PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   eBay iskustva; pitanja i savjeti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=97893)

vranjba 06.10.2015. 06:11

Odeš na sell izabereš kategoriju u kojoj misliš staviti oglas (provjeriš u kojim se kategorijama već prodaju isti ili slični proizvodi) i počneš ispunjavati specifikacije koje ti ponudi.

Uvijek treba ispuniti specifikacije jer se koristi u filterima (broj cipela, boja, pattern...).

Slike - presudne ako prodaješ polovnu, snimi iz svih uglova i da ne budu mutne, stavi što više, al nemoraš pretjerivati.

Naslov - uvijek iskoristi što više (npr ako prodaješ SNES napišeš Super Nintendo ... SNES console joypad cables PAL ...) glavnom samo ga se..š. (samo nabacuješ riječi bez with Cables ili from Croatia to se podrazumjeva).

Cijena - staviš realnu cijenu, usporediš sa prodanim itemima, ako nema prodanih onda sa onima u prodaji, ako nema ni tih onda procjeniš i malo nadodaš ;) (da se kasnije ne pitaš jesi li prejeftino prodao) ili staviš na aukciju od recimo 45$ početna (nikad ne stavljati ko Ameri, Švabe, Englezi što stavljaju od 0.01 $, jer oni imaju veliko tržište, reputaciju i uhodanu prodaju) (sad po novom se plaćaju aukcije za sve kategorije osim collectibles).

Shipping - odeš na stranicu pošte i pogledaš pošto je + dodaš 15% koliko ti otprilike uzmu ebay i paypal (zašto bi ti plaćao kad može kupac, to je realna cijena koštanja poštarine). Tu imaš pisma i pakete, pisma su jeftinija ali ako šalješ u EU ili Europu onda su jeftiniji paketi od 0.5 kg pa nadalje (istraži).
Uvijek šalji preporučeno, ja dodatno šaljem i sa povratnicom za skuplje iteme koje prodam (ako je kupac išao sam predumišljajem da te zaj..e možda se obeshrabri kad vidi da mora potpisati da je preuzeo pošiljku/ 7 dodatih kn košta)

Return policy - kažeš da ne primaš nazad jer je onda lakše odje..t dosadnog/glupog kupca koji želi vratiti nešto što je kupio pogreškom ili sl, to je u slučaju da si več poslao (premda i tu postoji opcija da ti on vrati ako se žali ebayu pa oni procjene da je njegova žalba osnovana, ali glupi kupci ionako se ne znaju služiti time).
Ako nisi poslao a on zatraži cancel order, to prihvatiš, u biti ni ne želiš tog kupca jer ti može stvarati probleme.

Payment policy - stavi paypal ako ga imaš, većina ne kupuje ako nemaš paypal opciju. Možeš dodati i neku drugu opciju ako baš hoćeš, moneybookers ili uplatu na račun.

Tekst oglasa - navedeš što prodaješ (složiš par rečenica, za razliku od naslova), malo reklamiraš (tipa ako prodaješ fotić kažeš da je su slieke super u svim uvijetima osvjetljenja bla bla bla... nase..š ga što bolje :) ).
Opišeš pravo stanje artikla (to možeš napisati i ispod naslova, jer ovi koji surfaju mobitelom ne vide text oglasa bez da ga otvaraju, ali nije nužno).
Kažeš pogledaj slike (to obavezno napišeš da ne bi bilo nismo znali, ima budala koje pogledaju samo prvu sliku).
Napišeš kako šalješ i nakon koliko dana od uplate (unutar 1,3,5 dana).
Možeš na kraju malo stilizirai teks, nešto boldaš i tak.

Eto mali vodić za sastavljanje oglasa.

Mar 09.10.2015. 21:52

Ima li netko ideju zašto mi na mobilnoj aplikaciji prikazuje daleko više predmeta nego preko kompa na webu?

Tražim recimo jedan miš iz Njemačke i na appu ima 40ak ponuda dok mi preko PC-a nalazi svega 8.
Mob je poštelan na Germany dok mi je preko weba čak i Europe odabran.

1v@n 09.10.2015. 22:40

Citiraj:

Autor vranjba (Post 2836647)
...

Ono što me muči je da me traži da obavezno izaberem shipping za Ameriku, izaberem njihovog distributera (USPS...) i stavim cijenu za to.

Ima li još provizije? Ne mogu naći tu informaciju, skupa s cijenama...

vranjba 14.10.2015. 19:15

Izabereš shipping outside USA i označiš worldwide, ili europa ili što već.
Nema, to je to 10% ti uzme Ebay i paypal svoj dio. Kad stavljaš oglas onda ti na dnu bude cijena za taj listing 0.3$, zavisi od kategorije, formata (aukcija ili buy now) i koliko si komada već stavio (prvih 20 je bespla).
Ako je više od 0.3$ onda ti je zakačena još neka od usluga (podnaslov, velike slike ili neko drugo sranje).

vranjba 14.10.2015. 19:17

Citiraj:

Autor Mar (Post 2838423)
Ima li netko ideju zašto mi na mobilnoj aplikaciji prikazuje daleko više predmeta nego preko kompa na webu?

Tražim recimo jedan miš iz Njemačke i na appu ima 40ak ponuda dok mi preko PC-a nalazi svega 8.
Mob je poštelan na Germany dok mi je preko weba čak i Europe odabran.

Kad pretražuješ na mobu onda ti izlista završene (prodane i neprodane) iteme, odi na filter i makni completed. Na kompu ti automatski izlistava aktivne.

RascaL 20.10.2015. 16:08

S obzirom da do sad nikad nisam imao posla s carinom, da li se PDV računa i na poštarinu ili samo vrijednost predmeta (koja je oko $50)?

nino 20.10.2015. 16:45

Na sve skupa.

chief_wolfinjo 20.10.2015. 19:00

bok,

koji bi vi proizvod kupili ?

http://www.ebay.co.uk/itm/3312810833...%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.co.uk/itm/2620089001...%3AMEBIDX%3AIT

:D

karabaja 23.10.2015. 20:30

Pozdrav,

je li netko nedavno kupovao RAM preko eBaya? Trebao bih preporuku nekog powersellera s najmanje 99,9 posto pozitivnih ocjena. Primijetio sam, što iz osobnog, a što iz tuđih, da su sve ispod 99,9% uglavnom prevaranti, lažovi i muljatori što šalju neispravne module ili pošalju nešto sasvim deseto od naručenog.

adaksinjo 23.10.2015. 20:34

kupio sam ja, ali je 99,89.

karabaja 23.10.2015. 21:33

Da, to mi je premalo. :D

osspaljeni 24.10.2015. 02:22

Citiraj:

Autor karabaja (Post 2844518)
Pozdrav,

je li netko nedavno kupovao RAM preko eBaya? Trebao bih preporuku nekog powersellera s najmanje 99,9 posto pozitivnih ocjena. Primijetio sam, što iz osobnog, a što iz tuđih, da su sve ispod 99,9% uglavnom prevaranti, lažovi i muljatori što šalju neispravne module ili pošalju nešto sasvim deseto od naručenog.

Kupovao ja od RamExperts-a 4x4GB Mushkin DDR 3 dana 29.6.2015.
Stiglo sve uredno i u originalnoj ambalaži.
Shipping sa tracking brojem.
Zamjerke nemam, rating je 99.6%.

I opet me sa porezom i svime izašlo nešto malo jeftinije ili skoro isto kao i kod nas, iako kod nas tada nisam uspio naći DDR3-2400 MHz.

chief_wolfinjo 24.10.2015. 09:23

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 2844521)
kupio sam ja, ali je 99,89.

hahaha, ne znam gdje mi je pamet bila. ja jednom kupio s 98.3 :stoopid:

coconut 24.10.2015. 09:40

Ja ne kupujem ako je ispod 101% :D

karabaja 24.10.2015. 16:55

Citiraj:

Autor osspaljeni (Post 2844649)
Kupovao ja od RamExperts-a 4x4GB Mushkin DDR 3 dana 29.6.2015.
Stiglo sve uredno i u originalnoj ambalaži.
Shipping sa tracking brojem.
Zamjerke nemam, rating je 99.6%.

I opet me sa porezom i svime izašlo nešto malo jeftinije ili skoro isto kao i kod nas, iako kod nas tada nisam uspio naći DDR3-2400 MHz.

Eto, super! Hvala na preporuci. Imam dojam da je OK. Već sam naručio.
Odlučio sam se orijentirati na EU i US prodavače, jer već sam bio popušio 100tinjak dolara na fake/neipsravnim memorijama s azijatima. Vraćati im robu natrag, bilo je neisplativo. Na što banda očito i računa. ;)

Citiraj:

Autor coconut (Post 2844667)
Ja ne kupujem ako je ispod 101% :D

Neka sam vas zabavio sa 99,9 :D

osspaljeni 26.10.2015. 20:39

Ajde pa javi kako je prošlo.
Meni je roba stigla za cca 2 tjedna.

yaya 26.10.2015. 21:40

Mene je sad zadnji paketic bas razocarao iz Poljske, zenska mi je slagala da je poslala paket, a kadsam je na mail pitala tr number, napisala je da je poslala par dana kasnije(4 dana), posiljka je dosla za 11 dana duze nego iz kine, a dala sam joj poz feedback ipak al eto zasmetalo me

Mr.Ex.President 27.10.2015. 00:12

Iman jedan item koji je naručen 17.9. a piše; Estimated delivery Nov 04, 2015 - Dec 16, 2015

Šta stvarno ne mogu ništa po tom pitanju nego čekat 16.12. da dođe ili ne:stoopid:

osspaljeni 27.10.2015. 00:19

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 2845850)
Iman jedan item koji je naručen 17.9. a piše; Estimated delivery Nov 04, 2015 - Dec 16, 2015
Šta stvarno ne mogu ništa po tom pitanju nego čekat 16.12. da dođe ili ne:stoopid:

Pa pisao ti je estimated delivery i prije nego si potvrdio narudžbu.
Zapravo piše čim otvoriš bilo koji item na ebay-u, a kod nekih možeš i birati kakav shipping želiš...

Ako ti se nije svidjelo nisi trebao platiti.
Narudžbu još i možeš otkazati ili promijeniti, ali ako je već plaćeno i poslano ostaje ti samo čekati...

Omerta 27.10.2015. 11:19

I tek mjesec dana od 16.12. mozes dignut case, odnosno unutar tih mjesec dana.

Mr.Ex.President 27.10.2015. 16:51

Citiraj:

Autor osspaljeni (Post 2845852)
Pa pisao ti je estimated delivery i prije nego si potvrdio narudžbu.
Zapravo piše čim otvoriš bilo koji item na ebay-u, a kod nekih možeš i birati kakav shipping želiš...

Ako ti se nije svidjelo nisi trebao platiti.
Narudžbu još i možeš otkazati ili promijeniti, ali ako je već plaćeno i poslano ostaje ti samo čekati...

Nisan gleda detljano jer me nije bilo briga pretjerano, kad mi je hitno uzmem preko UK ebay, platim 30% više i dobijen za 5 dana.
Doduše iako mi nije hitno nisan očekiva rok od 90 dana... Al dobro, bitnije mi ovo šta Omerta piše, dakle od 16.12. u roku 30 dana, ok, čekamo:D

RascaL 06.11.2015. 10:36

Paket je zadržan na carini zbog nedostatka računa. Ima li netko ideju kakva je dalje procedura?

Davor2210 06.11.2015. 10:54

Čekaš da ti poštar donese kuvertu sa PCP brojem i zatim sa tim brojem mailom pošalješ presliku transakcije sa PayPala i stranice gdje si kupio proizvod koji si kupio sa cjenom.

RascaL 06.11.2015. 11:09

Citiraj:

Autor Davor2210 (Post 2849743)
Čekaš da ti poštar donese kuvertu sa PCP brojem i zatim sa tim brojem mailom pošalješ presliku transakcije sa PayPala i stranice gdje si kupio proizvod koji si kupio sa cjenom.

Jedan poznanik je prije par mjeseci imao sličnu situaciju (bez računa) i dobio račun sa carine u iznosu od 500kn iako je vrijednost predmeta bila 200kn. Ukoliko nekim slučajem i mene zadesi slična sudbina, može li se izbjeći preuzimanje paketa - odnosno da se vrati pošiljatelju?

Davor2210 06.11.2015. 11:15

To bez računa se pojavi svima koji naručuju vredniju robu izvan EU. Na tebi je da dokažeš koliko si platio da ti mogu odrediti koliki je PDV i eventualno carina, a ako ne možeš dokazati oni same odrede. Vjerojatno možeš nepodići robu ali u tom slučaju ti trgovac ima pravo naplatiti poštarinu i svoje troškove.

Thermaltake 06.11.2015. 19:40

Šta onda treba otić na paypal i isprintat im račun pa donjet ili ?

Davor2210 06.11.2015. 19:45

Kad dobiješ poštom PCP broj od carine pošalješ mailom račun sa PayPala u pdf-u sa tim brojem koji dobiješ. Broj staviš recimo u naslov maila. Dobiješ u kuverti upute kako i kamo šalješ.

RascaL 06.11.2015. 20:25

Zahvaljujem na informaciji. Bitno mi je samo da mogu zaobić plaćanje ako je više od 200kn. Što se tiče troškova prodavača, novac lako mogu izvuć preko ebaya budući da se može protumačiti kao njegova greška.

Koliko se inače čeka da pošalju taj PCP broj?

Davor2210 06.11.2015. 20:28

To zavisi od gužve na carini. Tjedan-dva a nekad i duže.

schetz 06.11.2015. 21:11

Meni i kolegi u zadnjih 10 dana stiglo(pcp) u roku 3 dana. Ja još čekam na ips da se pokrene, poslao PayPal inv pred 4 dana. Mogao bih se i načekati vidim.

medo94 09.11.2015. 14:51

Ako item-u treba duže od previđenog vremena dolaska, dali ja mogu tražiti povrat novaca od sellera ili da mi opet pošalje item?

RascaL 09.11.2015. 15:19

Danas mi je stigao poziv sa carine. Što se tiče potrebnih dokumenata sve je jasno objašnjeno, s tim da je jedino ova rečenica nejasna:

"Na traženi dokument (i priloge, ako ih imate) OBAVEZNO upišite broj PCP iz gornjeg desnog kuta ovog poziva (primjer: PCP123/13)"

Znači li to da, osim u mailu, moram i na pdf dopisati navedeni broj?

coconut 09.11.2015. 16:17

Ne, dovoljno je taj PCP upisati u naslov maila.

New One 09.11.2015. 18:35

Citiraj:

Autor medo94 (Post 2850960)
Ako item-u treba duže od previđenog vremena dolaska, dali ja mogu tražiti povrat novaca od sellera ili da mi opet pošalje item?

Obavezno refund i opet kupit.
Ako je kinez i nekaj od tamo u igri treba ti bar opet 3-6 tjedana d stigne, do tada case istekne a ovo nikad ne stigne kaj je šatro ponovno poslano.
Ovak ti lijepo vrati pare pa kupiš opet od njega i neka pošalje kavu da mu ne skeljiš negativan review.:goood:

vranjba 10.11.2015. 20:07

Jel kupio kad ko preko ebaya nešto, a da nije platio paypal-om nego bankovnim transferom.
Uzeo sam nešto od nekog švabe koji ne prihvaća paypal. Zanima me kakva bi procedura bila u slučaju da nešto ne štima sa proizvodom ili ako ne stigne (jel to ebay rještava laganini kao kad ide preko paypala uplata, ili je zakomplicirano).

Hombre 10.11.2015. 21:06

Mislim (smatram) da ne bi smjelo biti problema jer dok prodaje na ebay treba prihvatiti i njihova pravila. Pay pal je samo dodatna sigurnost tebi i prodavaču. Mnogo Nijemaca ne želi PP dati postotak dok pola milijarde Kineza prihvaća isključivo PP.

vranjba 10.11.2015. 21:11

Da švabe su zejebani kao da su sami sebi dovoljni., čak sam mu ponudio da ja platim paypal fees, ali jok. Pola ih ni ne želi slati van Njemačke, za ovog sam morao nabaviti i njemačku adresu.

Perestrojka 10.11.2015. 21:42

Citiraj:

Autor vranjba (Post 2851526)
Da švabe su zejebani kao da su sami sebi dovoljni., čak sam mu ponudio da ja platim paypal fees, ali jok. Pola ih ni ne želi slati van Njemačke, za ovog sam morao nabaviti i njemačku adresu.

O svabama na e-bayu samo najbolje :)

Nedavno sam uzeo kabel za iPhone od jednog, nakon 3 tjedna koristenja mi se pokvario ( kvar mehanicke prirode ) i nakon kontaktiranja sellera, bez previse pitanja i zavlacenja mi je poslao 2 ( dva ) nova :) :chears:

blava 11.11.2015. 12:55

Narucio dvije baterije za Coolpada F1 preko banggooda i evo tjedan dana proslo jos uvijek stoji na Ready to Process.

Kontaktiram banggood preko fejsa,odgovore mi da nemaju na lageru te baterije,sta raditi ?

Ganjati refund preko PayPala ili treće,nisam nikada do sad imao problem sa Banggood-om.

karabaja 11.11.2015. 18:03

Citiraj:

Autor blava (Post 2851744)
Narucio dvije baterije za Coolpada F1 preko banggooda i evo tjedan dana proslo jos uvijek stoji na Ready to Process.

Kontaktiram banggood preko fejsa,odgovore mi da nemaju na lageru te baterije,sta raditi ?

Ganjati refund preko PayPala ili treće,nisam nikada do sad imao problem sa Banggood-om.

Ne znam, ali hvala na info o postojanju takvog shopa. Nikad nisam čuo za njih. :)
Je li netko naručivao mobitele od njih?
Zanimljivih kineza po, naoko, OK cijenama: http://www.banggood.com/Wholesale-Sm...es-c-1567.html

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:16.