PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   eBay iskustva; pitanja i savjeti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=97893)

ALiEN17 23.08.2021. 13:03

aha, a onda su očito povećali zbog korone jer je sigurno prošlo 60+ dana

mamutarka 23.08.2021. 13:05

hm 60 mi je nekak puno, nemam sad niš na ebayu da provjerim ali daj malo pogledaj dal ima kakva opcija kad odeš na povijest, pa kod te narudžbe nekakav dispute ili nešto

chief_wolfinjo 23.08.2021. 13:12

Mislim da je sada 75 dana

Ag008 23.08.2021. 13:21

Naručio neki dan preko ebaya za 3 AUD neku sitnicu na ebayu, i baš zanimljvio da na kraju, kod plaćanja u košarici uvale još 25% pdv-a.

Međutim sada čitam na forumima da naš HP oporezuje 2x (iako je pdv čak plaćen na ebayu).

Kontaktirao sam ebay i poslali su mi fiskalnu potvrdu, zajedno s IOSS brojem, njihovim VAT ID za moju narudžbu i kažu mi da odbijem preuzeti ako se dodatno plaća pdv jer su oni već uplatiti PDV i platili sva carinska davanja.

Poslano *BE poštom.

https://i.ibb.co/ynSBQw4/vazid.jpg

Tako da ću ja odbiti nešto što vrijedi 19kn platiti još 18kn + pdv HP-u. Neka vrate, baš ću vidjeti.

Ali pohvalno što ebay šalje ovakav izvod da je pdv plaćen.

lowrider 23.08.2021. 17:25

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3540721)
Naručio neki dan preko ebaya za 3 AUD neku sitnicu na ebayu, i baš zanimljvio da na kraju, kod plaćanja u košarici uvale još 25% pdv-a.

Međutim sada čitam na forumima da naš HP oporezuje 2x (iako je pdv čak plaćen na ebayu).

Kontaktirao sam ebay i poslali su mi fiskalnu potvrdu, zajedno s IOSS brojem, njihovim VAT ID za moju narudžbu i kažu mi da odbijem preuzeti ako se dodatno plaća pdv jer su oni već uplatiti PDV i platili sva carinska davanja.

Poslano *BE poštom.

Tako da ću ja odbiti nešto što vrijedi 19kn platiti još 18kn + pdv HP-u. Neka vrate, baš ću vidjeti.

Radije ostavim ebayu tih 20 kn, ne moraju ni vraćati novce, nego tu platiti

ALiEN17 23.08.2021. 20:12

slažem se

jucca 24.08.2021. 18:49

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3540721)

Poslano *BE poštom.

Par puta u zadnjih nekoliko godina sam uzimao dijelove za auto iz USA/AUS i placao PDV odmah preko Ebaya
Nikakvih problema sa duplim porezom, i nije bilo potrebna nikakva intervencija sa moje strane 👍

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

ALiEN17 02.09.2021. 12:41

Citiraj:

Dear,
it is so worried, we have contact our PayPal to have a check
once get the feedback, i will get back to you asap
thank you for your patience
Regards

:D naručio sam u petom mjesecu, nije stiglo, ovaj kinez me žešće navlači, piše namjerno engleski kao da ga ne zna i da se ništa ne kuži, od petog do devetog mjeseca je prošlo ohoho i uvijek bude tako neki poludebilan odgovor da mi ništa jasno ne bude... pokušavam otvoriti case/resolution center, ali ne mogu nikako :stoopid: kako vi to radite? namjerno mu neću sada pustiti te dvije vražje funte, a zašto i bi, kada mi adapter kojeg trebam nije došao još uvijek... ne mogu mu više ni negativni feedback pustiti, a tako rado bih... e sada :D kako smo mi balkanci ipak pokvareniji od bilo kojeg kineza, imam i ja pokvarenih planova i skrivenih zečeva u rukavu za njega :D

dada-as 02.09.2021. 14:02

A moras pratiti da ne istekne rok, ali mislim da je rok veliki, ja sam neki dan nesto trazio refund, nije doslo a iz francuske putovalo 2 mjeseca. Uglavnom ides u history, ides tamo contact seller i ides opcija nije doslo. Napises mu, nije doslo, whats up dude? Onda se on nece dogovarat i pozoves ebay. A ebay insta refunda u roku minute, barem meni tako.

ALiEN17 02.09.2021. 16:58

da, sada sam skužio, ide se na -> contact seller -> i didn't receive my item -> i tu odmah gore piše "request for refund" klikne se na to, otvori se case i sada mi piše: "You already have a case open for this item
We're sorry there's a problem with this purchase. Please contact the seller or contact ebay Customer Service to work things out."

Šteta da mu ne mogu pustiti negative feedback :)

A i ovaj tracking je priglupa stvar:

https://imgur.com/a/LgAIMmW

Baš it's on the way

ALiEN17 14.09.2021. 19:06

u međuvremenu je kinez vratio par funta, a sada sam ja taj koji ne odgovara na poruke...

...nego, neki dan se poštar čak na drugi kat popeo kako bi mi uruđio e27 bulb s ebaya i pokupio 20,00kn :D bez računa... ova država je preluda...

znači, samo kliknem na Destination: Europe, izbaci skladišta po njemačkoj, poljskoj, UK i nema više tog harača, ha?

Iluzionist 14.09.2021. 19:28

Evo, i meni se sada prvi put dogodilo isto- kupio sam neku vintage grafu iz Ukrajine, i kod plaćanja mi izbaci 22% davanja i doda na ukupni iznos.
Ja platio.
Nije mi jasno otkud sada 22% za RH, i što točno poduzeti ako mi naši zatraže da platim PDV? One slike koje je Ag008 okačio više ne postoje...
Šta, da odbijem preuzeti? Šta šaljem i kome kao dokaz da mogu dobiti povrat love?
Mislim, radi se o 100$ tj. grafi koju želim imati, ali ne želim platiti dupli porez...da sumiram: kako doći do grafe i plaćenog jednog poreza u slučaju da se razvije "situacija"? :)

geronimo_2 14.09.2021. 19:33

he he. vama bar dolaze stvari sa baje lol. meni vec zadnjih par stvari nista, nula. a strah me tolko reklamirat da me ne blacklistaju il nest. uglavnom prelazim na aliexpress jer baja postaje zesci shitex sto se tice čajne IMO.

masterCG 14.09.2021. 20:10

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3545844)
uglavnom prelazim na aliexpress jer baja postaje zesci shitex sto se tice čajne IMO.

Sve uredno stize i nema razlike odakle narucis, jel to ebay ili aliex., to sto tebi nesto ne dodje nije pravilo nego iznimka.

geronimo_2 14.09.2021. 20:49

neznam, mozda je moja posta shitex. znam samo da masu toga ne dolazi.

ALiEN17 15.09.2021. 01:45

ni meni, zadnje tri stvari nisu dosle, proslo ke vise od 90 dana, trazio refundove nakom toliko vremena, pa kinezi muljali i na kraju nakon sta sam dobio nazad tri refunda evo nekoliko dana kasnije dolazo taj led bulb, uz harac u kesu bez racuna u iznosu od 20kn

ALiEN17 21.09.2021. 13:31

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3545973)
ni meni, zadnje tri stvari nisu dosle, proslo ke vise od 90 dana, trazio refundove nakom toliko vremena, pa kinezi muljali i na kraju nakon sta sam dobio nazad tri refunda evo nekoliko dana kasnije dolazo taj led bulb, uz harac u kesu bez racuna u iznosu od 20kn

danas opet... 22.50kn, daklem, ako sam dobro razumio, kada naručujem, skrolam dolje lijevo ITEM LOCATION:EUROPE i naručim sa skladišta iz germany/uk/poland i neće biti tog harača od 20-ak kn, već ću platiti oko 20% više nego šta bi platio item selleru, ali barem neću puniti na taj masakarski način proračun RH? pa čovječe, naručim 5 itema koji ne vrijede ništa, platim ih uredno, i onda još državi moram 100kn!? za šta?! :stoopid:

Ante M 21.09.2021. 13:48

Zašto Kinezi uopće naplaćuju PDV (VAT) kad sigurno nisu povezani u sustav kojim bi se izbjegavalo duplo oporezivanje u Eu ?
Ugrabili priliku da extra zarade ?

chief_wolfinjo 21.09.2021. 14:11

kinezi putem svojeg sustava prosljede VAT u državnu blagajnu...
sigurno EU ne zaboravit naj prihod...
plaćaš pdv bez obzira od kuda naručiš...
a ovih 18.5kn plaćaš ovisno tko dostavlja paket.

Ante M 21.09.2021. 15:41

Znači nema dodatne naplate PDV - a kad dođe roba u nas ? Samo ovi troškovi pošte od 18.50 kuna ?

chief_wolfinjo 21.09.2021. 16:52

da, tako je. 18.5km plus pdv

zapravo oko 21kn plaćaš po paketu

to naravno vrijedi ako paket dostavlja Hrvatska pošta

ali ako recimo ide putem Oversease, onda tog troška nema.

ALiEN17 21.09.2021. 21:06

znači isto je dali naručujem iz UK/EUROPE ili PRC? uvijek će harača biti? šta napraviti da se to izbjegne?

geronimo_2 21.09.2021. 21:10

ja to sve skupa sa haracem ne kuzim uopce. sa ali-a mi je doslo bez toga neki dan i to u rekord vremenu od par dana. sa baje cekao dio za logi g403 par mjeseci i onda me postar odero 20ak kn.

Ante M 22.09.2021. 11:38

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 3547620)

Aha, to znači da ipak funkcionira kroz neki sustav. Pretpostavljam kad paket iz Kine uđe u EU se vrši provjera putem koda na paketu gdje se vidi jeli za dotični uplaćen PDV, a poštarina kasnije ovisi o pružatelju lokalnih poštanskih usluga. Hvala na pojašnjenju, nisam baš ovo pratio ni naručivao zadnjih par mjeseci.

ALiEN17 22.09.2021. 11:53

navodno taj harač postoji na razini cijele EU ne samo u lepa naša

cic 22.09.2021. 13:22

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 3547620)

To ne znači da ćeš uvijek i pošti platit. Otkad je uveden harač, stiglo mi je 4 paketa i sve je dostavio poštar i za nijedan nisam ništ platio jer su prepakirani u Nizozemskoj, Litvi, Mađarskoj, kako koji

ALiEN17 22.09.2021. 16:51

šta znači prepakirani

cic 22.09.2021. 18:02

eBay iskustva; pitanja i savjeti

Krene iz Kine do nekog od europskih sortirnih centara ili kaj već i tamo preko kineske naljepnice zalijepe novu kao da je poslano iz Nizozemske, Litve, Mađarske itd…takve fore i onda ne trebaš platit pdv i namet. Iako, ne znači da uvijek prolazi, nekad naplate

Ante M 22.09.2021. 18:10

Ali kako ćeš kinezu reći da ti ne naplati pdv odmah u startu ? Oni cijenu izvjese odmah sa pdv-om o .

cic 23.09.2021. 09:12

Ne znam koga pitaš, ja sam se samo nadovezao kako funkcionira “prepakiravanje”, odnosno da nije točno da se pošti uvijek mora platit pdv i namet.

ICT Avatar 23.09.2021. 12:45

S Banggood-a include VAT and duties
Priority Direct Mail (18 dana)
China warehouse
bez dodtnih troškova HP-a

Ag008 23.09.2021. 18:38

Je li ti stiglo?
Meni je stiglo i pdv sam platio opet hpu

ALiEN17 24.09.2021. 11:40

obzirom da nemam namjeru podići dva paketića koja vrijede 2$ i za njih platiti 50,00kn što bude nakon što prođe 5 dana? da me ne bi još ova naša pošta teretila za nekakvu ležarinu nakon šest mjeseci? drugo, radije ću platiti kinezu 30% više za iteme u EU, nego da punim državni proračun na ovaj lopovski način

borny 02.10.2021. 09:38

Ovo postaje smiješno. Itemi od par $ i onda za svaki još 18,5kn na ime nekakvog kontrolnog pregleda.

Odakle i na koji način naručiti nešto da se to izbjegne?

Ag008 02.10.2021. 09:39

kojom poštom si dobio, kako je izgledao tracking?

geronimo_2 02.10.2021. 09:49

nije smjesno neg zalosno. ja se samo nadam da ce ljudima dopizdit pa da ce se pocet o tome naveliko pricat inace se mjenjat nece.
IMO ubili su kupovinu sa baje, bar za ove jeftine raznorazne stvari koje sam ja osobno redovito kupovao.

quazar912 02.10.2021. 11:08

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3550474)
nije smjesno neg zalosno. ja se samo nadam da ce ljudima dopizdit pa da ce se pocet o tome naveliko pricat inace se mjenjat nece.
IMO ubili su kupovinu sa baje, bar za ove jeftine raznorazne stvari koje sam ja osobno redovito kupovao.

ne bune se zbog važnijih stvari u hrvatistanu a ti očekuješ da će za tih par $ ić dizat graju..:lol2:

al sad kako hrvati manje naručuju sa alije, kinezi mogu imat i slobodnu neđelju za crkvu i obiteljske izlete :D

geronimo_2 02.10.2021. 11:47

kad je bio onaj rvacka posta namet od, sta je ono bilo 5kn, se digla buka i maklo se kolko znam. o tome govorim.
al da, rvatn'ne izlaze na ulicu samo za nogomet.

kiki85 09.10.2021. 22:21

Kako ide carina i porez na smartphone iz Indije, 25% i 11% na plaćeni iznos + 50kn troškovi carinjenja? Ili carine 11% nema na elektroniku?

Mirkopoter 26.10.2021. 22:04

Koliko sam razumio po novome se plaća po paketu 18,5kn za ove sitne jeftine stvari? Plaća li se još nešto?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:34.