![]() |
ove moje sam kasnije testirao, jedan powerline ubije ostale.
set kao set ide oko 80mbita na čistoj liniji, i oko 50mbita na drugi kraj sobe. kad ubacim treći powerline, stvar padne na cca 3mbita. taj ujedno i zuji. tako da jedan polu-ispravan ubije i ostale, vjerojatno unosi nevjerojatne smetnje u mrežu. |
A očito je taj 3. neispravan,
šta kažeš, napravi nered pa ni ostala 2 nemaju link kakav bi trebali, vjerojatno je dobio nekakav "ošamut" kroz napajanje ili je naprosto nešto crklo ... Ostane ti par, taman za neki link. |
Imam dva para D linkova powerlina, jedan koristim za max tv na katu, a drugi sam mislio koristiti za PC, međutim čim jedan od njih radi, drugi prestane radit.
Znači upalim max tv, pc mi ne radi i obrnuto. Adapteri su isti i strujni krug je isti. Do cega to moze biti? |
imam t-linkov TL-WPA8631P kit tek nekih tjedan dana i za sad sam prezadovoljna.
brzina u sobama gdje je wifi jedva dopirao iz dnevne sobe je skoro jednaka kao direktno na routeru. i to na oba kanala, i 2.4 ghz i 5 ghz. kad kažem "skoro jednaka" razlika je stvarno minimalna. evo rezultati, t-com bakar, mjereno speedtestom na ipadu. soba do koje ne dopire wifi od routera, pored sobe u kojoj je adapter. 2.4 ghz = 52,1 / 28,9 5 ghz = 78 / 30,7 dnevna soba, brzine routera (archer c1200) 2.4 ghz = 53,2 / 32,1 5 ghz = 78,8 /32,7 žicu nisam isprobala jer su mi svi uređaji na wifi no nema razloga da ne bude jednako dobra brzina. sad sam u kupovini onemesh routera pa da izbjegnem i ručno prebacivanje uređaja s jedne na drugu mrežu. lijena sam. :D |
@TomaN
MaxTv i Lan / Internet su u biti dvije različite mreže i zato ti se dešava da radi jedno ili drugo. Možeš provjeriti / probati: - imaš dva para, stavi onaj njihov managment app na komp ili lap i provjeri / postavi da je svaki par u svojoj PowerLine grupi / mreži - po defaultu to i je tako ali ako si koristio automatsko povezivanje / uparivanje možda su sada svi u istoj PowerLine mreži (a tebi moraju biti u različitim) - ono šta vjerojatno i sam znaš, ostavi jedan par i preko njega vozi MaxTv a Lan / Internet riješi preko mrežnog kabela (znam da je gnjavaža ...) - spominješ "na katu" tj. da imaš više etaža / katova, jeli sve na jednom el. mjerilu ili svaka etaža ima svoje ? PowerLine teško prolazi "kroz" el. mjerilo i tada je (opet) rješenje mrežni kabel. @maxima Sasvim pristojan rezultat, pogotovo jer je "bez žice". Interesantno kako nekom PowerLine radi sasvim ok a kod nekog drugog loše ili nikako. |
ja sam neki dan kod kolegice montirao 3 komada, jer je 2.4ghz wifi zakrčen, 5ghz ne radi kroz 2 zida.
isti kat, router i 1 pc u istoj prostoriji i drugi pc u spavacoj, i niti jedan ne ide iznad 50mbita. dovoljno je, ali ocekivao sam vise. d-link powerline u pitanju. |
To sam odavno tvrdio da je tako sporo vrlo cesto u praksi, pa bio zestoko popljuvan :)
Stvar je jednostavno protumaciva ako pogledas frekvencije (PLC typical use 2-68 Mhz!) na kojima se u tim sklopovima prenosi digitalni signal, pa onda uzmes u obzir kako su izvedene elektricne instalacije, kutije/spojevi/uticnice, pa onda utjecaj kojekakvih punjaca/telefona/led rasvjete i inih čuda, divno je čudo da ponekad ista prolazi tim putem :) |
Jel kome normalno radi tpPLC Utility na Win 10 ili 11? Ili androidu čak.
Neki dan pokušavam dobit neki menadžment dva TP-linka ali jok. Stara verzija ili nova, ništa ne pokazuju. Onda skinem Devolo app iz znatiželje, a i očaja jer koliko kužim uopće nema alternativne aplikacije koja bi barem pokazala aktivne uređaje i brzine između njih. I kad uključem search na tome, pojave se uređaji u TP-link aplikaciji? Pobogu. Ali onda i nestanu i zapravo ne mogu ništa sa time. Ima tko kakav savjet? Ne nalazim drugu aplikaciju, routeri ih ne doživljavaju. Ustvari koliko se sjećam, jedino Fritzovi routeri priznaju postojanje homeplug uređaja u mreži |
Tko zna šta su sve (namjerno) sprčkali na W10/W11 ...
Nađi neki W7 komp pa na njemu stavi Utility pa podesi / provjeri te PowerLine. Samo kao primjer, prije neki dan na jednom kompu sa W10, nije mi dopustio postaviti Static IP na mreži sa ispravnim podacima :stoopid::eek: ... ona najnovija varijanta "podešavanja" ... smeće. |
Treba mi preporuka za powerline sustav zasad 2 uredjaja kasnije mozda dodam jos jedan sa wifijem.
Obavezno oba dva moraju imat uticnicu. Brzina 200down 100 up. Neke preporuke, iskustva? Tplink, dlink? Naprimjer ovo ima gigabit, ima uticnicu? Pitanje je jeli se moze nadogradit sa nekim wifi kasnije, ako i nemoze mogu sa jos jednim obicnim + routerom. https://www.sancta-domenica.hr/tp-li...m_medium=click |
Zaboravi na tu brzinu... Budi sretan ako izvuces 60tak mbita ukupno. U idealnim uvjetima do 80.
Kod kolegice unutar istog apartmana ide max 50. |
Ma da, toliko loše? Pošto se deklariraju na gigabite i slično mislio sam da ce bar 200 moc povući... mislio sam da nisam pretjerano zahtjevan :D
A nista uzet cu onda ovog iz sancte svejedno je među jeftinijima. |
Taj iz sancte je TL-PA7017P:
https://www.tp-link.com/baltic/home-...l-pa7017p-kit/ - probaj pa vidi rezultat, za test na više lokacija drugog, pisali smo da svakom ispadne drugačije - svakako stavi onaj managment app pa sa njime: a) ugasi zeleni đir (ušteda energije) jer pravi probleme, pogotovo ako IpTv spojiš preko njega b) po želji ponovo upari (mada tvornički dolaze već upareni) c) isto tako možeš im po želji postaviti IP / Network pa su ti lakše vidljivi ako ćeš ih koristiti za Lan / Internet |
Citiraj:
Top model https://www.tp-link.com/uk/home-netw...l-pa9020p-kit/ na novim instalacijama daje oko 210 od deklariranih 2000 |
Citiraj:
S tim da telefonska parica ne napaja hrpu različitih trošila koja unose smetnje u krug. |
Pa onda je brzi 5ghz od tog o.O moram priznat da sam razocaran, ali ajde vidit cemo sve kad dodje.
|
Citiraj:
|
Stigao powerline, kad su na istom osiguracu, 150mbps(sto mi je max net)
I sad zanimljivo, pošto mi vise pase da je na drugom osiguracu uključio ga u drugu uticnicu. Brzina oplela na 65,sta mi je idalje dovoljno. Do sutra dan, odjednom download samo 20, upload 55. WTF, jedink sta sam u uticnicu spojio je drugi iskonov VDSL Router, jeli on moga napravit toliki kaos? |
može može itekako
|
Dobro kaže kolega dado, može,
tek na takvim primjerima vidiš šta je loš šroteks switching napajanje a takvi se sad guraju / koriste. Probaj taj router spojiti na klasični ispravljač sa transformatorom ako imaš odgovarajućih karakteristika. Isto igra ako mu postojeće napajanje spojiš preko produžne letve koja ima u sebi filter smetnji ... pa da ih ne štrapa u instalaciju ... |
Ipak nije do njega, je malo, skocila je brzina sa 20 na 30 kad sam ga iskljucio, ali opet nezadovoljavajuće s obzirom na početak koji je bio 55/55.
Nije mi jasno zašto bas svaki put download los, upload dobar da je obrnuto 55dl 20ul bilo bi mi odlično, ovako mi ipak nije bas to to. Nece se baciti, iskoristiti ce se, ali moglo je to bolje. |
Jeli se vrati "inicijalna" brzina kada ištekaš - uštekaš oba ?
|
Nop nop, ocito mu nesto drugo smeta. Ma sutnit cu ga u garazu, ko ga sljivi. Za ovo cu morat probušiti zid, zaminit kanalice za vece i provuc 10m pravog lan kabela, skrimpat i to je to nema do kabela tu :D
|
Citiraj:
|
frižideri ? ... jedino ako imaju ugrađeno switching napajanje npr. za internet / wifi :D
Svaka štedna i LED sijalica imaju switching za napajanje što unosi VF smetnje u el. mrežu...kao i ostali adapteri npr. napajanje za PC , TV , punjač za mobitele , ruter itd. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Pa i 2.4ghz je brzi :D a on ima dometa. Ma lan je lan nema smisla izvoditi gluposti, to mi je glavni dovod interneta od ISPa, nek bude kako triba.
|
Što se tiče onog mojeg čuđenja glede nedostatka powerline monitoringa, ima neko rješenje u OpenWRT ali moram priznati da u par minuta gledanja i klikanja nisam niš dobio :D
https://forum.openwrt.org/t/viewing-...8630p-v2/97040 A na kraju, i ako uspijem neće ni to biti pravo rješenje u smislu da se u LuCi pod Overview pojave i powerline uređaji sa nekim osnovnim podacima, kao sastavni dio mreže jelte :nono: Jel mi može netko potvrditi, da li Fritzevi komuniciraju i pokazuju točno to, ili ja to nešto krivo pamtim? |
Vidi stvarno imaju, ali ono, nema to veze sa stvarnim brojevima:
https://i.ibb.co/YXM7Dmw/Screenshot-438.png https://i.ibb.co/jLgvjFx/Screenshot-437.png Realna brzina je 38/50 - svjeze testirano |
Da, ni približno. Al ok, bar imaš dokaz da su u mreži i da rade, vidljivi su... podijeliš rezultate sa 4 i tu si negdje :D
|
Da li je normalno kod Powerline uređaja da veza pukne nekoliko puta na dan? :kafa:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Pisali smo ranije, ako imaš opciju / mogućnost onda im ugasi "green" đir (aka štednja energije).
Nije ne moguće kada preko mreže dođe neka smetnja uslijed koje link pukne, bitno je da se nakon prestanka smetnje link ponovo sam uspostavi. |
Citiraj:
Nema mogućnosti green đira :D A veza se nakon minutu dvije uspostavi opet. |
Pokušaj viditi Led - ice u momentu kada link pukne,
dali se ugasi ili trepće (ovisno kao pokazuje pojedini model) Led - ica zadužena za link ? |
Citiraj:
Pratim i javljam kak bude. |
Kakva je sigurnost Pwerline adaptera?
Namjeravam u kuci za odmor postavit TP_Link powerline kit, pa me zanima njihova sigurnost.
Naime za spajanje adaptera potrebno je samo stisnuti gumb za "Pairing" na oba adaptera u nekom zadanom vremenskom razdoblju i sve fercera. Jel postoji ikakva mogucnost da mi se susjed sa gornjeg kata, koji je na istom brojilu, nekako spoji sa identicnim/slicnim adapterom bez da prvo stisne "Pair" gumb na jednom od mojih adaptera? |
Sam si rekao, za uparivanje treba u kratkom vremenu pritisnuti taster ...
isto tako može se odraditi i preko one managment aplikacije, jasno da se moraju "vidjeti". Kod nekih PowerLine modela i verzija spomenute aplikacije se moglo manualno definirati pass, ključ za uparivanje, workgroup i IP ... vidi šta ti je na raspolaganju pa prilagodi. Recimo, možeš se malo pognjaviti i cijelu svoju mrežu prebaciti u drugi mrežni segment da nije default 192.168.1.x nego nešto drugo. E sad, ako susjed nema zle namjere / znanja onda si miran. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:03. |