PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   A1 (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=81)
-   -   A1 - ex VIP (ex Amis) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=61972)

tor 23.12.2014. 08:46

ajde malo lakše, zapjenili ste se kao da vam život ovisi o bakru i brzini. Probajte malo pristojnije i bez glupiranja jedan drugome objasniti svoja stajališta. Nije tako teško ;)

Cilim 23.12.2014. 09:15

Tocno, niti cemo mi korisnici zbog vase rasprave dobiti brzinu na kompovima 100/100 Mbps a niti ce IPTV biti bolji, tak da ohladite.

DiafraMamadou 23.12.2014. 10:24

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2708840)
O cemu ti pricas? Koji to kabel gubi 3-6 mbps na par metara halo?

Normalno da umanjuje, ali to je neka druga prica za neka druga vremena.

Nije meni ispod casti nista, vidis da vec sad diskutiramo, nego nema smisla pricat o necemu sto ne razumijes... Ja ne pricam o kvantnoj fizici s fizicarima.

Ti si upravo to gore tvrdio.

Haha sta? Gubljenje je proporcionalno brzini na linku????? Daj molim te gdje si sad to procitao pa izvrnuo i pomjesao sve zivo:lol2:. Bas me zanima po kojoj je to formuli gubitak proporcionalan "brzini na linku". Frekvencijama koje prolaze kroz fizicki materijal da, ali "brzini na linku" nikako. I ovo su ponovno, 2 odvojene stvari koje ti se valjda opet mjesaju. Sljedece ces mi rec da je gubita proporcionalan "kolicini podataka koja prodje kroz njega"...

Pokusavas navodit nesto sto nema veze s materijom. Vec je navedeno zasto ne mjeri 100mbps, al je tebe razbjesnilo sto on cjepidlaci jer ima "besplatno 100mbps" pa si se osjetio prozvanim napisati nebuloze.

ti si ko pokvarena ploca. ja s tobom diskutiram o stvarima koje razumijem, tvoj problem je što izvlačiš iz konteksta idiotarije i djelomicne recenice da bi ti ispao pametan a ja glup. 3-6 Mbps je ukupno gubljenje brzine u lokalnoj (čak i više od toga), a dio toga se gubi i zbog toga što je kabel bakren, dio zbog overheada itd. nije mi bio cilj dokazivat nekome (a ponajmanje tebi) svoje znanje ili se natjecat tko je pametniji, čisto mi je cilj bio ukazati na očito, a to je da se ovim forumom šire dezinformacije, hrpa njih, i ne samo ovim forumom.

a ako bi se ja postavljao kao ti, imao bi nekoliko zanimljivih komentara vezanih za tvoju stručnost u bilo čemu na osnovu ove rečenice:

Citiraj:

Sad uzmimo neku random adsl instalaciju 100m od centrale, ta bi onda gubila 30 do 60mbps? Koliko bi gubili ovi 1km od centrale? 300 mpbs? Oh but wait, adsl je max 24. Znaci jedva bi hvatao signal 50ak metara od centrale?!?!
ja cijelo vrijeme govorim o padu brzine u postotcima, ti si tu pokazao nerazumjevanje matematike na razini osnovne škole. naime ako se gubi 10% na linku koji podržava brzinu od 20 Mbps, onda je gubitak brzine 2 Mbps, a ukoliko se gubi 10% na linku koji podržava brzine 100 Mbps onda je taj gubitak 10 Mbps. prema tome, vjerovao ili ne, pad brzine je proporcionalan brzini na linku.

Citiraj:

Pokusavas navodit nesto sto nema veze s materijom. Vec je navedeno zasto ne mjeri 100mbps, al je tebe razbjesnilo sto on cjepidlaci jer ima "besplatno 100mbps" pa si se osjetio prozvanim napisati nebuloze.
jedino objašnjenje koje sam ja vidio je da vam treba gigabitni SFP da bi mjerili 100/100 što je smješno.
ja nijednu nebulozu nisam napisao, sve što sam napisao stoji.
ti si se uhvatio toga što sam ja napisao da je eth kabel bakren i ko sivonja udaraš po tome, iako je činjenica da na samom kablu u većini kučnih instalacija dolazi do pada brzine. Ne dolazi do pada brzine od 3 do 6 Mbps, ali dolazi do pada, kod nekih 50 kbps, kod nekih 1 Mbps, kod nekih više, ovisno naravno o instalacijama. Kao što rekoh, nekoliko čimbenika utječe na brzinu koju korisnik mjeri na računalu, svi zajedno čine to da je realna brzina 90+ Mbps.

isprika ostalim forumašima, priznajem da sam bio preagresivan u prvom postu, a kasnije jednostavno naljutilo namjerno pogrešno tumačenje mojih riječi.

bottom line je:
ne vjerujte nikome tko vam kaže da ćete mjeriti 100/100 na računalu, tj. da je to moguće preko 100 Mbps mrežnih portova, a čak ni preko gigabitnog mrežnog porta, čak i da imate gigabitni SFP na modem, jer će vam se i dalje puštati 100 Mbps, jer bi zahvati na mreži da bi se svakom korisniku omogućilo puštanje brzine veće od 100 Mbps bili smješno skupi u usporedbi s onime što bi se od njih dobilo.
želite li mi vjerovati ili ne je vaša stvar, ali mogli biste puno vremena i živaca uštediti sebi i svojim operaterima.

sandokan111 23.12.2014. 12:30

Citiraj:

Autor DiafraMamadou (Post 2708918)
ja cijelo vrijeme govorim o padu brzine u postotcima,

Nikakve postotke ti nisi do sada spomenuo. Ajde neki quote od prije gdje to pise. Imas 4 posta, lako ces nac ako si napisao. Jedino sto si napisao je proporcionalno. Cini mi se da neznas ni sto to znaci.
Citiraj:

naime ako se gubi 10% na linku koji podržava brzinu od 20 Mbps, onda je gubitak brzine 2 Mbps, a ukoliko se gubi 10% na linku koji podržava brzine 100 Mbps onda je taj gubitak 10 Mbps. prema tome, vjerovao ili ne, pad brzine je proporcionalan brzini na linku.
Sad je pad brzine proporcionalan brzini na linku? Majko bozja.

Ajde da se fino ne svadjamo vise, daj mi potrkijepi ove izjave nekom formulom, necim tehnicki potkovanim odakle izvlacis ove stvari jer ovo vise nema veze s vezom. Ja cu navest sto si izjavio a nema veze s nicim i nicim se nemoze objasnit, ti me razuvjeri.

1. Brzina od 100mbs je garantirana NA MODEMU. Lik mjeri 94mbps, ti pricas da je to radi pada u bakru, kasnije dodas bakar+overhead, pa onda bakar+overhead+ (jos mnogo toga). Znaci on toliko gubi u lokalnoj mrezi na par metara kabela

2. Gubljenje je proporcionalno brzini na linku pa prema tome uspoređivanje gubitaka na 100 Mbps i na 24 Mbps je u najmanju ruku nepromišljeno

3. Pad brzine je proporcionalan brzini na linku.

Eto daj nesto u vezi ove 3 stavke, nekakvu formulu nesto.

DiafraMamadou 23.12.2014. 13:31

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2708995)
Nikakve postotke ti nisi do sada spomenuo. Ajde neki quote od prije gdje to pise. Imas 4 posta, lako ces nac ako si napisao. Jedino sto si napisao je proporcionalno. Cini mi se da neznas ni sto to znaci.

Sad je pad brzine proporcionalan brzini na linku? Majko bozja.

Ajde da se fino ne svadjamo vise, daj mi potrkijepi ove izjave nekom formulom, necim tehnicki potkovanim odakle izvlacis ove stvari jer ovo vise nema veze s vezom. Ja cu navest sto si izjavio a nema veze s nicim i nicim se nemoze objasnit, ti me razuvjeri.

1. Brzina od 100mbs je garantirana NA MODEMU. Lik mjeri 94mbps, ti pricas da je to radi pada u bakru, kasnije dodas bakar+overhead, pa onda bakar+overhead+ (jos mnogo toga). Znaci on toliko gubi u lokalnoj mrezi na par metara kabela

2. Gubljenje je proporcionalno brzini na linku pa prema tome uspoređivanje gubitaka na 100 Mbps i na 24 Mbps je u najmanju ruku nepromišljeno

3. Pad brzine je proporcionalan brzini na linku.

Eto daj nesto u vezi ove 3 stavke, nekakvu formulu nesto.

postotak je recimo u oba linka o overheadu koja sam zalijepio
takodjer, mozda ga nisam naveo rjecju postotak, ali ako je nesto proporcionalno, podrazumjeva se da se odnos proporcionalnih elemenata moze izraziti postotkom.

1. čitaj s razumjevanjem. nisam rekao da je isključivo zbog bakra niti u jednom trenutku. niti sam rekao da je samo zbog bakra i overheada. dodavao sam primjere zbog čega sve brzina na modemu ne može biti ista kao na računalu. Najbitniji razlozi su dug/los/ostecen/pritisnut itd. mrezni kabel i overhead. naravno da tu postoji jos hrpa stvari koja moze utjecati na brzinu, kao sto su routeri, switchevi, hub-ovi, mrezna na racunalu, pa i sami modem. greske na tim uredjajima, bile na hardwareu, softwareu ili losoj konfiguraciji uglavnom ce izazvati padove vece od par Mbps, ali samo postojanje tih elemenata i prolazak paketa kroz sve elemente i čvorove izaziva određeni pad brzine. formulu za tako nešto mi se stvarno neda tražiti.

2., 3. - Jedna od važnih ovisnosti među veličinama je proporcionalnost. Veličina y i x su proporcionalne (razmjerne) ako za njih vrijedi formula y=a•x (a>0)

y-pad brzine
x-brzina na linku
a-npr 10% gubitka zbog overheada ili bilo čega drugog

x=20 Mbps
a=0.1
y=?
y=20x0.1
y=2 Mbps

Forace 23.12.2014. 13:44

Mene samo zanima da li je itko od ove ekipa koja ima 100/100 u lanu ikad mjerila stvarnu brzinu u tom istom lanu između dva pc.a, sa i bez 100 mbitnog switcha :D. Mislim odvano sam u lanu na gigavitnoj mrezi sa određenim razlozima pa ono ... čisto me zanima sa kojim brojevima tu baratamo?

viper 23.12.2014. 15:14

Ajmo rezulati ekipa :D i mene zanima :D

DiafraMamadou 23.12.2014. 17:30

Citiraj:

Autor Forace (Post 2709060)
Mene samo zanima da li je itko od ove ekipa koja ima 100/100 u lanu ikad mjerila stvarnu brzinu u tom istom lanu između dva pc.a, sa i bez 100 mbitnog switcha :D. Mislim odvano sam u lanu na gigavitnoj mrezi sa određenim razlozima pa ono ... čisto me zanima sa kojim brojevima tu baratamo?

jesi mozda ti mjerio u gigabitnoj?

Kublach 23.12.2014. 22:20

Citiraj:

Autor Forace (Post 2709060)

Dosta zanimljiv topic

direktno bez switcha 94 mbps... File je bio veličine 68GB
jedna kartica Gigabit ethernet druga kartica Fast ethernet...
ETH CAT6

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2708995)
...

Citiraj:

Autor DiafraMamadou (Post 2709145)
...

Dopustite da vam magistar računarstva pojasni... :)

Na svakom linku, bio on fiber, twisted pair ili coax dolazi do gubitaka... Ipak budimo realni, na fiberu se ne gubi gotovo ništa... ALI... se gubi na mrežnoj opremi pri prebacivanju sa fibera na ethernet portove. Ne možete očekivati da na fast ethernet kartici mjerite 100 čak ni između dva računala što sam imao priliku koristiti. Zašto? Ajmo laički reći... Na fići na kilometar-satu piše 140km/h... On 140km/h može samo niz liticu dok pada...
Ukratko, da bi ti mjerio 100/100 na toj FTTx usluzi koju očito imaš trebaš imati na obje strane (DSLAM/modem) konverter koji podržava VIŠE od 100/100...

Ukratko... Ono što se slažem sa DiafraMamadou je da tko ima DSL uslugu na bakru pogleda Broadband speed i napravi speedtest. Ta osoba će se uvjeriti u to da postoji nešto što se zove overhead i da se pušta veća brzina na DSLu kako bi osoba mjerila svoju brzinu koju i plaća... Konkretno... U slučaju Tcoma (a vjerujem i svih drugih operatera) radi se o 15% brzine.

Tako onaj tko plaća samo internet 10 mbps (napominjem SAMO - dakle bez VoIPa i bez IPTVa) će pod Broadband speed imati 11,5 mbps a mjeriti će točno 10mbps...

No, rasprava se rasplamsala oko FTTx usluge pa ćemo se držati toga...

Kublach logged out... :)

Infomathiker 29.12.2014. 00:32

Ekipa je li netko od vas zatražio povećanje brzine (vdsl)? Koja je procedura, je li se može jednostavno pozivom riješit ili se neki zahtjev poštom/mailom mora slati?

viper 29.12.2014. 00:55

Nazoveš telefonom i pitaš..nevidim problem.

Facelessone 29.12.2014. 01:08

Ja sam zvao da mi dignu upload i dignuli mi sa 19Mbps na 26Mbps sljedeći dan i još me nazvali da provjere ako radi oke, da odvrtim speedtest i javim ako bude pucalo da smanje natrag.

Shuky 29.12.2014. 08:05

Citiraj:

Autor Infomathiker (Post 2711006)
Ekipa je li netko od vas zatražio povećanje brzine (vdsl)? Koja je procedura, je li se može jednostavno pozivom riješit ili se neki zahtjev poštom/mailom mora slati?

Na koju foru? Samo tako?

viper 29.12.2014. 09:01

Kaj tebi pak nije jasno :D ? Službeno VDSL je vani vec par tjedana.

smw 29.12.2014. 09:45

Ako si blizu centrale i imaš dobru paricu, svašta je moguće :)

Shuky 29.12.2014. 12:16

Koji profil vdsl-a ima amis? Moze print screen? Kazu mi da je nadoplata 50kn za 60/20. Ja sam nazalost na malesnici 2 spojen, na malesnici 1 je dostupan vdsl.

viper 29.12.2014. 13:29

Pa koji bi bio?
ITU-T G.993.2 Annex B (VDSL2)

Shuky 29.12.2014. 14:11

Profil kolega profil... Vdsl profil, 8b,12a,17a ili mozda 30:-)

sandokan111 29.12.2014. 18:32

Ne daje nitko 17a ni 30 kako su barem meni u hakomu slali nekakvi odgovor prije jedno godinu dana.
I sto mi je obrisan post iz teme? Nisam htio nastavit a ono potpuno obrisan post.

Facelessone 29.12.2014. 18:35

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2711470)
Ne daje nitko 17a ni 30 kako su barem meni u hakomu slali nekakvi odgovor prije jedno godinu dana.
I sto mi je obrisan post iz teme? Nisam htio nastavit a ono potpuno obrisan post.

Koji bi ovo trebao biti profil?
VDSL
http://www.pohrani.com/f/3h/oa/41PHzX4n/vdsl.jpg

Shuky 29.12.2014. 20:22

Neki ruteri ga ispisu neki ne, ocito tvoje ne, koji model rutera imas? I koju si brzinu dobio? Koliosi daleko od cetrale i koje? Gdje ti je vdsl?

viper 29.12.2014. 21:12

Nece ti profil pisat u ovom ruteru,svi na vdslu imaju isti ruter .

Shuky 29.12.2014. 21:37

Koji tocno?

Travn0Shik 29.12.2014. 22:42

pozdrav, imam jos jedno pitanje. jel istina da podizvođači za amis postavljaju samo cat.5e kablove i moze li se traziti od njih da postave cat.6 kablove kad im ionako to amis placa?

sandokan111 30.12.2014. 03:23

Citiraj:

Autor Facelessone (Post 2711472)
Koji bi ovo trebao biti profil?
VDSL

To i mene zanima sta amis stavlja. I jeli vectoring ili ne. Po brzinama bi rekao da je, ali eto nema za sad nikakvih dokaza. Tu se ne vidi, barem ja ne vidim.

Shuky 30.12.2014. 09:42

A da ih pitamo direktno, mozda i hakom?

sandokan111 30.12.2014. 12:29

Pa tko je na amisu nek pita. Ja da jesam bi vec pitao :P I trazio sam da me h1 prebaci na 17a pa su me odjebali :)

viper 30.12.2014. 14:03

Mislim da ovaj ruter ne podržava 993.5 . 17Mhz je sigurno na brzinama od 80mbit/a a to je vrh sto ovaj ruter podržava.

Shuky 30.12.2014. 14:42

Koju ti brzinu i koliko placas na amisu?

sandokan111 30.12.2014. 16:14

Citiraj:

Autor viper (Post 2711977)
Mislim da ovaj ruter ne podržava 993.5 . 17Mhz je sigurno na brzinama od 80mbit/a a to je vrh sto ovaj ruter podržava.

Jesi siguran da stavljaju 17ku na amisu ? Bilo bi super kad bi imao neki prikaz treba mi da se izborim za to kod ovih na h1 :P

viper 30.12.2014. 16:55

Nestavlja se svima ,ovisi o brzinama. Vece brzine drugi profili. Na osmici ili 12tici nemozes imat 100mbit .

sandokan111 31.12.2014. 01:34

Ma samo jedan primjerak da se 17a stavilo negdje mi treba :P

deda.cro 03.01.2015. 14:02

Koliko sam se prije 9 mjeseci čudio da su me ubacili u testnu grupu za VDSL, zbog relativno velike udaljenosti od centrale, toliko sam se prije par dana još više čudio da su me skinuli sa VDSL-a nakon druge prijave smetnje.
Prvi puta sam imao problem tijekom ljeta kada su bile obilne kiše, pa je linija pucala. Amis poslao tehničara na izvid, a njemu bilo preružno vrijeme da pogleda da li je spoj na banderi pored kuće korektan. Drugi puta su mi sad prije 2-3 tjedna obećali poslati tehničara i javili da je na putu, ali su se u međuvremenu predomislili i jednostavno me skinuli na ADSL uz objašnjenje da mi linija ne zadovoljava uvjete za VDSL.
Ista ona linija koja je prije 9 mjeseci dozvoljavala 22/3 sada više nije dobra. :kafa:
Kužim da sam na rubu dostupnosti no takav mlak pristup me malo smeta, ali dobro, kaže stara narodna pamti pa vrati. Sad ću sam probati vidjeti da li si mogu pomoći ili sam osuđen na ADSL. :chears:

yaya 04.01.2015. 13:47

A kolko si udaljen od centrale, kilometar je vec puno i mene su odkantali pa kaj da se ubiem ahh

deda.cro 04.01.2015. 14:38

Nije toliko bitno koliko sam udaljen, nego način na koji sam skinut sa VDSL-a na ADSL. Moj osobni sud je da se moglo pokušati više. Sad ću sam napraviti ono što bih kao korisnik nečije usluge, očekivao od pružatelja usluge.

Nema potrebe za ritualnim žrtvovanjem janjca, zeca ili bilo čega drugog. :chears:

Feyd 05.01.2015. 10:26

Citiraj:

Autor deda.cro (Post 2713587)
ali dobro, kaže stara narodna pamti pa vrati. Sad ću sam probati vidjeti da li si mogu pomoći ili sam osuđen na ADSL. :chears:

Iskon ušao u sesvete s VDSL-om, vjerujem da će ti rado prodati 20/5, ako ti već parica može toliko povući.

Facelessone 05.01.2015. 18:39

Kaj je s onima koji su još uvijek na testnim brzinama. Amis ih zove i pita koji paket žele uzeti, maknuti se s VDSL-a ili kaj? :)

viper 05.01.2015. 19:54

Još nece nikog zvat ovaj mjesec. Treba nac vremena za nazvat sve korisnike vdsla.
Uglavnom svi ce bit kontaktirani ..a kad to je upitno.

Facelessone 05.01.2015. 19:58

Odično, nek se ne žure :D

ezav 05.01.2015. 20:32

Moram priznati da sto sam dulje na Amis da sam vise razocaran.

Imam ih prek 3 godine, uredno sam na Total 24mb tarifi i mogu rec da je prvih godinu i nekaj bilo bajno, uredno down 18 do 20mb, up preko 1mb, ma cista milina.
Da bi nakon tih godinu i nekaj poceli problemi, prvi sam bil par dana bez neta a da bi nakon otklanjanja tehnickih "problema" brzina pala na 14 do 16mb, ali rekel ajde barem mi nitko drugi nemre nuditi tu brzinu, pa sut mujo i uzivaj.
Ali naravno da to nije bil kraj, krajem 9 meseca je brzina pala na ispod 8mb dok je tv aktivan i na oko 10 dok je tv ugasen, sto je iskreno katastrofa.
A njihovo rijesenje je aneks ugovora na brzinu 5 do 10 mb uz 20kn manji racun. Onak ko te hebe.
Kaj je najgore zadnjih mesec dana je brzina takva da nedaj bogek da pokusam surfati dok se vrti nekaj na youtube (na 480p, pusti san je gledati nekaj bez bufferanja na visem od toga)...

Tako da eto mogu sam rec da se pazite njihove "usluge" jer izgleda da sto su popularniji da im kvaliteta usluge drasticno pada, jer moje je iskustvo da su iz godine u godinu sve veca katastrofa, a moje iskustvo s njima sve losije i losije.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:42.