![]() |
Citiraj:
|
kolko prati u njemačkoj je pušteno 100 preko bakra ,a kod nas je u pripremi kolko sam čitao vjeruje se da je 500 granica ali to ćemo pričekati još koju godinu
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
ja sam poslao mail korisnickoj da sam dobio ponudu od 190kn mjesecno od drugog providera za Net.TV i oni su mi omogucili net.tv20-50 za 180kn mjesecno. s tim da treba uzeti u obzir da sam u onoj skupljoj zoni gdje sam do sada morao to placati 280kn tel.net.tv iako nisam uopce htio telefon. optike i slicnoga nece biti nikada vjerojatno :) tako da sam zadovoljan na kraju p.s. koliki upload postizete na navedenom paketu, pise kao max 10Mbit..da li dodje do 10? |
Evo g.fasta konacno ..doduse s "obicnim" brzinama :)
http://www.speedtest.net/result/7081104741.png Ide sad sve vise zgrada u Zgbu na G.fast. |
Vau, to je iz FTTC-a ili FTTB?
|
FTTB 50m
|
Mislim da koristi bas i nema g-fast na FTTC-u zbog velike udaljenosti veceg dijela korisnika.
Sad ce toga biti sve vise jer iako je mozda dugorocno bolje uloziti FTTH u zgrade, zbog velikog problema sa starim zgradama koje nemaju opticke instalacije instalirane u gradnji i teskih predstavnika stanara oko radova na kraju im FTTB ostaje prakticniji. A ako misle do 2020. zadovoljiti zahtjeve Brusselsa da 50% korisnika ima min 100mbps na vise morat ce se iskoristiti ono s cim im je najlakse postici ciljeve. Tako je i HT krenuo polako sa testiranjem FTTB/FTTDP. VIP/Bnet jedino sto imaju je uloziti u DOCSIS 3.1 s obzirom da imaju dosta rasirenu HFC infrastrukturu. |
I ja bi se osvrnuo na Iskon uslugu koju koristim zadnjih 6 mjeseci. Uzeo sam 80/40 FTTB i nakon inicijalnih problema radi to više manje ok. Problemi su pucanje veze koji kada prijavim problem random nestanu pa se vrate nakon par tjedana. Dodatno, wifi na zyxelu je baš jako loš.. Iako uređaj ima 802.11n, 5GHz spektar je onemogućen, nema vanjske antene, a ako dobiješ 20/20 na wifiju, čudo.
Iskreno, tražim na netu neispravan takav ruter da mu izbušim kućište i napravim kao kolega Lobo: http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=341 |
što neuzmeš ovu novu akciju 200/100 dat će ti bolji router a i slično češ plačat?
|
Ovo mi je 110kn/mj, ostalo mi se sve čini puno skuplje, a i svjež je još ugovor
|
Nema veze ako je "svjez" ugovor na istom si operateru i ides na jaci paket.
|
Citiraj:
vjerojatno češ riješiti problem za sitne novce i makni iskonov router iz upotrebe,ili nazovi iskon i treži brzinu 200/100 i koštat će te 20kn više mjesečno trenutno i dobit ćeš novi router,bez obzira na ugovor što kaže kolega na više možeš uvijek prelaziti. |
Citiraj:
|
Citiraj:
https://thumb.ibb.co/hF3Wan/iskon.jpg nazovi ih piše ti -platiš 20 dobiš 200 i da možeš nadogradit svoj paket |
To je samo za neke lokacije, tipa Rastočine 7, Rijeka
|
ako si na t-comovoj infastrukturi nevidimrazloga zašto bi kod tebe bilo drugačije nego kod drugih,jer sad i na njihovim stranicama isto piše kao službena ponuda
|
Ako pricamo o FTTBu..
Stare FTTB lokacije ne mogu imat pakete od 200mbit jer su na VDSLU a on je ogranicen profilima. Zato je max 100/50. Za više treba drugaciji profil tj veca freknvecija..promjenit FTTB opremu. Dakle G.fast bi trebalo stavit za vece brzine do tada samo 100/50. Osim ako vec nije promjenjeno u što sumnjam :D Btw ..ja imam bolji popust nego ovo sta se nudi ..-40kn :) Evo bakra malo.. mislim moze i bolje http://www.speedtest.net/result/7086742573.png |
@Viper. Lijepo lijepo. Imas li uvid u parametre linije?
Kad je takva brzina na FTTB/G.fast kakva ce li tek biti ako na FTTDP stave g.fast. |
FTTdp je dalje(nesto kao FTTC) od lokacije korisnika nego FTTB znaci u pravilu bit ce nesto losije brzine.
Nemam uvid jer ide preko media convertera a tek onda u ruter. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Steta sto se kasni sa tom tehnologijom jer sad dok se rade projekti za infrastrukturu u ruralnim krajevima nekako mi se cini da bi u vecini naselja bilo isplativije instalirati FTTDP nego FTTC zbog same rasprostranjenosti pojedinih kučanstava unutar naselja. No to je vec neka druga tema. Aha znaci nema vise max brzina koju mogu imati mi je tolika i tolika jer tako kaze ruter. Koliko ti puste toliko imas. :D |
Zvao sam ih. Samo na nekim lokacijama ima 200/100. Na mojoj nema. Ne kužim, kod mene je optika od tcoma do stana a do ulaza iskon.
Uglavnom mogu preć na 100/50 kad istekne ugovor (radi popusta). Bumo vidjeli kolko će love tražiti. Dobije se i bolji modem (Innbox V45). Tako bar kažu (posebno će mi biti zanimljivo radi wifija koji je na Zyxelu - smeće). |
probaj mu namjestiti u postavkama wi-fi-a only "n" ,a i na kartici na kompu isto možda dobije malo više i malo se sa kanalima igrati.
|
Ako ista najvise ce dobit ako stavi širinu wifi kanala na 40MHz
|
Pošto iskon nudi istu službu za korisnike i tehničare dali imaju i istu kvalitetu usluge kao HT. Jel im stabilnost/kvaliteta veze ista kao i kod HT-a (zanima me samo interent, TV je nebitan).
Edit: Malo čitam po temi i po netu da Iskon nudi VDSL a HT ADSL, ako sam da glavnoj ulici onda je kontam bolje Iskon a ako sam u negdje Bogu iz nogu onda bolje HT. Iskon sam zvao i kaže da mogu dobit propustiti najbrž brzinu koju imaju kroz paricu. |
Citiraj:
|
ovo sa "n" ti je dosta bitno po defulu su pošteleani na "auto" pa ti se može desiti da emitira na "b" ili "g" odnosno manje brzine a sve kartice su ti kontabilne sa sva tri načina samo tendiraju na manji ako se nepoštela drugačiji
|
Na Iskonu sam sa Zyxel ruterom sa auto postavkom na mod rada i snagom od 60% i pokriva mi cili stan od 56 kvadrata.
Inače najveći domet ima mod koji ima uži bandwith tj "b" , "n" 20MHz pa najmanji domet sa "n" 40MHz ....uvjek bilo i ostaće tako. Kanal izaberi sa najmanje smetnji drugih u okolini i postavi ga fiksno ( izbjegavaj 1. i 11.CH jer auto opcija većinom ostavi te kanale.). |
ali čovjek se buni na brzinu ,a sa b neće dobit nikada to što bi ga zadovoljavalo ,istina "n" ima manji domet ali i brzine bi bile moguće recimo 70,vjerojatno je n 150 ugrađen unutra ,a i stan od pedesetak kvadrata bi n trebao pokrivati .
|
@skalar - da sa "g" bi imao max do 25Mbps a sa "n" 150 (20MHz) bi bilo do max 75Mbps.
Kod mene je štucalo na wifi dok nisam pomakao ruter pola metra desno i od tada je sve ok pa sam čak smanjio snagu da se ne pregrijava bez veze na 60% i radi bez problema. Normalno sve osim smartfona mi je na utp-žici tj. TV i 2 desktopa . ps: ispravak do sinove sobe za PC je 20m telefonskog plosnatog fleksibilnog kabla sa 4 žice (radi LAN100 bez problema):goood: |
Citiraj:
|
cim u zgradi imas ftth znaci da se radi o zgradi s dosta stanova, sto opet znaci da je zagusenje na 2.4GHz prilicno veliko. tesko je tu ocekivati od wifija neke vece brzine
|
ima mi susjeda tog zyxel-a i dobija bežično 30 od mogučih 100 na 1,5 metar od rutera očito je problem u routeru prije optike je imala brzine 3-4 pa je žena zadovoljna :)
|
Citiraj:
BTW, ja nemam te n i b opcije u postavkama routera. |
...u postavkama rutera kad uđeš na Wireles imaš gornji menu sa General, Mac Au... , WPS , Others , ....
ps: sa susjedima koji kod mene dolaze sa naj jačim signalom njihovog WiFi dogovorio da fiksno razmaknemo kanale pa sad nemam tolike probleme :chears: |
Citiraj:
http://i67.tinypic.com/2cyqyja.png btw, danas nakon paljenja kompa idem (radim to povremeno) mjerit brzinu i opet samo 10Mbps. Gasim modem, opet palim i brzina opet ok. Taj modem je u gadnoj banani a ovi u iskonu ne žele čuti za zamjenu. |
pogledaj bolje, tu je
|
Citiraj:
EDIT: evo dakle sad na N (20 Mhz) dobijem i do 50 Mbps u sobi u kojoj je router (boravak). Soba do brzina je nekih 36Mbps. Najudaljenija soba (stan 62m2) 5-8 Mbps (prije dok je bilo na mixed je bilo nešto malo više). Prije mi je teško išlo preko 20 Mbps čak i u boravku. Kad nabavim duži telefonski kabel budem i bežični telefon pomaknuo dalje pa ću onda ponoviti mjerenja. Al iskreno, jedva čekam da se riješim ovog modema. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:13. |