PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   eBay iskustva; pitanja i savjeti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=97893)

xXTheLuka1998xX 05.03.2016. 21:13

Ma kako god biloo,rijesio sam sve sa sellerom.Hvala u svakom slučaju!

RascaL 10.03.2016. 18:05

Je netko upućen koliko točno ebay/paypal uzimaju prilikom plaćanja u GBP? Do sad je bilo pravilo da dodaju 2,5%, ali to se očito promijenilo.

Prema ovom se da zaključiti da kupac plaća 3,4% koje bi u biti trebao snositi prodavač. Budući da se radi o većem iznosu, konkretna informacija o postotku bi bila veoma korisna, međutim paypal nema ništa po tom pitanju (jedino za prodavače).

Imagine 19.03.2016. 12:42

Narucio neku glupost na ibeju od kineza i naravno , kako to ide s ibejom, doslo defektno. U biti ne znam što mi je bilo i zasto sam mislio da moze drugacije.

Uglavno , ja se pozalio kinezu da mu item nije za nista drugo nego za smece.
Kinez , I sam svjestan toga ponudio odmah refund i koji je naparvljen za 2 dana bez da se ikog gnjavilo. Nevjerovatno.

Ali sad vidim da mi se taj item presdelio u Unpaid item rubriku?
trebam ocekivat neke probleme s ibejom zbog toga?
Kako to maknuti?

RascaL 19.03.2016. 13:43

Citiraj:

Autor Imagine (Post 2905222)
Narucio neku glupost na ibeju od kineza i naravno , kako to ide s ibejom, doslo defektno. U biti ne znam što mi je bilo i zasto sam mislio da moze drugacije.

Uglavno , ja se pozalio kinezu da mu item nije za nista drugo nego za smece.
Kinez , I sam svjestan toga ponudio odmah refund i koji je naparvljen za 2 dana bez da se ikog gnjavilo. Nevjerovatno.

Ali sad vidim da mi se taj item presdelio u Unpaid item rubriku?
trebam ocekivat neke probleme s ibejom zbog toga?
Kako to maknuti?

To je normalno. Sam će se maknut.

QuidZz 19.03.2016. 20:05

Za koliko vam u prosjeku dolaze paketi iz Kine ( Hong Kong )? :)

scarzz 19.03.2016. 20:17

~2-3 tjedna

QuidZz 19.03.2016. 20:25

Citiraj:

Autor scarzz (Post 2905373)
~2-3 tjedna

:fala:

:chears:

Imagine 20.03.2016. 13:54

Citiraj:

Autor RascaL (Post 2905245)
To je normalno. Sam će se maknut.

Tnx. U pravu si ...nestalo je.

1v@n 23.03.2016. 15:03

Pazi ovo...

Naručim prije 2-3 tjedna sebi i curi Xiaomi Mi Band narukvice. Seller šalje iz Nizozemske.

Danas dođe obavijest da je na carini pošiljka, poslana iz Rotterdama, Nizozemske, te da im dostavim dokaze o vrijednosti, blablabla...

Otkad se carine pošiljke iz EU?

SilentException 23.03.2016. 15:11

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2906562)
Pazi ovo...

Naručim prije 2-3 tjedna sebi i curi Xiaomi Mi Band narukvice. Seller šalje iz Nizozemske.

Danas dođe obavijest da je na carini pošiljka, poslana iz Rotterdama, Nizozemske, te da im dostavim dokaze o vrijednosti, blablabla...

To ti je očito ona fora kao sa DX, EU direct: http://eud.dx.com/FAQ/faq

Citiraj:

Do you have warehouse in EU?
There is no EU Warehouse, we send EU DIRECT goods from world factory to EU, and have cooperation with Netherland's Post Company to make faster delivery.

zdravko_c 23.03.2016. 15:23

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2906562)
Pazi ovo...

Ako na robu nije plaćen PDV pri uvozu u zemlju članicu EU, onda je logično da ga mora platiti krajnji korisnik, takve pošiljke su označene posebnom naljepnicom, a i dosta sellera na ebayu lažno prikazuje da je roba negdje u EU, a zapravo šalju iz Kine, Hong Konga.

1v@n 23.03.2016. 15:28

Imam uredan netherlands post tracking. Poslao sam pitanje carini skupa s dokazima, pa da vidimo što će reći. Da sam znao, naručio bih oba odvojeno, a ne skupa.

RascaL 23.03.2016. 15:41

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2906574)
Imam uredan netherlands post tracking. Poslao sam pitanje carini skupa s dokazima, pa da vidimo što će reći. Da sam znao, naručio bih oba odvojeno, a ne skupa.

Imao sam istu situaciju za mob iz Kine. Nizozeksa pošta s brojem za praćenje ali paket dolazi iz Kine. NL post koriste kao proxy praktički i takve pošiljke imaju naljepnicu na kojoj piše da roba ne potječe iz Eu i kao takva podliježe carinjenju. Na osnovu toga sam tražio refund i dobio (uz to sam platio samo pdv i dobio mob za 25% cijene).

1v@n 23.03.2016. 16:07

Citiraj:

Autor RascaL (Post 2906578)
Imao sam istu situaciju za mob iz Kine. Nizozeksa pošta s brojem za praćenje ali paket dolazi iz Kine. NL post koriste kao proxy praktički i takve pošiljke imaju naljepnicu na kojoj piše da roba ne potječe iz Eu i kao takva podliježe carinjenju. Na osnovu toga sam tražio refund i dobio (uz to sam platio samo pdv i dobio mob za 25% cijene).

Za ovo stvarno moraš biti posebna sorta čovjeka...

Javit ću kinezu i dati mu da odluči želi li mi refundirati troškove carine ili raditi kompletan refund, a da mu se ovo sve vrati.

RascaL 23.03.2016. 16:29

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2906594)
Za ovo stvarno moraš biti posebna sorta čovjeka...

Javit ću kinezu i dati mu da odluči želi li mi refundirati troškove carine ili raditi kompletan refund, a da mu se ovo sve vrati.

Kad mi je došao račun servirao sam ga prodavaču i rekao da ne želim imat posla s tim jer je trebalo bit iz EU, odnosno odbijam preuzeti paket. Nakon toga je odmah vratio novac i molio me da preuzmem paket kako on nebi snosio troškove. Nedugo zatim je pobrao ban od strane ebaya (iako nisam ništa prijavljivao). O kakvoj muljaži se radi ne znam, ali od tad provjeravam da li su podaci prodavača i lokacije predmeta jednaki.

šokre 24.03.2016. 13:10

Jel netko zna šta je na koncu s onih 4.5kn za small package koji iznos pošta naplaćuje iako je free shipping?

Neki dan mi službenica u pošti rekla da će uskoro to naplaćivati bez obzira dal poštar doma donese ili podignem na pošti.

Nije stvar u 4.5 kn nego što je free shipping i što u 90% slučaja predmet koji je u pošiljci košta manje.

xXTheLuka1998xX 24.03.2016. 13:20

I meni je danas poštar donio i uredno mi je naplatio 4,5 kn, to sve ovisi a ima i nekih poštara pa dobro prođeš ako ih poznaš.

Ubuduće ću slati prijedlog prodavaću da drugačije deklarira pošiljku tako da nemoram bezveze 4,5 kn davat...

scarzz 24.03.2016. 13:30

to samo kod nas ima, da se inkasiraju pare bez ikakve/potvrde racuna....

RascaL 24.03.2016. 13:51

Citiraj:

Autor šokre (Post 2906892)
Jel netko zna šta je na koncu s onih 4.5kn za small package koji iznos pošta naplaćuje iako je free shipping?

Neki dan mi službenica u pošti rekla da će uskoro to naplaćivati bez obzira dal poštar doma donese ili podignem na pošti.

Nije stvar u 4.5 kn nego što je free shipping i što u 90% slučaja predmet koji je u pošiljci košta manje.

Ako je poslano bez praćenja kao "small package" i poštar ga može nositi onda se naplaćuje. Ukoliko se isti podiže u pošti nema naknade. Do sad mi se to samo jednom dogodilo i poštar mi je odmah objasnio o čemu se radi.

RAUL 24.03.2016. 17:25

Citiraj:

Autor scarzz (Post 2906898)
to samo kod nas ima, da se inkasiraju pare bez ikakve/potvrde racuna....

Napisi prigovor i dobiti ces racun.

Citiraj:

Autor xXTheLuka1998xX (Post 2906895)
Ubuduće ću slati prijedlog prodavaću da drugačije deklarira pošiljku tako da nemoram bezveze 4,5 kn davat...

Nece ti drugacije deklarirati jer onda on placa vecu postarinu u Kini.

ibme74 04.04.2016. 16:23

Pozdrav, ovako imam pitanje, dali bi mi neko mogao reći koliko bi me sveskupa izašao ovaj tablet? Dakle cijena je 405kn i free shiping, ali koliko se još mora platiti za carinu i PDV?

Mommistake 04.04.2016. 16:35

Citiraj:

Plaćanje PDV-a

Pošiljke zanemarive vrijednosti do 150 eura u kunskoj protuvrijednosti po pošiljci, osim alkoholnih proizvoda, parfema i toaletnih voda, duhana i duhanskih proizvoda, uvoze se oslobođene od plaćanja uvoznih carina. No, na sve takve pošiljke čija je vrijednost veća od 22 eura u kunskoj protuvrijednosti, obračunava se PDV.
Citiraj:

Roba kupljena putem interneta, kunske vrijednosti npr. 250,00 kn biti će oslobođena carina (jer je vrijednost pošiljke manja od 150 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti), ali će se na cjelokupan iznos od 250,00 kn platiti porez na dodanu vrijednost (jer je vrijednost pošiljke veća od 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti).
Znači ako je tablet 405kn, dodaj gore još cca 100kn poreza.

RascaL 04.04.2016. 16:37

Citiraj:

Autor ibme74 (Post 2910613)
Pozdrav, ovako imam pitanje, dali bi mi neko mogao reći koliko bi me sveskupa izašao ovaj tablet? Dakle cijena je 405kn i free shiping, ali koliko se još mora platiti za carinu i PDV?

Plaćaš samo PDV, odnosno 25% od navedene cijene.

Na stranu to, prodavač ima feedback 1 što nije pretjerano pouzdano s obzirom da dolazi iz Kine tako da bi bilo pametno razmotrit ostale opcije.

ibme74 04.04.2016. 16:37

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 2910619)
Znači ako je tablet 405kn, dodaj gore još cca 100kn poreza.

Znači nebi trebalo biti oko 500kn sve skupa? :fala:

Mommistake 04.04.2016. 16:50

Od prilike da, u teoriji :D

Ali kak ti kažu iznad, nije baš ziher prodavač, 1 feedback ti je ništa za kineza.

ibme74 04.04.2016. 16:53

da, nisam obraćao pažnju na to, probam naći nekog boljeg, hvala :D

RascaL 04.04.2016. 16:55

Citiraj:

Autor ibme74 (Post 2910622)
Znači nebi trebalo biti oko 500kn sve skupa? :fala:

Računaj da PayPal na konverziji uzima svoj postotak. U konačnici za carinjenje im šalješ PayPal račun tako da se drže tog iznosa i na to dodaju nekih 30kn poštarine za dostavu paketa sa carine u poštu. U ovom slučaju očekuj oko 570kn ukupno.

ibme74 04.04.2016. 23:56

Ma dobro, opet za te novce ovdje ne mogu naci ni sjenu takvog tableta po karakteristikama, evo našao sam ovoga tablet je po karakteristikama isti kao i onaj, pise da je Top-rated seller a i cijena je skoro ista.

EDIT: jedan problem, piše za punjač da je US plug, tako da bi morao nabaviti drugi punjac...

Ico_Zg 09.04.2016. 11:40

Citiraj:

Autor RascaL (Post 2910629)
Računaj da PayPal na konverziji uzima svoj postotak. U konačnici za carinjenje im šalješ PayPal račun tako da se drže tog iznosa i na to dodaju nekih 30kn poštarine za dostavu paketa sa carine u poštu. U ovom slučaju očekuj oko 570kn ukupno.

Od 01.03. je minimalno 55kn provizije koje pošta uzima za slanje paketa na carinu. Nažalost još veći problem je što taj iznos po novome obračunavaju na sve pakete koje završe na carini, bez obzira na njihovu vrijednost. Što dovodi do toga da ljudi na paketiće od par dolara moraju platiti nebulozne troškove je su poslali na carinu ono što ne treba. :(

karabaja 09.04.2016. 20:21

Koliko je eBay siguran za prodaju pojedinačnih i raritetnih stvari (npr., ali ne striktno knjiga, rijetkih izdanja časopisa, stripova, numizmatike, i sl., zatim pojedinačno elektronike, custom-made maketa, itd.)
S obzirom na to da je kupac u gotovo svakom sporu zaštićen k'o međed, a eBay sigurno ne snosi odgovornost, logično je kako prodavatelj uvijek izvuče deblji kraj.
Konkretno, plaše me inozemni kokošari koji, poput naših, naruče, pa kažu "not received" i dobiju povrat, a stvar zadrže. Je l tracking number rješava stvar u takvim sporovima?

Citiraj:

Autor Ico_Zg (Post 2912596)
Od 01.03. je minimalno 55kn provizije koje pošta uzima za slanje paketa na carinu. Nažalost još veći problem je što taj iznos po novome obračunavaju na sve pakete koje završe na carini, bez obzira na njihovu vrijednost. Što dovodi do toga da ljudi na paketiće od par dolara moraju platiti nebulozne troškove je su poslali na carinu ono što ne treba. :(

Nekidan sam poslao diplomu u austrijski ENIC/NARIC na usporedbu, a ovakve mi gluposti sve više olakšavaju odluku o trajnom iseljavanju svoje obitelji iz HR. Uskoro će u današnjoj Hrvatskoj postati teže živjeti nego nekada u YU.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:54.