PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   RETRO hardware i software (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Stari hardware za kojim se slinilo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227046)

Pupo 27.07.2021. 13:33

1 privitaka
Stigla :)

http://forum.pcekspert.com/attachmen...1&d=1627385586

Citiraj:

Autor stef (Post 3534809)
Koja bi bila dobra ploča/chipset za ubaciti E8600?

Što znači dobra za tebe? Što hoćeš raditi s njom? :)

Alien_200581 27.07.2021. 13:53

Citiraj:

Autor stef (Post 3534809)
Koja bi bila dobra ploča/chipset za ubaciti E8600?

Ja budem ga stavio na Asus p5k-e koju sam nabavio nedavno od kolege tu na forumu u kombu sa ovim krasnim Zalmanom koji je isto bio u kompletu.

https://i.ibb.co/DWhGS0Z/223035076-4...12484594-n.jpg

Vidio sam da je ekipa imala dobre klokove sa njom na netu/yt, mislim da ce na kraju Zalman biti limitirajuci faktor :D Ispod je atm e6750 ali c2d su dirt cheap na aliju pa reko kad vec krece klokfest idem odma sa top modelom (djelomično sam uzeo jaci proc da ne moram pumpati nenormalne voltaze u njega jer brijem da su ovo binani modeli). Još mi stiže i 4x2GB ADATA Vitesta Extreme Edition rama tako da mislim da mi je zabava zagarantirana :D

@ Pupo: Ljepotica ;) Ja sam pokleknuo prekjucer i narucio jos jednu 5700, ovaj put plavo/zlatni Asus model. Za moje potrebe te 5700 (punokrvne ne ona LE sranja sa prepolovljenim klokovima) su aman taman, a i cijene su im prihvatljive.

Overclock 27.07.2021. 14:13

Nikako da se kod mene dokotura koji e8500, e8600 pa da se zavrti na 5ghz...

@stef
trazis P45 chipset, a gigabyte/msi/biostar izbjegavati, asus je uglavnom imal vrhunski vrm i dosta opcija u biosu.

Alien_200581 27.07.2021. 14:38

Ja ciljam na "konzervativnih 4.5", ali ako ce ici preko... Why not :D Btw malo sam gledao ploču kad sam je pokupio od kolege i ploča je građena kao tenk, ciganima bi sline krenule kolko bakra su gore natrpali hahaha

Lynnfield 27.07.2021. 15:17

1 privitaka
[QUOTE=Pupo;3534819]Stigla :)

http://forum.pcekspert.com/attachmen...1&d=1627385586

Super kartica. Imam istu sa full bundle-om. :beer:

Privitak 24106

stef 27.07.2021. 16:02

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3534819)
Stigla :)
Što znači dobra za tebe? Što hoćeš raditi s njom? :)

Treba mi (solidna) platforma za DX9c ;). Konzervativni OC, X1800XT i 4GB rama.

Citiraj:

Autor Overclock (Post 3534831)
Nikako da se kod mene dokotura koji e8500, e8600 pa da se zavrti na 5ghz...

@stef
trazis P45 chipset, a gigabyte/msi/biostar izbjegavati, asus je uglavnom imal vrhunski vrm i dosta opcija u biosu.

Od ovih? (pretpostavljam zadnja)
P5B Deluxe (P965, 1333 FSB revizija)
P5Q Pro (P45)
P5Q-E (P45)

bilicvitak 27.07.2021. 16:48

Da, od tih zadnja

Alien_200581 27.07.2021. 17:01

Desilo mi se nešto zanimljivo upravo...

Repejstao sam i zamjenio padove na 9900gtx-ici... Artifakti identicni kao i prije. A onda je w10 našao driver i tražio restart. Reko fajn, neka se rastarta pa cu probati skinuti klok memoriji. Komp se restartao i... kartica kod boota po novom u win sad nema artifakta... Radila uredno par minuta.

Nakon sljedečeg restarta nova fora, nestane slike unutar pol minute-minutu. U win je to unutar minute, a u BIOS-u bude i minuta-2.

Smrdi mi na temp issue , any ideas :D ?

Edit: Mmmmm da, pcb je malo pre vruc na opip rukom, definitivno nekaj sa hlađenjem. Ali zanimljivo kako su artifakti nestali...

Nikky 27.07.2021. 17:19

Jel možeš kako izmjeriti temperaturu gpu ?
Po navedenom prst metoda otpada.

Alien_200581 27.07.2021. 17:28

Upotrijebio sam windows metodu... Tj izvadio, raskopao i sastavio karticu nazad :D Sad više nema crnog ekrana i izgleda da šljaka ok. Nema ni artifakta. Full zanimljivo. Možda sam preslabo zategnuo šarafe, sad sam ih malo više "muški" :D

Yup, imam hwinfo pa cu ju malo gledati. I idlu je dosla sa 61 na 64 unutar 5 minuta i tu stoji. Iako cujem da vent radi polako... Ali prepolako za moj ukus sa tim starim blowerom.

https://i.ibb.co/jfjwJnZ/226435254-6...88445349-n.jpg

Ovakvo je stanje bilo prije remonta, prasnjavi raspadnuti padovi i pasta koja ok nije bila kamen ali je bila onak nekak... Ko neki plastelin. Ne baš dobra brijem :D

Idem probati upaliti 3d mark na 5 sec da vidim kaj ce se desit sa temp i ventom... :P

stef 27.07.2021. 17:30

Čime si zamijenio pad-ove ? I koja debljina tu uopće ide?

Alien_200581 27.07.2021. 17:37

Sa drugim padovima, 0.5mm nekima kaj sam imao od ko zna kad i cega. Sumnjam da su neki premium, više nekaj generičko, uzeo sam ih davno za neke experimente sa dodavanjem heatsinkova. Kak sam skidao ove stare cinili su mi se tu negdje.

Da ti velim iskreno s obzirom da je kartica artifaktala uopce nisam ocekivao ništa previše od nje ali reko aj da vidimo možda je heat issue ipak. Pa znas ono "fuck it" idemo probat.

Ali i dalje mi nikak ne ide ovo u glavu kak nema artifakata vise lol

Edit: Upalio Heaven na 30 sec, vent se upalio na jace i radio kak treba (po sluhu) a temp je hoverala oko 74-75... Povratak u win i temp je opet na 64. Moram sad ic van ali definitivno kad se vratim further testing will be done :)
Edit: Lažem, padovi su 1mm, sad sam izmjerio sa ravnalom :roller:

Nikky 27.07.2021. 18:18

Moralo bi biti bitno niža temp. u idle,
mada su trenutno ove vručine pa je i start viši.

Alien_200581 27.07.2021. 20:52

Well... Kartica i dalje radi. Očekivao sam artifakte nakon što je komp bio ugašen 3+ cuke i kadse skroz ohladila. Nope, still boots and works fine :roller:

Upravo je najnormalnije odvrtila Heaven bench i napravil skor od 531. Temp under load je bio max 78 stupnjeva (hwinfo kaže 79) što je u skladu sa rivjuima. Btw. Nikky mislim da imaš pravo, vjerovatno je stock temp malo viši radi vrucine, 55-60 temp su navodno normalne za idle (barem po recenzijama na netu). Zanimljivo, razlika između idle i max loada samo 20 stupnjeva.

Uglavnom doslovno imam filing kao da sam uzeo neki zaštopani auto i malo ga propuhao u crvenom po autoputu nakon čega je oživio. Trekkie jel ti to opet bacas curseve i rezzurectas grafulje na daljinu ?

Jedino drugo kaj mi pada na pamet je da je neki thermal pad ili neki čip bio bez kontakta sa hs-om i instant se overheatao cim bi kartica dobila struju ali to mi je onak... Lik od kojeg sam uzeo kartice (8800 i 9800 u kompletu) je rekao da su radile kad ih je pospremio ali se ponudi da ih testira i onda mi je javio da 9800 artifakta. Ali cijena je bila više nego dobra tako da reko ma daj ti i 9800 pa nek ide na zid. Ne znam :D

Idem igrat malo Doom3 da vidim kaj bu se desilo, tak i tak moram testirati finalnu stabilnost OC-a za i3 pa eto dve muve zatucem jednim udarcem :D

Alien_200581 27.07.2021. 21:01

Dupli post, plz delete ;)

Trekkie4 27.07.2021. 21:46

Citiraj:

Autor Alien_200581 (Post 3534901)
Trekkie jel ti to opet bacas curseve i rezzurectas grafulje na daljinu ?

Moram malo, ionako nemam pametnijeg posla ovih dana :goood:

Lynnfield 28.07.2021. 07:01

:DTrekkie4 samo provocira, Trekkie4 proklet bio na božić 2012

Alien_200581 28.07.2021. 07:26

Ne ne, pusti ga. Keep up the good work kolega, zombie card is still going strong :D

Edit: Sad sam se sjetio, pa Trekkie bude bio kao Braco samo za grafulje :lol2: Čak i jači, nije potrebno ni da ih gleda, rješava i na daljinu.

Edit2: Update za "Zombie 9800 GTX", nakon cjelodnevnog mučenja kartica i dalje radi normalno. I ona i i3 su cjeli dan bili upaljeni što u igrama što u windowsima, sve radi bez greške. Defoltno su temperature išle do 85 kad je gpu usage bio nafrljen na 99%, uz custom fan profile u MSI Afterburneru to smo riješili tako da je max temp išao do 79 a idle temp je pao na 48-49. Sada sam je izvadio van i ide u skladište na odmor. Budemo vidjeli kako bude se ponašala za par mjeseci kada ju opet kresnem :D Vradžbine !

Lynnfield 29.07.2021. 07:37

Ljudi ima li koja dobra duša sa "viškom" socket 370 ploče ? Naime dolazi mi Geforce 3 i volio bi složiti Pentium 3 konfiguraciju. Nisam mislio besplatno naravno oko cijene se dogovorimo. :beer:

Alien_200581 29.07.2021. 09:17

Hmmm... Maybe ? :D

http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=4300

Ajde probaj naci nekaj bolje ako možeš, ako sve ostalo fejla možeš dobiti ovu moju. Cijena ce bit vrlo prihvatljivih 0 kuna (mislim onak... pogle samo slike, nemrem uzet nikakvu lovu za to a i kolege smo tu pa neka se širi duh razmjene i dalje). Pa ako meni bude kaj trebalo ubuduce uleti mi sa donacijom ili popustom za nekaj kaj ti imaš viška a meni treba :chears:

A sad disclamer haha, stvar je u tome da (bar po meni) sa pločom ima puno posla i pitanje dali uopce i radi na kraju. Konfa u kojoj je bila je stajala na tavanu kod frenda godinama i kondenzatori su all over the place i ja bih ih osobno sve povadio, čak i ove koji se cine ok. A možda ima i nekih drugih iznenađenja jer pitanje je zasto je komp u startu završio na tavanu, dali je bila starost ili je nekaj drugo krepalo...

Još ako nisi lokalno i ako ti to budem slao poštom ili Tiskom a vidim da na ebay-u/oglasniku imaš ploče po 200-300 kuna.. Kaj ja znam, ja se osobno ne bi zajebavao sa svim tim lemljenjem, kupovinom kondenzatora, poštarinama, na kraju bude razlika 100 kuna :D

Šteta da nemam nikaj bolje ali eto... "it is what it is" :D

c-shadow 29.07.2021. 09:44

Primijeti kako su samo kondići jedne marke ispustili dušu :)
Ovi zeleni su Teapo, od niže klase ti su kvalitetniji i ne crkavaju baš jako često.

Ovi crno-žuti koji su svi riknuli su vjerojatno neko kinesko smeće :)
Ako pretpostavimo da su ovi prvi ok, ostaje ti svejedno 14 za zamijeniti. Vjerojatno su propišali ne od opterećenja/grijanja nego jednostavno jer su iz one "capacitor plague" serije.

Alien_200581 29.07.2021. 10:36

Ma ja mislim da je to cisti slucaj kuge tj. šparanja na komponentama od strane MSI-a :D

Ali zato velim, svakako tu ima posla dakle vrijeme plus materijal... Ja budem to napravio (jednog lijepog dana u buducnosti kad mu bu dosadno) cisto jer me to zabavlja pa je tu taj dodatni faktor, ali isplativost popravka vs kupnja ispravne je definitvno li-la po meni :)

c-shadow 29.07.2021. 10:45

Po koliko cca idu takve MBO i CPU rabljene?
Ne pratim to, baš me zanima radi tog omjera isplativosti :)

Alien_200581 29.07.2021. 11:02

Pa ovo kaj sam ja vidio ovak u 5 minuta je 200-300 za najjeftinije ploče, zanimalo me za kolko uopce ide socket 370 radi omjera vrijeme/materijal za popravak cisto da ocjenim dali nakon popravka završiš na gubitku ili bar na 0 :D I onda proc jos 50 ili 100 kuna kaj ja znam ovisno o modelu.

Da mi je bas napeto ja osobno bi dao lokalno do 500 kuna max za komplet i to za 500 bi mi morao biti unutra neki bolji proc i bolji model maticne. Mislim da ce netko od kolega moci dati bolje procjene, ja se bas previše ne neckam oko 100-200 kuna gore dole ako mi je nešto baš jako napeto ;) Znaš ono kupio sam vec 2 komada fx5700 za cca 250 kuna po komadu. Mislim da bi se definitivno dalo naci jeftinije ali ne da mi se zaje... za 50-100 kuna gore dole iako je to actually 30% cijene.

Iako opet meni osobno p3 je ni vrit ni mimo, sve kaj mozes sa njim mozes i sa p4 koji idu trenutno za puno manju lovu ;)

Edit: Zaboravio sam se pohvaliti, imam novi "dremel" danas metalurgija sa NetVistom :D

electro 29.07.2021. 15:19

1 privitaka
nađoh jođ jednu
Abit BD7II
mislim da je ok (na kučištu naljepnica Win 2000):)
sa P4 2.4/512/533
ide na testisiranje

Lynnfield 29.07.2021. 15:57

@Alien, Prvo i osnovno puno ti hvala :respekt: ! Gledam njušku ali ili krivo upisujem ili ne nalazim ništa.

PS: Lemilica mi izgorila tako da ništa od popravka :beer:

Alien_200581 29.07.2021. 16:21

Ma no frx dao si mi zanimaciju malo da nekaj cackam po netu uz kavu haha ;)

U njušku sam puknuo u search samo socket 370, mislim da je ova mutacija bila najpovoljnija :D, nije baš veliki izbor ima samo par komada. https://www.njuskalo.hr/maticne-ploc...oglas-32830013
Skoro sam vec krenuo zvati lika kad sam vidio slot1 bez jumpera ali sam malo zguglao plocu i skuzio iz manuala da ploca sve sama regulira i nema igranja sa postavkama procesora (booo :() pa sam odustao. Sve je preko nekakvog auto pnp bios štelanja...

Na ebayu koliko vidim s370 ploce krecu od 20 baksa + ship, ispadne oko 40-45 sve skupa.

Pricekaj malo možda neko od kolega ima kakav lager pa se javi, nisu svi takvi lurkeri koji rade od doma kao ja :roller:

@ electro: Po ovoj recenziji koju si zakeljio ploča djeluje zanimljivo i klokabilno :chears:

Exy 29.07.2021. 16:55

Uzeo sam nedavno par starudija od lika sa Njuskala iz Trnja koji ima hrpetinu stvari, i rekao mi je da socket 370 hardver proda u roku keks, čak i ono neko čudo što je bilo prije toga, Slot 1, da to isto odmah nestane.
Socketa 478 ima kao u priči. Nije lako složit P3 mašinu :D

Eto meni stigla već druga pošiljka od gospona tkozlac :D, počeo sam se zatrpavat hardverom, a rekao sam da ću to izbjeć....
Sad imam dvije Win98 mašine i slažem XP......:zdero2:
Za XP sam uzeo preko njuskala tako lijep Sony SDM-HS75P, dobio ga upakiranog sa full opremom, kao nov. Čovjek ga držao u originalnom pakiranju u stanu 15 godina :D

catroot 29.07.2021. 17:03

Imam s478 abit mbo, p4, zalman cooler.. Jel se i te stvari još prodaju :) možda bi xp dobro radio na tome, jel tko to još koristi :)

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Alien_200581 29.07.2021. 17:05

Citiraj:

Autor Exy (Post 3535265)
Eto meni stigla već druga pošiljka od gospona tkozlac

Da njega brijem da svi tu sa teme znamo, on ima svašta ali ipak uglavnom je to malo noviji stuff :D Fala bogu da je na drugom kraju grada inace bi precesto zalutao kod njega, so far je bio OK i korektan sa cijenama za ovo što sam dosad sa njim poslovao :D Ali kad uđeš u onu garažu... Ajme :D

@ catroot: Prodaju se i koriste baš za to kaj si rekao, XP i w98 konfe :D Ali isto tako p4 i s478 ima ko šalate pa nisu neke cifre za zaradu, to ekipa najvise poklanja ili daje jeftino jer su imali XP do prije par godina...

bilicvitak 29.07.2021. 17:16

O jbte, dobro vi to plaćate. Znači dobru bi se paru moglo na tome okrenuti. :D A lager je pozamašan. :D:D:D

Iz osobnog iskustva, taj tkozlac uopće dobro ne istestira hardver koji prodaje, već kupce koristi kao testere. Pa ako prođe - prođe. I onda ak na kraju ne rade tri od 4 memorijska slota, nema veze, one je ploču probao i radi. A memorija je bila samo u prvom slotu. :D

electro 29.07.2021. 17:32

Citiraj:

Autor catroot (Post 3535266)
Imam s478 abit mbo, p4, zalman cooler.. Jel se i te stvari još prodaju :) možda bi xp dobro radio na tome, jel tko to još koristi :)

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

šljaka xp sve u 16
stavio upravo lite xp ..leti

stef 29.07.2021. 19:20

Citiraj:

Autor bilicvitak (Post 3535275)
O jbte, dobro vi to plaćate. Znači dobru bi se paru moglo na tome okrenuti. :D A lager je pozamašan. :D:D:D

Iz osobnog iskustva, taj tkozlac uopće dobro ne istestira hardver koji prodaje, već kupce koristi kao testere. Pa ako prođe - prođe. I onda ak na kraju ne rade tri od 4 memorijska slota, nema veze, one je ploču probao i radi. A memorija je bila samo u prvom slotu. :D

Ne bi vjerovao kolko je toga ošlo u zadnjih godinu dana ;).
ISA kartice, Slot-1 ili s370, socket A ... praktički nestalo.

Bio je relativno nedavno i815 PIII komplet na Njušici, zajedno s DTK kućištem ... stanje ko novo (minus prašina), za 150kn ... zakasnio sam.

Na kraju sam uzeo taj PIII komplet (ploča, proc i memorija) iz druge ruke za 250, lik si je ostavio kućište ;). Stavit će unutra socket A i farbat će ga u crveno :goood:.
No dobro. Ploča je Intel Desktop board full integrirana, uključujuči i Creative PCI 128. Svi kondići zdravi.

Alien_200581 29.07.2021. 20:09

S obzirom kakve su cijene modernog hw meni je sve ovo naše i dalje prihvatljivo, čak i nakon što je poskupilo. Posebno s obzirom da ne idem u kladionice i rundat sa ekipom po birtijama tak da kad se sve zbroji još i štedim u odnosu na ostale :D

electro 29.07.2021. 20:27

:roller:kod mene još jedna 462 asrock K7VM2 sa friškim XP
sa XP 1800+

Alien_200581 29.07.2021. 21:03

Citiraj:

Autor electro (Post 3535350)
:roller:kod mene još jedna 462 asrock K7VM2 sa friškim XP
sa XP 1800+

Kolega odakle ih vadiš ? Da nemaš neki deponij elektronickog otpada iza kuce sa kojeg vadis sve te krasote :D

A ja zaboravih zakeljit update današnjih radova na NetVisti. Definitivno unutra ide P4, za dlaku je falilo da zguram nutra i Zalmana ali ipak je to bilo no-go. Tako da je prva opcija bila "šišanje" Zalmana dremelom za par mm na vrhu (što je prevelika blasfemija čak i za mene) a druga je bila zamjena coolera.

Srecom kolega C-shadow me svojevremeno obdario sa poklon paketicem u kojem je bilo svasta zgodno, a između ostalog i par coolera, od kojih i dva aftermarketa za s478. Jedan sam otišao Exy-u a drugi je ostao meni. Exy sjecas se kad sam ti napisao "uzmi onaj u kutijici izgleda mi novije ?". E pa dobro sam pogodio, ovaj koji sam si ostavio je imao krekano kuciste venta i roktao je kao ranjeni vepar u radu kada sam ga prištekao na plocu :D No srecom i to smo riješili transplantacijom venta sa jednog spire amd coolera tako da sad sve dela i malac se vrti i temp mi se cine 2-3 stupnja vece u idlu od Zalmana (a vjerovatno i lako moguce da je to do vrucine).

Evo ovak to izgleda kad se testno nabije unutra ploca i napajanje.

https://i.ibb.co/bL1KJMb/IMG-20210729-183521.jpg

I ne, prije nego krenete zapomagati nebude to napajanje islo unutra nego neko drugo, htio sam strpati najgoru varijantu unutra da vidim hoce li stati ili ne sa svih gazilion nemodularnih kablova :D A vidio sam i par mjesta na koje bi se dalo zabušiti par rupa za dodatne ventove i svašta, bit ce to kuciste skroz dobro na kraju.

https://i.ibb.co/Prgr8qx/IMG-20210729-194132.jpg

Plan rezanja je ovakav za prvu ruku, kasnije kad zabušim rupe za šarafe onda budem još malo proširio rupu da dam napajanju max airflow koji može imati. Imao sam ideju napajanje montirati "naopako" i da bude na dnu kucista i sauga zrak odozgora, i staviti ispod neku tanku spuzvicu cisto da suzbijem kontakt, zlu ne trebalo. Ali rekoh prije nego krenem piliti dali bi bilo bolje da ga dignem maximalno u vis pa da sauga zrak od ispod ? Nekak mi se cini da nebi smjelo biti neke prevelike razlike, tak i tak planiram unutra frknuti neko 350W+ napajanje koje bu overkill za tu konfu. Sumnjam da se bude jako grijalo da napoji taj p4, fx5700 i kusur od komponenti :D Potrošnja na kalkulatoru ispadne oko 270-280W :roller:

electro 29.07.2021. 21:19

Citiraj:

Autor Alien_200581 (Post 3535369)
Kolega odakle ih vadiš ? Da nemaš neki deponij elektronickog otpada iza kuce sa kojeg vadis sve te krasote :D

A ja zaboravih zakeljit update današnjih radova na NetVisti. Definitivno unutra ide P4, za dlaku je falilo da zguram nutra i Zalmana ali ipak je to bilo no-go. Tako da je prva opcija bila "šišanje" Zalmana dremelom za par mm na vrhu (što je prevelika blasfemija čak i za mene) a druga je bila zamjena coolera.

Srecom kolega C-shadow me svojevremeno obdario sa poklon paketicem u kojem je bilo svasta zgodno, a između ostalog i par coolera, od kojih i dva aftermarketa za s478. Jedan sam otišao Exy-u a drugi je ostao meni. Exy sjecas se kad sam ti napisao "uzmi onaj u kutijici izgleda mi novije ?". E pa dobro sam pogodio, ovaj koji sam si ostavio je imao krekano kuciste venta i roktao je kao ranjeni vepar u radu kada sam ga prištekao na plocu :D No srecom i to smo riješili transplantacijom venta sa jednog spire amd coolera tako da sad sve dela i malac se vrti i temp mi se cine 2-3 stupnja vece u idlu od Zalmana (a vjerovatno i lako moguce da je to do vrucine).

Evo ovak to izgleda kad se testno nabije unutra ploca i napajanje.

https://i.ibb.co/bL1KJMb/IMG-20210729-183521.jpg

I ne, prije nego krenete zapomagati nebude to napajanje islo unutra nego neko drugo, htio sam strpati najgoru varijantu unutra da vidim hoce li stati ili ne sa svih gazilion nemodularnih kablova :D A vidio sam i par mjesta na koje bi se dalo zabušiti par rupa za dodatne ventove i svašta, bit ce to kuciste skroz dobro na kraju.

https://i.ibb.co/Prgr8qx/IMG-20210729-194132.jpg

Plan rezanja je ovakav za prvu ruku, kasnije kad zabušim rupe za šarafe onda budem još malo proširio rupu da dam napajanju max airflow koji može imati. Imao sam ideju napajanje montirati "naopako" i da bude na dnu kucista i sauga zrak odozgora, i staviti ispod neku tanku spuzvicu cisto da suzbijem kontakt, zlu ne trebalo. Ali rekoh prije nego krenem piliti dali bi bilo bolje da ga dignem maximalno u vis pa da sauga zrak od ispod ? Nekak mi se cini da nebi smjelo biti neke prevelike razlike, tak i tak planiram unutra frknuti neko 350W+ napajanje koje bu overkill za tu konfu. Sumnjam da se bude jako grijalo da napoji taj p4, fx5700 i kusur od komponenti :D Potrošnja na kalkulatoru ispadne oko 270-280W :roller:

bogami nakupilo se kroz godine
žena je presretna zbog hrpe moje starudije :no2drug:
sutra snimim kutiju od cipela u kojoj je hrpa pci i agp starijih grafa

Alien_200581 29.07.2021. 21:22

Citiraj:

Autor electro (Post 3535372)
bogami nakupilo se kroz godine
žena je presretna zbog hrpe moje starudije :no2drug:
sutra snimim kutiju od cipela u kojoj je hrpa pci i agp starijih grafa

I moja je presretna haha

Kutija od cipela je još dobro, ja imam 2 kutije od printera :fiju: Neke kartice čak i ustaju iz mrtvih hahaha

electro 29.07.2021. 22:41

Citiraj:

Autor Alien_200581 (Post 3535373)
I moja je presretna haha

Kutija od cipela je još dobro, ja imam 2 kutije od printera :fiju: Neke kartice čak i ustaju iz mrtvih hahaha

ma to su samo kartice koje još moram pogledat
podrum je poprilično pun raznih dijelova

tiki66 30.07.2021. 08:38

Citiraj:

Autor stef (Post 3535313)
Svi kondići zdravi.

Samo da upozorim sve ljubitelje starog hardvera, kondići ne moraju nužno biti nabubreni da bi značilo da ne valjaju. Mogu izvana izgledati kao novi, a zapravo im je kapacitet znatno pao i unutarnji otpor je u banani. Na 20 godina starom hardveru je zapravo vjerojatno većina njih izgubila dio kapaciteta, samo je pitanje koliko i kako će se sistem dalje ponašati.

Tako da, ako ploča izgleda uredno a i dalje se ruši, može biti da jednostavno su problematični i da trebaju zamjenu. Također čest problem je dok su kondenzatori hladni imaju manji kapacitet, a kad se zagriju onda im se poveća i onda odjednom sve proradi :D Ako imate neku ploču koja zeza s bootanjem i slično, možete probati zagrijati kondenzatore recimo fenom, pa vidite hoće li biti poboljšanja.

A i vidim gore komentar: "kondenzatori jedne marke su nabubrili, a ovi ostali su ok". Najpametnije je ako se već ide ploča popravljati da se zamijene SVI kondenzatori i tek onda ste 100% sigurni. Ovako se može desiti da propustite zamijeniti neki mali kondenzator oko recimo memorije, on izgleda ko nov, a ploča se i dalje ruši...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:37.