![]() |
Problem s nestankom informacija o particiji
Imam jedan komp s dvije particije. Instaliran WIN XP s Fat32 datotečnim sustavom. Upravo particija gdje je WIN XP je pukla. Prijavi kao da nema particije, i nudi mogućnost formatiranja. Druga particija potpuno u redu. Probao sami iz command prompta, ali sa uđe u particiju (c) i ne da chkdsk niti scandisk, ništa.
Pokušao sam repair pomoću instalacijskog CD-a, ali je ne vidi jer je to na razini particije. Također i fixboot i fixmbr iz recovery console. Trebaju mi podaci s te particije, jel postoji kakav disk utility koji može povući podatke ili je sve izgubljeno? |
Probaj sa GetDataBack ili Easy Recovery Pro.
|
Da, i što manje pokušaja s chkdsk i sličnih radnji. Što više radiš po toj particiji manje je vjerojatnosti da ćeš uspjeti povratiti podatke.
|
Citiraj:
Kakva su tvoja iskustva s tim programom? Probat ću još i ovaj drugi. |
Koristim samo EasyRecovery Pro, ali su mnogi hvalili GetData pa sam ti ga zato preporučio.
|
HDD Seagate 40gb elektronika
Disk od frenda se skurio. Bio je prvo jako spor, dok jedan dan nije izbacio nekakav eror i nije htjeo dić windowse. Kada ga je spojio na drugi komp disk se zdimio, tj. neš je zasmrdilo. Jedan mali kondenzator je skuren i disk "trokira" dok je spojen na drugi komp, tj. u jednakim intervalima od cca 2s kao da "lupi" jedva se čuje... Drugi komp ga ne prepoznaje kao da nije spojen, u windowsima je samo hard od tog kompa. E sad koji je najbezbolniji način vračanja podataka s harda, stavit drugu elektroniku ili probat zalemit samo drugi kondenzator?! Svaki prijedlog dobro došao! Riječ je o seagateu 40gb, model:ST340014A
|
Najbezbolniji i najsigurniji način ti je odnesti na recovery - ako ne računamo bolove u novčaniku, ali s obzirom da tebe vjerojatno ti bolovi najviče muče ne preostaje ti drugo nego probati s elektronikom, ako imaš sreće možda ti uspije, a možda do kraja shebeš stvar...
Sve ovisi kolko su ti ti podaci bitni, ako su dovoljno bitni za pokušat recoverry a sigurno nisu dovoljno bitni da platiš profesionalni recovery u servisu - go for it, ako su zaista bitni podaci u pitanju onda nosi na recovery i nemoj se sahebavati jer mogu otplovit u valhallu zauvjek... |
Samo da bitam, koliko to košta, ako možda znaš?. Frend veli da nema nikakve "važne" podatke, nego puno slika i nekih dokumenata koje bi htjeo vratit.
|
Od 20-30 kn na dalje po megabajtu. Neisplativo, ako nije nešto po život važno.
|
A niš onda, neisplativo, nije pitanje života i smrti :)
Nego da pitam za ovu elektroniku, jel mora bit isti model ili bar sličan. Ako netko ima nek javi na PM, hvala! |
Mora biti apsolutno identična - dakle ista serija, isti model, ista revizija, teoretski je moguće da radi i neka druga varijanta ali svako odstupanje povećava šansu za roštiljanu i smanjuje šansu da to uspije, rak (čovjek koji tu na forum zalazi povremeno i svakodnevno radi recovery i najviše o tome zna) veli da samo neki modeli maxtora tako mogu bit popravljeni (zamjenom elektronike) a ostali da nejde, ali s obzirom da je ovo tvoje ipak relativno stariji disk ima šanse da nema tolko razrađene "zaštite" u sebi pa se može probati ali rekoh must must je da je sve isto...
|
Ne prepoznaje externi hard kako treba
Imam jedan seagate barracuda ST380215A 80Gb koji koristim kao externi disk u ICY BOX-u. Do nedavno je dobro radio, al danas kad sam ga ubo pojavljuje mi se poruka da nije formatiran i da ga moram formatirat prije korištenja i još mi prijavljuje da ima samo 31Gb a ne 80. Probao sam sa drugim diskovima u ICY, rade normalno, probo cudu u drugom kompu, isti problem. Na njemu su mi neki podaci koje ne bi htio formatirat/izgubit, pa ako netko ima ideju kako da to riješim molio bi da mi kaže.
|
Probaj taj disk ubaciti u kućište kompa pa vidjeti ako se može šta napraviti. Za vraćanje podataka upotrijebi GetData Back ili Easy Recovery Pro.
|
Tj. kolega coconut kaže ako baš trebaš formatirat napravi jer vjerojatnost je da ćeš sve podatke vratiti oko 80%
|
@coconut: Probao sam odmah stavit ga u komp, isto mi je kao i u ICY-u
@Mortal: jel to znači da bi prvo trebao formatirat disk, pa onda s nekim programom probat recovery? I još jedna stvar, sjetio sam se da sam taj disk neki dan ubacio u jedan stari komp koji slažem za torrente skidat, imao sam neke probleme jel mi nije prikazivao sliku nakon paljenja pa sam probao hard stavit unutra jer sam mislio da bi moglo bit do toga. U tom kompu je jako stara ploča koja možda podržava samo diskove do 32Gb pa me zanima jel moguće da je taj komp nekako shebo nešto na tom disku? Probao sam sa programom file scavenger vratit podatke i on mi očita novi format od 31.5Gb i stari od 74 i nešto sitno Gb, kad idem na recovery sve fileove mi prepozna i vrati ih, znači da su još na disku, ali mi neke sredi kako spada, a neke mi vrati, ali ih ne mogu pokrenut. Ako je takva situacija da mi je stari komp dopisao svoj instance od 31.5Gb, je li moguće to nekako maknut? |
Poslije formatiranja nema podataka 100%.
|
Ostavi se toga dok ti još nešto ne ne zadimi
|
HDD poceo kliktati
Jucer mi je jedno 3g stari MAXTOR od 200Gb poceo kliktati, (dosta glasni zvuk koji nadjacava sve ostale zvukove iz kompa, metalni klik) kliknuo je jedno 5 puta dok sam surfao, a onda se je komp smrznuo, restartao sam ga i dobro je radio jedno 10 min a onda je opet kliknuo jedno 3 puta ali komp se nije smrzuo. Komp sam zagasio i vise ga ne palim.
Dali i trebao biti zabrinut? Ako da, koliko mu je jos zivota ostalo? Ocu li stici spasiti podatke? |
HDD ti umire, nema mu spasa. Moja sućut.
|
Kopiraj sve podatke koje stignes...
|
kopiraj sve podatke pa sa HD tuneom pročešljaj taj disk da vidiš jel ima bad sektora
|
Kopiraj sve podatke i lagano ga proslijedi u kantu.
|
|
Zadnjih sat vremena trazim racun od diska i nasao sam ga, disk je kupljen 24.3.2005 i ima 3g garancije:roller:
Sada cu sjesti na mob i poceti zicati 200GB ATA disk na 7 dana, kopirati cu fajlove i onda cu poceti dijagnozu, a mislim da ce i proci torturu spinright-a pa da vidimo... **************** |
Uuuu 7 dana imaš još, to se zove GG.
**************** |
manje od 7 dana, 24.3 je uskrsnji pon pa se ne radi, pa sve to moram rijesiti do subote.
|
|
Još jednom netko spomene bilo kakav način za uništavanje komponenata i slanje takvih na reklamaciju, bit će veselja...
CuKi, disk je vjerojatno pri kraju života. Spašavaj podatke dok još možeš, a onda mu lupi zero fill format pa istestiraj kako se nakon toga ponaša. Ako i dalje blokira i ima bad sectore (HD Tune za provjeru), šalji na reklamaciju. Case closed. |
ozbiljan problem sa HDD
1 privitaka
Dakle ovako imam Seagate 160 gb sata disk podjeljen na 2ije particije C (cca 10 gb) i D (cca 150 gb), na C su mi samo programi i win, a na D sve ostalo
Gledo sam film (koji je bio na D) i samo odjednom mi se komp restarto, i nemogu vise otici na D particiju (kaze: the disk in drive D is not formated, would you like to format now?) i cita ga ko 0 od 0 gb Zna neko u cemu je problem i zas nezeli ocitat ? jer ono fakat svaki fajl koji imam mi je na D a bio je skoro pun, imam nekih relativno vaznih stvari gore i naravno da nemam backup jer sam mudar... :fala: |
Sa nekim od recovery programa pokusaj izvuc podatke. Recimo GetDataBack.
|
hvala na brzom odgovoru, idem probat, molit se, pa javim dal je uspjelo
|
Probaj zamjenit kabel ili uštekat na drugi sata kanal ako ih imaš više, podaci vjerojatno NISU izgubljeni, moguće da se dogodila samo neka greška u očitavanju...
|
probo zamjenit sata kabel i utor nije pomoglo, nije bas ni GetDataBack, al zato Recover My Files uglavnom je :goood:
|
Vrisno HDD
Dakle radi se o IBM 46gb HD (2001) koji je koristio samo za pohranjivanje download-ovanih filmova i gluposti sa interneta, radio je posljednih god dana bez prestanka, od kad imam FLAT, i šta god se skidalo skidalo se na taj HDD.
Nisam mislio da će trajat viječno s obzirom da ja neprekidno radio ali eto, nisam na vrijeme posnimo i napravio BACKUP svih podataka sa HDD-a tako da me sad zainima dali se šta da izvest da iskopam ikako išta iz tog HDD-a više te da li se to uopće isplati. Disk pri radu ispušta nekakav zvuk koji do sad nisam imao prilike čuti a zvući kao da nešto grebe u njemu. 3 put zagrebe, 2 sec pauze, 3 put zagrebe i tak stalno. Da li su to simptomi da hard je zbilja vrisno ili nešto drugo? |
Citiraj:
Najbolja stvar za tebe : RecoverSoft Data Rescue. Mali elegantan boot ciji image ces baciti na CD. Buduci da nije SATA, nije ni potrebno da je obavezno zadnja verzija. Pripremi samo neki slobodan disk, USB vanjski ce odlicno posluziti. Neznam za sve verzije, ali moja ima i mrezno slanje. Uglavnom, on ce dati brzi preliminarni uvid i odma ponuditi prebacivanje svega sto moze rekreirati i spasiti. Nemora biti crno, ako nije koruptirao podatke ili usput pokupio i sektora. Te bi aktivnosti trebale previse motoristike koju on vise nema za bacanje. Citiraj:
8 |
Filesystem problem
Da probam skratiti pricu. Petljao sam sa diskovima jer je na drugom racunalu disk kilavio. Uspio nekako syebati boot, BCD, something. Uglavnom, dva diska imam, nije se htio os vise bootati, pa morao instalirati iznova Vistu na sekundarni disk (na glavnom su mi svi fajlovi ovo-ono, bili su os-evi prije) jer drugo nije palilo.
Nakon instalacije (na "sekundarni" disk, jel) windowsi vise ne prepoznaju onaj glavni, uci u njega ne mogu nego veli da ga moram prvo formatirati. Disk management veli da je filesystem RAW, prepoznaje njegovu velicinu i free prostor, ali ne mogu do podataka. Ima li tko ideju za rjesavanje problema? Ne moram reci koliko je gadno kad odu svi podaci sa diska :) |
mislim da trebas popraviti MBR, i/ili pustiti da neki recovery alat ucini svoje (recimo ja sam koristio Active@ Recovery... no imas masu koji dobro rade svoj posao)
|
recovery data ili partition program???
ovako trebam neki jako dobar recovery program,naime stvar je sljedeca,izbrisao disk i formatirao ga.probao sam razne programe da vratim filove(5000pjesama itd)ali kad vratim sve filove i zelim ih susat sve je izmjesano,neka pjesma pocinje od sredine itd.ili naziv i pjesma se ne poklapaju uopce.
recimo kad povratim slike u jpg formatu,nemogu ih uopce otvorit itd.. probao 20 programa-recover my files itd.al ne pomaze pa ako neko mozda je imao slicni problem i rjesio ga zamolio bih kako? ili ako neko zna neki drugi dobar program da probam? ako treba vise informacija samo recite... bitno mi je jako...bio bih zahvalan. |
Molim pomoć: spašavanje podataka
Laptop je HP 6710b.
Pogreskom je pomocu HP Recovery aplikacije vraceno pocetno stanje (factory settings) na disku, znaci c particija, backup particija i OS tools particija. Izgubljeno je kolicinski malo podataka, ali su vazni. Je li moguce ikako pokusati spasiti podatke? Molim odgovore. |
Barracuda 7200.10 (AAK) 320gb problem
Imam dvije takve u kompjuteru, služe za arhiviranje podataka.
Prije 2 dana je počeo izbacivati disk checking prije svakog starta windowsa, i našao je neke minorne greške koje je popravio, međutim dođe do zadnje faze i onda blokira cijeli komp, tako da sam sada počeo preskakati taj disk check. Nakon toga normalno uđe u windowse (xp sp2), i normalno prvo što sam pokušao je bilo spasiti podatke dok se još može, kopirat ih na drugi disk, međutim uđem u "my computer", uđem u disk, svi folderi su na mjestu, idem ući u bilo koji folder - i samo se zatvori cijeli explorer, ostane samo wallpaper, i onda se opet sve vrati ali bez prozora. Dakle kada pokušam pristupiti nekom folderu - ne mogu - izbaci. Onda sam pokušao još disk check sa standardnim windowsovim disk checkerom (desni klik na hard - properties - tools - error checking) i dođe do neke faze i kaže da ne može dovršiti disk check. Probao još i sa HD Tune (tamo ne izbaci nijednu grešku, kao da je sve u redu ali vidim da nije) i Seagateovim disk checkerom koji dođe do neke faze i blokira cijeli komp. Kada sam vidio da to disk checkiranje ne ide, pokušao sam spasiti podatke jednostavno pomoću copy/paste cijelog diska, ali ne ide (počme ali dalje od toga ništa). Pokušao još pomoću windowsovog backup toola, nema efekta (uopće se ne pokrene) i pomoću Paragon disk managera koji u sebi ima backup tool koji je došao do nekih 3.5gb (od 150) i blokirao cijeli komp. Šta da radim? Dignut "DOS" preko Windows CD-a, pa pokušat sa chkdsk ? Ako ni to ne uspije? :( |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:55. |