PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=106140)

Mad_Duke 09.02.2013. 14:35

Nemaš alternative baš :) Što se kvalitete slike tiče pogotovo.

fanATIk 09.02.2013. 15:06

Teško, ajd reć ću i nemoguće, da ćeš nać npr. lcd za tu cijenu, te dijagonale i da ima tu kvalitetu slike.

listerstorm 09.02.2013. 19:38

Citiraj:

Autor Garro (Post 2333581)
Gle, i ja sam čitao review-e na netu.

Ono što ja govorim je iskustvo jer imam GT30, a u novom stanu imam staru 42" plazmu (prodajem je na tržnici, ako je netko zainteresiran).

Osobno se sada lomim između 50" GT50 i VT50 (a ako kapne bonus, možda padne i neka 55" VT-ica ili ES8000), tako da ne bi bilo da svaki Cigo svoga konja hvali.

Da se razumijemo, Panasonic ima smeće od media playera, i na seriji 30 i seriji 50. Internet imaju GT30 i ST50. Kontrast na obje je super i 99% ljudi nikad neće vidjeti razliku (pogotovo ne bez kalibriranja).

Ono što će svi vidjeti je razlika u veličini. Ponavljam, imam tu staru 42" plazmu i razlika između 42 i 46 inča se puno više osjeti nego internet/media player/full smart tv/kontrast/bolji panel i ostale marketinške gluposti kojima tjeraju kupce da kupe ovogodišnji model. Sjeti se koliko su prije dvije godine hvalili VT30, a godinu dana kasnije ga ST50 pojede... Ma daaaaj...

PS. Eh, da, zaboravio sam napomenuti, serija 30 izgleda da ima bolji zvuk od serije 50, čitam na netu da su malo otišli predaleko sa stanjivanjem telke.

Je, previdjeh taj web browser na GT30 pa ako su ta 4 inča presudna (prava razlika je tek 50 inčni model), neka ide na 46 GT30 kao što i spomenuh u preporuci. Jedino, treba reći da je razlika u cijeni skoro 1500 kn jer 42ST50 ide i za 5.500 kn. Btw, nije samo čitanje reviewa u pitanju jer sam nakon toga uzeo ST50 (42 inčni jer gledam sa udaljenosti od 2m) koji smatram najbolji omjerom kune po kvaliteti slike.

E sad, ako smatraš da je

Citiraj:

Autor Garro (Post 2333581)
internet/media player/full smart tv/kontrast/bolji panel i ostale marketinške gluposti kojima tjeraju kupce da kupe ovogodišnji model. Sjeti se koliko su prije dvije godine hvalili VT30, a godinu dana kasnije ga ST50 pojede... Ma daaaaj...

onda mi tek nije logičan izbor GT50/VT50 koji spominješ, jer dok između GT30 i ST50 postoji "mala" razlika u kvaliteti panela, između ST50/GT50/VT50 nema nikakve razlike u kvaliteti slike koja bi opravdala razliku u cijeni. Osim ako ne ideš na neke napredne opcije podešavanja a i tu je upitna razlika koja se eventualno može primjetiti u THX / true cinema modu.

bokinho 09.02.2013. 21:20

Hvala na odgovorima. Ne gledam puno tv, vise gledam filmove na kompu pa bi to sve prenio na telku sad, a odigrao bi i pes koji put.Inace gledam sa otprilike 3 do 4 metra pa bi mozda za bolji ugodjaj onda bio bolji gt30e.

listerstorm 09.02.2013. 21:27

Ako gledaš sa 3-4 metra onda definitivo veća dijagola, a ako imaš mogućnosti za 50ST50 (127 cm) koji ide od 8.300 kn, to bi bio po meni najbolji izbor.

bokinho 09.02.2013. 21:32

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2333988)
Ako gledaš sa 3-4 metra onda definitivo veća dijagola, a ako imaš mogućnosti za 50ST50 koji ide od 8.300 kn, to bi bio po meni najbolji izbor.

To mi je previse love, vec i ova cijena od 6900 mi je jako puno. Sad imam telku Quadro od 70 cm, tako da ce mi i ova promijena biti velika.

Garro 10.02.2013. 08:09

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2333938)
...onda mi tek nije logičan izbor GT50/VT50 koji spominješ, jer dok između GT30 i ST50 postoji "mala" razlika u kvaliteti panela, između ST50/GT50/VT50 nema nikakve razlike u kvaliteti slike koja bi opravdala razliku u cijeni. Osim ako ne ideš na neke napredne opcije podešavanja a i tu je upitna razlika koja se eventualno može primjetiti u THX / true cinema modu.

To ti je kada si oženjen, a bolja polovica ti je zadužena za estetiku. :D

Po meni, ST50-ki dizajn bezela nije jača strana u odnosu na GT i VT seriju (iako je svjetlosnim godinama ispred, recimo, G20 serije). Iz nekog razloga, ni VT30 mi baš nije sjeo, iako je one sheet glass...pojma nemam zašto.:)

Da li trebam spominjati zašto je ES8000 na mojem spisku? :D

listerstorm 10.02.2013. 09:18

Welcome to club. :D

Istina, imao G20 i ovaj ST50 je ajme mršaviji i elegantniji, čak i onaj fake stakleni (plastičnjak) obrub.

Srećom pa mi se bolja polovica ne miješa u tehniku jer neće forma (lcd) kod mene dok je sadržaj dostupan (plazma). :D

dean225 12.02.2013. 16:05

Zasto nitko ne spominje nove Led Tvove? Slika im je fantazija, a nisu više ni skupi. Planiram kupit još jedan panasonic, ali Led ovaj puta.

Chome 12.02.2013. 17:49

Zato jer u cjenovnom razredu i vrsti sadržaja koje većina gleda, plasma je bolji izbor, ako je kvaliteta slike na prvom mjestu.

glista 13.02.2013. 09:05

Citiraj:

Autor dean225 (Post 2335990)
Zasto nitko ne spominje nove Led Tvove? Slika im je fantazija, a nisu više ni skupi. Planiram kupit još jedan panasonic, ali Led ovaj puta.

vrlo vrlo loša kombinacija. led i panasonic je big no

fanATIk 13.02.2013. 09:15

Citiraj:

Autor dean225 (Post 2335990)

Ako gledaš svjetlinu ekrana i potrošnju struje, da, može proć. Po čemu još?

dean225 18.02.2013. 12:59

Ne znam o čemu pričate. Odem u trgovinu i pogledam tv i vidim super sliku na par televizora. Priđem bliže i vidim sve LEDovi. Imam novu panasonic plasmu, ali ovi ledovi su stvarno super. Meni je bitno da je tv full hd i da ima bar 3 hdmia i usb. Ja sam onda slijep ili ne znam vidjet lošu sliku na tvu.

Ili su tvi u trgovini loše poštelani, uglavnom svijetlina super, boje super, pa čak i crna dobra.

Fanatik daj mi molim te reci minuse LEDa, čini mi se da si upućen. Kupujem bratu tv, pa da ne pogriješim.

Ovaj
http://www.panasonicstore.hr/index.p...product_id=518

Chome 18.02.2013. 14:04

Ne gledaj promo materijale na tv-u u dućanima nego pogledaj malo naš dvb-t program. Recimo nešto na HRT-u, neki prilog pa ćeš vidjeti.
Na LCD-u ako mu staviš materijal u vrhunskoj kvaliteti na nativnoj rezoluciji slika će biti savršena, naravno da tada nećeš uočiti lako mane u odnosu na plasmu, štoviše vidit ćeš i neke prednosti ali kad staviš ono što ljudi većinom gledaju a to je domaći tv program, onda se daleko lošije on prikazuje na LCD-u.

Dakle recimo da plasma bolje "sakrije" nedostatke loše rezolucije i bitrate-a tv programa preko dvb-t.
Ako ćeš vrtit samo full hd blue ray onda nemaš brige, nećeš pogriješiti koji got uzeo.

burmuz 18.02.2013. 14:44

Ovisi o osobnim preferencama. Meni je osobno LED ( LCD ) pod must, ali ja ne gledam Tv program već samo blue ray ( neki film i to). I plazmu si nikad ne bih kupio. No, netko voli plazme. Makar, i CRT ima svojih aduta, još uvijek ;)

Chome 18.02.2013. 14:51

Čemu svi naglašavaju taj LED??? Taj LED nema puno veze sa kvalitetom slike i panela. To je samo pozadinsko osvjetljenje. Druga stvar su pravi OLED televizori ali to je nešto sasvim drugo. U cjenovnom rangu o kojem se ovdje uglavnom govori a to je od 3 do 5kkn nema LCD-a za koji se može reći da je bolji od plasme iste cijene.
U najboljem slučaju može imati neke prednosti za takve koji gledaju samo blueray odnosno uglavnom HD materijale visokog bitratea ili im služi i kao monitor za komp.

burmuz 18.02.2013. 18:58

Citiraj:

Autor Chome (Post 2339940)
Čemu svi naglašavaju taj LED??? Taj LED nema puno veze sa kvalitetom slike i panela. To je samo pozadinsko osvjetljenje. Druga stvar su pravi OLED televizori ali to je nešto sasvim drugo. U cjenovnom rangu o kojem se ovdje uglavnom govori a to je od 3 do 5kkn nema LCD-a za koji se može reći da je bolji od plasme iste cijene.
U najboljem slučaju može imati neke prednosti za takve koji gledaju samo blueray odnosno uglavnom HD materijale visokog bitratea ili im služi i kao monitor za komp.

Znam što je LED i baš zbog toga što sam znao da će me netko ispraviti, stavio sam LCD u zagradu. Ja ne zagovaram ništa, samo sam rekao svoje skromno mišljenje, što de facto i de iure smijem na forumu i isti je previđen za to. Valjda.

Mad_Duke 18.02.2013. 19:02

Pa možeš ti reći svoje mišljenje, samo što kad se razgovara o kvaliteti prikaza ono nema apsolutno nikakvo značenje. Kvaliteta prikaza, uniformnost ekrana, točnost prikaza boja, prikaz crne, prikaz bijele, gamma... sve je mjerljivo i egzaktno.

Ja ne idem u to ako netko hoće nafrljiti boju da su svi bijelci indijanci odjednom. To je njegovo pravo, ali to nema veze sa kvalitetnim prikazom (ovo je samo primjer).

fanATIk 18.02.2013. 19:30

Citiraj:

Autor dean225 (Post 2339847)
Ne znam o čemu pričate. Odem u trgovinu i pogledam tv i vidim super sliku na par televizora. Priđem bliže i vidim sve LEDovi. Imam novu panasonic plasmu, ali ovi ledovi su stvarno super. Meni je bitno da je tv full hd i da ima bar 3 hdmia i usb. Ja sam onda slijep ili ne znam vidjet lošu sliku na tvu.

Ili su tvi u trgovini loše poštelani, uglavnom svijetlina super, boje super, pa čak i crna dobra.

Fanatik daj mi molim te reci minuse LEDa, čini mi se da si upućen. Kupujem bratu tv, pa da ne pogriješim.

Ovaj
http://www.panasonicstore.hr/index.p...product_id=518

Chome ti je u postu ispod tvog sve lijepo napisao. LCD (LED) televizori će imat lošiju sliku na nonHD materijalima. Što se gledanja LED televizora u dućanima, svi su namješteni na showroom mod te su ti sve karakteristike (brightness itd) povećane. Da ga koristiš na tim karakteristikama u kućnom okruženju, glava bi te uskoro zaboljela.
Ako televizor namjeravaš koristit samo za HD materijale, slobodno uzmi LED. Lošiju crnu u tamnim će nadoknadit bolja svjetlina u svjetlijim scenama itd. Također i ako misliš koristit tv i kao monitor, LED je preporučljiv.
Al ak misliš gledat i dvb-t program u SD rezoluciji, te ako si fan sporta, računaj da to onda izgleda podosta muljavo. Ne kažem negledljivo, al da je u tom segmentu plazma bolja, je, i to dosta. Ono, ima materijala svakakve kvalitete na našim televizijama, zna se dogodit da je slika loša i na plazmi, al tad je katastrofalna na LED-u. IMO.

Ja osobno bi za te novce uzeo plazmu 42UT50.
http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=TX-P42UT50E

dean225 18.02.2013. 21:26

Hvala društvo za pomoć. Uzet ću u obzir i ovu plazmu..

Rino 18.02.2013. 21:47

Na pitanje što je bolje...plazma ili LED (LCD) nema ispravnog odgovora...on je subjektivan i u očima pojedinca!

Isto kao i zvuk...nabijem ja sva mjerenja i testove po netu ako meni uživo visokotonci zvuče ogavno, bas plastično itd.

Mad_Duke 19.02.2013. 07:53

Citiraj:

Autor Rino (Post 2340271)
Na pitanje što je bolje...plazma ili LED (LCD) nema ispravnog odgovora...on je subjektivan i u očima pojedinca!

Isto kao i zvuk...nabijem ja sva mjerenja i testove po netu ako meni uživo visokotonci zvuče ogavno, bas plastično itd.

Nope. Crvena boja je crvena. Crna ne smije biti "siva", preciznost reprodukcije boja, odaziv panela, input lag... sve je to mjerljivo i nije stvar osobnog ukusa. Ovo nije crkva, vjera. Ovo su činjenice. Onaj tko ne želi prihvatiti činjenice je... pa jednostavno budala. U zvuk ne ulazim i o njemu ne pričam. Svatko ima pravo vjere. On može vjerovati da je monitor sa TN matricom bolji od nekog IPS-a isto kao što i ako je teško bolestan može umjesto odlaska doktoru piti samo čajeve.

Subjektivne stvari kod televizora su izgled, težina, mogućnost burn-ina, potrošnja struje, kvaliteta built in media playera... To su faktori koji nekom mogu utjecati na izbor i skroz su subjektivne prirode. Kvaliteta prikaza nije.

Rino 19.02.2013. 08:27

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2340436)
Nope. Crvena boja je crvena. Crna ne smije biti "siva", preciznost reprodukcije boja, odaziv panela, input lag... sve je to mjerljivo i nije stvar osobnog ukusa. Ovo nije crkva, vjera. Ovo su činjenice. Onaj tko ne želi prihvatiti činjenice je... pa jednostavno budala. U zvuk ne ulazim i o njemu ne pričam. Svatko ima pravo vjere. On može vjerovati da je monitor sa TN matricom bolji od nekog IPS-a isto kao što i ako je teško bolestan može umjesto odlaska doktoru piti samo čajeve.

Subjektivne stvari kod televizora su izgled, težina, mogućnost burn-ina, potrošnja struje, kvaliteta built in media playera... To su faktori koji nekom mogu utjecati na izbor i skroz su subjektivne prirode. Kvaliteta prikaza nije.

Ne percipiramo svi isto boje...to valjda znaš!

Jeftilen plazme imaju ogavan kontrast (ovdje preporučivani Samsung E450, E490 itd) te mi nije jasno zašto se takvi odroni preporučuju ljudima. Samo zato što je plazma?
Oni će u to morati gledati idućih 5-6g.

Bijela kod top modela plazmi i dalje nije bijela.

Ima ljudi kojima se ne sviđa fluidnost pri brzim pokretima jer im "djeluje nerealno" :stoopid: (100Hz, 200Hz, 400Hz, 600Hz i ostali marketinški ejakulati)

Input lag ti je baš bitan kod TV-a...daj se smiri!

fanATIk 19.02.2013. 08:49

Citiraj:

Autor Rino (Post 2340452)

Daj molim te.

Citiraj:

Jeftilen plazme imaju ogavan kontrast (ovdje preporučivani Samsung E450, E490 itd) te mi nije jasno zašto se takvi odroni preporučuju ljudima. Samo zato što je plazma?

Želiš reći da će u tom low segmentu neki LCD imat bolju sliku?

Citiraj:

Istina. Al mogao bi i kao ti odgovorit; Ne percipiramo svi isto boje...

Citiraj:

Ima ljudi kojima se ne sviđa fluidnost pri brzim pokretima jer im "djeluje nerealno" :stoopid: (100Hz, 200Hz, 400Hz, 600Hz i ostali marketinški ejakulati)

Dakle bolje je imat muljavu sliku prilikom gledanja sporta na LCD-u?

listerstorm 19.02.2013. 10:13

Kod mene je situacija takva da je ambientalno osvjetljenje dosta veliko i u kombinaciji s refleksijom, preko dana bi bolja opcija bila LCD.

Unatoč tome, nisam dvojio ni sekunde i uzeo Panasonic st50. Jednostavno, uzeo sam ga radi gledanja full HD filmova u večernjim satima i slika je ajme. :)

Mad_Duke 19.02.2013. 10:25

Citiraj:

Ako osoba ima problema sa očima znači da percipira svijet na drugačiji način. S obzirom da filmovi nakon postprodukcije kada se releaseaju na blu-rayu odgovaraju najtočnije pravom izgledu filma kako je zamišljen kvaliteta zaslona će nedvojbeno to reproducirati pa vidi vraga. "Istovjetno", kvalitetno ako je ekran kvalitetan. Nema druge opcije.

Citiraj:

Ja nisam spominjao određene modele.

Citiraj:

Bijela kod bilo koje unazad par godina dobre plazme je bijela. Razlika je koliko jako može "blještati" (što nema veze sa "tonom" (navodnici). Ovo je važno kada se TV stavlja u recimo bircu na ljetnu terasu gdje će se gledati sadržaj preko dana "na suncu" (tu i stakleni ekran dolazi do izražaja). Meni je bijela na tri godine staroj plazmi kada gledam Full HD film i dalje više nego dobra, a crne su, magnificent.

Citiraj:

Ne znaš o čemu pričaš.

Citiraj:

Input lag ti je baš bitan kod TV-a...daj se smiri!

Nekome je!

darkijas 19.02.2013. 11:46

Problem kod jeftinijih plasmi nije toliko kontrast sam po sebi koliko refleksija ekrana koja je čini lošijim izborom ako se tv promatra isključivo u dobro osvijetljenom ambijentu. Međutim svaka plasma pa i ovi jeftiniji modeli će biti bolja od 90 posto lcd-a ukoliko je ambijentalno svijetlo reducirano.
Ovdje se često spominje i zamućenje slike na lcd-ima kada se prate npr sportski prijenosi. Ja bi rekao da je to rijetka stavka gdje su lcd televizori napredovali u zadnjih par godina. Konkretno na sony braviji koju imam apsolutno ne primjećujem nikakva zamućenja čak niti kod gledanja sportskih prijenosa u hd rezoluciji. Zapravo pokretna slika mi čak zna djelovati i bolje/fluidnije nego na nekoj plasmi jer nema treperenja slike što je karakteristično za plasmu,ali i crt. Dakako zamućenja kod lcd-a i dalje postoje kod jeftinijih modela.
Nažalost brojne mane lcd-a i nakon više godina ostaju nepromjenjene. Prvenstveno loš kontrast i prikaz crne boje (kada se gleda u prostoriji gdje je reducirano svijetlo).Često se spominju razlike među lcd panelima kao va paneli da imaju bolji kontrast nego ips. Prava istina je da je na svim lcd panelima kontrast loš, tako da tu postoje samo loši i manje loši paneli. Nadalje vidljivi kut je ostao ozbiljna mana lcd-a koja se često zanemaruje

http://www.pohrani.com/t/3D/Cq/2wQhkqFy/dsc00544.jpg

http://www.pohrani.com/t/2v/e1/KjL4Xm/dsc00549.jpg

Možda kod lcd monitora to nije toliko bitno, ali u širokim dnevnim boravcima gdje više osoba gleda tv iz različitih kutova problem je prilično jasan i iritantan.

erda 20.02.2013. 07:06

Citiraj:

A jeftilen LCD-i?? Stvoreni za izgubit vid...

smirnoff 22.02.2013. 12:05

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2340553)
Ako osoba ima problema sa očima znači da percipira svijet na drugačiji način. S obzirom da filmovi nakon postprodukcije kada se releaseaju na blu-rayu odgovaraju najtočnije pravom izgledu filma kako je zamišljen kvaliteta zaslona će nedvojbeno to reproducirati pa vidi vraga.

znači da neki "pametni" redatelj odluči film snimit u CB tehnici jer on tako smatra da je bolje mi bi trebali imat CB TV il kaj???:wtf2:

fanATIk 22.02.2013. 17:21

Ne trebaš kupovat CB TV. Mislim da će ti i televizor u boji uspjet reproducirat crnu, bijelu te nijanse sive.

Mad_Duke 22.02.2013. 17:44

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2343333)
znači da neki "pametni" redatelj odluči film snimit u CB tehnici jer on tako smatra da je bolje mi bi trebali imat CB TV il kaj???:wtf2:

Yep! Jer je gledati jedan Sin City (ne baš crno bijeli, ali ajde) bila takve teška noćna mora.

Da ne pričam kakav je gušt gledati dotični na dobroj plazmi :jaw drop:

A uvijek možeš pristupiti "problemu" na ovaj način! :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Film_colorization

bokinho 22.02.2013. 21:15

GT30E mi je rasprodan, nema ih u 46 incha vise :(

Nekako sam se odlucio da bi isao na 46 ili 50 inca ali samo plasma.

Imam 2 kandidata i moram se odlucit izmedu PANASONIC TX-P50UT50E i LG 50PM6800. Za ovaj lg nisam nasao nikakvu recenziju niti je igdje mogu pogledati sto je najzalosnije a po specifikacijama mi se dosta svidja. Da li netko ima iskustva s njom?

Mad_Duke 23.02.2013. 02:58

Panny, zaboravi LG i plazme ;)

bokinho 28.02.2013. 19:44

Ipak sam malo posegnuo dublje u dzep pa sam uzeo panny 50st50. :goood:

PusA 02.03.2013. 12:52

Jedno brzinsko pitanje kolege forumaši.
Starcima treba novi tv i za oko mi upao Toshiba 32LV933G koji je sad na sniženoj cijeni 2,200kn. Vidim da je full hd i slika u dućanu mi je bila sasvim fina. Uglavnom bi se gledao SD program a povremeno HD filmovi. Jel zadovoljava ove uvjete :) ?

btw. da li je bolje uzeti hd ready tv zbog SD slike pošto će se to uglavnom vrtiti? Slobodno nabacite neki drugi model u tom rangu cijena (plazma ne).

Hvala.

MeanBoss 03.03.2013. 22:15

može li meni netko pomoć...danas mi se Panasonic viera P42X20E iz čista mira usred gledanja programa ugasila,iza samo blinka ono crveno svjetlo 4 puta,....pa stanka i tako stalno?!

ima li netko nekakvih savjeta...pokuša sam do sad isključit iz struje 10-tak min,pa držat power 5-10 sec...pa uključit direkt u zid bez produžnog,ali ništane pomaže ?!

Garro 04.03.2013. 05:15

Prema onom što google izbacuje kad upišeš "Panasonic blink codes", 4 blinka znače "Power SOS". Izgleda da je napajanje otišlo u vječna lovišta.:(

rtripar 04.03.2013. 17:29

Pozdrav. Imam u planu kupiti lcd koji bi priključio na komp. Služio bi većinom za surfanje i za gledanje filmova (za igre imam drugi komp). Buđet mi nije baš velik,max 3000 kn. Fenomenalno bi bilo da je dijagonala ekrana 102 cm ali ne vjerujem da mogu dobiti nešto baš previše kvalitetno za te nove pa bi se zadovoljio i sa 94 cm. Dakle,trebala bi mi preporuka nekog tv-a. Tnx.

blackened 04.03.2013. 18:47

Samsung LE40D503. Manje - više u većini trgovina je 2999 kn. I još mu jednostavno otključaš USB da postane media player.

rtripar 04.03.2013. 19:00

Citiraj:

Autor blackened (Post 2350838)
Samsung LE40D503. Manje - više u većini trgovina je 2999 kn. I još mu jednostavno otključaš USB da postane media player.

Ok,tnx. Već sam gledao taj tv i činio mi se kao dobar odabir. Ali sada sam naletio na ovaj . Koji bi bio bolji odabir između ta dva??

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:55.