PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Kloniranje diskova pomoću Acronis True Image i sličnih programa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=91143)

Night 11.10.2024. 10:26

Starwind V2V Converter je odličan program za konverzije raznih virtualnih diskova u druge formate. Također podržava i konverziju fizičkog stroja u virtualni. Besplatan je.

https://www.starwindsoftware.com/starwind-v2v-converter

Direktni link na program, da se ne treba gnjaviti sa temporary mailom :

https://www.starwindsoftware.com/tmp...dconverter.exe

c-shadow 12.10.2024. 17:53

E baš idem probati napraviti image jedne Win10 instalacije. Ima nekih vrlo posebnih programa gore koji podatke spremaju svakamo i svakako pa ću pokušati to komplet dobiti u virtualku da mogu pod linuxom zavrtiti kasnije ako mi zatreba nešto od toga.
Biti će veselja već vidim :)
Za početak mičem sve viška drivere u winblowsima, nvidia, realtek,... :D

calypso 12.10.2024. 18:51

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3767835)
E baš idem probati napraviti image jedne Win10 instalacije. Ima nekih vrlo posebnih programa gore koji podatke spremaju svakamo i svakako pa ću pokušati to komplet dobiti u virtualku da mogu pod linuxom zavrtiti kasnije ako mi zatreba nešto od toga.
Biti će veselja već vidim :)
Za početak mičem sve viška drivere u winblowsima, nvidia, realtek,... :D

Drivere makni nakon sto odradis P2V konverziju, ne prije... :kafa:

tomek@vz 12.10.2024. 19:15

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767840)

A gle zavisi kako ce kolega to radit. Ja maknem drivere - gasim stroj > bootam Linux i kreiram raw img diska kojeg konvertiram u qcow2 format za KVM. Manje glavobolje , meni barem.

calypso 12.10.2024. 19:29

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3767844)
A gle zavisi kako ce kolega to radit. Ja maknem drivere - gasim stroj > bootam Linux i kreiram raw img diska kojeg konvertiram u qcow2 format za KVM. Manje glavobolje , meni barem.

Sto si ga zakompliciro brate... :D Uopce nemam pojma sta si sad rekao...

Lijepo uzmes VMware Converter ili neki drugi P2V konverter... Odradis P2V konverziju, on ce ubaciti drivere koji mu trebaju da se moze bootat... Nakon bootanja dignes VMware Tools tako da digne svoje optimizirane drivere i nakon toga mices sve sto ne treba bit...

tomek@vz 12.10.2024. 20:25

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767849)
Sto si ga zakompliciro brate... :D Uopce nemam pojma sta si sad rekao...

Lijepo uzmes VMware Converter ili neki drugi P2V konverter... Odradis P2V konverziju, on ce ubaciti drivere koji mu trebaju da se moze bootat... Nakon bootanja dignes VMware Tools tako da digne svoje optimizirane drivere i nakon toga mices sve sto ne treba bit...

Ne koristim Vmware proizvode odkad ih je Broadcom preuzeo ako bas ne moram (vecinom u poslovne svrhe):lol2: Ma kvaka je da takav Raw Image mozes konvertirat u sto zelis. Na Windozama je Starwind V2V Converter kao sto je kolega vec spomenuo fakat najfleksibilniji alat za tak nekaj.

medo 12.10.2024. 22:37

Citiraj:

Autor calypso (Post 3767840)

Hehe, vidi se tko ima iskustva ;)

c-shadow 12.10.2024. 22:42

Riješeno u par klikova: disk2VHD, nakon toga image importan u vbox, fercera.
Original disk dodatno backupiran clonezillom neka se nađe.
Ode kanta u rashod :D

The Exiled 12.10.2024. 22:50

To je to, provjereno radi bez ikakvih komplikacija.:)

medo 13.10.2024. 10:55

Meni se VMware malo zgadio zadnjih godina. Kako izađe novi Epyc s većim core countom tako mijenjaju politiku licenciranja. Nisu jedini ali…

Za cijenu tih licenci ostane mi za više hardwarea, te za struju i hlađenje tog hardwarea. I to ne malo više.

OT rant end.

The Exiled 13.10.2024. 11:40

Citiraj:

Autor medo (Post 3767932)
Meni se VMware malo zgadio zadnjih godina. Kako izađe novi Epyc s većim core countom tako mijenjaju politiku licenciranja. Nisu jedini ali…

Za cijenu tih licenci ostane mi za više hardwarea, te za struju i hlađenje tog hardwarea. I to ne malo više.

OT rant end.

Je, mnogi su se radi toga prebacili na Proxmox i XCP-ng, a kasnije je čak i VMware, tj. Broadcom priznal da su izgubili dosta klijenata.

Zeryx 09.04.2025. 16:10

bok ekipa, moze mala pomoc oko prebacivanja image na novi ssd. i potvrda jel to moguce sta sam zamislio jer nikad nisam radio...

nedavno sam skuzio kako iz nekog razloga i dalje imam ssd od 120gb za sistem :D
dok ostatak kompa imam skoro 10tb storagea.

i sad bi ja kupio veci ssd za win. na c disku nemam previse toga ali imam plex i ostale arr programe koji su namjesteni i pokusao bi izbjec ponovno namjestanje svega.

trenutni ssd je sata ako se ne varam. mogu li ja kupit jos jedan ssd nvme disk i klonirati c disk (ssd) na taj novi ssd, maknuti taj stari ssd i da ovaj novi bude onda sistemski i da win rade bez problema onda?

calypso 09.04.2025. 16:44

Citiraj:

Autor Zeryx (Post 3798554)
bok ekipa, moze mala pomoc oko prebacivanja image na novi ssd. i potvrda jel to moguce sta sam zamislio jer nikad nisam radio...

nedavno sam skuzio kako iz nekog razloga i dalje imam ssd od 120gb za sistem :D
dok ostatak kompa imam skoro 10tb storagea.

i sad bi ja kupio veci ssd za win. na c disku nemam previse toga ali imam plex i ostale arr programe koji su namjesteni i pokusao bi izbjec ponovno namjestanje svega.

trenutni ssd je sata ako se ne varam. mogu li ja kupit jos jedan ssd nvme disk i klonirati c disk (ssd) na taj novi ssd, maknuti taj stari ssd i da ovaj novi bude onda sistemski i da win rade bez problema onda?

Teoretski bi se moglo, ali moras pratiti postupak...

1. Prvo ubodi NVME disk tako da se driveri instaliraju
2. Uzmi Macrium Reflect Free, po mogucnosti neku stariju verziju
3. Napravi kloniranje diska, s time da data particiju povecaj kolko novi disk dopusta, bitno je da ta particija nije zadnja particija

To bi trebalo biti to... Najbitniji je prvi korak jer ti trebaju NVME driveri u Windowsima prije nego ih bootas sa novog diska...

medo 09.04.2025. 21:48

Meni je to uspjelo čak na Win7 :D Instalirao sam Samsungov NVMe driver. Zatim bootao CloneZillu, klonirao sa SATA SSDa na 960 Pro i Win7 se normalno podigao.

Nakon prvog bootanja je tražio reboot kad je posložio settinge od drivera i to je bilo to.

Particije se i kasnije mogu prekrojiti.

Wolverine 09.04.2025. 22:28

Odradio par puta, ovako kako je Calypso opisao Macriumom i Aomei Backupperom.

Zeryx 10.04.2025. 00:02

Citiraj:

Autor calypso (Post 3798561)

3. Napravi kloniranje diska, s time da data particiju povecaj kolko novi disk dopusta, bitno je da ta particija nije zadnja particija

To bi trebalo biti to... Najbitniji je prvi korak jer ti trebaju NVME driveri u Windowsima prije nego ih bootas sa novog diska...

znaci 1. ubodem disk i onda kako se driveri instaliraju? na nacin da samo pokrenem win i dodijelim particiju tom novom ssdu?

ne razumijem bas sto znaci da ta particija nije zadnja particija?

pretpostavljam ako ne uspijem klonirat iz nekog razloga da onda i dalje mogu koristit stari ssd i pokusat drugi put?

tj ne mogu nista izgubiti?

Roberto 11.04.2025. 13:04

Još jedan glas za macrium reflect free, odradio s njim valjda već 20+ kloniranja, jednostavno i eadi bez greške.

Da, prvo nvme disk u komp i podić windowse da prepoznaju i instaliraju disk s driverom.
Tek nakon toga radiš kopiju diska kako bi u windowsima na novom disku bio instaliran driver da možeš bootat s njega.

Da, ako ne uspiješ, stari disk će i dalje radit dok ne makneš windowse s njega.

Zeryx 11.04.2025. 13:13

top. zvuci jednostavnije nego sto sam mislio da ce bit.
hvala svima.

i onda kad odradim kloniranje iskopcam stari disk, upalim pc i on ce prepoznat da treba bootat s novog ssda i onda vjerojatno moram rucno dodijeliti C particiju za taj novi disk?

Roberto 11.04.2025. 16:28

Ne trebaš ništa kad iskopčaš stari disk, sam će ga prepoznati kao C.

Zeryx 11.04.2025. 21:18

odlicno :)
hvala

Zeryx 14.04.2025. 21:17

Citiraj:

Autor calypso (Post 3798561)

eto odradio po ovim koracima i sve radi.
jedino sam prvi put zeznuo nisam odabrao da iskoristi cijeli disk. nego sam kopirao postojecu i onda mi je napravio particiju velicine orginalnog ssda i ostatak prostora kao zasebnu particiju. pa sam iz drugog pokusaja uspio.

ugasio pc, iskopcao stari ssd i upalio pc. kao da nisam nista ni mijenjao :D

hvala svima.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:48.