PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=106140)

tonisostaric 23.02.2011. 23:29

Prijatelj mi je jučer kupio LCD Panasonic 32".

Spojili smo ga na njegov digitalni satelitski reciver preko scarta i ostali razočarani. Slika je barem za duplo bolja na 20 godina starim crt televizorima.

E sad problem je u tome što televizor podržava HDMI ali isti ne podržava taj satelitski reciver.

Reciver ima samo scart i one činč utore za spajanje na tv.

Što kupiti od kablova ili napraviti da se dobije bolja slika??

Damanalovca 24.02.2011. 02:34

Citiraj:

Autor tonisostaric (Post 1856564)

...

Blago tebi.Kad bih ja imao takvog prijatelja :respekt:.

darkijas 24.02.2011. 10:10

Citiraj:

Autor tonisostaric (Post 1856564)

Spojili smo ga na njegov digitalni satelitski reciver preko scarta i ostali razočarani. Slika je barem za duplo bolja na 20 godina starim crt televizorima.

E sad problem je u tome što televizor podržava HDMI ali isti ne podržava taj satelitski reciver.

Reciver ima samo scart i one činč utore za spajanje na tv.

Što kupiti od kablova ili napraviti da se dobije bolja slika??

Slika može biti mrvicu bolja preko hdmi konektora ali opet nedovoljno da bi dosegla razliku od "duplo". Problem je u kontrastu koji je jednostavno puno lošiji na lcd-u (bilo kojem) u odnosu na crt. Također sd rezolucija je puno niža od nativne na lcd-u pa prikaz djeluje isprano tj lišen detaljnosti i oštrine. Tome se može djelomično doskočiti podizanjem vrijednosti oštrine na televizoru ali se tako povećava i nazubljenost prikaza.
Moja je preporuka držati lcd u dobro osvijetljenom ambijentu kada kontrast i prikaz crne boje još djeluju prihvatljivo i u konekciji sa pc-jem za igranje i reprodukciju hd videozapisa a 20 godina star crt ostaviti za domaći i satelitski sd tv signal.

Kaj se tiče LG-a stvari stoje slijedeće
-Trenutno rade najbolje lcd televizore na svijetu (sa Nano Lightning pozadinskim osvjetljenjem)
- proizvode najbolje ips lcd matrice koje se ugrađuju u gotovo sve jače modele pc monitora renomiranih proizvođača tipa philips, dell ili hp
- Također traženi su i njihovi ekrani za pametne telefone ( ako se ne varam hvaljeni zaslon od iphone-a 4 se prizvodi u LG-jevim pogonima)
Razvili su kvalitetnu i jeftinu proizvodnju ips lcd ekrana tako da se danas pc monitor 22" sa ips panelom može kupiti već za oko soma i pol kuna što je donedavno bila nemoguća misija

tonisostaric 24.02.2011. 10:21

Da zaboravio sam navesti sljedeće karakteristike:

-IPS-alpha LCD Panel
-20,000:1
-1.366 x 768 (16:9)

A ovaj LCD sam primarno i dobio jer mi je dosta starog CRT-a koji polako umire, no slika mi je daleko lošija. No tu ne mislim na svjetlinu, pa možda ni na detaljnost i izgled boja koliko ko da je osjetan neki loši blur i pikseli.

Probali smo promjeniti sve moguće opcije no i dalje ne pomaže.

A kako to misliš HDMI kabel kada na digitalnom satelitskom reciveru nema ulaza za isti??

Astral 24.02.2011. 10:28

pa ocito promjenom recivera, al ko sta je reko kolegadarkijas, nebi bilo znatno bolje da bi se isplatilo

tonisostaric 24.02.2011. 10:32

Znači prodaja magle lokalnih servisera o kupnji "kvalitetnijeg" i skupljeg" scart kabla ne drži vodu??

D1viry 24.02.2011. 11:22

Citiraj:

Autor Ciki vts (Post 1856402)
Samo po odlascima na servis.

I jos jednom, za svaki slucaj LOL

Ne znam kakva ti imaš iskustva, ali LG LCD je best-buy trenutno, a Panasonic najbolji kod plazmi.

V.I.P 24.02.2011. 12:18

radi u ronisu pa tako da vjerojatno zna iz prve ruke ;)

D1viry 24.02.2011. 12:45

He he, ok onda. I stand corrected :D.

Mad_Duke 24.02.2011. 16:45

Znači, LG još od vremena CRT-a i trinitrona ima problema sa elektronikom. Neke se stvari ne mijenjaju.:P

@Darkijaš
Pogledaj si neku plazmu. Tvoja baljezganja neprekidna o CRT-u su u krajnjem slučaju, fulana za pol desetljeća.

Ciki vts 24.02.2011. 19:50

Citiraj:

Autor D1viry (Post 1856761)
Ne znam kakva ti imaš iskustva, ali LG LCD je best-buy trenutno, a Panasonic najbolji kod plazmi.

Pa ajmo reci da imam iskustva.

"Best buy" nije isto sto i "LG kralj lcd-a, zapravo, ista lijepo reci o LGu je u najmanju ruku smijesno. (vrijedi i za njihove plazme)

tomek@vz 26.02.2011. 07:20

Ekipa, trebam preporuku LCD telke u rangu 3k kunića...evo kandidata:

http://www.konikom.hr/p9727/tv-lcd-s...duct_info.html
http://www.konikom.hr/p9705/tv-lcd-p...duct_info.html
http://www.konikom.hr/p10033/tv-lcd-...duct_info.html

Ima li kaj pametnije ili je sve to tu negdje? Najbitniji faktori su mi dugotrajnost i kvaliteta slike.

Astral 26.02.2011. 10:22

ha ne znam, vecina se mozda i nece slozit samnom, al ja sam uzeo ovaj LG i super sam zadovoljan s njime...puno conectivity opcija, slika po meni super, zvuk super...ne znam, meni je ok, no nisam neki ekspert

šokre 28.02.2011. 15:52

Ne znam gdje da ovo postam, a da ne otvaram novu temu...

Uglavnom, gledam neke tleke sad, al ono što me najviše muči (TV mi je primarno za filmove) je postojanje različitih omjera:
prvo 16:9 (1.78) kao neki standard kojeg se nitko ne pridržava i onda hrpa drugih 1980x820????, 21:9, 2.40 kao šećer na kraju od kojeg mi se vrti u glavi.

Pitanje bi bilo zašto milijun različitih standarda (mene, kao i dosta ljudi crne trake jako smetaju) i dal se razvlačenjem ili croppingom šta gubi na kvaliteti slilke?

Mad_Duke 28.02.2011. 16:57

To nisu standardi, već striktno umjetnička sloboda. (bilo redateljeva, kinematografa...)

16:9 je standard za animacije većinom i za TV broadcast (apsolutno su sve serije snimane u zadnjih 10 godina skoro imale 16:9 in mind kad su rađene). IMAX (njega je malo doduše) je također 16:9 "u pravilu".

Kaj se tiče cropanja i rastezanja recimo 1920x820 u efektivno 2528x1080 čime bi se odrezao ovaj višak od 600 pixela je IMO jako glupo. I da, dolazi kod gubitka kvalitete. Ovdje već zamjetno. Iako apsolutno svaka manipulacija sa slikom bilo u smanjivanju ili povecavanju sa 1920x1080 (bilo po horizontali ili vertikali) ce rezultirati gubitkom kvalitete jer je bluray pixel za pixel radjen za tu rezoluciju.

Što se tiče smetanja black barova. Stvarno stvar ukusa iako moj savjet je. Navikni se. Tak i onak imaš black barove koje čini sama "kutija" telke. Plakati samo zato što ti nije preko cijelog ekrana je već pretjerivanje :P
Pogotovo kaj ako gledaš u mraku film na novim plazmama nebuš ni vidio di ti je black bar jerbo je crna, crna. :P

Full Throttle 28.02.2011. 18:01

ovako laički: 21:9 služi za kino. 4:3 je već sad lagano povijest a koristil se za TV sadržaj. 16:9 ulazi danas za standard i nekakva je zlatna sredina.

kaj se tiče razvlačenja, na svom tvu nisam primjetil degradaciju slike zbog razvlačenja ak to misliš, al da spljošteni ili izduženi likovi čudno i glupo izgledaju, to stoji. makar se i na to čovjek navikne.

ak ti smetaju crne trake, a gledao bi filmove koji su u 21:9 ili 21:10 formatu (npr. skoro svi filmovi skinuti s neta) najbolje ti ih je onda gledati zumirano. odnosno, player s kojim gledaš "otkine" malo lijevog i desnog ruba i gledaš u 16:9 formatu bez potrebe razvlačenja slike.

šokre 28.02.2011. 19:15

Citiraj:

Autor Full Throttle (Post 1859805)
ovako laički: 21:9 služi za kino. 4:3 je već sad lagano povijest a koristil se za TV sadržaj. 16:9 ulazi danas za standard i nekakva je zlatna sredina.

kaj se tiče razvlačenja, na svom tvu nisam primjetil degradaciju slike zbog razvlačenja ak to misliš, al da spljošteni ili izduženi likovi čudno i glupo izgledaju, to stoji. makar se i na to čovjek navikne.

ak ti smetaju crne trake, a gledao bi filmove koji su u 21:9 ili 21:10 formatu (npr. skoro svi filmovi skinuti s neta) najbolje ti ih je onda gledati zumirano. odnosno, player s kojim gledaš "otkine" malo lijevog i desnog ruba i gledaš u 16:9 formatu bez potrebe razvlačenja slike.

Hvala na odgovoru, jasnije mi je..

Iako obojca kažete "navikne se čovjek"...
Kažu navikne se i na batine.
Meni nema nikakvog smisla kupiti veliki Tv da ti onda pola ekrana "ne radi" jer je to "umjetnička sloboda redatelja". Čudno mi je samo da se nisu uspjeli dogovoriti za neki standard.

PS
Što se tiče serija one su sve 16:9 kad već spominješ, valjda zato jer ih emitiraju na TV-u u SAD-u.

joolka 28.02.2011. 20:32

Citiraj:

Autor šokre (Post 1859850)
Meni nema nikakvog smisla kupiti veliki Tv da ti onda pola ekrana "ne radi" jer je to "umjetnička sloboda redatelja.....

..a zar ima smilsa kupiti "mali" televizor pa na to jos gledat po ekrana,bolje vece normalno ..inace od nedavno ponosi vlasnik Panasonic plazme 127cm (x20 model) na akciji u Ronisa 5200kn...sto reci,iako nije full hd panel slika je savrsena bilo da se gleda 1080 ili 720p signal s tim da je jos na "razradjivanju" tj uhodavanju panela odnosno smanjenim postavkama brightnesa prvih 200 sati ..

Full Throttle 28.02.2011. 22:55

Citiraj:

Autor šokre (Post 1859850)
Hvala na odgovoru, jasnije mi je..

Iako obojca kažete "navikne se čovjek"...
Kažu navikne se i na batine.
Meni nema nikakvog smisla kupiti veliki Tv da ti onda pola ekrana "ne radi" jer je to "umjetnička sloboda redatelja". Čudno mi je samo da se nisu uspjeli dogovoriti za neki standard.

PS
Što se tiče serija one su sve 16:9 kad već spominješ, valjda zato jer ih emitiraju na TV-u u SAD-u.

zato i velim, koristi zum da ti otkine lijevi i desni rub pa imaš cijeli ekran popunjen. tak i onak svi filmovi koji su bili u kinu pa dodju na televiziju na isti način su adaptirani. otkinuti su mali djelovi ruba da bi se iz 21:9 formata došlo u 16:9. nek me neko ispravi ako to nije točno...

rendula 28.02.2011. 23:14

Nisu bas "mali" otkunuti dijelovi. U svakom slucaju, to ce ga smetati puno vise od crnih traka. A i rastezanje smeta puno vise od crnih traka.

Full Throttle 28.02.2011. 23:28

da istina, sad sam provjeril. dosta uzme. daj, nek mi netko objasni kak onda adaptiraju 21:9 u 16:9 kad puste na televiziji film? prije nekih mjesec dana su bili pirati s kariba 2 na htv-u. i sve fino izgleda u 16:9, tv skroz popunjen bez rastezanja. dakle jedino da su izrezali rubove, al mi nije tak uopće izgledalo. ili se to meni samo čini?

tech 28.02.2011. 23:40

Pomješal si ti nekaj.
Nitko niš ne "adaptira" iz 21:9 u 16:9.

Recimo da tvoj TV 16:9, i da bi dobio sliku preko cijelog ekrana, bez crnih "crta" trebaš gledati materijal snimljen u (ako se ne varam) 1.78:1 omjeru.

Drugi par rukava je kaj se nama serviraju "drugačiji" omjeri, poput 2.39 i veći.
Uostalom prouči ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Aspect_..._of_the_screen

^SuperUnknown^ 01.03.2011. 00:13

Citiraj:

Autor tech (Post 1860139)
Pomješal si ti nekaj.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pan_and_scan

Full Throttle 01.03.2011. 00:22

Citiraj:

Autor tech (Post 1860139)
Pomješal si ti nekaj.

Recimo da tvoj TV 16:9, i da bi dobio sliku preko cijelog ekrana, bez crnih "crta" trebaš gledati materijal snimljen u (ako se ne varam) 1.78:1 omjeru.

Drugi par rukava je kaj se nama serviraju "drugačiji" omjeri, poput 2.39 i veći.
Uostalom prouči ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Aspect_..._of_the_screen

aha, znači da je film u isto vrijeme sniman i za 21:9 i za 16:9 format. tj. iz originalnog snimka se može prelaziti u 21:9 i u 16:9

edit: ček sad, kaj ne govori ovaj link od SuperUnknown-a da se ipak adaptira iz kino formata u 16:9?!

^SuperUnknown^ 01.03.2011. 00:36

Naravno, no imas situacija gdje se filmovi snimaju u nativnih 16:9 ili 2:1 (uglavnom na digitaliji, ne tako stari), pa kasnije cropaju+rekadriraju na 21:9 ili vise, zapravo sve ovisi od filma do filma i od tehnike do tehnike.

Mad_Duke 01.03.2011. 03:36

Film jednom snimljen je zamišljen da se gleda u originalnom aspect ratiou. Skarćenica OAR.

Sve ostalo su neke new age hipster gluposti. Ako je film sniman u recimo 2.35, (16:6.8) (Dobar, loš, zao) neće mi pasti na pamet cropati takav film da bi mi bio preko cijelog 1.78. (16:9).

Ukratko. Svaka osoba koja takve gluposti radi je jednim potezom dokazala da nema pojma o kinematografiji.

Na žalost. Taj kvazi trend su i neki renomiraniji ljudi probali forsirati Apocalypse Now i njegov originalni 2.35:1 AR koji je biser Vittorio Storaro pokušao prebaciti u 2.0:1. Hvala Bogu nisu ga poslušali i Apokalipsa je izašla u OAR-u sada na blurayu i predivna je.

Također. Već sam spomenuo. 1920x1080 bluray screen space odgovara Full HD telkačima pixel za pixel. Apsolutno svaka manipulacija koja uključuje rastezanje slike poremeti taj "balans", te degradira kvalitetu slike.

Iskreno mi je fascinatno koliko se ljudi općenito u svom životu "muči" sa korektnom reprodukcijom zvuka, a kada dodje do videa onda nastane djumbus i sto tisuća teorija!

Citiraj:

Autor rendula (Post 1860110)
Nisu bas "mali" otkunuti dijelovi. U svakom slucaju, to ce ga smetati puno vise od crnih traka. A i rastezanje smeta puno vise od crnih traka.

^SuperUnknown^ 03.03.2011. 00:05

PKK (potpis ko kuća) :)

CocoAtBike 03.03.2011. 11:18

Ima li nekih naznaka da će Panasonic konačno zaposliti nekog dizajnera za svoje televizore :fiju:?

Kad pogledaš gotovo bilo koji jači model Philips-a, LG-a, Samsung-a ili npr. Sharp-a svi izgledaju moderno i dopadljivo, dok gotovo svi modeli Panasonica izgledaju kao "obične kante" prema njima.

Po recenzijama bih kupio Panasonic, ali mi je dizajn preružan za novu dnevnu sobu.

Nadam se da još netko dijeli moje mišljenje o izgledu TV-a (znam da se o ukusima ne raspravlja, ali ipak...)!

Mad_Duke 03.03.2011. 11:38

Ja znam da je kvaliteta izrade na odličnoj razini. Izgled je stvar ukusa. Ali s obzirom da pannyjeve plazme toliko "hebu" ostale za istu cijenu mislim da mi to ne igra takvu ulogu!

(to još pričam ja sa 2.5 godine starom plazmom)

rendula 03.03.2011. 11:42

Stvar ukusa, ali mislim da su oni jeftiniji i crni modeli ruzni po svacijem ukusu. (da se razmemo, i ja imam jednog u svojoj sobi, ali u dnevnom boravku ipak ne bi panasonica osim srebrnih modela)

jopis 03.03.2011. 14:10

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1862115)
Ja znam da je kvaliteta izrade na odličnoj razini. Izgled je stvar ukusa. Ali s obzirom da pannyjeve plazme toliko "hebu" ostale za istu cijenu mislim da mi to ne igra takvu ulogu!

(to još pričam ja sa 2.5 godine starom plazmom)

Tak sam i ja mislio, pa evo, baš ja pehist od te kvalitete, crkla mi je pol godine stara panny plazma:hitthewal:

joolka 03.03.2011. 20:16

Citiraj:

Autor jopis (Post 1862281)
Tak sam i ja mislio, pa evo, baš ja pehist od te kvalitete, crkla mi je pol godine stara panny plazma:hitthewal:

koji model..kakav kvar ? imas garanciju ako je stara po godine ?

jopis 03.03.2011. 20:35

Citiraj:

Autor joolka (Post 1862584)
koji model..kakav kvar ? imas garanciju ako je stara po godine ?

Imam, 5god., al kako mi je rečeno, načekat ću se dok riješe....
Nadam se da je laž, al čovjek je imao isti problem pa je čekao mjesec i kusur dok nije dobio tv, a baš bit bez tva u kući mjesec, mjesec i pol, e ne bi baš, nisam zato išao na panasonic plazmu....
Al živi bili pa vidili.
Btw, model je p42c2e. Samo je počeo gasit se sam odjednom i bacat artefakte preko cijelog ekrana kad i ako se uspije upalit.

Npr kad mi je zveknuo samsung monitor kojeg sam imao prije ovog, u roku 5 dana sam dobio novi uz napomenu ovl. servisera da skuplje/bolje modele ne popravljaju nego odmah ide drugi čim se utvrdi kvar.

Ciki vts 03.03.2011. 20:41

Citiraj:

Autor CocoAtBike (Post 1862093)
Ima li nekih naznaka da će Panasonic konačno zaposliti nekog dizajnera za svoje televizore :fiju:?

Kad pogledaš gotovo bilo koji jači model Philips-a, LG-a, Samsung-a ili npr. Sharp-a svi izgledaju moderno i dopadljivo, dok gotovo svi modeli Panasonica izgledaju kao "obične kante" prema njima.

Po recenzijama bih kupio Panasonic, ali mi je dizajn preružan za novu dnevnu sobu.

Nadam se da još netko dijeli moje mišljenje o izgledu TV-a (znam da se o ukusima ne raspravlja, ali ipak...)!

Pazi da ne kupis TV koji ruzno izgleda, jooooj... Di ces gore... :eek:

Zamisli situaciju: Dosao si umoran s posla, palis svoju panasonic plazmu, automatski se pali i kucno kino, ubacijes neki film koji ti je jeben i ides ga gledati, uzivis se, zvuk jebenica, sve se trese... Kad ono, na pol filma ti vise ne gledas film nego pocinjes gledati okvir od svoje panasonic plazme i shvatis da je ruzna kao noc i odes tuzan spavati...

Nemoj si to dozvoliti, zajebi kvalitetu, okvir je sminka, samo je on vazan, kak se lijepo sjaji i presijava... :hitthewal::hitthewal:
:roller::roller::roller:

CocoAtBike 03.03.2011. 22:04

Za cca. 1000 Eura čovjek očekuje i neki dizajn, a i red je da Panasonic konačno promijeni izgled svojih TV-a koji izgledaju gotovo kao prvi flat modeli koji su izašli na tržište (ili su možda okrenuti konzervativnoj bogatijoj klijenteli od 55 i više godina kojoj ovakav dizajn baš odgovara :fiju:).

Da razmišljam samo o dizajnu okvira, vjerojatno bih kupio LG 50PK950 ili neki slični model.

ps. no, ipak se nešto događa:
http://www.flatpanelshd.com/article....148&newsletter

Citiraj:

Autor Ciki vts (Post 1862604)
Pazi da ne kupis TV koji ruzno izgleda, jooooj... Di ces gore... :eek:

Zamisli situaciju: Dosao si umoran s posla, palis svoju panasonic plazmu, automatski se pali i kucno kino, ubacijes neki film koji ti je jeben i ides ga gledati, uzivis se, zvuk jebenica, sve se trese... Kad ono, na pol filma ti vise ne gledas film nego pocinjes gledati okvir od svoje panasonic plazme i shvatis da je ruzna kao noc i odes tuzan spavati...

Nemoj si to dozvoliti, zajebi kvalitetu, okvir je sminka, samo je on vazan, kak se lijepo sjaji i presijava... :hitthewal::hitthewal:
:roller::roller::roller:

darkijas 03.03.2011. 22:31

neznam šta fali dizajnu pany plasme p42g20. Meni izgleda sasvim ok

rendula 03.03.2011. 22:38

Citiraj:

Autor darkijas (Post 1862695)

g verzija i skuplje su ok - tanje su i sto je najbitnije dolaze i u onoj "titanium" boji. S serija je vec duplo deblja od G, samo u crnoj..

CocoAtBike 03.03.2011. 22:42

Citiraj:

Autor darkijas (Post 1862695)

Pa, ništa, sve dok ne vidiš novije modele nekih drugih proizvođača :goood:!

joolka 03.03.2011. 22:44

Citiraj:

Autor jopis (Post 1862600)
Imam, 5god., al kako mi je rečeno, načekat ću se dok riješe....
Nadam se da je laž, al čovjek je imao isti problem pa je čekao mjesec i kusur dok nije dobio tv, a baš bit bez tva u kući mjesec, mjesec i pol, e ne bi baš, nisam zato išao na panasonic plazmu....
Al živi bili pa vidili.
Btw, model je p42c2e. Samo je počeo gasit se sam odjednom i bacat artefakte preko cijelog ekrana kad i ako se uspije upalit.

Npr kad mi je zveknuo samsung monitor kojeg sam imao prije ovog, u roku 5 dana sam dobio novi uz napomenu ovl. servisera da skuplje/bolje modele ne popravljaju nego odmah ide drugi čim se utvrdi kvar.

to je kategorija mog nedavno kupljenog x20 modela,valjda si imao losu srecu :stoopid:

darkijas 03.03.2011. 22:49

od prošlogodišnjih modela televizora svih prizvođača najviše mi se sviđa dizajn od sony-a, zatim lg a onda zamzung. Kao što rekoh g serija plasmi od panasonica baš lijepo izgleda ali s serija pa na niže je totalni feler
Naravno dizajn tv-a je apsolutno sekundarna stvar pored kvalitete slike, ali ak je već tu onda nek i lijepo izgleda

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:33.