![]() |
Citiraj:
|
Pa to sam i htio da mi kaže, šta želi s time postić, ako već hoće čovjeku pomoć nek kaže nešto pametno. Tumor kako sam ti već rekao pročitaj sticky, reci nam kakav hladnjak imaš, i možeš odma povećat voltažu procesora jer tih 1,13 za +4GHz će bit premalo.
|
takve slične postavke sam našao na xs-u za quade...a nek proba...ak nejde nejde...
|
Jesi ti svjestan da si za 45nm quada rekao da neka stavi 1.5V?
Jebale vas vaše šablone za OC-anje, to je najgora stvar koja se može napravit. Zašto bi nepotrebno krkao voltaže? |
Koliko sam okolo citao 1,35V je maximum za 45nm Quadove.
65nm mislim da idu na 1,5V BTW, cooler je TT BigTyphoon VX koji na revieovima nije najjaci za overclock. Ma mene samo brine da voltaze koje su na Auto ne naprave kakvo sra... :) Procitat cu sticky, citao inace po netu za clockanje q9550, ali bas nigdje nisam nasao da li voltaza koja je na Auto moze otici previsoko :stoopid: |
Citiraj:
Pročitaj tutorijal, pa udri dalje, OCanje nije nikakva nauka, par sitnica, par pravila i malo iskustva;) |
Citiraj:
|
Pažljivo sa voltažom! Primarna stvar koju trebas gledati je temperatura proca. Tek ako je ona debelo ispod maksimuma(čitaj bar 10 stupnjeva) odluci se na dizanje voltaže. Netko je mozda dao i 2 volta nekom takvom procu, ali to je garantirano bilo s nekim jebackim hlađenjem( čitaj dice ili LN2). Osim toga, ako mu das jos voltaže, a pregrijava se na onoj trenutnoj, mozes ujebat proc. Tako sam ja sredio svoj stari q6600 pa vise nije htio preko 4 ghz ni s vodenim. Dakle pamet u glavu, Uzivaj u ocanju, i baci neke reze kad dodjes do maksimuma.
|
Citiraj:
Svi odgovori su bili u stilu, pročitaj sticky, ili zajebi auto-stavi na manual, ili dobro prouči sticky ili prvo pravilo je sve na manual pa ... Evo opet pitanja: Da li netko zna do kojih vrijednosti idu (ili u kojim graničnim vrijednostima se kreću) voltaže u OC postavkama ako se postave na AUTO ? I kako se to može provjeriti (izmjeriti)? Postoji li neki software koji očitava sve te BIOS voltaže? Konkretno recimo ove koje je Tumor naveo u par postova prije |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Hvala na trudu i odgovorima, cijenim to, stvarno. Malo tko bi se potrudio tako, ali... Ja sam početnik što se tiče OC a sticky čitam već skoro pola godine, i čitati ću ga stalno jer je odlično napisan. Inače ja nisam tražio nikakve konkretne vrijednosti voltaže i kako i koliko da ih postavim za moj (ili neki drugi) konkretni slučaj. Međutim opet nema odgovora na postavljeno pitanje. Evo opet pitanja: Da li netko zna do kojih vrijednosti idu (ili u kojim graničnim vrijednostima se kreću) voltaže u OC postavkama ako se postave na AUTO ? Npr.ako je: CPU PLL Voltage = Auto CPU GTL Voltage Reference = Auto kolika će biti voltaža (u kojim granicama) PLL i GTL, i da li, osim multimetrom to možeš ikako saznati |
Procitaj ovo:
http://tinyurl.com/nmqnhq Njima je na testiranju Gigabyte EP45-DS3R voltaza na Auto otisla poprilicno visoko. Mozes cak vidjeti i na koliko, ali ne znam kako je to kod Asusa. Ja sam za sad sve te "druge voltaze" stavio na minimum, pa cu polako dizati kada budem nailazio na nestabilnosti. Ovo je zanimljiv dio: BUT, against our better judgement we allowed all of the stress tests to run even though the auto settings of the board set VTT and PLL voltages at very dangerous levels, 1.60v and 1.85v respectively. We should add here that it has been commonly shared and concluded in the PC industry that 1.4v is about the maximum safe 24/7 voltage for VTT. However, it has come to our attention that some motherboard manufacturers have changed this limit to closer to 1.9v VTT. We will ask Gigabyte for an official answer and discuss this in the comment thread. All hardware appears undamaged but unless otherwise advised, we highly recommend against using auto settings for PLL and VTT voltages. |
Ne smije se ostavit da ploca sama odreduje napone (AUTO). Cim se digne FSB odu i naponi gore. Ja sam bas isprobavao, za PLL i VTT su bile slicne vrijednosti kao s ovog citiranog u Tumorovom postu, a CPU voltaza je otisla na 1.55v. :D A cpu bio slozen na 445 x 6. To govorim za EP45 UD3R.
Za razuman FSB cesto nece biti potrebe dizat iznad default vrijednosti. Kod mene 433MHZ FSB i 3.9GHz CPU ne traze nista drugo osim podebljanja vcore. Za bench i samoubilacke clockove mozda bi vrijednosti iz AUTO postavka mogle izdurat neko vrijeme. 1.60 do 1.8v. |
bok , ja bi jedno pocetnicko pitanje ako smijem ; neki dan sam uzeo ep43ds3l plocu i kloknia procesor na 3.0 ghz ( e4300 ) . Voltaze nisam dirao a kasnije kad sam otvorio cpuz vidim da pokazuje 1.392 v ( sta je vjerovatno previse ) . Nakon toga odem u bios i voltazu stavim na normal , otvorim cpuz a tamo 1.136 v sta je premalo jer sam negdje vidija da je default 1.325 v . Dali da voltazu postavim na tocno 1.325 v ili da ostavim ovu normal postavku iako mi se cini da je normal postavka namjenjena 45nm procesorima ? Evo sličica http://www.imagesforme.com/out.php/t593513_untitled.JPG
|
Kad si ju ostavio na normal C1E i EIST su ti u stanju IDLE spustili i mnozitelj i voltazu. Pokreni neki test i ako ti cpu ode na 3.0 i voltaza na nasto manje od zadane, to ti je onda dobro podeseno. Ako tako radi, ne diraj vise nista.
|
1.392V nije previše za 65nm procesor... Ja sam svojeg Celerona 430 uredno kurio sa 1.65V na 3.8GHz za 24/7 rad :D
|
mislim da hw monitor pokazuje max. voltazu od 1.28 v , c1e i eist sam ukljucio jer kome treba 3.0 ghz u idle . Nisam radio nikakve testove osim sta sam upalio occt na nekih 10-15 min ( nemam zivaca to cekat ) i sve radi kako spada . U tih 15-ak minuta cpu se popeo na 63°c ( u igricama nekih 5° manje ) . S ovim kulerom i ovim ramovima nemam namjeru ic preko 3.0 ghz a cini mi se kako nema ni potrebe .
Mali "offtopic" ; cini se kako mi se cooler stalno vrti na max broju okretaja ( 1500 rpm ) bez obzira kako podesim u biosu , ima li neki poseban razlog zasto ne reagira na promjene u biosu ? Na prosloj maticnoj ( 945 gzm ) je to uredno šljakalo |
Ak smijem
Kupil sam dual core e5200 i matičnu asrock 4core 1600-d800.Mema je jedan modul od 2 gige,nemam pojma čija (kupljena kao konfiguracija).
Se da kaj napraviti s tim?Ja sam ga uspel dignuti na 2,96 ali mi to u usporedbi sa vama ne zgleda nekaj. More ko pomoči ali ne onak stručno več kak neznalici? :fala: |
Citiraj:
|
Problem ili ''normala'' ?
Konfa je slijedeća:
Procesor: DualCore Intel Pentium E2180, 2000 MHz (10 x 200) Matična ploča: Gigabyte GA-EP35-DS3 (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN) Chipset na matičnoj ploči: Intel Bearlake P35 RAM memorija : 2x DIMM1: Corsair XMS2 CM2X1024-6400C4 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-13 @ 270 MHz) Sad, prije 6 mjeseci procesor sam OC-ao sa 2,0 --> 3,0 ghz na preporuku jednog membera sa slijedećim parametrima : napon 1,325 --> 1,375V FSB: 300mhz (10x300=3000) mema - djelitelj na cca 750 mhz isključeni C1E i EIST Radilo je bez premca do pred tjedan dana kada sam imao nekoliko nestanaka struje ( 3-4, radovi dragog nam HEP-a :) ) , nakon cega mi se vratio na default postavke proca, meme i voltaže. Nakon sto sam ga opet OC-o, procesor radi normalno- sve super, dobra temperatura, itd...- međutim, svaki treći put se, prilikom paljenja, zgasi pa ponovno upali i onda pokrene citav sustav što se prije nije događalo... Koja je vaša dijagnoza - da vratim na default postavke ili da jedan od parametara modificiram ? Hvala unaprijed ! :respekt: |
Najnormalnija pojava koja se na forumu opisala bar 10ak puta, i to svakom nakon nestanka struje (pa i meni prije, ali nikad nisam pridavao nikakvu važnost tome)
Komp se 2 sekunda nakan paljenja ugasi i onda ponovo počne normalno bootati. Neznam dali CCMOS riješava to, ali to totalno bezopasna pojava ;) |
hvala stari;) nisam bas previse na OC sekciji, tako da se ispricavam sto nisam prije vidio.
pozz |
malo je banalno pitanje al me baš zanima. Budući da doma nemam mjerač potrošnje el. energije zanima me jel bi mi komp trošio manje struje ukoliko bi downclock-ao procesor tako što bi mu spistio množitelj tako da radi na 2,6 ghz jer mi više procesorske snage stvarno netreba trenutno?
|
naravno da bi,kako laptop se undervolta da bi se smanjila potrosnja,tako ce i ovaj barem mislim manje trositi;),no ne koliko smanjem voltaze
imas na podforumu Prijenosnici ovaj thread,koji se odnosi na prijenosnike,no mislim da opcenito velike razlike sto se toga tice nema,pa smanjivaj voltazu dokle ti ne postane nestabilan na 2.6ghz |
Nije sami takt bitan koliko je bitno spuštanje voltaže procesoru, samo što samim time i nećeš postići nekakvu uštedu, mislim da na laptopima kad se uključi mod za štednju baterije, softver skida voltaže i brzine za sve, znači i memoriju i grafiku i procesor, te smanjuje osvjetljenje monitora, i te fore.
Samim procesorom baš i nećeš puno postići, jedino zbog čega to vidim kao nešto pozitivno je da će ti proc biti hladniji, a samim time vent na procesoru neće zujati, ako ti je uopće glasan. |
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=618608
moj jučerašnji poluuspjeh. voltažu proca nisam diro uopće, a mema je išla na 2.02V maximalno, ovo je čisti fsb overclock, sa mjenjanjem FSB:DRAM odnosa (bios ima tu jednu lijepu opcijicu...) kad je bilokolko overklokan proc, stabilnost cijele igre pada u vodu. recimo do 3.52 je ulazio u windowse bez problema, al bi BSOD dobio čim bi opteretio, najčešće memorijski BSOD-i (page fault in nonpaged area, driver irq less or equal (znam da ovaj nije vezan za memu direktno, al obično kad je problem u memoriji na ovoj konfi, redovito mi je to bacalo)) ikakvi savjeti? konkretno, uspio sam fsb dić do 330(proc na 3.63ghz), nakon tega neće bootat, znači krkanci od BSOD-ova, najčešće page faultovi. čim se fsb digne, mema ode u tpm manje više. do 3.52 mogu uć u windowse, al ćim potegne proc malo jače ode sve... btw, zgašene su sve moguće power saving opcije koje mogu dirat napone (speedstep i sl...) žalosni detalj je što su temperature apsolutno identične na svemu (na procu je scythe shuriken) e sad, ak neko ima kakav savjet kako dići stabilnost sa ovom konfom (vidi moj komp)... maX, heeeelps usss :p |
AsKrok i OC ne idu u istu misao, ali to neki jednostavno ne zele shvatiti.
|
ajd ne kenjkaj :p
uglavnom, mislim da se čisto radi o FSB:DRAM ratiu... probat ću na 1:1 spustit pa da vidimo dokle će ići. btw, kolko vidim, više je problem u samom xp-u i driverima nego u matičnoj. ima neke dječje bolesti debilne matična, al vidjet ćemo. dići ću i novi bios gore pa udri miki. |
Uopce ne mora znaciti da ce ti nova revizija BIOS-a dati stabilnije i vece MHz-e....
|
ne mora značit, al zašto ne probat?
|
Citiraj:
+ to kaj se kingmax baš ne kloka... probaj dat još napona memoriji. probaj stavit othos na small fft, pa ako se ruši onda je proc kriv. |
kingmaxa sam baš zato i spušto. updejto bios, idem prvo dić nove windowse gore, da eliminiram xp i njegova sranja s driverima...
bum probo onda malo procu dignut voltaže. [edit]mema je u qrcu, ak ju mrdnem više od 20-30 megaherza od standardnih vrijednosti, ode. (znači il ddr667, il ddr800 il ddr 1066, sa sva tri ide gore 20-30 na gore, ak odem iznad toga odustane mema) |
proba sam bezveze dignut q9550 na 2900mhz.
usa u windowse i pokrenia OCCT,nako 2 minute mi javlja gresku na "core #0"? jel ja nesto krivo radim ili? http://i32.tinypic.com/2uraz4x.png |
zanimljivo...
probaj ugasit C1E i EIST pa ponovi test.može biti i da se occt blesira. |
ugasim C1E i EIST,dignem ga na 353x8.5(3ghz) i kad ide uc u sistem prikaze onaj plavi ekran i srusi se(restarta).jel to normalno ili nesto nije uredu?
|
kad isključiš c1e i eist pogledaj kolki ti je napon procesora, makni ga sa auto i stavi na 1.25V.možda je krivo postavljen napon po defaultu.
|
kad su ukljuceni CPUz pokazuje 1.072 na 2ghz (idle)
u loadu sa Occt pokazuje na 2.83ghz napon od 1.200V. znaci treba za normalan rad stavit 1.250? EDIT:gledan malo po internetu sta drugi rade sa tin naponom,pa 1.200V je i previse za 3ghz koliko san shvatia. http://www.ocforums.com/showpost.php...5&postcount=25 |
neznam, bitno da je napon na default vrijednosti procesora.ja sam negdje pročito da je default 1.25 ali sam očito u krivu.:D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:25. |