PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 8.1 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=252679)

alengrosevic 06.10.2014. 12:04

Citiraj:

Autor Poggiali (Post 2672451)
Da li ima neko rijesenje prilikom bootanja, da mi ne izbacuje onaj welcome screen sa mojim accountom ? Dok nisam napravio taj live account brze se malo bootao, a ionako ga koristim radi storea u koji idem jednom u 2 mjeseca..

hvala

odeš u postavke accounta i klikni na disconnect. U "offline" mod-u ti direkt ide na desktop.

Cuky 06.10.2014. 12:04

win tipka + R, upisi "control userpasswords2" bez navodnika, ENTER, odaberi usera i makni sa njegovog imena da trazi password prilikom logina, utipkaj password kad te zatrazi, OK, i to je to :)

baban 06.10.2014. 20:05

ajd da i ja pitam
kako da se iz sleepa (laptop je u pitanju) dize direkt u desktop?
mislim, nije mi tlaka kliknit na kvadrat u sredini ekrana al ne nadjoh kako bez toga
ako se uopce moze

znaci ovo gore sto je cuks napisao je napravljeno
kad ga ugasim i upalim boota u desktop, medjutim kad se dize iz sleepa uvijek bude onaj screen sa kvadratom u sredini gdje bi kao trebala biti moja slika, i tek kad kliknem na njega ide u desktop

Cuky 06.10.2014. 20:11

Mozda da potrazis u power managementu opciju "ask for password after sleep", tako nesto, pa je iskljucis?

baban 06.10.2014. 20:26

rijeseno
cuks fala

Cuky 06.10.2014. 20:30

super, nema frke ;)

Hombre 09.10.2014. 00:40

Dakle. Danas sam malo plakao. Neki dan je stigao laptop s predinstaliranim 8.1 i malo mi je ekran kod boota bio čudan ali se nisam puno obazirao. Danas odem kod najboljeg prijatelja koji je za posao uzeo Lenovo i to se dižu Windowsi dok rekneš keks jer izgleda ima SSD. Ima on i Toshibu pa velim hajde uključi i desktop se pojavi za svojih 20 sekundi. Pet godina star stroj koji diže 8.1 za dvadeset sekundi i kod mene ne baš najeftinija Toshiba kojoj od pritskanja dugmeta za uključivanje pa do pojavljivanja desktopa (kod mene je Shell) prođe 50 sekundi. Naravno da treba još jahati dok se pokrenu programi pa sve skupa dođe oko 1,5 minute. Bez obzirra na cijenu stroja unutra je trashy 5400 disk pa me interesira bi li to mogao biti razlog. Na samom početku se pojavi logo Toshiba leading... koj traje svojih 12 sec i onda se ekran jednostavno zatamni. Ne da pocrni nego kao neka tamno siva boja i to traje opet svojih 12 sec da bi se pojavio plavi ekran pa Welcome koji opet traje tu negdje. Uglavnom svojih 47 sec od trenutka uključivanja pojavi se slika koju sam stavio na desktop, a onda iskoče servisi, antivirus, bežični internet... Pošto sam novi na 8.1, a kod Win 7 sam navikao da kod boota uvijek nešto vrti po ekranu ima li kakvih iskustava i savjeta u vezi zatamnjivanja tijekom boota. Inače stroj se gasi za cca 10 sec što ne smatram lošim.

Mommistake 09.10.2014. 00:53

Moj komp ti je stari više od 7 godina pa mu treba 30-40 sekundi da upali.

Idi u bios, isključit taj mainboard logo na početku pa vidi što radi kod bootanja... Nije to nešto predugo, ali opet bi moglo biti do harda.

tor 09.10.2014. 07:37

hard+miljon toshiba programa koji se dižu u pozadini kao razni servisi i slično.

Mikeyy 09.10.2014. 08:14

Ima šogorica Toshibu. Možeš komotno pobrisati jedno 20 programa koji dođu instalirani.
Kupi si SSD i ugradi u njega.

Hombre 09.10.2014. 14:29

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2673785)
Ima šogorica Toshibu. Možeš komotno pobrisati jedno 20 programa koji dođu instalirani.
Kupi si SSD i ugradi u njega.

Budemo vidjeli slijedećih dana.
Nisam više u godinama da mi brzina boootanja nešto znači nego kad sam pročitao za koliko se ljudima dižu (Windowsi:fiju:) pa velim da priupitam.

Hombre 10.10.2014. 01:35

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 2673742)
Idi u bios, isključit taj mainboard logo na početku pa vidi što radi kod bootanja... Nije to nešto predugo, ali opet bi moglo biti do harda.

Kod bootanja radi zvizdarije. Vrijeme od uključivanja pa do trenutka kada se pojavi desktop je 38 do 40 sekundi. Stavio sam boot na fast i piše da u tom režimu ne pokazuje logo ali ga ipak pokazuje. Kod normal boota bi se pojavio logo i trajao par sekundi, onda bi nestao i pojavio se, a ispod njega bi se počeli vrtit krugovi. Sada na fast boot logo se pojavljuje odmah i nema prekidanja već poču vrtit krugovi koji pokazuju da radi.

Edit: Ako sam lud nisam glup. Pronjuškao sam malo Google i vidio trikove za super fast dizanje Windowsa. Stavio da na Power off ide u hibernaciju (default je bio sleep) i kompjuter se fino isključi, sačekam, uključim i Voila. Windowsi se dignu za punih 10 sec. Vratio sam postake na prethodne s tim što sam umjesto na sleep stavio Shut Down jer i tako nema razlike u brzini bootanja, a kompjuter i tako uključujem ujutro i gasim pred spavanje tako da mi taj super duper boot ne znači ništa. Više bi mi značilo da su stavili indikaciju kad HDD radi. Toga nema i ponekad se osjećam ko guska u magli.

zgmmax 21.10.2014. 16:29

Pozdrav,

Dal ima negdje neka opcija u W8.1 da se useru onemoguci pristup C: disku, da ga svaki put trazi admin pass kada ga pokusa otvoriti? Moze i neki app ako nema nesto od Windowsa.
A da nije preko domain controlera?

Imam jedan komp na kojem ne zelim da user kopa po c: disku. imam ukljucen family safety di su mu blokirani odredjeni programi ali nigdje nisam vidio da se moze blokirati pristup citavom disku.

Renesis 21.10.2014. 18:32

Ne ide jednostavno desni klik, properties, security, i tamo definiras sto smije user?

Hombre 26.10.2014. 21:31

Nakon toliko pitanja evo i jedna pričica za laku noć.
Već određeno vrijeme imam na DVD ISO Ubuntu pa sam spržio Image i malo turistički razgledao onako live.
Onda je meni palo na pamet da instaliram Ubuntu s Windowsima pa sam pogledao po netu i sve se svodilo na Next osim izabrati EWT4 i point koji je default. I sve je glatko teklo dok nije pitao na koji način hoću instalirati, a na vrhu se crveno označeno nadvilo upozorenje da će formatirati diska pa sam ga isključio i nastavio. Kad je javio da će nešto particionirati to mi se već nije svidjelo jer mi je dosta takvih problema, vratio se korak nazad, izabrao drugi način i kliknuo Next. Vidio sam da je ona zlokobna poruka o formatiranju diska opet pocrvenila ali bilo je kasno jer je prst već dodirnuo tipku. Džaba pritiskati Stop i ostale fore pa sam izgasio računalo, a kad sam ga ponovo uključio dočekao me crn ekran i natpis "Insert Boot disk... :D
Obično ljudi dobiju mali slom živaca na takve stvari, a kod mene su Win 8.1 OEM ali sam potpuno cool ubacio drugi DVD, priključio jedan od USB diskova i kad su se digli Win PE kliknuo na Recovery partition. Za niti 20 min sve je bilo ponovo na svome mjestu samo što su Windowsi malo zamuckivali pa sam izgasio računalo, pričekao par minuta i uključio. Nikakve razlike u brzini dizanja, sve uredno radi samo nema D: particije tj. D: diska. Ne da nema ništa na njemu snimljeno nego je particija potpuno sivpa sam pokreno progrm za particioniranje, odredio target i kliknu format pa se D: disk pojavio ali prazan da prazniji ne može biti. Obzirom da nitko nije mogao pisati po njemu pokrenuo sam program za Recowery koji je vrtio koji sat pa izabrao ono što treba i snimio na USB disk, s njega prebacio na disk D: onako kako je bilo prije.
DVD s Ubuntuom je u najdubljem dijelu ladice gdje teško mogu zavući ruku :roller:

dadoremix 26.10.2014. 21:48

nije ubunto kriv.. več korisnik koji slabo čita i ima sindrom klika

Bullet1 27.10.2014. 12:36

Sljedeći put radije probaj instalirati OS na virtualnu mašinu ako ti se već neda čitati how to tutorijale :)

Mommistake 27.10.2014. 13:15

Restartanje u toj fazi je više štetno nego korisno, naučio par puta već :)

domis 27.10.2014. 13:38

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 2680012)
Pozdrav,

Dal ima negdje neka opcija u W8.1 da se useru onemoguci pristup C: disku, da ga svaki put trazi admin pass kada ga pokusa otvoriti? Moze i neki app ako nema nesto od Windowsa.
A da nije preko domain controlera?

Imam jedan komp na kojem ne zelim da user kopa po c: disku. imam ukljucen family safety di su mu blokirani odredjeni programi ali nigdje nisam vidio da se moze blokirati pristup citavom disku.

eventualno da na ntfs permissione staviš deny za tog usera, nakon kaj ga napraviš i lokalno kod sebe :)

si razmisljal o instalaciji onog AD LDS, to barem mozes na win8.1 instalirati, a mozda i nudi auth za share :)

kako to rješiti bez DC-a, iskreno, nemam blage...doma sam si iz zafrkancije (i da malog brata gnjavim s GPO :D) digel domenu i radi sve kak spada :fiju:

Hombre 28.10.2014. 19:15

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 2682443)
nije ubunto kriv.. več korisnik koji slabo čita i ima sindrom klika

Naravno. Nisam ni rekao da je Ubuntu kriv. Baš je bio neki tutorijal u kome je pisalo da je sve jednostavno i da treba samo paziti na ewt4 i na point. Bio sam isključio oznaku This will format disk ali kako sam se vratio pojavilo se ponovo crveno upozorenje kojeg sam prekasno vidio. Ma nije mi zdravlje u zadnje vrijeme baš nešto pa se događa da kliknem i ono što ne trebam ali zato sve backupe imam na nekoliko mjesta zlu ne trebalo. Možeš zamisliti što bi u ovoj situaciji bilo da nisam imao backup jer su Windowsi OEM i onda bi drugi dan nastala strka i traženje tko ih ima. Svojevremneo sam se opekao a particiji gdje držim podatke pa sam izgubio zadnji mjesec što nije bitno ali me naučilo svako par dana makar na USB stick.

Chuxonja 30.10.2014. 16:05

Trebo si samo zakvačit onaj Install alongside current OS i sve bi prošlo kak treba :P

WraGG 31.10.2014. 08:51

Trebaju mi dvije licence W8.1 pro x64. Koja mi je trenutno najpovoljnija opcija, a da bude 100% legalno?

Juice 31.10.2014. 14:19

Citiraj:

Autor WraGG (Post 2684569)
Trebaju mi dvije licence W8.1 pro x64. Koja mi je trenutno najpovoljnija opcija, a da bude 100% legalno?

Jel trebaju za kućnu upotrebu ili poslovno?

WraGG 31.10.2014. 14:28

Citiraj:

Autor Juice (Post 2684702)
Jel trebaju za kućnu upotrebu ili poslovno?

Hajmo reci da je za kucnu upotrebu. Poslovno je, ali ne uzimaju se radi inspekcije, nego sto programer ne zeli staviti svoj software na nelicencirani win.

Juice 31.10.2014. 14:36

Citiraj:

Autor WraGG (Post 2684707)
Hajmo reci da je za kucnu upotrebu. Poslovno je, ali ne uzimaju se radi inspekcije, nego sto programer ne zeli staviti svoj software na nelicencirani win.

Najjeftinije rješenje je nać studenta, registrirat se preko njega na Dreamspark.com i uzet ključeve :D

Što se dućana tiče, ne znam, pogledat na nabavi di ima najjeftinije ili preko nekog sitea uzet ključeve samo.

Shamanix 31.10.2014. 17:47

Imam problem s Win8.1... nekad mi se hard disk upali na 100% a nista na kompu ne radim... pokusavao sam gasit servise koje preporucuju na netu ali opet isto mi se desava... Ne mogu skontat u cemu je problem i to me pati uzasno.. ak netko zna rjesenje neka pomogne molim vas :)

EDIT: zanemarite, instalacija je bila pokidana, sad napravio novu instalaciju i cini mi se da sve radi kako treba... cudno..

Brko 04.11.2014. 16:28

Ako se ponovi, lijepo napravi sljedeće. Odi u services i disejblaj BITS. I sigurno ti se C disk neće zakucavati na 100%.

Željac 05.11.2014. 12:27

GRRRRR !!!

problemi po shutdownu !
dakle, izvrtio sam sve moguće, disejblao fast startup, disejblao hibernaciju...
prvi put kad je bio fast startup omogućen, usb power je bio tu itd. rekao bi- hibernacija. Ali se iz nje nikako i ničime nije moglo "probuditi".
Disejblao sam fast startup, kao ugasi se... (nema više blinkanja usb-a i šitova), ali mi se cpu fan još vrti i brijem da disk rošta. i to tako stoji. Do tog stanja dođe za klasično vrijeme gašenja, ali u tom stanju može stajati doživotno. Dok je tako, ne može se upaliti na ikoju tipku (pojedinačna- kratka na kućištu ili išta od input uređaja) i ne reagira dok ga prisilno ne ugasim na kućištu i opet upalim. Nema šta nisam probao, izluđuje me i proklinjem sve osim ubuntu-a. Tu sam u temi pročitao da je netko prešaltao diskove na druge portove na ploči ali mi nema smisla (trenutno su dva spojena na sataIII konektore, eventualno da ih probam na sata II zbaciti... ali nema mi smisla)
pomoć, jer ga odmjeravam (a to ni dobro)

:beer:

Vegetto 06.11.2014. 15:16

Citiraj:

Autor Shamanix (Post 2684790)
Imam problem s Win8.1... nekad mi se hard disk upali na 100% a nista na kompu ne radim... pokusavao sam gasit servise koje preporucuju na netu ali opet isto mi se desava... Ne mogu skontat u cemu je problem i to me pati uzasno.. ak netko zna rjesenje neka pomogne molim vas :)

EDIT: zanemarite, instalacija je bila pokidana, sad napravio novu instalaciju i cini mi se da sve radi kako treba... cudno..

my computer-> desni klik na c disk->properties
quota->quota settings/management
enable quota management
limit disk space na isto kolko RAM-a imas, i warning isto...

i to je to....
meni se sve stabiliziralo nakon toga
ja sam isto mislio da je radi instalacije, ali nije bilo!

HCS 06.11.2014. 22:58

Jel itko imao ovakvih problema? Ima li rjesenja bez da moram kompletan hard formatirat?

Željac 06.11.2014. 23:43

samo obriši taj disk na koji želiš instalirati, pa će ti dati.
to sam se i ja iscimao. prvo sam klikao po formatu, sve prođe oke, ali mi nije htio dalje (uz tu poruku).
samo na erase

ja i dalje nisam riješio ono svoje pitanje gore, pa ako ima itko kakvu ideju... slobodno !

HCS 07.11.2014. 00:01

Citiraj:

Autor Željac (Post 2687691)
samo obriši taj disk na koji želiš instalirati, pa će ti dati.
to sam se i ja iscimao. prvo sam klikao po formatu, sve prođe oke, ali mi nije htio dalje (uz tu poruku).
samo na erase

ja i dalje nisam riješio ono svoje pitanje gore, pa ako ima itko kakvu ideju... slobodno !

Ma jok, ne zeli ni izbrisat, tj format napravit, isto baca neki error, uspio sam jedino deletat skroz particiju, ali onda ne zeli vise napravit novu :D Show samo tako, Windows 7 sve pici najnormalnije :stoopid:

dinos3 07.11.2014. 00:21

Citiraj:

Autor HCS (Post 2687699)
Ma jok, ne zeli ni izbrisat, tj format napravit, isto baca neki error, uspio sam jedino deletat skroz particiju, ali onda ne zeli vise napravit novu :D Show samo tako, Windows 7 sve pici najnormalnije :stoopid:

Mozda problem u CDu?

HCS 07.11.2014. 13:19

Citiraj:

Autor dinos3 (Post 2687708)
Mozda problem u CDu?

Sumnjam, napravio sam bootabilni USB za UEFI biose preko Rufusa, ista stvar. :nono:

tor 07.11.2014. 13:49

Citiraj:

Autor HCS (Post 2687677)
Jel itko imao ovakvih problema? Ima li rjesenja bez da moram kompletan hard formatirat?

sve ti piše, disk ti mora biti u gpt-u, da bi to išlo. Ili se oduefaj :D ili prebaci disk u gpt :)

Kako - ovako, ali to sve briše jel...

Malo o gpt-u:
http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...(v=vs.85).aspx

HCS 07.11.2014. 14:15

Citiraj:

Autor tor (Post 2687901)
sve ti piše, disk ti mora biti u gpt-u, da bi to išlo. Ili se oduefaj :D ili prebaci disk u gpt :)

Kako - ovako, ali to sve briše jel...

Malo o gpt-u:
http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...(v=vs.85).aspx

Komplikacije nepotrebno :hitthewal: Nista, izgleda da ce bit sedmica jos ok neko vrijeme :D

Chuxonja 07.11.2014. 16:14

Citiraj:

Autor HCS (Post 2687886)
Sumnjam, napravio sam bootabilni USB za UEFI biose preko Rufusa, ista stvar. :nono:

Nemoj UEFI bootat i trebalo bi šljakat, ili ga napravi opet ali bez UEFIranja.

HCS 07.11.2014. 21:29

Citiraj:

Autor Chuxonja (Post 2687969)
Nemoj UEFI bootat i trebalo bi šljakat, ili ga napravi opet ali bez UEFIranja.

Yep, tnx, tak sam napravio, disejblao uefi dvdv boot i proslo je bez problema.

syss 27.11.2014. 16:19

osim što nemam riječi mržnje za opisati win 8.1 skupa sa uefi kombinacijom, upravo sam naletio na pravi biser - http://www.mobileworxs.com/2014/08/2...-professional/

ne znam ni da počnem koliko nam je to sada problema napravilo... pričamo (za krajnjeg korisnika) o jako skupom tabletu.

GoGzS 27.11.2014. 17:54

Citiraj:

Autor syss (Post 2696876)
osim što nemam riječi mržnje za opisati win 8.1 skupa sa uefi kombinacijom, upravo sam naletio na pravi biser - http://www.mobileworxs.com/2014/08/2...-professional/

ne znam ni da počnem koliko nam je to sada problema napravilo... pričamo (za krajnjeg korisnika) o jako skupom tabletu.

Ne kužim u čemu je točno problem? OS je bukvalno $0 od cijene tableta. Šta nedostaje, Hyper-V? Windows domena, company policy? Pa toga nikad nije bilo na ičemu ispod professional, a tad su verzije ispod professional koštale... instaliraj Windows 8.1 Pro/Enterprise i gotovo...

Pretpostavljam da se nebi ljutio da je tablet došao sa FreeDOS i da si otpočetka morao instalirat svoje Windowse?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:49.