![]() |
Nisam mjenjao bios ploče a ni neznam dali to uopće ima i smisla,...jer ploča je Gigabyte MA790X-DS4,Crossfire,stara 3 mjeseca,a i prodaje se pod *Gamers Choice*,tako da bi vjerojatno i njezin prvi i najstariji bios morao ovakav osnovni OCC voziti sa lakoćom.
|
|
To i nije bas voltaza za 24/7... Radije spusto koji MHz i smanji voltazu :beer:
|
Pozdrav svima na forumu, ja sam novi tu na OC i volim sve što vole mladi tj. htio bi overclockati svoj proc na 6,5 ghz, čujem da postoji neki program za to koji to radi dobro ali.....
malo se šalimo.. Nego, čitam zadnja tri dana sticky od OC i ne mislim si mijenjati ručno voltaže još barem mjesec dana jer se ne mislim za...avati sa OC dok ne skužim sve. Ima nešto što me zanima i što nisam nigdje našao objašnjeno na (meni) zadovoljavajući način. U BIOS-u imam opciju AI Overclocking (5%,10%,...30%) i svatko tko pokušava neznalici objasniti kako clockati kaže: AI Overclocking = manual jer je tako bolje pa onda idemo sad mi malo klokati... Mene zanima konkretno, ako koristim recimo 15% u AI OC, što to znači, odnosno koje promjene (ako ih ima) se događaju u BIOS-u. Koje postavke se u tim slučajevima mijenjaju i koliko je to stvarno loše ako se koristi oveclocking na taj način. (svi govore kako je bolje ručno). Vjerujem da je ali zašto onda uopće stavljaju te mogućnosti na ploče. Hvala unaprijed !! |
Pa pokausaj s tim AI PC pa ces vidjet koliko ce ti ustvari podic takt... Meni je digo sa 2.4 na nekih 2.6, a rucno sam podigao bez problema na 3GHz. (AMD LE-1620).
Dakle mislim da je rucno bolje zato sto ti dozvoljava veci clock... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Moraš ga još hranit, taj picek još nije narasao dovoljno :D Vidi mog Citiraj:
1,225v do 410FSB 1,325v do 430FSB 1,415v do 450FSB E onda postaje gladan struje i od 460FSB do 488FSB koliko sam svojeg natjerao (no zbog strapa je reza super pi manja nego sa 486MHz) traži 1,5v. Inače ta revizija (bar meni) radi sa 1,200v 7x400MHz, sa uključenim C1 i onim drugim kak li se već zove.... i kad komp surfa radi na 2,4GHz, kad je neki veći posao ide na 2,8GHz i hladan je ko led... |
imam E8500 bas ga testiram na 3600Mhz za 24/7 na def voltazi, pokrenuo orthos 1h 15min temp cjelo vrijeme od 58-61 ne prelazi vise, brijem da je to ok pa me zanima dal da ostavim tako za 24/7, sobna tem je oko 25
|
Mislim da mozes bez brige ostavit na tom taktu ili ici na jos vise.
|
Citiraj:
|
61° na default voltaži je ono-banana :)
Sve je to ok,kuler voli biti u modi :p To je C0 ako mu 1,45 treba za 4300MHz? |
Clockanje i875P chipseta
Pustimo sada malo ove novotarije i odgovorite mi na pitanje za ropotariju :)
Kupio sam komp danas za 50 kn od nekog lika koji ću ostaviti starcima, pa da ga malo razgazim kad je već tu. :D a lik mislio bacit :) Ploča je Gigabyte 8IK1100, socket 478, i875P chipset. http://www.gigabyte.com.tw/Products/...ProductID=1719 na njoj je Celeronče 1,7GHz Willamete-128. i onaj debeli stock cooler. i nekakav bzvz RAM od 1x512MB. dakle, dal može tko u kratkim crtama objasnit koliko se to smije tjerat i što se od ovoga može očekivat jer nikada nisam imao s478 pa znam o tome jako jako malo. :goood: i BTW, proc je E0 revizija :D :D :D :D ono, temperature, max voltaže i slično. hvala |
1. temperature - oko 60-70° nije nista previse za taj procesor
2. OC - nemoj ocekivat nista od njega, ako prijedjes 2GHz budi sretan 3. max voltaze - ma goni to tak dugo dok je temperatura u normalnim granicama, nece mu nista biti od povecanja voltaze 4. daj mi pobogu prodaj tu plocu, nemoj da trune pod tim celeronom :( |
Citiraj:
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=539369 ajmo ispočetka, kao da nisam napisao Celeronče, nego ovo čudo, šta sa time se može očekivati. i nema prodaje ploče :D tek sam ju danas ujutro dobio :D |
eh, od toga se vec svasta moze ocekivat :D
nemoj ga hranit s vise od 1.55-1.6V i ocekuj nekih 3.5GHz, ako bude srece tj. ovisno o primjerku - mozda i vise |
Citiraj:
sad samo da odradim neke testove :D |
Kako mi vrag ne da mira soft-clocknuo sam Q8200, više da vidim kako će funkcionirati. U biosu tj. intelligent tweakeru bios sam pomaknuo cpu host freq s 333 na 400, znaci s 333x7 (2.33) na 400x7 (2800Mhz). Ploča je gigabyte EP45-DS3, mamorija kingmax vemil 2x2gb 800mhz 5-5-5-18, cpu q8200. Ima jos dosta funkcija, posebno za dram ali sam sve ostavio na auto (sto je podiglo mem s 800 na 960Mhz). Nakon par sati žešćeg rada s PS-om se pojavio plavi ekran, kaze nesto s memorijom. Pogledao temperature i one su full ok, čak premale, cpu 30, system 38, jedino sam vidio da je voltaza dramm-a (ddr18v) 1.984 umjesno 1.904, voltaza cpu-a je 1.316, a po intelu max. je 1.3625V.
Da li se zaista ta konfiguracija ne moze overclockati niti na 2.8Ghz (400Mhz) da to radi stabilno?? |
Za max OC na default voltazi nisam siguran ali mislim da bi trebao raditi na tih 2.8, ali za memoriju nisam bas siguran, dakle to bi trebao prvo spustit pa onda testirat da vidis da li te ona koci (99% sam siguran da je ona "problem").
A ove temperature su ti nemoguce, tj ploca ti najvjerojatnije laze.... |
Citiraj:
CPU x7, 400Mhz - 2.8Ghz, memorija na 400Mhz *2.66D = 1066Mhz, pci-e sam ostavio na auto, mislio stavit na 100Mhz, ali pretpostavljam da je to ionako default tj. auto. Spremam se vani pa ne mogu vise testirat, ali u ovih pola sata planski žestokog rada sve radi ok na tim postavkama.. :stoopid::D |
Tako vec da, u loadu ne mogu biti one temp nikako.
Da li je pci-e na auto isto na 100mhz to nisam siguran pa ja uvijek zakljucam na 100. Daj ti to probaj opteretit s necim i onda vidjet da li je to stvarno stabilno... sutra naravno :) pozz |
Eo ja imam malo delikatan problemcic:D.E7400 @3800Mhz (400x9.5) 1.312 V.rami na CL4(4-4-4-12) na def (800mhz) na 2.05 V ,NB core 1.23V.Blend test u orthosu puca nakon 35 min (stres CPU and RAM), a sam proc na Small FFT testu prolazi i 14 sati orthosa bez pucanja.E sad rami su testirani memtestom jedan po jedan keks i rade sasvim normalno.U cemu je onda problem sa Blendom?
|
testiraj rame zajedno
|
vMCH ti je malo nizak.
|
stavio sam vMCH ( na 1.25) i za vrijeme igranja HAWX-a mi se BSOD-ao opet... Dokle da ga dizem ( sad sam ga stavio na 1.28 pa cu vidjeti oce li se rusiti).ako se bsoda opet da jos povisim NB voltazu??i dali zna netko iscitati minidump analizu posto sam ju pregledao sa windebugerom a neznam sto znaci tocno.uploadat cu i izvjestaj i minidump fajl ak treba.
EDIT : jel trebam dirati CPU VTT ( sad je na 1.24 def )i jel FSB Vref mora biti na auto? |
Na jednom stranom overclock forumu sam pročitao da čak i kad se ne želi mijenjati voltaža bolje je manualno postaviti na serijsku nego staviti na "auto"?? Na prvi pogled mi izgleda kao glupost jer je auto postavka stavi na serijsku, ali bolje pitat nego pretpostavljat. :)
|
sve je uvijek bolje rucno
@xulos, probaj povisit voltazu ramima |
Citiraj:
Jedno po jedno trebaš dizat,jer u igri su ti očito NB i RAM.Povisi za još koji korak na MCH pa vidi hoće li greška nestat. |
Citiraj:
Jer sam googlajuci "overclock q8200" došao do savjeta da se moze dignut na 2.8Ghz (333 na 400fsb) bez diranja volaže, a auto postavka digne voltažu na 1.3v pa sam je ja ručno spustio na defaultnih 1.2375v računajući "više v = više grijanja = više zujanja ventilatora koji hladi cpu" što je izgleda narušilo stabilnost. Igrao sam se proteklih par sati, ali koliko vidim turpijanje memorije daje jedva primjetno poboljšanje performansi, a rapidno narušava stabilnost što je i Neo napisao, pa sam stavio 400fsb, memorije x2 što im je i tvornička postavka, u skladu s tim i voltažu stavio na tvorničku. Ploča isto default radi na 1600 tj. 400 fsb, navodno bez problema trpi 530Mhz, ali tad se ruši mem ili cpu. Tako da sam napravio soft tuning, dignuo fsb na 400 tj. cpu s 333 na 400, time dobio (nadam se) stabilni sustav bez narušavanja trajnosti komponenti, a istu radnju u PS cs4 napravi za 12,9s umjesto 15s, što je ipak isplativo poboljšanje. :fala: |
Jedno brzopotezno, ploča je Maximus Formula, kad uplaim PC Probe II počne vrštat, kaže da je NB i SB temp. prevelika
Sad jel za NB 55c i za SB 52c puno po netu kažu da se X38 dosta grije |
Brzopotezno al dugo si čeko? :D
Moglo bi bit i manje al ne, nije previše s obzirom na procesor i količinu rama. I da, isključi "trubu", znam kako iritira :) |
imam par pitanja imam ep45c dsr3 i nije mi jasno kaj je ich i/0 voltaza def je 1.5v neznam na kolko to postavim ima neki utjecaj al vise ni sam neznam i ove ostale voltaze bi molio savjet 2 jer nemam bas previse vremena a htio bi barem 4.85 ustabiliti najvise sto sam uspio je 4.78 neynam vise kaj me hebe.
imam 2x2 gb kingmax ddr800 za koji nisam vise siguran da me jebe jer ga nisam jos testirao posebno. moguc problem bi mozda mogao biti i fortron 350pnf? hladjenje nije problem jer je sve pod vodovodom i polirano je i ne prelazi vise od 47c load u konfi nema nist posebno osim 2 diska u raidu i 8800gt i 2 venta jedan na grafi i jedan bez veze da puse po ploci tek tolko. najvise me zanimaju cpu pll,cpu termination cpu refeence nisam dirao i ak ima jos kaj pametnoga ya poigrati se. http://www.imagesforme.com/out.php/t443916_fuj.JPG |
ICH je napon Southbridge-a
|
ides mucit wolfdalea, a neznas osnove OC-anja?
samo je jedan moguci ishod: degradirani E8400 |
aj dajte ruku,malo bi naložio :Dprocesor,do nekih 2,6-2,8(šmrknemo koju pivu kad se vidimo)
Matična je ecs NF650iSLIT-A (V1.0)zadnji bios http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Pro...uID=44&LanID=9 procesor je core duo e6400 2,13mhz fsb 1066 i na njemu je arctic frezer 7 pro memorija je kingston 2gb pc 6400 800 mhz (6-6-6-18-24) napajanje 400w |
Ne kužim šta bi ti htio? kakvu pomoć? Imaš tutoriale pa pročitaj malo i diži. Taj proc se može bez brige podić i sa stock coolerom, a pogotovo sa freezerom.
Uvijek ista priča - novi korisnik kako da klokam itd - ajd malo si dajte truda pa onda pitajte neko konkretno pitanje ako vam nešto nije jasno. |
baš ti hvala ti nisi nikog pita nego si se probudio i sve si zna.
aj kad znaš onda objasni kako? |
Mozda ovako : http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88200
Btw NB core sam stavio na 1.30 i dalje imam BSOD-ove-jel moguce da je zbog nekog softa na sedmici ,ili da dizem jos NB gore? |
ok,kužim da triba podizati fsb od procesora pomalo za 10 i tako redom ali što sad sa memorijom,dali je ostaviti na 6-6-6-18 ili šta?
kako podižem fsb procesora tako se smanjuje fsb memorije. e sad treba li memoriji latenciju ručno spustiti na 5-5-5 16,ili manje? za koliko podiči fsb memorije,cilj mi je iči do 2,6,ne više. |
BSOD-ovi malo malo otkako sam klok'o
eo ovako stoje stvari
CPUvcore 1.328 (400x9.5) NB voltage 1.3 , NB gtl 0.61% ddr voltage 2.1 400/800 strap i opet bsod-ovi.Memorija nevjerujem da je, jel je radila na CL4(na 821 mhz) dok sam imao E4500 i to na 1.9 V.Probao sam dizat voltazu NB- do 1.35 ne pomaze,dao ramima 2.1 ne pomaze, NBgtl spustio na 0.63 pa ma 0.61 pa opet ne pomaze.Da napomenem procesor je stabilan 14 sati u orhosu na smal fft testu priority 9,a na blend testu puca nakon 35 min.rami su svejedno testirani memtestom jedan po jedan i zajedno i ispravni su 100%. Sta vise raditi neznam stvarno:hitthewal: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:16. |