PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Spašavanje podataka s HDD-ova (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=60359)

Neo-ST 30.05.2008. 23:59

CHKDSK izbaci ovo:

Citiraj:

Deleting corrupt attribute record (80, "")
from file record segment 286.
Deleting corrupt attribute record (144, $I30)
from file record segment 286.
Deleting corrupt file record segment 286.
Ali nikada ne dođe do kraja sa testiranjem, već do nekih 86% i onda resetira kompjuter...
I bilo koja akcija što se tiče diska rezultira blokadom kompa ili resetiranjem, npr. išao sam skenirat disk protiv virusa, i to je resetiralo komp... :(
Ne mogu pristupiti svojim podacima, a moram ih spasiti nekako...
Probao sam bootat sa windows cd-a, i preko recovery console popraviti hard disk preko chkdsk /p /r, i to rezultira resetiranjem...

Također, ovo sam vidio preko recovery consolea, a to se inače ne vidi iz wondowsa. Pitam se kako je to došlo tamo, a na taj disk nikada nisam instalirao windowse (čini mi se da je ovo djelo Viste):

http://www.imagesforme.com/out.php/t73520_IMG1202.jpg

Ovo što piše "MOJE" su folderi koje sam ja kreirao i samo ti folderi se vide iz Windowsa, a ovo ostalo se ne vidi i ne znam kako je tamo došlo (nije ni trebalo biti)....
Objašnjenje?

Matesonik 31.05.2008. 00:05

Ovo sto se ne vidi je hidden i system. Tools-->FOlder Options-->View-->Show hidden files and folders iiskljuci Hide protected operating system files.

Probaj nekakvim Linuxom to povuci, a bilo bi idealno kada bi napravio disk clone na drugi disk i s drugog diska povukao sto se da a po ovome drkao HDD regeneratorom ili cime vec.

Berax0r 31.05.2008. 00:05

Da nije možda neki virusić koji ti radi sve to?
Ako ne onda može biti i fizičko oštečenje no to ćeš saznati jedino tako da probaš reinstal windowsa ali ovdje vidim da ti želiš spasiti podatke.

Neo-ST 31.05.2008. 02:22

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 1042925)
Ovo sto se ne vidi je hidden i system. Tools-->FOlder Options-->View-->Show hidden files and folders iiskljuci Hide protected operating system files.

Probaj nekakvim Linuxom to povuci, a bilo bi idealno kada bi napravio disk clone na drugi disk i s drugog diska povukao sto se da a po ovome drkao HDD regeneratorom ili cime vec.

OK ovo za hidden znam, ali se pitam kako je to došlo tamo?
Ovaj "recycler" je koliko ja znam recycle bin od Viste...
Zašto je to sve tamo ako se Vista instalirala na skroz drugi hdd?
A ovo za linux, kako da to probam? Nikad u zivotu nisam instalirao Linux, niti znam koju distribuciju da odaberem za to...

Citiraj:

Autor Black Knight (Post 1042926)
Da nije možda neki virusić koji ti radi sve to?
Ako ne onda može biti i fizičko oštečenje no to ćeš saznati jedino tako da probaš reinstal windowsa ali ovdje vidim da ti želiš spasiti podatke.

Probao sam skenirat hdd protiv virusa, međutim ne ide (blokira comp i resetira ga)...

-IJ- 31.05.2008. 03:26

ne moras se brinut za te datoteke, to ti je normalno - to su sistemsk od windowsa,
"recycler" - na koliko god podjelis HDD windows na svaku particiju kreira tu datoteku za Recycle Bin, jer zamisli kako bi to izgledalo kad bi ti nesto obrisao na D: partici (u tvom slucaju F: ) a da je ona jos i drugi HDD i da sve to on mora spremit na C: particiju .....!

Probaj HDD izvadit i prekljucit na neki drugi PC, al da taj drugi PC bude zasticen anti-virusnim programom, a ako bude i tad stvaro probeme (šteko - blokiro) znaci da je neispravan!
A ako nemas te mogucnosti samo ti preostaje format>novi windows ili reinstal!

Joke 31.05.2008. 04:09

@Neo,nema veze sta nisi na taj disk stavljao nikad win..Svaki disk bio on sistemski ili ne sadrzi (Boot Record BR),a kako sadrzi boot record onda vjerojatno i ima i te sistemske datoteke..

shrek00 12.06.2008. 10:50

Problem sa diskom!!!

Pozdrav ljudi...

Evo ovak radi se o Seagate Barracudi 320GB.
Problem je sljedeći...kada otvorim dotični disk u win sve se zablokira i moram restartat,nako restarta slijedi poruka "sec master hard disk s.m.a.r.t. status BAD,backup and replace" nije vrag ja je vrisnuo kaj napravit...
gore imam 250GB stvari koje bi htio sačuvat a nemogu tj. neznam kak....

hvala na pomoći

Ubleha 12.06.2008. 10:55

Sve su prilike da jeste, probaj ga zakaciti kao sekundarni na drugom racunaru i izvuci podatke sa njega.

yedwy 12.06.2008. 11:07

Jel to ova nova siingleplatter 320 gb barracuda? Ako je dobri su izgledi da je pokojan ,vidim da je dosta ljudi s njima imalo sranja..

Ubleha 12.06.2008. 11:24

Lijepi WD najmanje problema sa njima, ali stvarno vise covjek nezna sta da kupi sve gore i gore.

boris87 12.06.2008. 11:26

isključi S.M.A.R.T u biosu (distable) i onda probaj.

shrek00 12.06.2008. 11:37

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1054249)
Jel to ova nova siingleplatter 320 gb barracuda? Ako je dobri su izgledi da je pokojan ,vidim da je dosta ljudi s njima imalo sranja..

ma da to je novija barracuda.
jel se mogu kako ti podaci sačuvat???
nekim čudom??
Disk je pod garancijom,oni u dućanu bi to trebali moć napravit ili??

yedwy 12.06.2008. 11:46

Uff recovery je vjerojatno moguć u specijaliziranom servisu (ovi u dućanima to ne rade niti u ludilu i inače garancija ti ne pokriva podatke to valjda znaš) ali za tu količinu cjena bi bila tolika da ne vjerujem da si to uopće možeš priuštiti a kamoli da to ima smisla... :kafa:

Inače za to bi vjerojatno morali rastaviti HDD čime još dodatno pušiš lovu za disk jer time je garancija ništavna...

^SuperUnknown^ 12.06.2008. 12:04

shrek, koliko ti je star taj disk i gdje je proizveden (pise na disku)? I gdje si ga kupio?

RAK 12.06.2008. 12:17

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1054285)
Uff recovery je vjerojatno moguć u specijaliziranom servisu (ovi u dućanima to ne rade niti u ludilu i inače garancija ti ne pokriva podatke to valjda znaš) ali za tu količinu cjena bi bila tolika da ne vjerujem da si to uopće možeš priuštiti a kamoli da to ima smisla... :kafa:

Inače za to bi vjerojatno morali rastaviti HDD čime još dodatno pušiš lovu za disk jer time je garancija ništavna...

Recovery je moguć u specijaliziranom servisu bez obzira na količinu podataka jer postoje servisi koji ne napjaćuju swap file i sl. "potrebne" stvari, nego prema vrsti kvara. Postupak je isti bez obzira na količinu podataka, pa tako i cijena.

Otvaranje diska najvjerojatnije nije prijeko potrebno, ali nije isključeno. A i to se radi u konzultaciji s klijentom. Barem kada odeš u profesionalni servis.

www.helpdisc.hr

yedwy 12.06.2008. 12:20

Znači cjena je fiksna za jedan disk? :stoopid: Zanimljivo nisam znao da se ne naplaćuje po mb nego "po poslu" ali dobro rreci onda neku okvirnu cjenu čovjeku i gotovo...

Pretpostavljam da možeš već po iskustvu pogodit koji je problem u pitanju ili bar koji bi mogli bit...

RAK 12.06.2008. 12:30

Na žalost ne mogu. Upravo je i u tome problemčić. Može biti logički kvar i bad sectori i firmware, a mogu biti i glave, pa se baš mora otvarati disk. Za ovaj slučaj ne mogu reći baš ništa pametno. Najpametnije ga je ne dirati više i ne mučiti.

Naplata "po poslu" ima smisla zbog toga jer nitko ne želi misliti koji su podaci klijentu važni a koji ne. "Čupneš" sve što se može a onda neka on razmišlja što se može pobrisati. Bilo je slučajeva da pobriše ono što je ipak trebalo pa moraš ponovno isto raditi, ali... To je druga priča.

Uglavnom je skoro isti posao vaditi sve ili samo određeni file. Uglavnom moraš spašavati sve pa tek onda vaditi što je potrebno. A kada imam sve, onda i dam sve što imam. To su ipak njegovi podaci. A meni je svejedno.

Ubleha 12.06.2008. 12:34

Jos nemogu shvatiti da ljudi drze vazne podatke na disku bez backupa pogotovo sada kada su diskovi jako nepouzdani a DVD-ovi jeftini, bolje imati negje vrecu sprzenih DVD-ova nego doci u ovakvu situaciju.

RAK 12.06.2008. 12:45

Citiraj:

Autor Ubleha (Post 1054333)
Jos nemogu shvatiti da ljudi drze vazne podatke na disku bez backupa pogotovo sada kada su diskovi jako nepouzdani a DVD-ovi jeftini, bolje imati negje vrecu sprzenih DVD-ova nego doci u ovakvu situaciju.

Ja još ne mogu shvatiti da ljudi drže važne podatke na DVDovima sada kada su nepouzdaniji nego ikada i kada su diskovi toliko jeftini prema količini kapaciteta. A sada više i nisu nepouzdani naspram starih dobrih WD Caviar iz '90-tih.

Ubleha 12.06.2008. 13:09

Ja imam DVD-ove stare 5-6 godina koji rade isto kao i prvi dan, a sve vaznije sprzim i na DVD-RAM, sad o kakvoj ti nepouzdanosti dvd-a pricas ja neznam osim ako se djeca igraju sa njima ili se kupuje bas najvece smece (Princo ili Traxdata i sl.) barem ja nemam bas nikakvih problema a imam 900 Filmova i koncerata i jos dosta softwera na dvd-u.

RAK 12.06.2008. 14:23

Dobro razmisli koliko ljudi kupuje kvalitetne medije, snima na DVD-RAM, koristi sporije snimanje od maksimuma i koliko ljudi se prema tim medijima odnosi kao prema svojim podacima.

Uglavnom su takvi osvješteni posjetioci ovakvih foruma. I to ne svi. Veliki dio ne mari za takve preporuke, kao što ne mare na moje jambranje o tome kako je speedy gonzales svjetski prvak u crkavanju i da je u globalu loš disk zbog svojih mehaničkih karakteristika. I takvi su svi Maxtor i Seagate diskovi. I opet se tu na forumu čuju preporuke da se kupi takav disk i to za eksternu ladicu. A ja ne mogu baš svaki puta napisati istu tiradu o tome. I opet mi svi ne vjeruju. Zašto bi tebi netko vjerovao da je Princo i Traxdata loš medij?

O tome pričam. Prije nego su me prekinuli sam se mislio raspisati o zlatnim pravilima čuvanja podataka. Najvažniji je da nije niti jedan medij siguran, nego samo manje ili više nesiguran.

Ubleha 12.06.2008. 14:49

Naravno da je sve stvar samodiscipline, imam i ja kolega koji kupuju najgore medije, bacaju ih po podu pa se cude sto nesto neradi, a i tacno je da je sve nesigurno samo manje ili vise jos je tu i faktor srece ili nesrece.

Munjara 12.06.2008. 14:55

Citiraj:

Autor RAK (Post 1054459)
/cut
Zašto bi tebi netko vjerovao da je Princo i Traxdata loš medij?

O tome pričam. Prije nego su me prekinuli sam se mislio raspisati o zlatnim pravilima čuvanja podataka. Najvažniji je da nije niti jedan medij siguran, nego samo manje ili više nesiguran.

Danas je teško biti pametan i odabrati nešto optimalno...
Seagate hardovi s 5 god garancije rikavaju po dolasku iz trgovine, podvaljuju ih s raznim fimwareima, uvaljuju refurbished, hvaljeni verbatimi imaju loše ture, samsunzi podvaljuju pod isti proizvod razne matrice, s druge strane imam traxdata starih više godina koje su odlično čitljive, ibm deathstar star 6 godina na drugom kompu radi ko beba itd itd...

Ubleha 12.06.2008. 15:05

Te stare Traxdate 2x i meni rade kao nove, ali ove nove su kriza dok sam sve princo morao pobacati.

Bluzer 14.06.2008. 01:24

Evo da ne otvaram novi topic...

Imam tu jednog 2.5" Fujitsua s-ata 80gb. Ubodem ga i normalno se instalira, ali matrix storage javlja smart pogrešku te kad mu pokušam u exploreru pristupiti, explorer zabloka.

Što se da ovdje učiniti? Ima dosta bitnih stvari na njemu.

Hvala na odgovorima.

Bluzer 16.06.2008. 18:24

Pa baš nitko? :(

yedwy 16.06.2008. 18:47

Ajde pogodi? Recovery servis i to je to, nema do it yourself rješenja za bitne podatke... :kafa:

Uber Gosu 17.06.2008. 00:32

Citiraj:

Autor Ubleha (Post 1054377)
ili se kupuje bas najvece smece (Princo ili Traxdata i sl.)

Ne pricaj gluposti, Traxdata je na pionir DVD-+RW u najbolji medij sigurno u odnosu novci/broj shebanih.
E, da.
Mercedes je smece jer mi nije htio u prvoj do Zadra i nazad isfurat a Yugo hoce:wtf2:

igorba 17.06.2008. 01:05

Molim sudionike rasprave da ne idu u off topic. Za rasprave o (ne)kvaliteti pojedinih medija postoji adekvatan podforum.

Bluzer 17.06.2008. 18:08

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1058813)
Ajde pogodi? Recovery servis i to je to, nema do it yourself rješenja za bitne podatke... :kafa:

Možeš maknuti taj ultravažni kava i novine smajlić jer sam uspio srediti, storage mastahu. ;)

Samo za ovu prigodu uključio sam bijedni JMicron onboard kontroler i on nije dizao paniku nego mi je dopustio pristup disku. Uspješno sam pokupio praktički sve. Smart failure je reallocated sector count što bi značilo da je već previše loših sektora pokušao remapirat, odnosno, disk je za smeće.

Vjerojatno bi se nekim hardcore alatom poput Spinritea dao pokupiti i ostatak, no najbitnije imam.

yedwy 17.06.2008. 18:24

Imaš sreće isto tako se moglo desit da to ne prođe a bilo kakvo brljanje po disku koji je na samrti je najbolji način da fakat odu kvragu podaci, što ti misliš o mom "ultravažnom smajliju" me uopće nije briga... :kafa:

Bluzer 17.06.2008. 18:37

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1059811)
Imaš sreće isto tako se moglo desit da to ne prođe a bilo kakvo brljanje po disku koji je na samrti je najbolji način da fakat odu kvragu podaci, što ti misliš o mom "ultravažnom smajliju" me uopće nije briga... :kafa:

Disk koji ima loših sektora, nije odmah bombastično "eeee disk je na samrti ti si lud ako ideš petljati po njemu", malo educiranosti molim. :kafa:

U dosta slučajeva ne dolazi do širenja njih nego ih se može "izolirati" i dotični disk se može koristiti tko zna koliko vremena još, naravno, ne za životno važne podatke. :kafa:

yedwy 17.06.2008. 19:10

Tvoj opis kvara je bio "...Ubodem ga i normalno se instalira, ali matrix storage javlja smart pogrešku te kad mu pokušam u exploreru pristupiti, explorer zabloka..." dakle di je tu točno dio koji spominje bad sektore?

Znaš kaj ovo nema smisla, ti si pametan, ja sam glup i to je to, ajde uživaj mi...

Bluzer 17.06.2008. 19:23

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1059861)
Tvoj opis kvara je bio "...Ubodem ga i normalno se instalira, ali matrix storage javlja smart pogrešku te kad mu pokušam u exploreru pristupiti, explorer zabloka..." dakle di je tu točno dio koji spominje bad sektore?

Pa par poruka nakon te što si i sam u biti komentirao. :) Zato sam ti i napisao čemu tolika bombastičnost.

Nevermind, uživaj. ;)

RAK 17.06.2008. 20:19

Citiraj:

Autor prljavi bluzer (Post 1059821)
Disk koji ima loših sektora, nije odmah bombastično "eeee disk je na samrti ti si lud ako ideš petljati po njemu", malo educiranosti molim. :kafa:

U dosta slučajeva ne dolazi do širenja njih nego ih se može "izolirati" i dotični disk se može koristiti tko zna koliko vremena još, naravno, ne za životno važne podatke. :kafa:

Na žalost to nije nimalo točno. Bad sektori su vrlo gadna stvar za disk. ne samo zbog njih samih i njihove količine, nego zbog onoga što oni vrlo često generiraju. Mrtve glave. Onda me baš zanima kako ćeš to izolirati i spašavati podatke. To ljudi često ne znaju pa se onda čude kako je skupo spašavanje diska sa takvim kvarom.

A vrlo često bad sektori i nisu bad sektori nego puno daleko lošijih stvari.

I na kraju, bad sektore ne bi mogao spasiti nikakvim recovery programom (barem ne sve nego vrlo malo).

Zbog svega navedenog ti nitko ne može reći univerzalno rješenje za spašavanje podataka. Stoga je potrebno izvršiti dijagnostiku. A nju ne može napraviti često niti nikakav stroj nego dugogodišnje iskustvo onoga koji to radi.

Onaj koji radi recovery za sebe mora znati koliko riskira. PUUUUUUNO. No nekada to završi uspješno. Oni koji ne žele riskirati ništa, jave se tamo gdje se bave profesionalno tim poslom. Samo tako ima šanse za njegove podatke.

Bluzer 17.06.2008. 20:26

Sad si me zaintrigirao pošto si netko kome je ovo očigledno profesija.

Kako se onda objašnjavaju diskovi sa parsto mb loših sektora koji su izolirani i koji rade godinama nakon toga bez da su se proširili? Vidio sam takvih slučajeva.

1v@n 17.06.2008. 20:35

Citiraj:

Autor prljavi bluzer (Post 1059965)
Sad si me zaintrigirao pošto si netko kome je ovo očigledno profesija.

Kako se onda objašnjavaju diskovi sa parsto mb loših sektora koji su izolirani i koji rade godinama nakon toga bez da su se proširili? Vidio sam takvih slučajeva.

Pa to je samo posljedica korištenja NTFS-a. NTFS radi tako da eventualne bad sectore grupira i zabranjuje im pristup. To može držati neko vrijeme, ali ti nitko ne garantira da disk neće krepati jednom. Kod FAT sustava je smrt neizbježna jer se bad sektori nastavljaju širiti velikom brzinom i tu više nema pomoći.

Old Iggy 17.06.2008. 20:42

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 1059984)
Pa to je samo posljedica korištenja NTFS-a. NTFS radi tako da eventualne bad sectore grupira i zabranjuje im pristup. To može držati neko vrijeme, ali ti nitko ne garantira da disk neće krepati jednom. Kod FAT sustava je smrt neizbježna jer se bad sektori nastavljaju širiti velikom brzinom i tu više nema pomoći.

Ajoj. :wtf2:

yedwy 17.06.2008. 20:43

Da baš gledam, ovo skoro pa da je i za drogirante...

1v@n 17.06.2008. 20:48

Pojednostavljeno je to samo.
Dajte si prvo pročitajte princip rada NTFS-a i ono što radi s bad sectorima pa onda komentirajte, OK ?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:12.