PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Kloniranje diskova pomoću Acronis True Image i sličnih programa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=91143)

BinaryJesus 09.10.2024. 06:31

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767163)
Backup softver se koristi za backupiranje BITNOG, a ne nebitnog... Da, moze se napraviti bootabilni image diska i to je korisno, ali realno, mogu i sa 'dd' napraviti bootabilni image diska ako bas hocu, no to necu bas zvati backupom...

Zašto misliš da backup operativnog sustava nije bitan? Nekome je vrijeme jako bitno. Umjesto da netko trati vrijeme danima reistalirajuću operativni sustav sa svim popratnim programima i petljanja s licencama za sve živo dok sve ne proradi pomoću programa kao što su Macrium cijeli OS vrati za nekoliko desetaka minuta na modernom hardveru.

Naravno treba imati posebno odvojene podatke od OS-a a onda tako i posebne backup setove za jedno i drugo. Moderni backup programi mogu raditi npr. tjedne diferencijalne backup i dnevne inkrementalne backupe sa automatskim brisanjem starih backup setova kada je disk space low. Praktički set and forget solucije sve dok ti ne zatreba.

A to uspođivanje DD-a sa npr. Macriumom :roller:

huzo 10.10.2024. 18:29

Društvo, da pitam iskusnije, trebam klonirati nvme iz trenutnog laptopa na novi nvme i ubaciti u novi laptop, odnosno čak i ne nužno u novi laptop, iako je ovaj star već 6 godina , nego bih rado imao backup ovog diska, jer kako je laptop star 6 g. i disk je također, a gore su instalirani iznimno "skupi" i važni programi bez kojih mi firma nemože poslovati, na novo instalacija bi bila premukotrpna zbog licenci itd...ukratko da li da kupim kod kineza usb nvme čitač , stavim novi nvme gore i preko acronisa kloniram na vanjski disk i to bi bilo to? ima nekih šansi da nešto ne uspije i da moram više puta klonirati ili je to straightforward job?

domy_os 10.10.2024. 18:33

Dekriptiraj disk u slučaju da se aktivirao BitLocker, napravi full disk image, zamijeni SSD-ove, natoči image na novi SSD i to je to.

huzo 10.10.2024. 18:46

Dakle kupim usb nvme čitač, stavim prazan disk u njega , bootam acronis ,odaberem source disk u laptopu i destination disk na usb i stavim full disk image i kliknem copy?

calypso 10.10.2024. 18:51

Citiraj:

Autor huzo (Post 3767523)
Društvo, da pitam iskusnije, trebam klonirati nvme iz trenutnog laptopa na novi nvme i ubaciti u novi laptop, odnosno čak i ne nužno u novi laptop, iako je ovaj star već 6 godina , nego bih rado imao backup ovog diska, jer kako je laptop star 6 g. i disk je također, a gore su instalirani iznimno "skupi" i važni programi bez kojih mi firma nemože poslovati, na novo instalacija bi bila premukotrpna zbog licenci itd...ukratko da li da kupim kod kineza usb nvme čitač , stavim novi nvme gore i preko acronisa kloniram na vanjski disk i to bi bilo to? ima nekih šansi da nešto ne uspije i da moram više puta klonirati ili je to straightforward job?

Prilicno sam siguran da neces moci upogoniti taj novi NVME u novom laptopu sa instalacijom OSa od ovoga...

No, ono sto bih napravio na tvom mjestu da sacuvam sve te bitne aplikacije - Physical2Virtual konverziju uz pomoc VMware Convertera... Onda ces dobit VMware virtualnu masinu koju ces moci pokrenuti gdje god pozelis sa svim postojecim aplikacijama...

E sad, jedini problem ces imati ako te aplikacije traze neke specijalne stvari vezane za 3D graficke kartice...

Mozes koristiti Acronis, Macrium Reflect Free (neku stariju verziju) ili neki drugi alat... Bitno je da napravis klon ili image cijelog diska...

Uzmi neki USB eksterno kuciste za NVME diskove tipa Ugreen ili nest tako, ima cak i EU shop pa da izbjegnes peripetije sa carinom...

franzD 10.10.2024. 19:00

Citiraj:

Autor simmeone_1 (Post 3766911)
Pozdrav,
Molio bi preporuku za pouzdan softver za kloniranje diska.

Clonezilla. Besplatan, live image, radi sve što trebaš.

Nikky 10.10.2024. 19:01

Da, u konkretnom slučaju tebi treba clone bez da naknadno dira source NVMe.
Ako ideš na veći onda je zgodno pogledati kako su raspoređene particije ako naknadno misliš "širiti" particiju sa winsima.

Nakon šta odradiš navedeno, zamijeni ih i testiraj jeli sve štima ?
U rijetkim slučajevima se desi da boot u winse ne prolazi i sl., tada odradi clone ali sa byte by byte opcijom (zna trajati malo duže).

huzo 10.10.2024. 19:02

e vidiš i virtualka nije loša ideja...mislim laptop ovaj bude radio i dalje, ne treba biti bolji ili brži nego je sada,mene je strah da disk ne rikne koliko je star već...Ne radi se o grafičkoj obradi, već neki katalzi i programi za neke strojeve ...dakle u wmware convertiram disk i dobijem 240gb virtualke? to isto na nekom vanjskom disku?

calypso 10.10.2024. 19:03

Citiraj:

Autor BinaryJesus (Post 3767174)
Zašto misliš da backup operativnog sustava nije bitan? Nekome je vrijeme jako bitno. Umjesto da netko trati vrijeme danima reistalirajuću operativni sustav sa svim popratnim programima i petljanja s licencama za sve živo dok sve ne proradi pomoću programa kao što su Macrium cijeli OS vrati za nekoliko desetaka minuta na modernom hardveru.

Naravno treba imati posebno odvojene podatke od OS-a a onda tako i posebne backup setove za jedno i drugo. Moderni backup programi mogu raditi npr. tjedne diferencijalne backup i dnevne inkrementalne backupe sa automatskim brisanjem starih backup setova kada je disk space low. Praktički set and forget solucije sve dok ti ne zatreba.

A to uspođivanje DD-a sa npr. Macriumom :roller:

U velikim okruzenjima, backup operativnog sustava i aplikacija se ne radi i potpuno je nebitan... Pricam o setovima od po par TB, a ne ovim nasim 2GB bazama po malim firmicama... Backupiraju se iskljucivo podaci - baze podataka, fileserveri, object storage i slicno jer je to jedino sto je bitno... Cijela poanta se svodi na povrat (restore) podataka... Zacudio bi se koliko se jos podaci backupiraju na tracne uredjaje (tape library) ili VTLove...

OS i aplikacije se ionako ne backupiraju sa backup softverom, nego se lijepo napravi application-aware snapshot i mirna Bosna, imas za par sekundi sve sto ti treba...

Stvarno mi ne trebas drzati predavanja o backupima; apsolvirao sam to u sklopu EMC treninga tamo negdje 2007/2008 godine i onda jos dodatno Veritas i VEEAM treninga 2009/2010... Radim za backup storage vendora zadnjih 5 godina... Konzultirao sam R&D tim u firmi tokom razvoja nove generacije VTL softvera... Stvarno nema potrebe za daljnjom raspravom o ovome, jer sam vise zaboravio nego sto velika vecina uopce zna o backupima (jednio je Old Iggy mozda zaboravio vise od mene)... :D

Sto se tice dd-a i Macriuma, uzmimo to ovako... Uz pomoc dd-a sam pred 12-13 godina radio P2V konverzije kada VMware Converter nije mogao izvesti sto mi je trebalo pa se ti misli kako se to radi...

Citiraj:

Autor huzo (Post 3767536)
e vidiš i virtualka nije loša ideja...mislim laptop ovaj bude radio i dalje, ne treba biti bolji ili brži nego je sada,mene je strah da disk ne rikne koliko je star već...Ne radi se o grafičkoj obradi, već neki katalzi i programi za neke strojeve ...dakle u wmware convertiram disk i dobijem 240gb virtualke? to isto na nekom vanjskom disku?

VMware, ne WMware... :D

Skini neki stariji VMware Converter, sa njim napravi konverziju live OSa u virtualnu masinu... I onda tu virtualku mozes ganjat sa VMware Playerom ili VMware Workstation (koji je sada free softver za osobnu upotrebu)...

https://blogs.vmware.com/workstation...sonal-use.html

Kada konvertiras u virtualku, onda ju mozes.... well... BACKUPIRAT! :D Napravis jos jednu kopiju i drzis na vanjskom disku... Ili ju snimis na neki malo veci USB stick pa ga strpas u ladicu... Itd itd... Mozes imati 3-4-5-6-22 kopije onda te virtualke...

huzo 10.10.2024. 19:11

I dalje mi nije jasno gdje se sprema taj virtual machine?

Disk koji je sad u laptopu je 240gb i skoro cijeli disk je windows i taj razni software i katalozi i to je to, ima cca 2.5Gb slobodno, dakle ,trebam napravit virtualku od 240gb, gdje se to spremi? nemrem baš na usb stick...nisam niakd radio s virtualnim mašinama, samo slušao o njima .

calypso 10.10.2024. 19:13

Citiraj:

Autor huzo (Post 3767539)
I dalje mi nije jasno gdje se sprema taj virtual machine?

Disk koji je sad u laptopu je 240gb i skoro cijeli disk je windows i taj razni software i katalozi i to je to, ima cca 2.5Gb slobodno, dakle ,trebam napravit virtualku od 240gb, gdje se to spremi? nemrem baš na usb stick...nisam niakd radio s virtualnim mašinama, samo slušao o njima .

Virtualna masina ti je doslovno fajl na disku... Dakle, spremis gdje god hoces... :) Uzmi eksterni disk i stavi tamo...

Evo ti par YT videa koji ce ti biti od koristi...

Kako se koristi VMware Converter - https://www.youtube.com/watch?v=N__pmyhZ3vw
Kako se instalira VMware Workstation - https://www.youtube.com/watch?v=3RRT5_-s6Ck
Kako se koristi VMware Workstation - https://www.youtube.com/watch?v=Acmtbk38vew

huzo 10.10.2024. 19:27

Ma kužim da je file na disku, ali taj file je veličine 240GB :D

Dakle pokrenem Vmware i loadam tu mašinu i sve radi?

domy_os 10.10.2024. 19:30

Citiraj:

Autor huzo (Post 3767530)
Dakle kupim usb nvme čitač, stavim prazan disk u njega , bootam acronis ,odaberem source disk u laptopu i destination disk na usb i stavim full disk image i kliknem copy?

Daj čitaj što pišem... Ne treba ti USB NVMe čitač, nego bilo koji vanjski USB disk sa minimalno toliko prostora koliko je SSD. U Acronisu selektiraj cijeli SSD, ne samo ono što inicijalno ponudi, i spremi kao tib image file na vanjski USB disk. Zamijeni SSD-ove i napravi restore, gotov si za sat-dva, ovisno o brzini transfera.

huzo 10.10.2024. 19:35

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3767544)
Daj čitaj što pišem... Ne treba ti USB NVMe čitač, nego bilo koji vanjski USB disk sa minimalno toliko prostora koliko je SSD. U Acronisu selektiraj cijeli SSD, ne samo ono što inicijalno ponudi, i spremi kao tib image file na vanjski USB disk. Zamijeni SSD-ove i napravi restore, gotov si za sat-dva, ovisno o brzini transfera.

Aha, ma mislio sam skratit vrijeme i odmah na drugi nvme prebacit...Kužim sad, bilo koji usb disk napravim backup i restore na novi disk... OK tnx!

calypso 10.10.2024. 19:38

Citiraj:

Autor huzo (Post 3767543)
Ma kužim da je file na disku, ali taj file je veličine 240GB :D

Dakle pokrenem Vmware i loadam tu mašinu i sve radi?

Vjerojatno nece biti 240GB, ali bit ce velik... Ako slozis storage dio da ti prazan prostor na disku ne inicijalizira, onda ce ti velicina virtualnog diska biti tocno onoliko koliko ti je trenutno zauzece diska...

Da, pokrenes VMware, otvoris tu masinu i pokrenes ju... I usput instaliras VMware Tools kada se virtualka boota...

BinaryJesus 10.10.2024. 19:41

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767537)
U velikim okruzenjima, backup operativnog sustava i aplikacija se ne radi i potpuno je nebitan...

Zašto misliš da su velika okruženja samo relevantna za diskusiju o backup softveru. Pa tema ni nije o velikim okruženjima. Enterprise ionako ima sve sustave distribuirane pa ako node krepa preostalih N-1 preuzme workload.
Backup softver o kojem se priča u temi je namijenjen kućnim korisnicima i malim firmama.

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3767525)
Dekriptiraj disk u slučaju da se aktivirao BitLocker, napravi full disk image, zamijeni SSD-ove, natoči image na novi SSD i to je to.

Ako koristi Macrium niti ne treba deaktivira Bitlocker dovoljno je samo otključati sve particije koje se žele dekriptirati sa 'manage-bde -unlock'. Macrium omogućava kriptiranje backupa ako se back pohranjuje na nekriptirani disk. Jedino tijekom restore operacije na novi disk rezultiran OS će biti dekriptiran pa će biti potrebno open upaliti Bitlocker.

huzo 10.10.2024. 19:56

koliko znam ,bitlocker nisam palio nikad...

calypso 10.10.2024. 20:52

Citiraj:

Autor BinaryJesus (Post 3767548)
Zašto misliš da su velika okruženja samo relevantna za diskusiju o backup softveru. Pa tema ni nije o velikim okruženjima. Enterprise ionako ima sve sustave distribuirane pa ako node krepa preostalih N-1 preuzme workload.
Backup softver o kojem se priča u temi je namijenjen kućnim korisnicima i malim firmama.

:wtf2:

Ti mijesas visoku raspolozivost (high availability) i backup (rezervna/sigurnosna kopija)... Ta dva pojma imaju zajednickih dodirnih tocaka ko ja i krava tamo na livadi koja pase travu...

'Backup softver' koji kolegi treba je obican softver za kloniranje diskova (sto je zapravo i tema), a ne za backupiranje podataka kao sto ste mu sugerirali VEEAM... VEEAM mu je definitivno prekompliciran za njegove potrebe i zapravo uopce nema potrebe za njim...

medo 10.10.2024. 21:12

Kloniranje diskova pomoću Acronis True Image i sličnih programa

Citiraj:

Autor huzo (Post 3767523)

Upravo za takve stvari koristim Clonezillu. Nikad me nije iznevjerila baš kada mi je trebalo upravo za to što tebi treba. A arhivirao sam doslovno stotine diskova u bivšoj firmi za nedajbože. Par puta je trebalo.

Image se može konvertirati kroz qemu-img u štogod hoćeš (vmdk/vhdx/qcow) ali to je već malo naprednije poznavanje Linuxa…

The Exiled 10.10.2024. 21:31

Je, odličan je qemu-img, a uz Clonezilla/Rescuezilla i Disk2vhd svašta se može klonirati, konvertirati i backupirati, na kojekakve načine uz VMware (1 - 2) i VirtualBox veselja.:)

Night 11.10.2024. 10:26

Starwind V2V Converter je odličan program za konverzije raznih virtualnih diskova u druge formate. Također podržava i konverziju fizičkog stroja u virtualni. Besplatan je.

https://www.starwindsoftware.com/starwind-v2v-converter

Direktni link na program, da se ne treba gnjaviti sa temporary mailom :

https://www.starwindsoftware.com/tmp...dconverter.exe

c-shadow 12.10.2024. 17:53

E baš idem probati napraviti image jedne Win10 instalacije. Ima nekih vrlo posebnih programa gore koji podatke spremaju svakamo i svakako pa ću pokušati to komplet dobiti u virtualku da mogu pod linuxom zavrtiti kasnije ako mi zatreba nešto od toga.
Biti će veselja već vidim :)
Za početak mičem sve viška drivere u winblowsima, nvidia, realtek,... :D

calypso 12.10.2024. 18:51

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3767835)
E baš idem probati napraviti image jedne Win10 instalacije. Ima nekih vrlo posebnih programa gore koji podatke spremaju svakamo i svakako pa ću pokušati to komplet dobiti u virtualku da mogu pod linuxom zavrtiti kasnije ako mi zatreba nešto od toga.
Biti će veselja već vidim :)
Za početak mičem sve viška drivere u winblowsima, nvidia, realtek,... :D

Drivere makni nakon sto odradis P2V konverziju, ne prije... :kafa:

tomek@vz 12.10.2024. 19:15

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767840)

A gle zavisi kako ce kolega to radit. Ja maknem drivere - gasim stroj > bootam Linux i kreiram raw img diska kojeg konvertiram u qcow2 format za KVM. Manje glavobolje , meni barem.

calypso 12.10.2024. 19:29

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3767844)
A gle zavisi kako ce kolega to radit. Ja maknem drivere - gasim stroj > bootam Linux i kreiram raw img diska kojeg konvertiram u qcow2 format za KVM. Manje glavobolje , meni barem.

Sto si ga zakompliciro brate... :D Uopce nemam pojma sta si sad rekao...

Lijepo uzmes VMware Converter ili neki drugi P2V konverter... Odradis P2V konverziju, on ce ubaciti drivere koji mu trebaju da se moze bootat... Nakon bootanja dignes VMware Tools tako da digne svoje optimizirane drivere i nakon toga mices sve sto ne treba bit...

tomek@vz 12.10.2024. 20:25

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767849)
Sto si ga zakompliciro brate... :D Uopce nemam pojma sta si sad rekao...

Lijepo uzmes VMware Converter ili neki drugi P2V konverter... Odradis P2V konverziju, on ce ubaciti drivere koji mu trebaju da se moze bootat... Nakon bootanja dignes VMware Tools tako da digne svoje optimizirane drivere i nakon toga mices sve sto ne treba bit...

Ne koristim Vmware proizvode odkad ih je Broadcom preuzeo ako bas ne moram (vecinom u poslovne svrhe):lol2: Ma kvaka je da takav Raw Image mozes konvertirat u sto zelis. Na Windozama je Starwind V2V Converter kao sto je kolega vec spomenuo fakat najfleksibilniji alat za tak nekaj.

medo 12.10.2024. 22:37

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767840)

Hehe, vidi se tko ima iskustva ;)

c-shadow 12.10.2024. 22:42

Riješeno u par klikova: disk2VHD, nakon toga image importan u vbox, fercera.
Original disk dodatno backupiran clonezillom neka se nađe.
Ode kanta u rashod :D

The Exiled 12.10.2024. 22:50

To je to, provjereno radi bez ikakvih komplikacija.:)

medo 13.10.2024. 10:55

Meni se VMware malo zgadio zadnjih godina. Kako izađe novi Epyc s većim core countom tako mijenjaju politiku licenciranja. Nisu jedini ali…

Za cijenu tih licenci ostane mi za više hardwarea, te za struju i hlađenje tog hardwarea. I to ne malo više.

OT rant end.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:53.