PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   RETRO hardware i software (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Stari hardware za kojim se slinilo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227046)

Alien_200581 06.09.2021. 11:33

Hm zanimljivo, ocekivao sam bolje recenzije od vas... I ovo sve kaj ste naveli je preveliko (koliko god to bili dobri cooleri), remember mora stati u netvistu :D

Trenutno je u konfi Spire CopperStream II tak da mislim da u odnosu na njega bude ipak bio improvement ;)

stef 06.09.2021. 11:35

Uff, teško.

Alien_200581 06.09.2021. 11:48

Rly ? Zanimljivo, morat cu testirati. Nisam ocekivao da je taj CopperStream tak dobar, onaj mali vent mi ne djeluje toliko mocno kao ova hrpa metala haha. S tim da imajte na umu da je vent na Stream-u reduciran na 7V jer mi je zujanje malog venta na 12V bilo preglasno i islo na zivce :D

Baš me zanima dali je ono Lynnfield-ova konfa, on je navodno terao 82W 3.2ghz na tom Zalmanu koji nije daleko od mojeg 3.06 sa 81W :D Zapravo cim duže razmisljam, downgrade za tih 200mhz mi se cini sve bolja i bolja ideja kad gledam da bi tdp pao za skoro 20%, a sa njim i temperature sigurno. Iako ne mogu reci ni da sam sad primjetio da je procesor nesto previse vruc, u idlu je oko 40 a max koliko sam vidio oko 60. Ali recimo da je 50-55 bilo bi bolje nego 60 :fiju:

A niš vrijeme je za testiranje hahaha, kad kompletiram research javim rezultate svojih experimenata :D

De5tr0yer 06.09.2021. 11:53

Citiraj:

Autor Trekkie4 (Post 3543586)
Aha, kužim! :chears:
I ne, krivo si me shvatio ... Program Files uvijek držim odvojen, ali ih volim držati u tandemu sa Windowsima kojima pripadaju.

Jezuš, sjećam se kad se to radilo jer instalacije nisu dopuštale biranje lokacije instalacije. Doduše, čim su HDDovi narasli na više od 20GB nisam vidio potrebu za tim i dan danas me zaboli - SSD kao OS disk i nek buba sve programe na njega, a za potrebe swappanja i nekih igara uzeti još jedan SSD i instalirati na njega.

Citiraj:

Autor stef (Post 3543763)
Testirao sam taj AlCu na LGA775 .... nije išao u produkciju :D.
Tih je i hladi chipset i mosfete, ali temperature nisu nešto bajne u odnosu na CNPS9500 ili npr. AC Freezer. Bakreni je nešto bolji, ali opet ispod ova dva.
Pretpostavljam da bi bio idealan za socket A. Dijelovi za montažu na s478 su iskoristivi za ostale Zalmane, tako da plus s te strane.

Citiraj:

Autor Overclock (Post 3543766)
Imal sam tog zalmana (Cu verziju) dok je bil aktualan, na prescottu, 3 tjedna... tolko o tome :D
Big typhoon ga je zamjenil i pomel u svemu.

Nemamo što uspoređivati bakrene ruže s hladnjacima s heatpipeovima. Tak je jasno da će bilo koji moderniji hladnjak pojesti ove stare pasivce s ventovima za doručak. :)

Pupo 06.09.2021. 12:04

Citiraj:

Autor stef (Post 3543763)
Testirao sam taj AlCu na LGA775 .... nije išao u produkciju :D.
Tih je i hladi chipset i mosfete, ali temperature nisu nešto bajne u odnosu na CNPS9500 ili npr. AC Freezer. Bakreni je nešto bolji, ali opet ispod ova dva.
Pretpostavljam da bi bio idealan za socket A. Dijelovi za montažu na s478 su iskoristivi za ostale Zalmane, tako da plus s te strane.

Al to nisu usporedivi hladnjaci, Alcu je old skul hladnjak za pentiume 4 i socket A. Jedan od par najboljih (Cu) uz Alpha PAL8045. Ali u usporedbi s novijim hladnjacima iz s775 ere, performanse su im smješne.

EDIT:

Predugo otvoren tab, destro me prestigao.

stef 06.09.2021. 12:08

Znam da nisu usporedivi ;). Northwood i Barton su krajnji domet toga.
Što se tiče Spire CopperStream-a, ja bih na to pokušao uvaliti Arctic F8 Pro. Mislim da bi bilo bolje rješenje, s obzirom da je bakreni core.

Alien_200581 06.09.2021. 12:15

He he pa i Northwood je u oba slučaja u igri ;)

Zanimljiva ideja za F8, investicija stvarno nije nikakva ali moram pogledati kako bih to stavio gore. Jer mislim ovako po sječanju da je defoltna zujalica koja ide gore 60mm koji se montira sa nekim dugim šarafima direkt u heatsink.

stef 06.09.2021. 12:17

70mm. Dalo bi se ziptie-at, prilično sam siguran.

Alien_200581 06.09.2021. 12:24

Teško žabu u vodu natjerat za DIY, ajde nagovorio si me :D

stef 06.09.2021. 12:51

Ak nekog interesira imam "new old stock" Termaltake P4 Dragon Orb za s478
Citiraj:

6000RPM, and generates 49.4CFM with 43dbA
Idelano ako živite pored kamenoloma ili aerodroma :).

http://www.ixbt.com/cpu/socket478-co...e-p4dragon.jpg

Alien_200581 06.09.2021. 12:58

Baš sam htio reci tih 6k rpm mi djeluje nekak... glasno ? :D

stef 06.09.2021. 12:59

Vjerojatno je zato ostao neotvoren.

stef 06.09.2021. 13:05

Kolega @Overclock je imao najbrži prst :).

Alien_200581 06.09.2021. 13:12

Mislim da ni Spire sa stock coolerom bez potenciometra nije daleko, možda nijansu tiši ali ovaj vent koji je sad gore ima neki iritantni whine ili tak nešto, onak zuji/fijuče i full mi ide na "jetra" kad je nafrljen na max :D

Arctic on the other hand uglavnom ima fine tihe coolere (bar po mom iskustvu), tako da možda ovaj fan swap actually pomogne da Spire ostanu u utrci. U svakom slucaju po testovima na netu obadva su bili u svoje vrijeme solidni cooleri koji su bili upgrade u odnosu na p4 stock rondalice, Spire je imao nesto bolji cooling ali je bio glasniji na max rpm-u dok je Zalman bio dobro hladio (ali nijansu slabije od Spire-a) i bio relativno tih i na max okretajima, tako da rekao bih da su čak tu negdje ako se Spire ne frlji na max rpm. U svakom slučaju definitivno se nekaj bude skemijalo na kraju :chears:

Haha nije valjda da ga je vec hapio, kakav lurker. U svakom slucaju meni su ova dva dosta tako da ja bi skipao kako god, ali respect kolegi za snatch speed :roller:

Nikky 06.09.2021. 13:19

Ma 'ajd bona, par K rpm viška ne smeta u nekom tadašnjem rack serveru u ormaru,
za normalne situacije jasno da je glasno i "vežite se, polijećemo" :D

Overclock 06.09.2021. 13:44

Zahvaljujem @stef na cooleru, imam rambus combo kojem bu taj cooler digel coolness faktor za koplje iznad, bude slika kad ulovim vremena za 25god. :fiju:

Armada zujalica dobiva novu krstaricu, a ja googlam zastitu na radu:
https://www.stihlusa.com/WebContent/...ProductDetails

Nikky 06.09.2021. 14:22

Hahaha, bravo Overclock :D

Lynnfield 06.09.2021. 14:30

2 privitaka
Imam ZALMAN CNPS7000B-ALCU sa P4 3.2 Ghz prescott i trenutno radi wprime i drzi ga ispod 55 stupnjeva na 2700 rpm.

Ovo je super pi 8M bench gdje ne ide vise od 52 stunja

Privitak 24334

Privitak 24335

Alien_200581 06.09.2021. 14:44

Tnx kolega za info, te temperature mi djeluju skroz prihvatljivo. Pogotovo jos ako stavim 2.8 koji i nešto manje "hajca"...

Zapravo sam guglao dali je clearance ok na ploči i onda vidim tvoj avatar i skužim da imaš istu ploču kao i ja hahaha. Rekoh "o pa ne samo da paše clearance nego mogu i priupitati dojmove iz prve ruke odmah" :chears:

Sad me baš zanima kako ce završiti taj duel Zalman vs Spire/Arctic kooperacija. Vent je narucen, sad jos samo da ga Protis isporuci u nekom suvislom roku i igre mogu poceti :D

Trekkie4 06.09.2021. 15:06

Eh, znao sam da mi se svo ovo planiranje bude obilo o glavu... Upravo sam dobio obavijest, nema SSDa na skladištu i obzirom na Covid stanje, ne zna se ni kad bude stigao. Štoviše, o ovome budem govorio u nastavku...

Još pregovaram sa prodavaonicom, da mi pošalju SSD naknadno i o njihovom trošku, ali ako ne pristanu sve mi se čini da budem odustao od SSDa kompletno i ostao na dobroj staroj mehanici. Očito mi nešto govori da trebam ostaviti ovakvo kakvo je.

Također, upravo sam malo prije kupio polovni Cooler Master Hyper 212EVO u odličnom stanju, pa je barem cooler za i5 konfu riješen i (sa hlađenjem, barem) više nema problema.

Nažalost, dobio sam danas nešto više od coolera ... imao sam čast obaviti PCR test i Covid sam pozitivan. Još nisam siguran koju nagradu budem osvojio, ali za sad barem imam čast ostati kod kuće do 15. i izbjegavati bilo kakve kontakte :)

stef 06.09.2021. 15:13

Super da si riješio EVO ;).
Uff, radio si PCR test zbog simptoma ili tek tako?

Alien_200581 06.09.2021. 15:36

Bravo za EVO, a za SSD se ne sekiraj, bude se posložilo baš onak kako treba biti ;)

Nadam se da ne budeš imao simptoma i da ce ti ovih 5 dana proci "bezbolno" i u dosadi :chears:

Trekkie4 06.09.2021. 16:12

Citiraj:

Autor stef (Post 3543855)
Super da si riješio EVO ;).
Uff, radio si PCR test zbog simptoma ili tek tako?

Imam glavobolju iznad očiju, u razini sinusa zadnjih nekoliko dana, ali sam i u kontaktu sa osobom kojoj je danas potvrđeno da je covid pozitivna. :fiju:

Citiraj:

Autor Alien_200581 (Post 3543860)
Bravo za EVO, a za SSD se ne sekiraj, bude se posložilo baš onak kako treba biti ;)

Nadam se da ne budeš imao simptoma i da ce ti ovih 5 dana proci "bezbolno" i u dosadi :chears:

Digao sam ruke od SSDa i naručio ostatak narudžbe bez njega, idem sa WD Gold kao primarnim hardom, ali u tom slučaju drugi mehanički hard drive je must-have. Možda čak i jedan od Hitachi-a, budemo vidjeli.

Vezano uz Covid, za sad asimptomatski ... budemo vidjeli.

Nikky 06.09.2021. 17:02

Uj, nadam se da neće biti komplikacija zbog covid gofneta :fiju:

Nisi naveo koji ssd si mislio uzeti, ako si mislio nekog 2.5" 545s SATA Intel - a stvarno su iščezli po našim bajnim trgovinama,
jedino sam našao > https://www.hgshop.hr/ssd-disk-240-g...roizvod/274563
ali mi se čini previše nofčića.

Za žuntu > https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_SSDs

Trekkie4 06.09.2021. 17:13

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3543870)
Uj, nadam se da neće biti komplikacija zbog covid gofneta :fiju:

Nisi naveo koji ssd si mislio uzeti, ako si mislio nekog 2.5" 545s SATA Intel - a stvarno su iščezli po našim bajnim trgovinama,
jedino sam našao > https://www.hgshop.hr/ssd-disk-240-g...roizvod/274563
ali mi se čini previše nofčića.

Za žuntu > https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_SSDs

Jesam, jesam ... i to više puta :)

WD Blue 2.5" (500GB), košta nekih 500-ak kn. Uspio sam ga dobiti u Mall.hr, i tamo me uvjeravaju da ga imaju ali dok ga ne budem vidio svojim očima, ne vjerujem.

Jer su mi istu priču rekli i ovi u Instar-u, gdje sam pokupovao ostatak. A kad sam im otvoreno i pomalo bezobrazno to natrljao na nos, rekli su mi da imaju tehničkih problema jer su (pazi ovo) selili skladište preko vikenda. Što se uostalom to mene tiče, kao krajnjeg kupca?! Prodali su mi nešto za što vele da imaju, a nemaju.

Navodno je cijela opskrba WD diskovima u problemima, i nije poznato kad se količine budu napunile pa ako netko od vas razmišlja o kupovini SSDa ili HDDa, moj savjet - uzmite ga što prije jer situacija najvjerojatnije bude išla samo na gore :fiju:

electro 06.09.2021. 17:20

1 privitaka
bogme ima ga i ja samo sa754 soc ništa drugo
i cooler m mali ali 0,5 kg bakra

Nikky 06.09.2021. 17:28

@Trekkie4
OcKe za hdd, napomena je bila za Intel ssd zbog trim / toolbox na XP - a.

Da nije tog uvjeta slobodno bi išao na Crucial MX500 256 ili 500 GB ili nekog Samsung - a.
https://www.nabava.net/ssd-disk/cruc...-mb-s-57344551

Dovoljno bi bilo da je "XP particija" vidljiva u W7 i da tu odradi TRIM / Garbage collection.

Usput, ima još jedan štos koji pomaže: pri kreiranju particija se ostavi cca 10 - 15% prostora na kraju "ne particionirano" tj. slobodno,
na taj način ssd dobije "overhead" tj. "lakše diše" ...

Trekkie4 06.09.2021. 17:55

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3543879)
@Trekkie4
OcKe za hdd, napomena je bila za Intel ssd zbog trim / toolbox na XP - a.

Da nije tog uvjeta slobodno bi išao na Crucial MX500 256 ili 500 GB ili nekog Samsung - a.
https://www.nabava.net/ssd-disk/cruc...-mb-s-57344551

Dovoljno bi bilo da je "XP particija" vidljiva u W7 i da tu odradi TRIM / Garbage collection.

Usput, ima još jedan štos koji pomaže: pri kreiranju particija se ostavi cca 10 - 15% prostora na kraju "ne particionirano" tj. slobodno,
na taj način ssd dobije "overhead" tj. "lakše diše" ...

Budemo vidjeli, odlučio sam sve planove staviti on hold. Prvo da vrabac bude u ruci, a ne golub na grani :)

A WD sam odabrao isključivo zbog reputacije ... koristim (i koristio sam) WD u bezbroj konfi, od novih, starih, ovakvih, onakvih, svakakvih i imam dobro mišljenje o njima. WD Green od 1TB mi se vrti u drugoj Q6600 konfi, WD Blue od 500GB imam u Adison sleeper konfi, a isti takav Blue od 500GB ima i član obitelji, u svom desktopu gdje radi već godinama bez ikakvih problema :)

Alien_200581 06.09.2021. 19:39

@ Electro: Koliko vidim rekao bih da je kompatilan i sa s478 uz drugi mounting mehanizam u sredini kao što je Stef vec bio rekao. Sudeci po sad vec 4tom Zalmanu koji imam, to im je neki "thing" koji su furali što uopce nije loša spika zapravo. Čak i ovaj budget koji sam kupio friški iz ducana pred par mjeseci je imao taj "komad metala po sredini" mounting :) Isto je bila alu/bakrena "ružica" u pitanju.

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3543879)
Usput, ima još jedan štos koji pomaže: pri kreiranju particija se ostavi cca 10 - 15% prostora na kraju "ne particionirano" tj. slobodno, na taj način ssd dobije "overhead" tj. "lakše diše" ...

Ja ovo radim automatski na autopilotu kad slazem particije na ssdu, za mene ssd ima kapacitet -20% u startu, deklarirani kapacitet niti ne gledam nego odma otfikarim za overprovisioning :fiju: Ali kolegi nisam htio ni predlagati tak nešto jer koliko ga poznam jako bi mu smetalo bi mu da mu dio diska stoji "neiskorišten" :D

c-shadow 06.09.2021. 20:48

Ma kakvo smanjivanje particija.Meni takav "overprovisioning" zvuči kao lovačka :)
Ajmo logički razmisliti:
Firmware diska kakti zna što se događa na nivou filesystema?
Sjetimo se da je to ta ista "pamet" SSDa kojoj operacijski sustav mora poslati trim komandu i reći joj koje je fizičke blokove brisao/dealocirao kako bi SSD lakše napravio garbage collection. Nije baš neka pamet jelda, pa kako bi onda SSD fw znao da si ti napravio manje particije?
Svaki SSD ima interno rezeviran flash za takve operacije - hint: kapaciteti poput 480GB, tu je razlika :)
Nisam još naišao na proizvođača koji bi u specifikacijama navodio da treba ostavljati prazno mjesto na disku :)

electro 06.09.2021. 21:00

stigo novi pacijent
ECS N2U400-A (Nf2ultra)
kutija i ostalo samo nema cd-a
probana na stolu no neki drugi dan ide u operativu
:roller:

Nikky 06.09.2021. 21:01

Zna po tome koji prostor dodjeljen particijama i time "aktivan" nasuprot ...
Neki ssd - ovi to već imaju i uračunato je u oznaku.
Svakom svoje jer naslučujem da se nećemo složiti 😂

Alien_200581 06.09.2021. 21:11

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3543931)
Nisam još naišao na proizvođača koji bi u specifikacijama navodio da treba ostavljati prazno mjesto na disku :)

Nisam ni ja ali ga vecina preporuča, a s obzirom da mi nije još niti jedan ssd krepao neka samo stoji 20% nije bed. Tak i tak se ima pa se i može ;) Pogotovo u današnje doba i ove smješne cijene SSD-a. Moja osobna teorija je da iako prozviđaci nece to reci, kod vecine jeftinijih SSD-a (a ja volim takve recimo jer su mi sasvim ok za moje potrebe hehe) unpartioned space se koristi bar povrmeno kao "interni temp space" u određenim slučajevima, ako se ne varam čak je i dokazano testovima da kod nekih modela relativno "napunjeni" ssd radi sporije nego ssd "koji ima lufta". Pa po toj logici ako koristis za temp 10gb prije budes ih izraubao umjesto da koristis 20gb. Mislim to je samo neka moja teorija ne znaci da je tocna :D

Ali samo cu reci da u praksi od sistemskog 256gb m.2 imam particionirano 150gb, a ostatak zjapi prazno i nepraticionirano, primarno zato jer mi i sa tih 150 ostaje 50gb praznog diska... Pa onda isti vrag stajalo 50 + 50 neparticionirano ili stajalo 100gb free :D Slicna stvar je i sa podatkovnim diskovima, a za game drive od 1TB stvarno nije problem uz današnje brzine neta imati 40 umjesto 42 igre instalirane, skinu se za 10 minuta sa steama. Tako da po mojoj logici nisam izgubio ništa a možda sam produžio život diskovima i smanjio im wear (ili bar primirio svoju paranoju) ;)

@ Electro: Odakle ih vadiš, ima li kraja tom podrumu :D

Trekkie4 06.09.2021. 21:44

Ja pametan pa šutim ... i gledam kako se rulja prepucava :D

Šalu na stranu, ajde prvo da vidimo što i kako. Današnji dan najbolje pokazuje kako ništa nije sigurno sve dok stvari ne budu gotove, stoga mogu ja ovdje raspravljati o SSD-u i terabajtima podataka, dok ispod stola stoje dva prastara Hitachi diska i Q6600 :) Uz sad već dvije dostave (Instar, Mall.hr) također se čeka na I/O Shield (puno hvala Alienu) ali i dostavu Hypera 212 kojeg sam danas uzeo za 150kn.

stef 06.09.2021. 21:51

Citiraj:

When first solid-state drives appeared, there was no Trim command. There was no easy way for a drive to reclaim unused blocks of user data (i.e., data exposed to a host as drive contents) for the wear-leveling process.

To mitigate this problem, manufacturers did a clever trick: they began producing file-system-aware solid state drives!

Some articles deny the existence of such a trick, but the truth is that some ancient solid-state drives were capable of parsing a partition table and an NTFS file system to locate unallocated (free) clusters and reclaim their blocks for the wear-leveling process (thus, wiping remnant data in these clusters).
Izvor: https://dfir.ru/2020/06/12/trim-and-unallocated-space/

Realno, ne možemo znati što sve firmware radi. Također je pitanje kako GC funkcinira u RAID scenarijima. Tada TRIM isto nije dostupan.

Nikky 06.09.2021. 21:58

Samo polako i bez nervoze, kompovi spadaju u kategoriju koja se da srediti za razliku od nekih drugih stvari.

Max Rockatansky 06.09.2021. 22:14

Citiraj:

Autor Alien_200581 (Post 3543937)
...
Ali samo cu reci da u praksi od sistemskog 256gb m.2 imam particionirano 150gb, a ostatak zjapi prazno i nepraticionirano, primarno zato jer mi i sa tih 150 ostaje 50gb praznog diska... Pa onda isti vrag stajalo 50 + 50 neparticionirano ili stajalo 100gb free :D Slicna stvar je i sa podatkovnim diskovima, a za game drive od 1TB stvarno nije problem uz današnje brzine neta imati 40 umjesto 42 igre instalirane, skinu se za 10 minuta sa steama. Tako da po mojoj logici nisam izgubio ništa a možda sam produžio život diskovima i smanjio im wear (ili bar primirio svoju paranoju) ;)

Zar nije ideja SSDa da zapisuje u bilo koje slobodne ćelije kako bi se osiguralo ravnomjerno "trošenje" ?, odnosno particije i file-sistem ne određuju i stvarnu fizičku poziciju (ćeliju), suprotno od hard diska gdje particija znači i konkretan fizički prostor na disku tj. neparticionirani dio se i doslovno nikad ne koristi.
Drugim riječima, to što imaš particionirano samo 150GB od 256GB iz primjera, ne znači i da će firmware SSDa koristiti samo tih prvih 150GB nego sve dostupne ćelije (najprije one nikad korištene pa redom one označene za brisanje gdje mu treba i više napona da ih najprije obriše).

Da se avansno pospem pepelom ... zadnji put sam detaljnije čitao o tome prije 5-6 godina kad sam mijenjao sve sys i radne diskove na kompovima, pa je možda i Alzheimer došao po svoje :)

Alien_200581 06.09.2021. 22:28

@ Trekkie: Ajde ne brini, pojavit ce se i tvoj SSD, a i ostatak kompa ;)

@ Nikky: Ma kakva nervoza pa forum je da se raspravljamo kaj ne hehe. Ne znam za ostale ali ja nista tu nikom ne zamjeram, realno na kraju price svi imamo svoj hw koji cemo koristiti i paziti ili potrgati na nacin na koji nam se cini najbolji :D

@ Max: Ideja je ali kao što je Stef rekao pitanje kaj se stvarno dešava "ispod haube". A ovo moje particioniranje je islo vise u smjeru da su SSD-i toliko jeftini da se vise isplati uzet dupli kapacitet za 20% vecu cijenu i ostaviti da zjapi prazno, particionirano ili ne :D Kad sam vec uzimao m.2 jednostavno je bilo neisplativo uzeti 128 kad je 256 bio samo nijansu skuplji (a realno bilo bi mi i 64 dosta vjerovatno). I btw nisam ni ja detaljno to proucavao ali ovo moje je u mojoj glavi neka "safest" varijanta sa kojom ja spavam najmirnije, što ne znaci da je tocna niti ispravna :D Kao što i Trekkie preferira i vjeruje mehanici a ja ne vjerujem vodenim hlađenjima u nikakvoj konstelaciji, sve su to na kraju price neki ukusi i preference (ili možda osobne brije) :D Npr. mogu meni svi tu sad nabacati 100 analiza kako su vodena hlađenja super i kako u 99.99% slucajeva ne propišaju, ali dok god postoji 0.01% šansa da to negdje ipak propiša ja nema šanse da to stavim u komp :roller:

stef 06.09.2021. 22:36

@Max
Uzmeš u obzir da TRIM nije dostupan i da GC neselektivno premješta "stranice" da bi oslobodio blokove za nove zapise, što je vrlo neefikasno. Ne može to raditi unedogled, osim ako nema neku rezervu prostora/blokova koji se nikad neće koristiti za podatke. Mislim da bi to trebala biti ideja.

electro 06.09.2021. 22:54

:amen:dečki prešli ste sa starog hardwarea na ssd

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:04.