|
![]() |
#1 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Vodič kroz svijet Athlon Mobile procesora
(verzija 0.1): 1) Što je to Athlon Mobile procesor? AMD Athlon Mobile procesor je namijenjen prvenstveno prijenosnicima, no postoje verzije koje se idu na Socket A (popularni "mobilci" u desktop računalima). Svi Mobile procesori se baziraju na Barton jezgri. 2) Po čemu se razlikuju Desktop i Mobile verzije? Osnovna razlika je što je Mobile Athlon u stanju raditi na nižim voltažama što uzrokuje manje zagrijavanje procesora. Uz to, jedino Mobile procesori imaju otključani množitelj (zbog prilagođenosti prijenosnicima, da može varirati brzina procesora u ovisnosti o optrećenju : manje opterećenje, niža brzina, manja potrošnja i obrnuto, no to se odnosi samo na prijenosnike, ne i na Desktop sustave). Uz to, ako se odlučimo za OC-anje uz dizanje voltaže, imamo više prostora za sigurno povećavanje. 3) Da li se Desktop i Mobile razlikuju po arhitekturi? Barton Mobile nije ništa drugo nego obični Barton koji je, zbog nesavršenosti proizvodnog postupka, ispao bolje nego Desktop Barton te je u stanju raditi na nazivnoj frekvenciji na 1.45V za razliku od Desktop verzije koja potrebuje 1.65V. Postoji Mobile 2200+ koji ima pola cachea (256 kb), no ostale verzije (2400+, 2500+, 2600+) imaju punu veličinu cachea (512 kb) 4) Zašto je bolji Athlon Mobile procesor od Desktop verzije? Naime, kako to da moj 3200+ kojeg sam platio više nego duplo skuplje od Mobile procesora lošiji? Tri razloga - manje zagrijavanje - otključani množitelj - bolji OC 5) Kupio bih Athlon Mobile, ali hoće li ići na moju ploču? Mobilac će raditi sa bilo kojom pločom na kojoj radi Athlon procesor sa Barton jezgrom (dakle, praktički svaka). Preporuka je ipak ploča sa nVidia nForce2 ili VIA KT400/KT600 čipsetom. 6) Ne kužim, kako je bolji kad radi na 133 FSB, a Desktop radi na 166 MHz FSB!? Jednostavno promjeniš FSB na 166, 200 ili više (koliko ti ploča i memorija dopuštaju). Otključani množitelj, remember? 7) Da li se isplati kupnja Athlon Mobile procesora? Da, ako se kupuje novi procesor za OC-anje ili za tih kompjuter (manje zagrijavanje). Ako se ne planira OC-ati, obični Desktop procesor će poslužiti. 8) koji Athlon Mobile procesor kupiti (oznake, stepping)? Mobilci čiji stepping počinje sa I se bolje clockaju od onih s A AQXDA < AQXEA < AQXFA < AQYFA < AQYHA < AQZFA < IQXFA < IQYFA < IQYHA < IQZFA (tribute to renzo), mobilci poredani od lošijih prema boljima, ovisi i o tjednu proizvodnje. 9) UPOMOĆ! Kupio sam Mobile procesor, ali mi ga matična ne prepoznaje kao mobilca, samo piše "Unknown CPU"!!! Sve je ok, manje - više niti jedna današnja ploča ne prepoznaje Mobile procesor po imenu, vjerojatno će se riješiti nekim BIOS updateom. Ovo je tek početak, ako vam se sviđa moja ideja, neka ode u sticky, nastavit ću nadopunjavati prvi post sa novim informacijama, pišite sve što vam padne na pamet u vezi mobilaca, da ne moramo stalno slušati ista pitanja i da je sve na jednom mjestu. ![]() PS. Možda sam nešto krivo napisao, ako je tako, MOLIM VAS, ISPRAVITE ME! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Re: Vodič kroz svijet Athlon Mobile procesora
Citiraj:
![]() ![]() Nek to ne zadesi ista sudbina kao i Sticky kod OC-a, sve tamo piše al se opet sve govori...
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
MSI KT600 Delta uredno prepoznaje mobilca. Ali ne možeš mjenjat množitelj ![]() ![]() ![]() Dak da je primjedba čisto informativne naravi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Caught Somewhere In Time
Datum registracije: Oct 2002
|
trebaš se prijavit na nagradnu igru jako dobro zamišljeno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
nice job sky ![]() al vidim jednu kontradikciju, naime u tocki 7. spominjes da je osnovna namjena mobilca OC, a u tocki 5. predlazes kt400 chipset. prema mojim saznanjima to ne ide zajedno ![]()
![]() |
#6 | |
Caught Somewhere In Time
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() osim toga ak imaš otključan proc on da nema problema |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
radit hoce, al ak ploca nema mogucnost mjenjanja mnozitelja, radit ce ko duron 800 ![]() nedavno mi frend ubo neku Nforce 2 od DFI-a jeftinjakera, nije imala rucno podesavanje mnozitelja. Citiraj:
__________________ |
![]() |
#9 |
Administrator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Sky svaka čast ![]() Ovo bi trebalo zalijepiti. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
(°_°)
|
fala tor, dobar .pdf
![]() |
#12 |
doktor, trekkie, amd-ovac
Datum registracije: Sep 2003
|
Odlično, samo dalje.
Svijet je monitor s beskonačnom rezolucijom! 1.a64 3500+,abit av8,1.5gb corsair, leadtek geforce 6800 ultra,2x200gb seagate@raid 0,tagan 480w... 2.mobilac 2600+ na 2332mhz,epox 8rda3i,r9800pro,120gb,512ddr,ener 350w... 3.MSI centrino 1.5(dothan), ati9600,40gb... -->HDD u externom kućištu USB 2.0+firewire-hitachi 200 giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
AHM... - Mobile Athlon 4 Palomino(Model 6) AXMA... - Mobile Athlon XP-M Desktop Replacement OPGA, 72W(Model 8/10) AXMH... - Mobile Athlon XP-M DTR/Mainstream OPGA, 45W(Model 8/10) AXMD... - Mobile Athlon XP-M Standard/Low-Power OPGA/µPGA, 35W(Model 8/10) AXMS... - Mobile Athlon XP-M Low-Power µPGA, 25W(Model 8/10) AXML... - Mobile Athlon XP-M Ultra Low-Power µPGA, 16W(Model 8/10) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
evo nesto na istu temu: http://fab51.com/cpu/guide/opn-xp-e.html puno lakse se snac i ima nesto vise podataka... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
(°_°)
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
µPGA - neznam u kaj bi ga stavio... a sta se tice nabave, uvijek mozes uzet tel, nazvat amd i rec da ti ga posalju... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
|
Citiraj:
BTW:Bono, kako imaš organizirano 600GB diskovlja?Mislim da si time 3. "diskovna kuća" na forumu...
Svijet je monitor s beskonačnom rezolucijom! 1.a64 3500+,abit av8,1.5gb corsair, leadtek geforce 6800 ultra,2x200gb seagate@raid 0,tagan 480w... 2.mobilac 2600+ na 2332mhz,epox 8rda3i,r9800pro,120gb,512ddr,ener 350w... 3.MSI centrino 1.5(dothan), ati9600,40gb... -->HDD u externom kućištu USB 2.0+firewire-hitachi 200 giga |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
To sam svremenom skupljao sve je u linux boxu na 4 kanalnom raidu. Onako razbacano posto nisu iste velicine ima od 80-200gb
![]() |
![]() |
#22 | |
|
Citiraj:
još svi zajedno nemamo 3 Terabajta ![]() Možda ima još tko?
Svijet je monitor s beskonačnom rezolucijom! 1.a64 3500+,abit av8,1.5gb corsair, leadtek geforce 6800 ultra,2x200gb seagate@raid 0,tagan 480w... 2.mobilac 2600+ na 2332mhz,epox 8rda3i,r9800pro,120gb,512ddr,ener 350w... 3.MSI centrino 1.5(dothan), ati9600,40gb... -->HDD u externom kućištu USB 2.0+firewire-hitachi 200 giga Zadnje izmijenjeno od: dr.fiksi. 18.08.2004. u 11:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
![]() @Bono Moje Epoxice baš i ne vole Kingmaxa u dual channelu dok u single ch. rade bez problema (2,5-4-4 DC; 2-3-3 SC)....čak mi je rda3i radila probleme i na 2,5-4-4 ![]() Onda sam mixao Kingmaxa sa Samsungom i PQIom i dobio ovo iz siga... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Uptime 99.99%
|
Znam to me je iznenadilo kako je ozren dobio dobar rezultat a ja ne mogu pa sam mislio da su mi iz ve-mila uvalili pc400 memorije jer je gore naljepnica pc400/433. Evo sad sam stavio memoriju na 2-3-3-5 2.8V pa cemo vidjet dal ce radit stabilno.
![]() |
#25 | |
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
Hmm nesto si izostavio kad si postao ovo, skoro sam narucio 50 kom amd 2500+ 16W procesora. Evo za sve full copy paste 72W - Desktop Replacement, OPGA-package, OPN starts with 'AXMA ' 45W - Mainstream, OPGA-package, OPN starts with 'AXMH ' 35W - Standard/Low power, OPGA or µ-PGA package, OPN starts with 'AXMD' 25W - Low power, µ-PGA package, OPN starts with 'AXMS' 16W - Ultra Low power, µ-PGA package, OPN starts with 'AXML' The µ-PGA variants are smaller than the normal OPGA-parts(which are compatible with a standard desktop Socket A) and will NOT fit in a desktop-socket or a laptop-socket designed for the normal OPGA-parts. You can determine the package type from the first letter after the speed/rating in the OPN. e.g. 'AXMS1500GXS3C' would be a µ-PGA 25W low-power AXP-M 1500+ 'F' would be a normal(mobile) OPGA-part. Znaci iz ovoga se vidi da na socket a stane samo 35W verzija, narucit cu samo jedan komad i probat cu koliko se to da clockati naravno ako cijena bude prihvatljiva.
![]() |
![]() |
#26 |
Registered User
|
Ja imam IQZFA seriju kupljenu u Linksa koja treba visokih 1.875 V na AN7 ploči da bi radila na 2400 MHz, a vi tvrdite da je IQZFA najbolja serija????? Ima Abit AN7 ploču, Enermax 460W napajanje i Zalmanov 7000A-CU cooler. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Koliko je star? Koji model? Jesi ga pustio neko vrijeme da burn-ina? Kako si ga OCao, frekve i voltaže? Jesi li ga kupio novog ili rabljenog? Moguće je da su novije serije na hrvatskom tržištu lošije od onih sa početka godine. Informacije o najboljim steppinzima su pokupljene sa dosta lokacija, ali sve su suglasne da bi to TREBALI biti najbolji mobilci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Iron Maiden forever
Datum registracije: Oct 2004
|
bravo sky ljepo napisano
[size=0,5]Microsoft Windows XP Pro+SP2, Samsung 80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133, ABIT KV7, Thermaltake Volcano 12, AMD Athlon XP 2400+@2200 MHz, 512 MB DDR RAM, Ati Radeon 9600 Pro 256 MB(oc 400/255), Samsung SyncMaster 757NF, PIONEER DVD-RW DVR-106D, Microsoft USB IntelliMouse Explorer 3.0, Microsoft Natural PS/2 Keyboard, DSL 384/64[/size] |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2002
|
A jel bi radio takav jedan Mobile barton na mojoj staroj epoxici 8KHA+ (kt266a)? Ne mislim sad tu izvlaciti iz njega zadnji MHz, ali jel bi to radilo kako spada ili ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Pa sudeći po ovom http://www.short-media.com/forum/arc...php/t-538.html tvoja ploča podržava bartona, samo si ograničen na množitelj od 12,5 i FSB od 133, znači 1666Mhz , sve preko toga zahtjeva OC ploče (8KHA+ je svojedobno bila prava zvijer, jedna od ploča koje su proslavile EPOX, ljudi su ih natezali i do 200Mhz ![]() ![]() Službene podrške nema i naravno ako ne radi nemoj mene krivit ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|