PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Hrvatska pošta - informacije i iskustva (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=278428)

schetz 10.01.2019. 17:29

Znam da je lakše reći da nije stiglo, ali ipak ću provjeriti. Neću propasti za tu lovu, a želim znati da li je to taj paket. Osim toga, želim biti i fer prema dobavljaču, čisto sumnjam obzirom na feedback da je on tu muljao. Ili da je njegova pošta primila rasparani(ne samo otvoreni) paket .

Mene tu stvarno najviše muči, koja je logika u dostavi jasno rasparanog otvorenog paketa?

RAUL 10.01.2019. 19:55

Logika je da postar skine odgovornost sa sebe.Posiljka ionako nije preprucena pa ga boli ona stvar.

panasonic 10.01.2019. 20:06

Citiraj:

Autor RAUL (Post 3265774)
Logika je da postar skine odgovornost sa sebe.Posiljka ionako nije preprucena pa ga boli ona stvar.

I gdje je tu logika i kako je on skinuo odgovornost sa sebe? Pa onda mu nije morao ni donositi ništa doma, mogao je putem baciti tu kuvertu u koš za smeće.
To bi mu bilo i jednostavnije, ovako samo sebi radi probleme jer ispada da je on nešto uzeo.

Uglavnom, nemojte zaključivat ništa napamet.

schetz 10.01.2019. 20:17

Također ne mislim da je lokalni poštar krivac, lakše bi mu bilo uopće ne donijeti paket . I do sada je zaista sve bilo odlično, čak i nakon promjene poštara. Oba su radila/rade , fer end skuer .
Naravno, ni on mi nije jasan s dostavom otvorenog paketa . Ako je primjetio , a morao je , zar ne postoji način da on napravi nekakvu zabilješku i da se predmet riješava u pošti, barem interno .

panasonic 10.01.2019. 20:22

Ma možda jednostavno nije primjetio, možda mu se otvorilo u torbi... tko zna.
Prvo ti provjeri šta je uopće trebalo biti u paketu, a onda istražuj dalje.
Iako tu realno ništa ne možeš, možeš jedino javiti selleru da nisi primio paket, ako uopće skužiš tko je seller pošto ne piše.

RAUL 10.01.2019. 22:43

Citiraj:

Autor panasonic (Post 3265780)
I gdje je tu logika i kako je on skinuo odgovornost sa sebe? Pa onda mu nije morao ni donositi ništa doma, mogao je putem baciti tu kuvertu u koš za smeće.
To bi mu bilo i jednostavnije, ovako samo sebi radi probleme jer ispada da je on nešto uzeo.

Uglavnom, nemojte zaključivat ništa napamet.

Zato jer je on postu zaduzio i kada ju je ubacio u sanducic vise nije njegova odgovornost.

RAUL 10.01.2019. 22:44

Citiraj:

Autor schetz (Post 3265785)
Također ne mislim da je lokalni poštar krivac, lakše bi mu bilo uopće ne donijeti paket . I do sada je zaista sve bilo odlično, čak i nakon promjene poštara. Oba su radila/rade , fer end skuer .
Naravno, ni on mi nije jasan s dostavom otvorenog paketa . Ako je primjetio , a morao je , zar ne postoji način da on napravi nekakvu zabilješku i da se predmet riješava u pošti, barem interno .

Bas zbog te biljeske mu se nije dalo zajebavati sa posiljkom.Samo dodatni posao za njega.

Mommistake 11.01.2019. 12:43

Paket poslan u srijedu u 16h.
Upravo gledao tracking, još nije ni otišao iz PU iz Osijeka.

Znači Osijek - Varaždin, ispod 5-6 dana se više nema što očekivati.

zdravko_c 11.01.2019. 12:55

U domaćem prometu ne postoji status kada pošiljka napusti prijemni poštanski ured, samo kada je zaprimljena i idući status je kada stigne u odredišni poštanski ured. Ako je poslano kao običan paket, 3-4 dana je normalno.

Mommistake 11.01.2019. 12:59

E to nisam znao...
Ali to za mene nije tracking onda.

EDIT: To nije točna informacija. Žena je nedugo nešto dobivala, paket iz Slavonije, pisao je i Zagreb između Osijeka i Varaždina.

Street_Racer 24.01.2019. 10:53

Zna li netko na koji iznos je osigurana preporučena pošiljka u slučaju da se izgubi? Ako je uopće osigurana.

panasonic 24.01.2019. 11:22

Na onaj iznos koji ti navedeš kao vrijednost pošiljke.

Street_Racer 24.01.2019. 11:35

Ali to je onda vrijednosna pošiljka. Kod preporučene se ne navodi iznos, tj. vrijednost

panasonic 24.01.2019. 11:48

Da, nisam vidio što pišeš.
Ako nije vrijednosna pošiljka onda ni nema osiguranja na novčani iznos.

prileee 24.01.2019. 12:04

Ima li tko iskustva sa preuzimanjem posiljke umjesto clana obitelji?
Naime, idem na put uskoro a u to vrijeme je lako moguce da dodu 2-3 paketica sa aliexpressa. Da postar donese na vrata lako bi se dogovorili da preuzme clan obitelji, ali posto je 99% da ce postar samo ostaviti papiric za preuzimanje sljedeci dan, jer hrvatska posta, kako izvesti da netko drugi preuzme paket na posti sljedeci radni dan da se paket(i) ne vrati na daleki istok?

:chears:

Stanky069 24.01.2019. 12:09

Kopiju osobne ostavi...meni je tako funkcioniralo,supruga dizala umjesto mene...

vedranzeman 24.01.2019. 12:16

Citiraj:

Autor Street_Racer (Post 3270212)
Zna li netko na koji iznos je osigurana preporučena pošiljka u slučaju da se izgubi? Ako je uopće osigurana.

Na 5x iznos poštarine.

A.J. 24.01.2019. 13:19

Citiraj:

Autor prileee (Post 3270236)
Naime, idem na put uskoro a u to vrijeme je lako moguce da dodu 2-3 paketica sa aliexpressa. Da postar donese na vrata lako bi se dogovorili da preuzme clan obitelji, ali posto je 99% da ce postar samo ostaviti papiric za preuzimanje sljedeci dan, jer hrvatska posta, kako izvesti da netko drugi preuzme paket na posti sljedeci radni dan da se paket(i) ne vrati na daleki istok?

Ja i sestra si nismo mogli dignut pakete makar jednom drugom dali osobnu da uzme sa sobom. Najbolje da provjeriš sa svojim lokalnim pa možda ostave zabilješku.

prileee 24.01.2019. 13:31

Citiraj:

Autor Stanky069 (Post 3270239)
Kopiju osobne ostavi...meni je tako funkcioniralo,supruga dizala umjesto mene...

Citiraj:

Autor A.J. (Post 3270256)
Ja i sestra si nismo mogli dignut pakete makar jednom drugom dali osobnu da uzme sa sobom. Najbolje da provjeriš sa svojim lokalnim pa možda ostave zabilješku.

Hvala, morat cu do ureda provjerit situaciju. Mislim da cu ih pitat i mailom pa ako odgovore potvrdno imat to isprintano kao dodatni osigurac.

Street_Racer 24.01.2019. 14:21

Službeno politika pošte je da ne možeš podići pismo/paket za apsolutno nikoga (ni mamu, tatu, sestru, baku) ako nemaš punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika.
Druga stvar je na koga ćeš naletit na šalteru i kako će taj biti raspoložen u tom trenutku...

domy_os 24.01.2019. 21:39

Možeš popuniti punomoć u pošti koja dođe nekih 50-ak kn i vrijedi samo godinu dana, ali moja preporuka je kod javnog bilježnika. Platit ćeš malo više, nekih 100-150 kn, ali je trajno.

RAUL 25.01.2019. 06:18

Citiraj:

Autor prileee (Post 3270259)
Hvala, morat cu do ureda provjerit situaciju. Mislim da cu ih pitat i mailom pa ako odgovore potvrdno imat to isprintano kao dodatni osigurac.

Moras imati punomoc.Mozes je napraviti u posti.Milsim da je cijene oko 70 kuna

Immortalis 30.01.2019. 09:39

Narucio paket iz UK, od 25.1. stoji jos uvijek u Londonu.
Koliko jos da pricekam dok ih ne zovem da provjerim gdje je zapelo?

prileee 30.01.2019. 09:51

Ja sam narucia 21.1. iz Bristola, inace stize za 3-5 radnih dana a trenutno mi jos uvik stoji "Item Leaving the UK LONDON AMU" od 22.1. na royal mail tracking siteu.

Zva sam postu i pita jel znaju sta, rekli su da ne vide nista vise od mene i da se strpim jos koji dan. Iz shopa su mi rekli da ako ne stigne do kraja tjedna da im se javim.

edit: malo citam royal mail faq i iako je 3-5 standardna eu dostava, tek nakon 20 dana se moze racunat da je "lost"
Citiraj:

20 working days after the due date for items in Europe

Immortalis 30.01.2019. 10:29

Brza dostava, nema sta.
Hvala na info :)

stops 02.02.2019. 01:45

Ja narucio dvije sitnice iz Londona, navodno poslano 13.1. ali nemam tracking.
Pretpostavljam da je royal mail - UK_SellersStandardInternationalRate
Jos uvijek nije doslo.

prileee 02.02.2019. 08:07

Citiraj:

Autor RAUL (Post 3270476)
Moras imati punomoc.Mozes je napraviti u posti.Milsim da je cijene oko 70 kuna

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3270436)
Možeš popuniti punomoć u pošti koja dođe nekih 50-ak kn i vrijedi samo godinu dana, ali moja preporuka je kod javnog bilježnika. Platit ćeš malo više, nekih 100-150 kn, ali je trajno.

Citiraj:

Autor Street_Racer (Post 3270282)
Službeno politika pošte je da ne možeš podići pismo/paket za apsolutno nikoga (ni mamu, tatu, sestru, baku) ako nemaš punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika.
Druga stvar je na koga ćeš naletit na šalteru i kako će taj biti raspoložen u tom trenutku...

Zvao info broj, receno mi je da je jedna opcija punomoc a druga da mogu zatrazit zadrzavanje posiljke do 30 dana sta kosta navodno 15 ak kn. Isao do poste da cu to napravit kad kaze zena na salteru da sta cu se zajeavat da mi moze netko doma to skupit, odnosno bilo koja punoljetna osoba sa papiricem o dostavi paketa. Da ne vrijedi jedino za ona pisma sa suda. GG

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

henri_007 02.02.2019. 09:45

Citiraj:

Autor prileee (Post 3270236)

Ostavi osobnu/putovnicu muškom članu obitelji, neće nitko ništa pitati :lol2:

trpi 14.02.2019. 21:07

dogovorim sa covjekom platiti poduzecem X iznos i da on plati postarinu te ocekujem postaru na vratima predati samo X iznos, dok postar trazi +22kn. za sto je to, jel uvijek tako?

buljaka 14.02.2019. 21:19

Citiraj:

Autor trpi (Post 3276867)
dogovorim sa covjekom platiti poduzecem X iznos i da on plati postarinu te ocekujem postaru na vratima predati samo X iznos, dok postar trazi +22kn. za sto je to, jel uvijek tako?

Ako je otkupnina bila 1200 kn to je ok cifra

"primatelj mora platiti i naknadu za uplatu otkupnog iznosa u visini 1,83% od iznosa (odnosno najmanje 5,00 kn a najviše 80,00 kn)."

fler 14.02.2019. 21:49

Da, to se ne može izbjeći - kao ni mogući problem koji nastaje
kad se osoba kojoj nešto šalješ buni jer je iznos veći od dogovorenoga.

Nikako mi nije jasno zašto tu "naknadu" odmah ne uključe u cifru koju plaćaš prilikom predaje pošiljke, ako već šalješ uz otkup, pa da se odmah zna koliko je ukupno ispalo
(i primatelj ne bude neugodno iznenađen).

panasonic 14.02.2019. 22:07

Citiraj:

Autor fler (Post 3276882)
Nikako mi nije jasno zašto tu "naknadu" odmah ne uključe u cifru koju plaćaš prilikom predaje pošiljke

A meni nikako nije jasno zašto se ljudi ne raspitaju o usluzi prije nego nešto šalju/primaju?
Pa barem je google besplatan pa izguglaj što te zanima ili pitaj u pošti prije slanja.
Eto čovjek gore ni ne zna kako se pravilno zove usluga pa piše "poduzećem".

Ako već onaj koji prima nema pojma što će platiti, onda neka ga upozori onaj koji šalje.

Ne može se ta naknada uključiti u cifru koju plaćaš u pošti jer je to odvojena usluga koju plaća PRIMATELJ.
Pošiljatelj u pošti plaća poštarinu, a primatelj plaća uslugu da se njegov novac uplati pošiljatelju.
To se ne može naplatiti onome tko šalje paket jer taj koji prima može odbiti paket, i šta onda s tim novcima? Platio si nepostojeću uslugu.
Ne može tebi pošta naplatiti nešto što nije ispunjeno, tako da prvo mora doći do primopredaje paketa pa tek onda ide naplate te naknade, logika neka.

vedranzeman 14.02.2019. 22:10

@fler
Zato jer usluga još nije ostvarena.
Može ti se pošiljka vratiti ako ju primatelj ne preuzme i onda bi cvilio da su ti naplatili naknadu bez da su izvršili uplatu.
No da bi trebali informirati pošiljatelja o naknadama za platni promet prilikom slanja, to svakako bi, ali onda ne bi bilo vremena za guranje životnih osiguranja i sličnih gluposti.

panasonic 14.02.2019. 22:25

Citiraj:

Autor vedranzeman (Post 3276893)
No da bi trebali informirati pošiljatelja o naknadama za platni promet prilikom slanja, to svakako bi

Šta imaju pošiljatelja informirat, ne plaća on.
S takvim stvarima se treba upoznati ranije, a ne doći u poštu sa zapakiranim paketom i onda se tamo mobitelom dogovarati s primateljom jel njemu paše da plati 10-20 kn.

RAUL 19.02.2019. 20:16

Izgleda da HP vise ne provodi kroz svoj IPS sustav kineske preporucene posiljke?

zalman1 19.02.2019. 20:21

Probaj ovdje:
https://tnt.posta.hr/

Nešto su mjenjali, ovaj gore sajt je sad izgleda glavni i preko njega se prati.

RAUL 19.02.2019. 20:31

Na tom linku radi,hvala.Vidim da i 17track ne povlaci podatke od HP-a

dadoremix 19.02.2019. 21:00

jel ima tu ko, a da radi u pošti ?
prijevoz kamijonom.. distribucija

vedranzeman 19.02.2019. 22:55

Citiraj:

Autor RAUL (Post 3278605)
Izgleda da HP vise ne provodi kroz svoj IPS sustav kineske preporucene posiljke?

Ne rade im u IPS-u ni odlazne međunarodne pošiljke. :(
Moraju se pratiti preko njihove šugave stranice:
https://www.posta.hr/tracktrace.aspx

markotornic 20.02.2019. 12:00

....ubacili mi papiric da su mi pokusali dostavit posiljku. Sutradan odem na poštu ali gle cuda, izgubili su je izmedju pokusaja dostave i povratka poštara sa terena. :lol2: Kazu, neka javim kinezu da on napravi potragu:banned:. Pital sam ih jel su zaposleni po nekom posebnom programu ili su losije napisli test od pesa.:goood::goood:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:28.