nisam monopolista na ono što izgradim, mislim na infrastrukturu.

Postavi slučaj drugačije.

Raspiše se koncesija uz uvjet izgradnje svjetlovodne mreže i zahtjeva se za sve koncesionare da pokriju sve korisnike u RH uz period od 5 godina i uvjet pristupa mreži pod jednakim uvjetima korištenja cjelokupne mreže za sve koncesionare. Dakle svi su u tome ravnopravni, a koliko će korisnika netko na kraju imati ovisi o onome što će ponuditi od usluga i cijeni tih usluga. Dakle nema monopola već se koncesionari natječu samo svojim uslugama i cijenom. Ulaganja u mrežu se isplaćuju svima jednako jer će postojati i stavka kao i kod HEP-a, mrežarina koja će za sve korisnike biti jednaka.

Povrat ulaganja se ostvaruje preko mrežarine, a dijeli se u odnosu koliko je koji telekom izgradio u postotku od mreže a visina mrežarine se određuje na osnovu dogovorenog vremenskog roka kroz koji se mora vratiti uloženo. Dakle rizik telekomima što se tiče povrata uloženih sredstava ne postoji. Osiguravaš na cjelokupnoj mreži jednake uvjete pristupa svim telekomima pod jednakim uvjetima i međusobno si konkuriraju samo na osnovu ponuđene usluge i njezine cijene. Na kraju izbjegavaš monopol i dodatni profit koji se na osnovu monopola trenutno ostvaruje.

Reci mi što je u tome loše?

Telekomima je osiguran povrat sredstava koji ulože kroz neki razumni rok, ali im se onemogućava monopol. Da bi dobili kocesiju za svoj rad moraju pristati na izgradnju mreže pod ovim uvjetima koje propisuje država. Nije to ništa loše i ne tjera se nikoga na nešto, jer koncesija se dodjeljuje uz određene uvjete, sve je poznato i transparentno i na kraju svi koncesionari imaju jednake uvjete. Naravno da veći i jači koncesionari će ulagati srazmjerno svojem udjelu na tržištu, što je definirano u koncesiji, a ako netko na infrastrukturi koju grade koncesionari počinje dobivati veći broj korisnika automatski mu rastu i obaveze u izgradnji mreže.

Sve se može kada se hoće i kada se postave ciljevi što se želi, nitko od koncesionara na mora biti zakinut, ali osnovno je izbjegavanje monopola jer je to osnovni problem koji dovodi do neravnopravnosti telekoma na tržištu i tu država mora uskočiti kao regulator.

Nitko neće propasti radi ulaganja jer mu je za ulaganje garantiran povrat investicije kroz neki razumni rok.

Najgora je situacija koju imamo sada, a to je da još uvijek se koriste bakrene parice koje su u mojem slučaju stare 50 godina, a ima i starijih na području RH. Vrijeme je da se tehnologija bakrenih parica prestane krpati raznim tehničkim dosjetkama jer i to ima svoj kraj i cijenu i da se konačno izgradi optička mreža primjerena današnjem vremenu i tehničkim mogućnostima.

Na kraju izgradnju svjetlovodne mreže će platiti krajnji korisnici, a kada to sve baciš na papir proći će svi i telekomi i korisnici znatno jeftinije nego što je sada slučaj u ovakvim odnosima na tržištu i šarolikom stanju telekomunikacijske mreže. Jer se koriste vrlo različite tehnologije i tehnološka riješenja koja ovise o vrsti tehnologije (bakar, koaksijalac, optika) pa tako se događa da krpanjem zastarijelih tehnologija vrlo često se moraju mijenjati i uređaji kod krajnjih korisnika što je neracionalno i neekonomično.

Ovako bi se dobila jedinstvena optička infrastruktura a vrstu tehnologije i same parametre mreže bi postavio HAKOM kao stručno tijelo i koji bi se brinuo da se postavi jedinstvena tehnologija za cijelo područje RH koja se onda može u budućnosti puno jeftinije nadograđivati nego kada imaš mix tehnologija unutar mreže kao što je to slučaj danas, a to sve samo poskupljuje troškove održavanja takve mreže.

Možemo samo konstatirati da današnja situacija na tržištu što se tiče infrastrukture nije idealna i održavanje takve mreže košta puno više nego da se izgradi jedinstvena svjetlovodna mreža na području cijele RH. Ako to ne može direktno država, ali može država preko koncesija to uvjetovati telekomunikacijskim kompanijama uz garanciju povrata investicije preko mrežarine kroz razumni rok za povrat investicije i izbjegavajući da netko postane monopolista.

Old Iggy 19.11.2019. 21:46

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3355879)
Dakle investicija je neisplativa ako nisam monopolista na ono što izgradim, mislim na infrastrukturu.

U velikom dijelu RH je neisplativa ako i jesam monopolist na tom području.

MadBoY 19.11.2019. 22:47

U cijeloj toj prici, meni se cini da si ti debelo podcjenio koliko je to velika investicija. Iskreno ne znam koliko bi to sve kostalo, ali oprema sigurno nije jeftina, a gdje su tu jos razne dozvole, problemi DTK-a u kojem vjerojatno vise ni nema mjesta, pa onda jos dozvole da se stanarima opet kopa po zgradama a ovi ne zele to jer im ne treba optika, troskovi kopanja kanala i sanacija, troskovi instalacije, podrske... Nema uopce nikakve sanse da se recimo samo Zagreb pokrije u roku od 5 god. I onda bi ljudi jos 1Gbit internet, sve TV kanale, telefon... sve za 20 EUR :).

Exomaniac 20.11.2019. 00:07

Problem su prava puta, neriješeni pravno-imovinski odnosi, pa trebaju dozvole od vlasnika koji negdje imaju 1/5473 vlasništvo u parceli, a zadnji podaci za kontakt su o vlasniku da se zvao Stipe i ukrcao se na Titanik, negdje ljudi žele iskamčiti novce pa ništa ne daju, negdje je neriješeno vlasništvo DTK, onda s druge strane negdje je DTK zaštopan, ima milijun samo teoretskih problema s time, a nismo ni došli do nekakvih suludih zakona koje predlaže Sakomako.

Pa HT i A1 bi prije bili ostavljeni da bankrotiraju nego bi poštivali takve zakone jer novaca za to nema. Kolega opće nema osjećaj da on priča od desecima milijardi kuna, a ne o stotinama milijuna. To su troškovi kakve HT i A1 zbrojeno ne mogu vratiti u sljedeća dva desetljeća, a da ne spominjemo da ljudi koji su sposobni graditi tu infrastrukturu nema. Tempo kojim se trenutno gradi optička mreža je maksimalan tempo kojim rade te tvrtke, za brže postavljanje i na više lokacija jednostavno nema zaposlenika.

No, ono što je najvažnije, ta infrastruktura se apsolutno ne bi nikada otplatila, a ima smisla kao autocesta Zagreb-Sisak. Znači, nula bodova. Potencijal za povrat novca je nula. I da, ti bi još htio da osim da se ta optika gradi svugdje, još bi htio da nude one nekakve pakete po 150-200 kuna za internet od gigabit i još to naziva dobrom i revolucionarnom idejom je izvan svake logike i pameti.

deda.cro 20.11.2019. 09:49

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3355610)
Nije dobio već platio.

Vidio si ugovor ili bankovnu transakciju koja bi ovo mogla potvrditi?
Nekako mi je ostalo u sjećanju da je cijela priča oko "prodaje" bila obavijena velom tajne, pa me čudi da neki pouzdano znaju da je plaćeno.
Na kraju balade može se nešto što vrijedi 100, platiti samo 1, pa je tvoja definicija točna, ali je po mom sudu bliža opisu "dobio", nego "platio".

Čitam ostatak rasprave i na brdu mjesta piše ne može ovo, ne može ono. Mi bi i ime države trebali promjeniti u "ne može", jer eto mi smo najmanja i najjadnija država na svijetu i ono što kod drugih nekako prođe, kod nas sigurno ne može.
A di je pečat?

Old Iggy 20.11.2019. 10:15

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 3356006)
Vidio si ugovor ili bankovnu transakciju koja bi ovo mogla potvrditi?

???
Možda da pitaš vladu je li DT sve platio? Imaš cijeli zakon za to.

Citiraj:

Nekako mi je ostalo u sjećanju da je cijela priča oko "prodaje" bila obavijena velom tajne, pa me čudi da neki pouzdano znaju da je plaćeno.

Nikakve posebne tajne tu nema.
Jedino što je "mutno" od početka je status DTK.

Citiraj:

Na kraju balade može se nešto što vrijedi 100, platiti samo 1, pa je tvoja definicija točna, ali je po mom sudu bliža opisu "dobio", nego "platio".

Platili su koliko smo mi prihvatili.
Naš je problem jesmo li mogli bolje i u kojem trenutku.

Citiraj:

Čitam ostatak rasprave i na brdu mjesta piše ne može ovo, ne može ono. Mi bi i ime države trebali promjeniti u "ne može", jer eto mi smo najmanja i najjadnija država na svijetu i ono što kod drugih nekako prođe, kod nas sigurno ne može.
A di je pečat?

A što bi ti to da "može"?

deda.cro 20.11.2019. 11:07

Ne tako davno si po nekim formumima (možda i ovaj, ne sjećam se) tvrdio da je 64/64kbps dovoljno za poslovno okruženje. To dovoljno govori o tebi, a o meni dovoljno govori to što se uopće dam uvući u diskusiju.
Nema niki' problema. Sve je kod nas idealno i ništa ne može bolje. :)

Old Iggy 20.11.2019. 11:12

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 3356056)
Ne tako davno si po nekim formumima (možda i ovaj, ne sjećam se) tvrdio da je 64/64kbps dovoljno za poslovno okruženje. To dovoljno govori o tebi, a o meni dovoljno govori to što se uopće dam uvući u diskusiju.
Nema niki' problema. Sve je kod nas idealno i ništa ne može bolje. :)

Naravno da je prije nekoliko godina to bilo dovoljno. Imao sam cijelu banku na 52k modemu i WinGateu, recimo.
No danas imam jači link doma nego u firmi.

Idealno? Tko kaže da je idealno? Problem nije u "idealnom" već "isplativom". Želiš svuda optiku? Plati.

sakomako 20.11.2019. 11:13

Kažete optička mreža košta silne milijarde i neisplativa je, a sadašnje stanje je jako isplativo?

Problem DTK i vlasništva, država to može jednim potezom pera riješiti odnosno presjeći jer se radi o općedruštvenom interesu.

Postavljanje bakra je koštalo daleko više pa smo imali telefoniju još prije 50 godina. No nakon 50 godina se može zaključiti da je ta mreža svoje dala i da se u nju ne isplati više ulagati.

Ako se počupa ovaj bakar iz DTK biti će i više nego dovoljno mjesta za optiku u tom istom DTK.

Prostorija gdje bi se smjestile centrale postoje u današnjim centralama jer nova oprema treba daleko manje prostora od postojeće.

Dakle ne kreće se od čiste nule, jer nešto već postoji.

Kažete da nema dovoljno ljudi za izgradnju. Vrlo lako se prekvalificira određei broj ljudi za tako nešto, jer ovi poslovi se lako podjele na jednostavne koje može raditi bilo tko i složene gdje trebaš stručnjake. Razvlačenje kablova po terenu i zgradama može raditi svatko, spajanje uređaja kod korisnika se može vrlo lako obučiti ljude za tako nešto, a za poslove na centrali trebaju stručnjaci, ali se neće opterečivati sa onim poslovima koje može raditi i priučeni radnik.

Meni je jasno da je unosnije cuclati i zadnju paricu na postojećoj infrastrukturi nego napraviti novu primjereniju današnjem vremenui i tehnologji.

Od vječnog krpanja prastare tehnologije ima samo troška za nas korisnike, a za vlasnike relativnu trenutnu dobit, no to je usko gledanje koje nosi svima na kraju više štete nego koristi.

Princip gdje se samo gleda što se ne može je krivi, jer treba gledati pozitivno i razmsliti kako nešto napraviti da se može.

Jer po ovom principu koji gleda samo što se ne može još bi bili u kamenom dobu.

A drugi princip da je sve skupo i preskupo, onda nikada ništa ne bi gradili, a novci se ionako potroše, a ovako ipak ostane infrastrukltura pa je tako i sa autocestama.

deda.cro 20.11.2019. 11:25

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3356061)
Naravno da je prije nekoliko godina to bilo dovoljno. Imao sam cijelu banku na 52k modemu i WinGateu, recimo.
No danas imam jači link doma nego u firmi.

Ni tada nije bilo dovoljno nikome tko je koristio bilo što drugo osim tekstualnog maila, ali tebi je bilo dovoljno i odmah mora biti svima dovoljno.
Imam ja i sada u 2019. jedan sustav na koji mogu nakačiti oko 1000 clienata, sa samo 128/128 ali to je iznimka, a ne pravilo.

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3356061)
Idealno? Tko kaže da je idealno? Problem nije u "idealnom" već "isplativom". Želiš svuda optiku? Plati.

Problem je u žabokrečini koja je ostala od prošlog sustava i u skoro 30 godina nije prestala biti žabokrečina. Da, želim optiku i da dobio sam je i da platio sam je. Volio bih imati i konkurenciju, jer bi to onda bilo blizu trulog kapitalizma u kakvom trunu ljudi na zapadu već godinama. Nama je dovoljan socijalizam, regulacije, papiri, pečati i prije svega zabrane. Ne može nikako biti drugačije od ovog što imamo. :fiju:

Old Iggy 20.11.2019. 11:32

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3356062)
Kažete optička mreža košta silne milijarde i neisplativa je, a sadašnje stanje je jako isplativo?

Da.

Citiraj:

Problem DTK i vlasništva, država to može jednim potezom pera riješiti odnosno presjeći jer se radi o općedruštvenom interesu.

Ne može. Nismo više u socijalizmu. Na stranu što se taj DTK mora riješiti, ali se rješava kao i nekretnine u Dalmaciji, desetljećima. Papiri, papiri...

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 3356072)
Ni tada nije bilo dovoljno nikome tko je koristio bilo što drugo osim tekstualnog maila, ali tebi je bilo dovoljno i odmah mora biti svima dovoljno.
Imam ja i sada u 2019. jedan sustav na koji mogu nakačiti oko 1000 clienata, sa samo 128/128 ali to je iznimka, a ne pravilo.

Itekako je bilo dovoljno za mail i surfanje. S druge strane, jedino što si od tadašnjeg HT-a mogao službeno bolje dobiti je koštalo enormno.

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 3356072)
Problem je u žabokrečini koja je ostala od prošlog sustava i u skoro 30 godina nije prestala biti žabokrečina. Da, želim optiku i da dobio sam je i da platio sam je. Volio bih imati i konkurenciju, jer bi to onda bilo blizu trulog kapitalizma u kakvom trunu ljudi na zapadu već godinama. Nama je dovoljan socijalizam, regulacije, papiri, pečati i prije svega zabrane. Ne može nikako biti drugačije od ovog što imamo. :fiju:

Nisi jedini koji ima optiku, ali dovesti optiku svima je i iluzorno i nepotrebno.
Čak i na zapadu.

deda.cro 20.11.2019. 11:53

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3356076)
Ne može. Nismo više u socijalizmu. Na stranu što se taj DTK mora riješiti, ali se rješava kao i nekretnine u Dalmaciji, desetljećima. Papiri, papiri...

:roller:

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3356076)
Itekako je bilo dovoljno za mail i surfanje.

Surfanje, hahaha.
Da se tebe pita, ljudi bi i danas vozili konjske zaprege po makadamskim cestama. Kod nas je nažalost to skoro pa realnost, ali eto granice su otvorene pa ljudi odlaze tamo gdje se MOŽE.

Old Iggy 20.11.2019. 12:02

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 3356085)
:roller:

Hoćeš reći da smo još uvijek u socijalizmu?
Pa onda privatiziraj HT i "naredi" mu da dovede optiku u svaki dio RH. :roller:

Citiraj:

Surfanje, hahaha.

Da, surfanje, bez problema.

Citiraj:

Da se tebe pita, ljudi bi i danas vozili konjske zaprege po makadamskim cestama. Kod nas je nažalost to skoro pa realnost, ali eto granice su otvorene pa ljudi odlaze tamo gdje se MOŽE.

Da se mene pita riješile bi se prvo stvari oko DTK, a onda bi se vidjelo što se može financirati preko EU i definirati što je realno moguće za urbani, a što za ruralni dio RH.
Optika to sigurno nije kao univerzalno rješenje.

A to što ljudi odlaze - daj navedi gdje to odlaze a gdje je optika svuda dostupna.

deda.cro 20.11.2019. 12:14

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3356094)
Hoćeš reći da smo još uvijek u socijalizmu?

Da.
Mi smo od kapitalizma miljama daleko.
Okreni se malo oko sebe.

Citiraj:

A to što ljudi odlaze - daj navedi gdje to odlaze a gdje je optika svuda dostupna.

https://www.eca.europa.eu/Lists/ECAD...OADBAND_EN.pdf
Probaj za promjenu malo govoriti "može se", umjesto papagajski "ne može" i dovoljno je 64kbps.
Uhvatio se toga "svuda" i ko pijan po plotu. :fiju:

Exomaniac 20.11.2019. 12:22

Citiraj:

Postavljanje bakra je koštalo daleko više pa smo imali telefoniju još prije 50 godina. No nakon 50 godina se može zaključiti da je ta mreža svoje dala i da se u nju ne isplati više ulagati.

Ako se počupa ovaj bakar iz DTK biti će i više nego dovoljno mjesta za optiku u tom istom DTK.

Prostorija gdje bi se smjestile centrale postoje u današnjim centralama jer nova oprema treba daleko manje prostora od postojeće.

Dakle ne kreće se od čiste nule, jer nešto već postoji.

Kažete da nema dovoljno ljudi za izgradnju. Vrlo lako se prekvalificira određei broj ljudi za tako nešto, jer ovi poslovi se lako podjele na jednostavne koje može raditi bilo tko i složene gdje trebaš stručnjake. Razvlačenje kablova po terenu i zgradama može raditi svatko, spajanje uređaja kod korisnika se može vrlo lako obučiti ljude za tako nešto, a za poslove na centrali trebaju stručnjaci, ali se neće opterečivati sa onim poslovima koje može raditi i priučeni radnik.

Meni je jasno da je unosnije cuclati i zadnju paricu na postojećoj infrastrukturi nego napraviti novu primjereniju današnjem vremenui i tehnologji.

Od vječnog krpanja prastare tehnologije ima samo troška za nas korisnike, a za vlasnike relativnu trenutnu dobit, no to je usko gledanje koje nosi svima na kraju više štete nego koristi.

A drugi princip da je sve skupo i preskupo, onda nikada ništa ne bi gradili, a novci se ionako potroše, a ovako ipak ostane infrastrukltura pa je tako i sa autocestama.

Te centrale su u nečijem vlasništvu, privatnome vlasništvu i ne može se samo tako reći da ima mjesta. To što ti govoriš je u stvari zastrašujuće. Ti bi uveo nacionalizaciju privatne imovine. Tek tad možeš zaboraviti na ikakve investicije i napredak.

HT je ogroman investitior, oni godišnje investiraju oko milijardu kuna u novu opremu, što proširenje optike, što DSLAM-ova, novih centrala, kreće rollout FTTDp nove tehnologije i hrpe drugih stvari. Ali to je vrlo skupo i zato ne može doći svugdje odmah, a danas kao da su svi izgubili zdrav razum da ne razumiju da ne može sve odmah.

I sad dolazi tvoj koncept. Ta sva imovina se nacionalizira. Znaš što je prvi sljedeći korak? Prestanak svih investicija. Nitko ne želi investirati igdje kad sutra se može neko sjetiti da bi to što su oni investirali mogao uzeti jednim papirom. Zbog nekakvog tzv. općedruštvenog interesa.

Ali zašto ne bi otišli dalje kad smo već krenuli s nacionalizacijom? Eto, u Hravtsku se npr. žele doseliti neki ljudi koji imaju bolje znanje i potencijal od tebe, zašto bi ti onda bio u tvome stanu? Pa nacionalizirati ćemo ga jer je općedruštveni interes da u stanu žive ljudi s većim potencijalom za društvo.

Prekvalificirao bi ljude? A tko će platiti te ljude onda? Što će biti za nekoliko godina kad nestane potrebe za tolikim instalaterima i svi počnu dobivati otkaz? Ne može se ljude samo tako prekvalificirati, a i prekvalificirao bi koga? Sposobni ili već rade ili su vani, ostali su oni čija zanimanja su čistačice, prodavači i slično koji rade sezonski, oni defitivno nisu kadar s takvim sposobnostima. Tebi je to samo spajanje, samo provlačenje kabela i sve je samo. Pa jel ti imaš 10 godina?! Vidio sam osnovnoškolce koji imaju više pameti i razuma od toga što ti pišeš.

Pa bakrene telefonske žice može spajati svaka budala, svaki električar, ne imaš šta fulat, optika je daleko osjetljivija, mora se spajati u kontroliranoj atmosferi ako je kiša, ako je magla, ako je prevruće i mislijun drugih uvjeta koji mogu oštetiti spoj stakla.

Uostalom, bakar se ne može vaditi iz DTK jer i dalje ima korisnika koji ga koriste. I to dosta. Puno starijih ljudi ima samo telefon i ništa drugo im ni ne treba. I kod takvih se optika ne treba uvoditi, niti ima smisla ljudima uvaljivati opremu koja im je nepotrebna. Podsjećaš me na političare, sve bi napravili na ho-ruk, a uopće ne razmišljaju o milijun drugih stvari i zašto to tako ne može.

calypso 20.11.2019. 12:26

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 3356099)
Probaj za promjenu malo govoriti "može se", umjesto papagajski "ne može" i dovoljno je 64kbps.

Vi ljudi stvarno nemate pametnijeg posla? :chears:

sakomako 20.11.2019. 12:26

Citiraj:

Da, surfanje, bez problema.

Meni na optici 100/100 ima stranica kada surfam treba skoro pola minute da učita neke stranice koje imaju puno grafike.:lol2:
Naravno da svi ne rade takve stranice, ali nije to klik i imaš cijelu stranicu, već ipak se mora čekati. A govorimo o 100/100 brzini.

I onda kada ideš sa takve stranice na istu neku drugu takvu nije to baš surfanje bez problema kao što kažeš.

Primjer je Kodi sa prikazom slike filmova za izbor, zna to potrajati dok se učta takva stranica, a onda odeš na stranicu 2 i opet isto, a imaš npr. 16 ili 30 takvih stranica, na kraju potrošiš jedan sat samo da bi prigledao neki video katalog.

Old Iggy 20.11.2019. 12:26

Citiraj:

Da.
Mi smo od kapitalizma miljama daleko.
Okreni se malo oko sebe.

Srećom, nismo u socijalizmu. Bar ovo oko mene, koliko vidim.

Citiraj:

Aha, da vidimo, dokument Broadband in the EU Member States: despite progress, not all the Europe 2020 targets will be met.
Da vidimo dalje: 30 MBps broadband full coverage - nigdje: optika full coverage - nigdje, raspravljali se samo o optici za broadband - ne, što je sve podržano je jasno definirano (i coax i wireless i sateliti itd.), na koji način i s čijim parama izvesti - jasno definirano, iliti - nisi odgovorio na pitanje (niti možeš, realno).

Ne, optika neće ići svuda ni kod nas ni u EU, no kako će i kad doći prvo bazični, a onda brzi broadband je jako upitno.

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3356109)
Meni na optici 100/100 ima stranica kada surfam treba skoro pola minute da učita neke stranice koje imaju puno grafike.:lol2:
Naravno da svi ne rade takve stranice, ali nije to klik i imaš cijelu stranicu, već ipak se mora čekati. A govorimo o 100/100 brzini.

Govoriš o 100/100 sa svoje strane.

Citiraj:

I onda kada ideš sa takve stranice na istu neku drugu takvu nije to baš surfanje bez problema kao što kažeš.

Mislim da moraš jako naučiti osnove.

calypso 20.11.2019. 12:32

Ovo mi se vise lici na ovo...

Prebaciti na 2:36 pa gledat dalje ako ne krene odma od tamo (malo me ovaj YT tag zafrkava)...

Exomaniac 20.11.2019. 12:34

Citiraj:

Primjer je Kodi sa prikazom slike filmova za izbor, zna to potrajati dok se učta takva stranica, a onda odeš na stranicu 2 i opet isto, a imaš npr. 16 ili 30 takvih stranica, na kraju potrošiš jedan sat sao da prigledao neki video katalog.

Ti stvarno misliš da te stranice imaju neograničeni upload? Ili izvori na Kodiju? Učitavanje stranice ne traje tako dugo do brzine interneta, već do preglednika, računala i servera. Tu je jako puno faktora, ali tvoja brzina je među onim koji su tu najmanji.

deda.cro 20.11.2019. 12:34

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3356110)
Srećom, nismo u socijalizmu. Bar ovo oko mene, koliko vidim.

Da, srećom. :roller:
Skoro sve zemlje EU su miljama ispred nas, ali ti svršavaš na to što niko nikad neće biti na 100% i udaraš dalje po "ne može".
Idealan si kandidat za referenta općenarodne obrane i društvene samozaštite u općini Peščenica. :fiju:
Nadam se da se niko sa pešče neće naći uvrijeđen.
Ugodan dan ti želim.

Old Iggy 20.11.2019. 12:36

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 3356117)
Da, srećom. :roller:
Skoro sve zemlje EU su miljama ispred nas, ali ti svršavaš na to što niko nikad neće biti na 100% i udaraš dalje po "ne može".

Ajde malo pročitaj taj dokument koji si sam stavio, bit će ti možda jasnije.
Kao da sam ga ja pisao po pitanju ove teme.

sakomako 20.11.2019. 13:05

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3356104)
Te centrale su u nečijem vlasništvu, privatnome vlasništvu i ne može se samo tako reći da ima mjesta. To što ti govoriš je u stvari zastrašujuće. Ti bi uveo nacionalizaciju privatne imovine. Tek tad možeš zaboraviti na ikakve investicije i napredak.

HT je ogroman investitior, oni godišnje investiraju oko milijardu kuna u novu opremu, što proširenje optike, što DSLAM-ova, novih centrala, kreće rollout FTTDp nove tehnologije i hrpe drugih stvari. Ali to je vrlo skupo i zato ne može doći svugdje odmah, a danas kao da su svi izgubili zdrav razum da ne razumiju da ne može sve odmah.

I sad dolazi tvoj koncept. Ta sva imovina se nacionalizira. Znaš što je prvi sljedeći korak? Prestanak svih investicija. Nitko ne želi investirati igdje kad sutra se može neko sjetiti da bi to što su oni investirali mogao uzeti jednim papirom. Zbog nekakvog tzv. općedruštvenog interesa.

Ali zašto ne bi otišli dalje kad smo već krenuli s nacionalizacijom? Eto, u Hravtsku se npr. žele doseliti neki ljudi koji imaju bolje znanje i potencijal od tebe, zašto bi ti onda bio u tvome stanu? Pa nacionalizirati ćemo ga jer je općedruštveni interes da u stanu žive ljudi s većim potencijalom za društvo.

Prekvalificirao bi ljude? A tko će platiti te ljude onda? Što će biti za nekoliko godina kad nestane potrebe za tolikim instalaterima i svi počnu dobivati otkaz? Ne može se ljude samo tako prekvalificirati, a i prekvalificirao bi koga? Sposobni ili već rade ili su vani, ostali su oni čija zanimanja su čistačice, prodavači i slično koji rade sezonski, oni defitivno nisu kadar s takvim sposobnostima. Tebi je to samo spajanje, samo provlačenje kabela i sve je samo. Pa jel ti imaš 10 godina?! Vidio sam osnovnoškolce koji imaju više pameti i razuma od toga što ti pišeš.

Pa bakrene telefonske žice može spajati svaka budala, svaki električar, ne imaš šta fulat, optika je daleko osjetljivija, mora se spajati u kontroliranoj atmosferi ako je kiša, ako je magla, ako je prevruće i mislijun drugih uvjeta koji mogu oštetiti spoj stakla.

Uostalom, bakar se ne može vaditi iz DTK jer i dalje ima korisnika koji ga koriste. I to dosta. Puno starijih ljudi ima samo telefon i ništa drugo im ni ne treba. I kod takvih se optika ne treba uvoditi, niti ima smisla ljudima uvaljivati opremu koja im je nepotrebna. Podsjećaš me na političare, sve bi napravili na ho-ruk, a uopće ne razmišljaju o milijun drugih stvari i zašto to tako ne može.

Kao prvo kod prodaje telekoma napravljena je greška što infrastruktura nije odvojena od same usluge. Infrastruktura je trebala ostati u vlasništvu države. Podržavljenje nekih bitnih stvari se i danas događa posvuda u svijetu kada se zaključi da monopol nad nečim ugrožava opće dobro. Nije to ništa neobično niti u kapitalizmu, jer se nekada događa i zloupotreba privatnog vlasništva.

Primjer je kupnja licence nad jednim lijekom i poskupljenje istog točno 50 puta. Evo to je neodgvorno privatno vlasništvo i ugrožavanje života opće populacije i u tom slučaju premisa o nepovredivosti privatnog vlasništva pada u vodu. Iako je intelektualno vlasništvo također svetinja mnoge nerazvijenen države su prekršile to pravilo i proizvele su generike da bi se njihovi državljani mogli liječiti po razumnim i prihvatljivim cijena za njhovo stanovništvo. Dokaz više da privatno vlasništvo u takvim slučajevima nije svetinja, ako je na štetu opće populacije.

Što se tiče privatizacije nečega treba se prvo sjetiti da je DT kupio jako jeftino kompletnu infrastrukturu, nakon toga povisio cijene telefoniranja i sada traži i dalje monopol nad onim što bi izgradio kako bi mogao izvlačiti extra profit iz tog monopola i sprečavajući konkurenciju, a izgradnja dvostruke ili čak višestruke mrežne infrastrukture je još manje prihvatljiva i isplativa opcija.

Zašto tolika borba o jednakom pristupu infrastrukturi za sve telekome i pod jednakim uvjetima i onda ako nije tako slijedi ucjenjivanje sa investicijama? Ako bi svi plaćali jednaku nadoknadu za pristup mreži ne vidim razloga osim želje da se ima monopol i da se iskorištava svoja pozicija, nije to neprirodno ali zato tu treba uskočiti država i regulirati odnose na tržištu.

Što je to ako ne ucjena države i tome se mora jednom stati na kraj, pogotovo jer je kod kupnje HT dobijena kompletna infrastruktura zajedno sa korisnicima, novac za kupnju je odavno vraćen i preplaćen. Daleko smo više mi sami korisnici uložili u tu mrežu nego što je DT to sve skupa platio. Što je sa našim pravima nad vlasništvom DTK i svega ostalog? Ako je moglo tada to tako proći onda se na isti način mogu postaviti i neki uvjeti prema današnjem vlasniku svega toga i ne prihvatiti ucjenu i zahtjev za produženjem monopola nad infrastrukturom. Jednostavno postaviš uvjete na koncesiju koja nije trajna nego se obnavlja i tko voli nek izvoli, a tko neće može i odustat.

Poštujem privatno vlasništvo, ali kada počnu ucjene onda tu uskače država i rješava tako nešto za opće dobro. Tako je to svuda u svijetu i podržavljenje nekih kompanija nije ništa novo i neobično, ako ne žele da do toga dođe neka se ponašaju malo manje tvrdo i prestanu sa ucjenama, jer i kada se dopusti pristup svima i na novoizgrađenoj mreži investitor neće odnijet gaće na štapu niti će zbog toga uopće iimati financijski gubitak, jedino neće moći koristiti svoj monopolisitčki položaj i ništa više od toga, kolač je dovoljno bogat da ima mjesta za sve, ali druga je stvar što bi netko želio cijeli kolač samo za sebe a to neće ići.

Old Iggy 20.11.2019. 13:28

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3356124)
Infrastruktura je trebala ostati u vlasništvu države...

Iako je intelektualno vlasništvo također svetinja mnoge nerazvijenen države su prekršile to pravilo i proizvele su generike da bi se njihovi državljani mogli liječiti po razumnim i prihvatljivim cijena za njhovo stanovništvo. Dokaz više da privatno vlasništvo u takvim slučajevima nije svetinja, ako je na štetu opće populacije.

Brkaš državu kao vlasnika i državu kao regulatora. To ne ide zajedno.
Regulatora već imamo.

sakomako 20.11.2019. 13:58

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3356129)
Brkaš državu kao vlasnika i državu kao regulatora. To ne ide zajedno.
Regulatora već imamo.

Regulatora imamo samo što ne radi svoj posao inače ne bi dozvolio kupnju malih telekoma od strane dva najveća i na kraju smo tamo gdje smo bili na početku.

Jer od demonopolizacije tržišta i poticanja konkurencije nije ostalu puno.

Old Iggy 20.11.2019. 14:04

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3356139)
Regulatora imamo samo što ne radi svoj posao inače ne bi dozvolio kupnju malih telekoma od strane dva najveća i na kraju smo tamo gdje smo bili na početku.

Jer od demonopolizacije tržišta i poticanja konkurencije nije ostalu puno.

Nećeš nikad imati više od dva ozbiljna telekoma. Premalo smo tržište, nema tu nikakve ozbiljne opcije za trećeg.
Zato svi ostali i jesu propali (osim Amisa, no oni su posebna priča).

Cilim 05.03.2020. 19:31

Sad na Dnevniku HTV-a rakli da ih zafrkava internet u RH, prilog iz Turske ih jako zafrkavao-zapinjao i prekidao.

Idem probati kod sebe a ono uzas od veze, inace A1 optika (Amis) 100/100:

https://www.speedtest.net/result/9100709114.png

EDIT: Resetirao router, sad je malo bolje:

https://www.speedtest.net/result/9100896957.png

coconut 09.03.2020. 14:42

Zna li netko ima li A1 mesh uređaje u svojoj ponudi? HT koristi Fritz!Box 7590 kao router i Fritz!WLAN Repeater 1750E kao mesh satelite.

ibme74 26.03.2020. 23:24

pozdrav, jel ima tko ovo gofno od modema

https://uploads-eu-west-1.insided.co...c1912232f2.png

Ubee TVW625 i jel zna kako pristupiti postavkama modema?
Navodno bi trebalo biti
USERNAME: admin
PASSWORD: zadnjih 8 brojeva serijskog broja

ali naravno ne radi, zvao sam službu za korisnike ali ni oni pojma nemaju, probao sam i factory restart, i staviti user umjesto admin ali ista stvar, imao sam već prije taj modem i sjecam se da je bio isti problem i da je šifra na kraju bila 091VIP ili tako nešto ali ni to ne šljaka...

Thermaltake 05.08.2020. 14:54

Od kako su mi metnuli prije mjesec dana cca ove Kaon risivere primjetio se povremeno trzanje slike recimo u sat vremena 2-3 puta zna trznut slika na domatv i na rtl2 (te sam jedine pratio) i na poziv službi su mi pustili nekakvu nadogradnju novu i kao da pratim od tada, no i dalje ista priča i sad će mi doć tehničar kao da pogleda. Čisto sumnjam da će išta uspjet riješit jer mora sjest pred TV i gledat ga sat vremena i pazit svaku sekundu kad će se trzaj desit. Baš me zanima kako će se sve to odvit sad i hoće li riješit.

calypso 05.08.2020. 15:31

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3427265)
Od kako su mi metnuli prije mjesec dana cca ove Kaon risivere primjetio se povremeno trzanje slike recimo u sat vremena 2-3 puta zna trznut slika na domatv i na rtl2 (te sam jedine pratio) i na poziv službi su mi pustili nekakvu nadogradnju novu i kao da pratim od tada, no i dalje ista priča i sad će mi doć tehničar kao da pogleda. Čisto sumnjam da će išta uspjet riješit jer mora sjest pred TV i gledat ga sat vremena i pazit svaku sekundu kad će se trzaj desit. Baš me zanima kako će se sve to odvit sad i hoće li riješit.

Meni se nesto slicno desavalo na T-Com DSL liniji u Rijeci, brdo ping lossova, ali ne uvijek nego povremeno, a u nekim dobima se znalo tolko pogubiti da je vise bilo ping lossova nego ping responseova... Manifestiralo se kao trzanje slike na ekranu i kao trzanje RDP konekcija...

Kada smo krenuli pregledati o cemu je rijec (dvaput je tehnicar dolazio i nije uspio rijesiti), ispalo da smo bili spojeni na neki krivi DSLAM ili stavec pa je to prespojio... No cak i nakon toga je bilo uzasno puno ping lossova... Sve u svmeu, nemam pojma u kakvom je to stanju, pogledat cu sljedeci tjedan kad budem bio u Rijeci...

Cilim 05.08.2020. 15:40

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3427265)

Samo da napomenem i da se neki ljudi zale da se i na kabelu (B.net) povremeno drma RTL.

Thermaltake 05.08.2020. 16:44

Citiraj:

Autor Cilim (Post 3427271)
Samo da napomenem i da se neki ljudi zale da se i na kabelu (B.net) povremeno drma RTL.

Meni i doma tv i rtl trzuckaju zasad kolko sam malo i pratio tv dok sam na GO. Roknuo sam im mail sad za umanjenje računa, to već 2 mjeseca tako od kad sam dobio ove nove Kaon-e, prije mi nikad nije to radilo na albisima.

rossi46 05.08.2020. 18:05

i ja imam isto problema...na bnetu sa rtl-om...

jucer bio tehnicar i nista nije ustanovio...promjenio par kablova i to je to i dalje problem.....
najbolje kad sam stavio rtl nakon sto je promjenio kablove i pocelo malo trzuckat i kazem tehnicaru da gleda i on na to da nista ne vidi.... ja lud....

uglavnom kaze da snimim kad trza....i da ponovo prijavim...koliko vidim više ljudi ima isti problem....

pozzzz

Thermaltake 05.08.2020. 18:45

Citiraj:

Autor rossi46 (Post 3427296)
i ja imam isto problema...na bnetu sa rtl-om...

jucer bio tehnicar i nista nije ustanovio...promjenio par kablova i to je to i dalje problem.....
najbolje kad sam stavio rtl nakon sto je promjenio kablove i pocelo malo trzuckat i kazem tehnicaru da gleda i on na to da nista ne vidi.... ja lud....

uglavnom kaze da snimim kad trza....i da ponovo prijavim...koliko vidim više ljudi ima isti problem....

pozzzz

Ja sam na aktivnoj ex. amis optici gdje nebi smijelo nikako ništa trzat. A fino dok ne riješe umanjenje računa ne zanima me.

Thermaltake 10.08.2020. 10:34

Evo riport od danas.

Bio je tehničar zamijenio ovaj shit eltek router jer drugo ništa ne može. I razumijem njegovu situaciju ipak je ovo takva vrsta mreže di mora zvat tamo u centralu da mu gledaju uriktavaju itd.

Rekao je da pratim sad kako će biti sa ovim drugim routerom ponašat, moguće da je do njega bilo, a ako nije da nazovem A1 i kažem im da hoću njihovu optiku. Kaže mi tehničar da mi brzina ostaje ista i sve samo će mi promijeniti router sa Huawei-evim i novi konektor na optiku staviti. Da nikakav ugovor novi se ne potpisuje sve ostaje isto. I da moguće da će mi reći kad zovem za tom promjenom da mi optika nije dostupna, šta kaže on nije točno jer nemaju još sve adrese stavljene u sustav, svugdje di ima ex.amis optika moguća je i A1 optika. Pa ću pratit ako opet bude trzalo onda ću nazvat njih pa ako mi kažu da ne može rekao je tehničar njega direktno nazovem pa će on sredit da se to prebaci.

Cilim 10.08.2020. 10:55

OK, dobro je znati, ali znaci promjena je jedino u routeru dobije se Huawei a normalno da on ima i drugaciji taj prikljucak kojega onda moraju zamjeniti - postaviti na tvoju opticku nit - kabel.
Oprema u centrali (zgrada 21) je i dalje ista i nemozes dobiti vecu brzinu od sadasnjih 100/100 mbps.
Sused cuvaj taj tehnicarev broj. :D

U mene jos od prvog dana Genexis Hybrid Live Titanium router

https://genexis.eu/content/uploads/2...-1024x1024.jpg

https://genexis.eu/content/uploads/2...1-1024x683.jpg

Thermaltake 10.08.2020. 13:21

Citiraj:

Autor Cilim (Post 3428216)
OK, dobro je znati, ali znaci promjena je jedino u routeru dobije se Huawei a normalno da on ima i drugaciji taj prikljucak kojega onda moraju zamjeniti - postaviti na tvoju opticku nit - kabel.
Oprema u centrali (zgrada 21) je i dalje ista i nemozes dobiti vecu brzinu od sadasnjih 100/100 mbps.
Sused cuvaj taj tehnicarev broj. :D

U mene jos od prvog dana Genexis Hybrid Live Titanium router

https://genexis.eu/content/uploads/2...-1024x1024.jpg

https://genexis.eu/content/uploads/2...1-1024x683.jpg

Pa vidiš nisam ga pitao, to sam mislio ako dođe do toga da bi trebao izmijeniti, no zasad kolko je upaljen TV i kolko uspijevam pratit izgleda da je fakat problem u routeru bio. Jer nisam vidio da je zatrzalo još, ali popratim danas još tokom dana pa editiram ako primjetim.

EDIT:
Upravo je zatrzalo, tako da ću kontaktirat ih.

EDIT 2:
Kontaktirao tehničara, i pitao za centralu, više neće biti u Trnsko 21 nego se prebacuje negdje drugdje, nisam pitao di.

Uglavnom zvao sam A1 0800 091 091 i njima je samo vidljivo da mi je kabel dostupan, no tehničar je rekao da će on to sad sa kolegama unijet u sustav pa me nazvat tokom dana. Kaže mi da brzina i svi paketi će ostat isti, samo priključak i router će se izmijeniti. Pitao sam i da li ću imat mogućnost nadogradnje na veću brzinu u buduć,e kaže da hoću, ali da ne zna kolke su brzine.

Uopće me ne čudi da je do routera jer su sva tri koja su nudili bila smeće Genexis, Telsya i ovaj elteka. Kolko sam ih se na reklamirao od sva tri i kod sebe i kod drugih užas.

Zato sam sebi fino stavio svoj router iza ovog i ovaj njihov škart zafitiljim negdje iza ga ne gledam :D no teško je protiv smeća kad ti je on glavi pa kad počne od njega onda sve šteka.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:43.