![]() |
Podrška za BT hw i driveri je jedno od bolnih područja za linux. Jako loše podržano. Pogotovo ako naleti neki RTL chipset za BT v5.x :)
Kako su već rekli, kompromis. Od 2006 sam na linuxu kao primarnom OSu pa pratim i dalje izbjegavam BT periferiju :) |
Na Kubuntu su mi BT zvučnici i miš dobro radili, ali nisam imao mikrofon pa za taj dio ne znam.
|
Kod mene obični TP-Link USB Wi-Fi i Bluetooth adapteri (bazirani na Realtek čipsetima) rade OK na Fedora 42/43 i Linux Mint 22.2 sustavima, koji su kroz godine bili in-place upgradeom nadograđeni na trenutno aktualne verzije OS-a i pripadajućeg kernela. MediaTek RZ616 u sklopu ThinkPad L14 Gen 3 koji kombinira Wi-Fi i Bluetooth, također radi bez problema na Fedori 42, a Logitech periferija s onim njihovim adapterima isto tak uredno prolazi na Linuxu, bilo da je riječ o laptop ili desktop mašinama.
|
neki tool za lakše baratanje zfs filesystemom na ubuntu-u?
|
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
|
P.S...
Citiraj:
Settings > Power > Battery Charging. |
Citiraj:
Zadnje sam probao cachy, fedoru i mint (tri distra s tri različite baze). Meni je pak audio interface odmah prepoznao i radio na sva tri jer je class compliant. Cachy se jednostavno u jednom trenu nije htio više dić (iako se ekipa na redditu kune da je rock solid) pa sam ga pregazio s fedorom. Fedora pak traži previše pimplanja oko paketa i ima tu foss only filozofiju koja me ne zanima. Mint mi se najviše svidio, al na kraju se pitam čemu? Igre rade, ali lošije nego na winsima, pogotovo s Nvidia grafom. Hoćeš nešto specifično, tipa onlajn gejming ili nedaj bože sim racing, no way hose. Sve ostalo za što mi treba pc ide teže. U zadnje vrijeme tak rijetko koristim doma PC da jednostavno nemam vremena pimplat po linuxu. Ono kad se uhvatim nekog projekta za vlastite potrebe, često bude nešto specifično što jednostavno puno lakše ide na winsima. Zadnje je bilo VHS capture i deinterlaceanje s qtgmc i post processing. Da, teoretski je moguće na linuxu, ali proces je puno dulji i support/community puno manji, a hardware manje podržan. Stavio windows 11, maknuo hrpu stvari odmah s rufusom i onda winaero tweakerom i meni sve jednostavno sve radi, leti, nikakvih problema nemam s njim. |
to je najčešći user case windows usera.
I apsolutno je validan, jednostavno linux traži vremena, a ne garantira ništa, iskreno :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ubijem znatiželju čitajući vaše postove s kojima me svaki dan uvjerite da mi to ne treba u životu. Možda u penziji stavim Linux na taj laptop. :D |
Citiraj:
Istina, na win sam navikao odmalena i mnoge zavrzlame i nelogičnosti više niti ne percipiram. Daleko je to od ispoliranog sustava. Kaj se tiče Fedore,, dam si dovoljno truda da te neke osnove o distru pogledam prije instalacije te dal ima kaj mi treba za software/drivere tak da je prva stvar bila dodavanje RPMFusiona + flatpak. No za moje desktop potrebe je windows ipak prikladniji. Da mi posao zahtjeva korištenje linuxa u neke svrhe, vjerojatno bih se lakše snašao i prilagodio destop korištenju kod kuće. |
Citiraj:
Doduše, svi u obitelji kojima sam stavil linux (mint) i pokazal gdi mogu skinut aplikacije, koriste i dalje, bez ikakve primjedbe. |
Što se tiče fontova, primjetio sam da Firefox ima bolji rendering nego Chromium na 4k rezoluciji na 175%.
Firefox (lijevo) ------------- Chromium (desno). https://avacyn.radiance.hr/stuff/ima...pare-thumb.png |
Citiraj:
|
Pitanjce.... doma se spajam putem WireGuarda, i to radi bez problema, Windows i Linux.
No... kad koristim RDP na komp doma, iz Windowsa jednostavno daleko bolje/gladje radi. Probao svakojake klijente na Linuxu, ali i dalje je puno sporije, pogotovo ako 'vucem' cijeli prozor. Ima neka fora sto ja propustio, ili je to - to? |
RDP u pozadini ima raznih opcija za kompresiju, raznih kombinacija codeca (AVC444, RFX...) i dosta toga ovisi o verziji klijenta i servera na koji se spajaš (RDP 7, RDP 8)... i koji klijent koristiš.
Ovo je moja naredba za xfreerdp3 koja za mene radi on-par sa windows klijentom što se tiče performansi: Code:
xfreerdp3 /cert:ignore /bpp:32 /network:broadband /audio-mode:0 /sound:sys:pulse /scale:140 /monitors:1 /floatbar:sticky:off /gfx:AVC444 /log-level:FATAL /timeout:30000 +f -themes -wallpaper -grab-keyboard \ |
Ovo je interesantan razvoj dogadaja....blago receno...
Citiraj:
> WebProNews |
Znači, zabranjeno je minjati avatar. :D
Gledam koji je ovo sad? |
Citiraj:
Zrcaljenje trenutnog stanja svijesti :D |
a uf, bijeli zeko je bogami (barem u Alisi u zemlji čudesa) jako kompleksan karakter, tako da ne znam na šta se možeš referirati :D
|
Citiraj:
Misli...tamnije...bez brige, samo je to nova faza :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
> Phoronix |
Citiraj:
> infoq Talos ime mi je vec nekoliko puta upalo u uho. Ima li tko prakticnih iskustava sa tom distrom kao bazom za Kubernetes Cluster? Koliko god mi se cini kao koncept jednostavan mislim da je jedna od njihovih glavnih misi vodilja sve raditi preko API-a umjesto SSH iz razloga sto je SSH krajnje nesiguran malo ipak napuhana. So.."Food for Thoughts?"... |
Citiraj:
1) otkad je SSH nesiguran i 2) otkad je (HTTP?) API sigurniji od SSH? |
Citiraj:
My point exactly. S obzirom da vidim "reklame" na sve strane reko - da pitam. |
Citiraj:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugr...i?bug=24559#58 |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:17. |