![]() |
Citiraj:
Am5x86-P75 X5-133MHz, taj sam imao i ja...i bio je sporiji od susjedovog Intel Pentiuma 100Mhz (vidjelo se u Microproseovoj Formuli 1 GP 2) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Jedino što je ekscesivno CRT monitor izračivao u odnosu na LCD je toplina. Ovi filteri su služili ničemu ako nisu imali antirefleksivni sloj (a i onda je upitno) dok je žičica služila za dispoziciju elektrostatičkog naboja koji se mogao nakupiti između filtra i ekrana :D Neš ti žičice debljine pol mm hahaha :) |
Citiraj:
|
Negdje '98 sam dobio svoj prvi komp:
Celeron 300 Mhz Chaintech 6ESA2 ploča 32mb sdram ATI 3D Rage 2C 4mb Quantum HDD 1,6 gb Periferija je bio neizostavan ADI 15'' monitor, Cherry tipkovnica, neki Geniusov miš s kuglicom i Encore zvučnici. Tada je plaćena preko 7 tisuća kuna, negdje još imam račun. Na toj sam konfi izgubio godine igrajući HOMAM II i III, NFS 2 i 3 (3-ojka u 3D-u se vukla zbog grafe, u soft modu je radila kao grom :D ), Diablo 2. Sjećam se prvog clockanja proca na 333 MHz (ili 338, ne sjećam se više), bio sam glavni frajer u društvu :D Nakon nekoliko mjeseci sam već pilao starce za Rivu TNT2 ili Voodoo-a da mogu igrati Midtown Madness kako treba jer je kod frenda na PII 466 (64mb, Riva TNT) radio kao zvijer. Nisu htjeli ni čuti za to. Nakon nekog vremena riknuo disk i starci odluče malo "odriješiti kesu". E to je bio spektakl. Kako sam tada tek upoznavao svijet računala, kupim i stavim u tu mašinu GeForce 2 MX200 sa 64mb i hard od 30gb. Grafa je imala više memorije od sistema.. :D Negdje '01-'02 (ne znam točno) sam kupio prve dijelove od svoje vlastite love koju sam zaradio radeći preko ljeta sve i svašta. Prva MSI-eva nForce ploča s ugrađenom GeForce 2 grafikom, Athlon 1800+ i DDR memorija (ne znam koliko sam kupio tada). Sjećam se da je tada samo 2000+ bio jači proc za nabaviti. Tu sam bio glavna faca ne samo u svom kvartu nego i šire :D |
Čudi me da ima još ljudi koji ne znaju da filter nije ništa značio, isto ko i y2k kartica :D
http://www.uxd.com/y2kbdy.html |
Tko nije imao 100% vremena pritisnutu turbo tipku, taj ne zna što su lude osamdesete :lol2:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Nx586/ |
Sjecam se kad sam dobio prvi komp, Intel celeron 1.1 ghz, kupljen u IBM-u. Ne sjecam se ostalih specifikacija, samo se sjecam da je komp kostao 8000kn i da je delta force letio i da je to bio tada najjaci proc na trzistu. bas sam bio faca tih dana. :-)
|
Bome vasi prvi kompovi su bili zakon :D Ja se ne mogu pohvaliti sa drevnim kompom kao vi ali i ja bih podijelio svoje iskustvo sa vama :D Moji starci mi nisu htjeli kupiti komp jer sam bio jako lijen u skoli(citaj: danas mudonja od 26 godina ide u srednju vecernju skolu :D ) te sam samo playstation imao. Sa 18 godina sam se zaposlio i nakon pola godine sam si kupio prvi komp u nekoj lokalnoj prdekani.
Sjecam se da je imao Celeron 430 1.8 ghz,1 gb rama,160 WD hard,neko no name napajanje i kuciste(na kraju je to napajanje eksplodiralo) i razumio sam se u racunala ko magarac u borbene pjesme...Onda je uslijedio AMD 6000+ X2 i nadogradnje koje bi bile svakih par mjeseci :D |
Citiraj:
Ruined Childhood! |
Citiraj:
|
A ono bas morate ubit covikova sjecanj na neke ljepe dane, ne bi vas ubilo da malo slazete
|
Citiraj:
Citiraj:
A ono bas morate ubit covikova sjecanj na neke ljepe dane, ne bi vas ubilo da malo slazete :D Ps-malo sam zakenjo multiqoute ;) |
Citiraj:
Sjećam se kad sam si kupio prvi komp. Ko da je jučer bilo. U to vrijeme kompjuteri se još nisu dijelili po jačini. Neki su uzeli Comodore, a ja ZX Spectrum 48+, kazić i šarafciger. Bila je to godina 1986. :) Prvog PCija se uopće ne sjećam. :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Bug je lagao,dam se obrezat u to ime :D |
Citiraj:
Sjećam se da ga je susjed švercao iz DE. Onaj prvi model zvani "debeljko", oni kasniji su imali tanji dizajn kao amiga. Citiraj:
|
Da se ponovim. Creative DXR2 + Wing Commander 4 igra/film, uloge Luke Skywalker, Malcolm McDowell, itd.
To je bio vrh :) |
O, da, imam još negdje doma origigi cde od WC4. To su bile igre :D
Dxr2 me se nije dojmio, svojedobno se ubili od posla da bi to cudo proradilo na kompu od frenda :D |
Prvi pc je bio amd 386 dx2/40mhz 120gb conner disk 14" color 4mb rama koje smo kasnije proširili na 8 dok je ekipa max imala 4mb, pa kasnije uzeo i 540mb quantum maverick na koji je stalo sve. Igranje u dosu i win 3.11 za word i corel, imao i deskjet 540c mislim da je jedan od prvih ako ne i prvi ink jet u boji :)
Kad se samo sjetim dođu diskete poštom pa još ljetni praznici ili se fejka prehlada pa se ostane doma igrat lotus3, day of tentacle i sl stvari :) Kasnije uzmemo u msanu (tada podrum neke kučice) 486 dx4/120 konfiguraciju a mogao sam za tu lovu iz oglasa uzet novi tek izašao pentium 100 sa cd-romom koji je bio reketa za ovaj dx4/120 ali nazalost nisam znao to tada pošto je bilo slabo informacija u to vrijeme osim eventualo testa u BUGu... |
|
Citiraj:
A najskuplji na trzistu.. pa koliko se sjecam, 8000kn je kostala kutija, u IBM-u. Nisam ja birao ducan, meni se iskreno nije svidio, niti tip koji je tamo radio (to je netko preporucio), jer me uopce nije pitao sto zelim, vec mi je slozio komp za 8000kn. a djed je imao para i platio u kesu. Ja sam cak imao na parpiru sto zelim, to mi je netko slozio, međutim tip je starog i djeda uvjerio kako on ima bolje i novije. sjecam se da je na racunu procesor kostao jako puno, rekao bih 40% cijene. Dali me netko, ne mene, mog djeda koji se uopce nije u to razumio, zaje.. moguce.. A da je taj procesor bio najskuplji na trzistu, to sigurno, jer vjerovatno nigdje drugdje nije bio tako skup. I dugo sam imao taj racun i sjecam se da je netko komentirao cijenu procesora, u smislu, koliko je to prije kostalo. i lako moguce da sam za te pare mogao kupiti puno bolje. ugl. tad sam mogao pokrenuti sto sam god htio, a danas ne mogu :D 2007 sam kupio core 2 duo, 2 gb ram, ge force 8600gts i nisam mogao igrati bas sve, a u ono vrijeme sa celeronom jesam, tako je to. taj iz 2007 imam jos i danas |
Citiraj:
A najskuplji na trzistu.. pa koliko se sjecam, 8000kn je kostala kutija, u IBM-u. Nisam ja birao ducan, meni se iskreno nije svidio, niti tip koji je tamo radio (to je netko preporucio), jer me uopce nije pitao sto zelim, vec mi je slozio komp za 8000kn. a djed je imao para i platio u kesu. Ja sam cak imao na parpiru sto zelim, to mi je netko slozio, međutim tip je starog i djeda uvjerio kako on ima bolje i novije. sjecam se da je na racunu procesor kostao jako puno, rekao bih 40% cijene. Dali me netko, ne mene, mog djeda koji se uopce nije u to razumio, zaje.. moguce.. A da je taj procesor bio najskuplji na trzistu, to sigurno, jer vjerovatno nigdje drugdje nije bio tako skup. I dugo sam imao taj racun i sjecam se da je netko komentirao cijenu procesora, u smislu, koliko je to prije kostalo. i lako moguce da sam za te pare mogao kupiti puno bolje. ugl. tad sam mogao pokrenuti sto sam god htio, a danas ne mogu :D |
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=bGSTYvx5c78 |
Citiraj:
P3-S Tualatin 1.26 GHz - 18. srpanj 2001. P4 2 GHz Willamette - 28. kolovoz 2001. ... Celeron 1.1 GHz (CuMine jezgra) - 31. kolovoz 2001. Celeron 1.1 GHz (Tualatin jezgra) - 3. siječanj 2002. Ruined Childhood #2 |
Citiraj:
Danas kad se sjetim da se u Aladdinu na 486ici onaj nivo u tunelu prelazio tako da se ugasi turbo... :beer: :D Opere me nostalgija i sad moram po hladni Leffe u ducan i gledat youtube videe starih igara. :D |
Ovo sa procovima me sjetilo da sam prije godinu-dvije na Jakuševcu našao AMD K6-2 (koštao me medeka), i radi.
|
Citiraj:
Ali to je već neka druga priča, onaj moj je baš pokazao 5.25 kod čitanja diskete. Imam jedan takav u jednoj od 3dfx mašina, mislim da je Samsung. Ugradio sam ga čisto zato što nikad prije nisam imao 5.25" floppy, moram priznati da je baš fora! |
Citiraj:
Na jednu je stajalo 143kb, a ako si imao sreće i kliješta za precvikati disketu, mogao si spremiti i 286kb :) naravno, na kraju godine smo diskete vraćali da ih može prodati i slijedećoj generaciji |
Moj stari je bio malo informatički osvješten, pa sam uvjek imao komp u kući. Prvi kojeg se sjećam je bio IBM 5150, sa dva velka floppy-a. Nakon njega je bio neki laptop, siemens nixdorf, imao je valjda 10kg, sjećam se da je bio narančasti ekran (samo narančastu je mogao prikazat), i Intel 80286. Zatim opet IBM thinkpad, sa 80486-icom, od njega imam još original dos i windowse na disketama. Nakon njega više nikad nisam bio dasa u selu, pa neću ni nabrajat više.
|
Citiraj:
Zahtjevam implementaciju "subscribe" gumba na profile ljudi ovdje na forumu, definitivno znam tko bi bio prvi :care: |
Ma Banelli strike again as usual :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Kasnije je te sve tri kartice zamijenila Asus GeForce 256 Deluxe...:) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|