Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Optički uređaji
Ime
Lozinka

Zaključane teme
 
Uređivanje
Staro 18.04.2007., 00:39   #1
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Review - DVD snimač LG GSA-H42N

UVOD

U ovom reviewu odlučio sam pregledati mogućnost jednog od popularnijih novih DVD snimača, Super Multi modela LG GSA-H42N. Marketinški naziv Super Multi označava da je ovaj model (kao i svi noviji modeli LG-ja) sposoban čitati i pisati sve aktualne CD i DVD formate/standarde. Model se na našem, kao i na većini svjetskih tržišta prodaje pod brandom LG, iako se zapravo radi o sinergiji japanske tvrtke Hitachi i korejske tvrtke LG. Otuda i akronim HLDS (Hitachi LG Data Storage). Na nekim azijskim tržištima (npr. Japan) ovaj se model ne prodaje pod LG brandom već pod brandom nekih lokalnih tvrtki kao što je Buffalo, kojima Hitachi dostavlja svoje OEM proizvode (sam Hitachi ne prodaje DVD snimače pod svojim brandom). U svakom slučaju, radi se o hardverski istim modelima, koji se razlikuju samo po firmware-u.

Testni primjerak ovog modela proizveden je u studenom 2006. godine u Indiji, što je bilo malo iznenađenje. Dosadašnji LG modeli s kojima smo se susretali bili su proizvedeni u Južnoj Koreji, u jednoj od tamošnjih triju LG-jevih tvornica (osim Koreje, LG proizvodi DVD snimače i u Kini, te odnedavno i u Indiji). Snimač je došao u bulk pakiranju, u antistatičkoj vrećici, bez ikakvog softvera, vijaka, uputa ili nečeg sličnog. Kao što se može vidjeti na slici, izgledom se ne razlikuje od ostalih novijih LG DVD snimača.
Snimač je došao s firmware-om RL00, a kako LG nije izdao niti jedan novi firmware do početka testiranja, flashao sam ga Hitachi-jevim firmware-om (zapravo firmware-om koji je izdala tvrtka Buffalo, ali je proizvod Hitachi-jevih inženjera) oznake RJ11. Kod novijih modela LG snimača, drugo slovo u firmware-u označava radi li se o LG ili Hitachi verziji (xLxx za LG, xJxx za Hitachi). Prednost ovog firmware-a u odnosu na originalni je automatski bitsetting DVD+R i DVD+R DL medija, te blaži riplock za DVD Video medije (8x max u odnosu na 4.8x max). Snimač podržava ATAPI-5 sučelje, poznatije kao Ultra ATA/66 ili UDMA Mode 4, koje mu omogućava propusnost od teoretski 66.7 MB/s. Naravno, ovo je teoretska propusnost, jer je u praksi snimaču dovoljno oko 25 MB/s za 18x snimanje. Kako bi iskoristili prednosti bržeg sučelja, potrebno je koristiti 80-žilni EIDE kabel.

Ovaj model koristi već dobro poznati Renesas (Hitachi) čipset, u verziji R8J32021HFPV. Inače, LG DVD snimači tradicionalno se proizvode u dvije serije koje koriste dva različita čipseta. Prva serija koristi Renesas čipsete, a u nju spadaju modeli kao što su GSA-4163B, GSA-4167B, GSA-H10A/N/L, GSA-H12N/L. Ova serija karakteristična je po nepodržavanju 12x brzine za DVD-R medije (iz nekog, samo LG-ju poznatog razloga), te po najbržim strategijama snimanja od svih snimača na tržištu. Druga serija LG snimača koristi Matsushita (Panasonic) čipset, i karakteriziraju ju nešto umjerenije strategije snimanja. U ovu seriju spadaju modeli kao što su Gsa-4166B, H20N/L, H22N/L, H30N/L...

No, vratimo se ponovno ovom modelu.


MOGUĆNOSTI

LG GSA-H42N podržava slijedeće brzine čitanja i zapisivanja*:* Napomena: Web stranice LG-ja dosta su loše organizirane i na stranicama za različite regije pronaći ćete različite specifikacije. Ovdje navedene specifikacije su kompilacija triju različitih specifikacija, strategija navedenih u firmware-u, te istraživanja po internetu. Prijeporno je slijedeće:
- ponegdje se u specifikacijama navode 6x brzina za DVD+/-R i 12x za DVD-R - snimač podržava ove strategije, ali njih se ne može odabrati već snima tim brzinama isključivo kada uspori snimanje zbog loše kvalitete medija;
- 6x brzina za DVD+RW navodi se u nekim specifikacijama, međutim nije provjerena;
- 6x brzina za DVD+/-R DL također nije potvrđena, iako se u nekim spcifikacijama navodi;
- 10x brzina za DVD-R DL ponegdje se navodi (dok se drugdje tvrdi da je 8x najveća brzina), međutim firmware ne sadrži tu strategiju - lako je moguće da snimač podržava tu brzinu, ali da zasad nema medija koji je moguće snimiti na toj brzini;
- Brzina čitanja DVD Video diskova (ograničena riplockom) navedena je u brojnim varijantama (4.8x za SL i DL, 8x za SL i DL i slično...) međutim izgleda da je istinita varijanta 10x/4.8x za LG firmware a 10x/8x za Hitachi firmware;Pogledajmo i screenshot iz programa Nero InfoTool koji pokazuje podržane mogućnosti i tehnologije:TESTIRANJE

Testiranje je obavljeno na slijedećoj konfiguraciji:

CPU: AMD Athlon64 X2 3800+
MB: Abit KN8 SLI
Čipset: nVidia nForce4 SLI
RAM: 2GB SuperTalent DDR400
VGA: nVidia GeForce 7600GS
HDD1: Seagate 7200.8 250GB SATA
HDD2: Seagate Barracuda V 80GB SATA
Audio: Creative Labs Live 24-bit
OS: Windows XP Professional

IDE kontroler: nVidia nForce4 integrirani kontroler
Konfiguracija: Primary master - LG GSA-H42N
Primary slave - nema
Secondary master - BenQ DW-1640
Secondary slave - LG GSA-H10N


Snimač se prijavljuje kao "HL-DT-ST DVDRAM GSA-H42N", DMA način rada je omogućen (Ultra DMA Mode 4), te prijavljuje brzinu u burst načinu od 43 MB/s što je više nego dovoljno za 18x brzinu snimanja koliko maksimalno podržava. Međuspremnik (buffer) je danas standardne veličine od 2MB, a snimač naravno podržava tehnologiju sprječavanja buffer underrun grešaka. Od tehnologija, snimač ne podržava MountRainier, ali tu tehnologiju ionako ne podržava velika većina snimača na tržištu, te je na neki način napuštena.

*Testovi su provedeni u uvjetima dosta nepovoljnima za snimač, ali zato sličnima realnim uvjetima kod prosječnog korisnika, iz slijedećih razloga:

1) Instalacija Windowsa nije bila baš svježa, a hard diskovi su bili popunjeni oko 90% i dosta fragmentirani, što je u nekim slučajevima usporilo dotok podataka do snimača i uzrokovalo usporenja (ovo nije namjerno napravljeno, već je bilo tako uslijed spleta okolnosti).
2) Tijekom testiranja tipično su bili uključeni AV program, internetski preglednik s otvorenih 4-5 tabova, kao i neki drugi rezidentni programi.
3) Prilikom svih testiranja odabrana je maksimalna dopuštena brzina snimanja, iako bi u nekim slučajevima samo za korak sporija brzina dala puno bolji rezultat.
4) Kvaliteta medija testirana je DVD snimačem BenQ DW-1640 koji ne predstavlja idealan izbor za testiranje medija snimljenih LG snimačima s Renesas čipsetom, jer iz nepoznatog razloga prijavljuje previsoku razinu jittera, a koja opet uzrokuje povišenu razinu grešaka (naročito PIE). Iako bi bolji izbor bio neki od novijih LiteOn snimača, tijekom testiranja nažalost nije bilo dostupno ništa drugo osim BenQ-a.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici


Zadnje izmijenjeno od: igorba. 11.05.2007. u 19:25.
igorba je offline  
Staro 18.04.2007., 00:39   #2
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
TEHNOLOGIJA ZAPISIVANJA

A sad, da malo proučimo tehnologiju i strategije zapisivanja.

CD-R:Maksimalna podržana brzina snimanja CD-R medija je 48x, pri čemu snimač koristi CAV metodu snimanja. Ovo je velika novost u odnosu na prethodne modele. Naime, svi prethodni modeli s Renesas čipsetom koristili su metodu Z-CLV za snimanje brzinama iznad 16x. Iako je Z-CLV dosta spora strategija, sporija od CAV strategije koju obično koriste drugi proizvođači, LG snimači su uvijek snimali dosta kvalitetno. H42N je ovdje donio promjenu, korištenjem bržih CAV i P-CAV strategija, a kasnije ćemo vidjeti je li to uspješno implementirano, te je li utjecalo na kvalitetu snimanja.

CD-RW:Maksimalna podržana brzina za CD-RW medije je 32x (na UltraSpeed+ medije), korištenjem Z-CLV tehnologije zapisa. S obzirom na nedostatak 32x certificiranog medija, ovdje možemo vidjeti snimanje na 24x UltraSpeed CD-RW medij.

DVD-R

18x snimanjeMaksimalna podržana brzina za DVD-R medije je 18x (dostupna za ukupno pet 16x certificiranih DVD-R medija). Korištena metoda snimanja je CAV, pri čemu snimač dosegne maksimalnu brzinu od otprilike 18.25x, dakle i više od deklariranog. Prosječna brzina također je vrlo visoka (13.60x), a vrijeme je vrlo brzo, ispod 5 minuta.

16x snimanjeSnimanje brzinom 16x odvija se uz korištenje strategije P-CAV po čemu je LG jedinstven - ovu strategiju, koja je najbrža, koriste samo LG snimači s Renesas čipsetom. Zato je vrijeme snimanja dosta brže od konkurencije (u prosjeku više od pola minute brže).

8x snimanjeKao što je rečeno, LG snimači s Renesas čipsetom ne podržavaju 12x brzinu za DVD-R medije, pa nju preskačemo. LG tradicionalno ima vrlo brzu strategiju i za 8x snimanje, gdje su prethodni modeli koristili Z-CLV tehnologiju snimanja (prvi dio medija, otprilike 6-7% bi se snimao na 6x, a ostatak na 8x). Ista strategija zadržana je i kod ovog snimača za 8x medije, ali se kod snimanja 16x medija na ovoj brzini (tzv. underspeed) koristi još brža P-CAV strategija (prvih 6-7% medija snima se CAV načinom počevši od 7x, a ostatak medija snima se CLV načinom na 8x).


DVD+R

18x snimanjeVrlo slično kao kod DVD-R snimanja, maksimalna brzina oko 18.25x, prosječna oko 13.60x, jedino je vrijeme nešto malo sporije. LG DVD snimači inače brže snime DVD-R medije, kod prijašnjih modela ova razlika bila je oko 15 sekundi, a ovdje je smanjena upola.

16x snimanjeKao i kod DVD-R medija, koristi se vrlo brza P-CAV metoda, a vrijeme je opet vrlo brzo, iako nešto sporije nego kod DVD-R medija.

12x snimanjeKod DVD+R medija 12x brzina je podržana, i ponovno se koriste 2 strategije. Za sporije 8x medije (na overspeedu) koristi se Z-CLV način snimanja s tri zone (6x do 0.25GB, 8x do 1.75GB, 12x za ostatak medija). Za 16x medije koristi se vrlo brza P-CAV strategija (7x-12x CAV način do 1.7GB, nakon toga 12x CLV), koja rezultira 12x snimanjem koje je brže od većine drugih snimača na 16x.

8x snimanjeKod 8x DVD+R snimanja vrijedi sve što je rečeno za 8x DVD-R snimanje.


DVD-RWMaksimalna podržana brzina za DVD-RW je 6x, ali s obzirom na nedostupnost 6x medija, na slici je prikazano snimanje 4x medija.

DVD+RW

Slična je situacija i kod DVD+RW medija, maksimalna podržana brzina je 8x, ali su 8x mediji teško nabavljivi.

DVD-RAM

Maksimalna podržana brzina za DVD-RAM je 12x, međutim ovi mediji nisu dostupni u Europi. Inače, DVD-RAM format nije potrebno testirati na kvalitetu (a nije ni moguće bez profesionalne opreme), jer taj format uključuje "write verification" funkciju, i to u obliku da se istovremeno snimaju podaci i provjerava njihova čitljivost. Stoga je stvarna brzina uvijek barem upola manja od deklarirane (npr. 3x = 1.4x, 5x = 2.3x itd.).

Strategije i brzine zapisivanja ovog snimača, kao i njegove mogućnosti, zaista su izvrsne. Manja zamjerka je nedostatak 12x brzine za DVD-R medije, ali taj se "feature" vuče još od ranih LG snimača i nije ništa novo.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.04.2007., 00:40   #3
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
PERFORMANSE ČITANJA

Tiskani CD (CD-ROM):Čitanje CD medija odvija se vrlo brzo, te H42N spada među brže optičke porone u ovom pogledu. Čitanje se odvija (kao i u većini slučajeva) CAV metodom, a krajnja brzina gotovo dostiže deklariranu (s obzirom da medij nije bio do kraja pun, vjerojatno bi ta brzina bila dostignuta). Seek vremena su nešto viša.

CD-R:Ovdje također možemo reći sve isto kao i za čitanje tiskanih CD medija. Prosječna brzina još malo viša, krajnja brzina dostiže deklariranu, seek vremena su dosta bolja.

CD-RW:Iako snimač ne podržava čitanje CD-RW na "punih" 48x, ipak su performanse izvrsne jer deklariranih 40x dosta premašuje, dok dosta drugih snimača podržava samo 32x za čitanje CD-RW medija. Seek vremena i upotreba procesora su prosječni.

CD-DA (Audio CD):Ovdje snimač pokazuje tipične performanse jer kao i većina snimača podržava 40x čitanje za CD-DA (rijetki snimači podržavaju 48x, a neki samo 32x). Deklarirane vrijednosti premašuje, te se stoga može reći da su performanse u ovom pogledu vrlo dobre.

Tiskani DVD (DVD-ROM):Snimač podržava čitanje DVD-ROM medija maksimalnom 16x brzinom, pri čemu deklariranu vrijednost premašuje i dostiže otprilike 16.5x. Izvrsne performanse i vrlo pravilna krivulja.

Tiskani DVD Dual Layer / DVD+R DL (Double Layer):Snimač podržava čitanje dvoslojnih medija na 12x, bez obzira radi li se o tiskanim ili snimljenim medijima, što spada među najviše podržane brzine za ovaj tip medija (mnogi snimači podržavaju tek 8x čitanje za dvoslojne medije). Deklarirana vrijednost je nadmašena, prosječna brzina je vrlo visoka, a krivulja pravilna. Ponovno odličan rezultat.

DVD Video:Ovdje dolazimo do prve mane ovog snimača, a to je riplock za DVD Video medije. Iako je riplock uobičajen kod dosta proizvođača, kod LG GSA-H42N je implementiran dosta rigorozan riplock od 4.8x za SL i DL medije. U slučaju ovog snimača je riplock djelomično ublažen činjenicom da se koristi Hitachi firmware kod kojeg je riplock nešto blaži (10x SL / 8x DL), no ipak ovo treba pribilježiti kao nedostatak jer je snimač sposoban za više. DVD Video riplock moguće je ukloniti modificiranjem firmware-a programom MCSE, ali time poništavate garanciju. Uklanjanjem riplocka, snimač je sposoban čitati DVD Video medije kao i bilo koje druge DVD medije (16x SL / 12x DL).

DVD-R / DVD+R:Snimljene DVD-R medije snimač čita jako brzo, premašujući deklariranu brzinu. Sve rečeno za DVD-R medije vrijedi i za DVD+R medije. Odlično.

DVD-RW / DVD+RW:Snimač čita DVD-RW medije izuzetno brzo, ovo je jedan od najboljih rezultata (ako ne i najbolji) uzevši u obzir sve DVD snimače i čitače. Sve rečeno za DVD-RW medije vrijedi i za DVD+RW, s tim da su rezultati još za nijansu brži. Ovaj snimač u čitanju ne pravi razliku između -R(W) i +R(W) formata. Izvrsno.

DVD-RAM:Čitanje 3x DVD-RAM medija proteklo je dosta čudno. Inače bi snimač trebao ovaj medij čitati 2x-3x brzinom uz pravilnu krivulju, no u ovom slučaju krivulja je vrlo nepravilna, a brzina čitanja je viša nego što bi trebala biti (prosječna brzina je oko 4x). Pomalo čudno, ali nije loše.

Da zaključimo, brzine čitanja ovog snimača su izvrsne, čak i više od toga. Samo jedna stvar dijeli ovaj snimač od toga da ga se proglasi najboljim čitačem za sve vrste CD/DVD medija - onaj nesretni riplock. Iako mnogi korisnici preferiraju DVD Video riplock jer smanjuje buku prilikom gledanja DVD filmova, smatram da je riplock ipak previše rigorozan. Srećom, korištenjem Hitachi-jeve verzije firmware-a ovaj se problem ublažava, a moguće ga je relativno jednostavnim postupkom i posve zaobići.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline  
Staro 18.04.2007., 00:41   #4
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
SNIMANJE CD-ova (PERFORMANSE I KVALITETA)

Testovi snimanja započinju snimanjem CD-R(W) medija. Svi mediji snimljeni su maksimalnom mogućom brzinom, a kvaliteta je provjerena Disc Quality testom izvedenim snimačem BenQ DW-1640 (testiranje također na najvišoj brzini, 48x). Kako interpretirati rezultate testiranja na kvalitetu? Razina C1 grešaka ne bi smjela prelaziti prosjek od 10 da bismo ga smatrali medijem dobre kvalitete, odnosno prosjek od 2 da bismo ga smatrali medijem odlične kvalitete. Ove C1 greške svi čitači relativno jednostavno ispravljaju tijekom čitanja. Druga vrsta grešaka su C2 greške, koje većina optičkih pogona također može ispraviti svojim korekcijskim algoritmima, ali ovakvih grešaka ne bi smjelo biti na mediju dobre kvalitete.

Testovi:MEDIJ: Emtec 52x CD-R
PROIZVOĐAČ: Plasmon
KOD: 97m27s18f
DEKLAR. BRZINA: 52x
BRZINA SNIM.: 48x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 2:43
RAZINA C1: 4.69
RAZINA C2: 0.18

Dok je razina C1 grešaka prihvatljiva za dobro snimljen medij, pojava neobičnih "špiceva" C2 grešaka nije dobra vijest. Nadajmo se da će drugi mediji biti bolje snimljeni.MEDIJ: Sony 48x CD-R
PROIZVOĐAČ: Sony
KOD: 97m24s16f
DEKLAR. BRZINA: 48x
BRZINA SNIM.: 48x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 2:42
RAZINA C1: 3.96
RAZINA C2: 0.22

Nažalost, i kod Sonyjevog medija ponovno C2 greške.MEDIJ: Traxdata 52x CD-R
PROIZVOĐAČ: Ritek
KOD: 97m15s17f
DEKLAR. BRZINA: 52x
BRZINA SNIM.: 48x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 2:41
RAZINA C1: 7.02
RAZINA C2: -

Napokon CD medij bez C2 grešaka. Razina C1 grešaka nešto viša nego kod prva dva medija. Dobro snimljen medij.MEDIJ: Verbatim Pastel 52x CD-R
PROIZVOĐAČ: Taiyo Yuden
KOD: 97m24s01f
DEKLAR. BRZINA: 52x
BRZINA SNIM.: 48x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 2:42
RAZINA C1: 1.17
RAZINA C2: 0.09

I dok niskom razinom C1 grešaka Taiyo Yuden pokazuje što je dobar medij, ponovno imamo C2 greške. Ovo nam ukazuje da snimač ima problema sa snimanjem CD-R medija na višim brzinama. Naime, kako je ranije napomenuto, LG je ovim snimačem prekinuo dugu tradiciju Z-CLV strategije snimanja CD-R medija, i prešao na CAV strategiju. Izgleda da ta strategija ima određene probleme. Kako bismo izbjegli mogućnost da probleme izaziva optički pogon koji vrši testiranje, problematični mediji isprobani su u drugom računalu, u DVD snimaču Samsung SH-S183A, te su pokazali slične probleme. Zanimljivo je pritom da DVD snimač kojim testiramo krivulju čitanja (LG GSA-H10N speedpatched) ne pokazuje da mu ove C2 greške prave probleme. Istovremeno, navedeni Samsung na području gdje se javljaju prve C2 greške značajno spušta brzinu. Prilično čudan problem.
Kako su se pojavile indikacije da se ovi problemi javljaju prilikom snimanja na brzinama većim od 16x, trebalo je to provjeriti snimanjem nekoliko medija na 16x. I zaista, pri brzinama do 16x, ovog problema nema i snimač kvalitetno snima CD-R medije. Slijedi primjer jednog takvog medija:MEDIJ: Verbatim Pastel 52x CD-R
PROIZVOĐAČ: Taiyo Yuden
KOD: 97m24s01f
DEKLAR. BRZINA: 52x
BRZINA SNIM.: 16x (CLV)
VRIJEME SNIM.: 5:22
RAZINA C1: 1.02
RAZINA C2: -

Nažalost, tijekom testiranja bili su dostupni samo dosta puta korišteni CD-RW mediji, već prilično izgrebani, pa nije bilo moguće na pravi način testirati kvalitetu zapisa na CD-RW medije.

Zaključak se nameće sam - vlasnici ovog snimača trebali bi izbjegavati snimanje CD-R medija brže od 16x i moliti se da LG načini firmware koji će riješiti ove probleme.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline  
Staro 18.04.2007., 00:42   #5
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
SNIMANJE DVD-ova (PERFORMANSE I KVALITETA)

Testovi snimanja DVD medija obavljeni su na sličan način. Svi mediji snimljeni su na maksimalnoj dopuštenoj brzini (što je u nekoliko slučaja značilo i overspeed 16x medija na 18x), te im je kvaliteta testirana snimačima BenQ DW-1640 (Disc Quality test) i LG GSA-H10N (Transfer Rate Test). Što se tiče interpretacije skeniranja kvalitete, ona je kako slijedi:

PIE greške - ne više od 280 grešaka (u promatranih 8 uzastopnih sektora), pojedinačni "šiljci" koji premašuju ovu vrijednost se zanemaruju
PIF greške - ne više od 32 greške (u promatranih 8 uzastopnih sektora) - ovo vrijedi za skeniranje BenQ snimačima, kod LiteOn snimača ne više od 4 greške (jer oni promatraju 1 sektor, a ne 8)

Slijede testovi DVD-R(W) medija:
MEDIJ: Emtec 16x DVD-R Colour
PROIZVOĐAČ: Mitsubishi Chemicals Corp.???
KOD: MCC03RG20
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 12x (P-CAV), odabrana 18x
VRIJEME SNIM.: 6:38
RAZINA PIE: 35.73
RAZINA PIF: 0.06

Odmah na početku malo neobičan slučaj. Emtecov medij nosi kod MCC kojeg inače imaju Verbatim mediji, i javlja se pitanje je li kod lažiran ili se zaista radi o mediju proizvedenom u nekoj od Verbatim tvornica. Snimač za ovaj medij dopušta brzinu od 18x koja je i odabrana, ali nakon izuzetno dugog leadin-a snimač odlučuje snimiti medij na 12x. Tijekom leadin faze čulo se kako snimač u tri navrata isprobava kvalitetu medija s određenim brzinama (18x, 16x i 12x?), pa je leadin faza potrajala oko minutu i pol. Stoga je vrijeme snimanja dosta dugo. No, usprkos spuštanju brzine i očito problematičnom mediju, snimač ga snima dosta solidno, uz malo povišenu razinu grešaka. Više od toga zabrinjava pad krivulje čitanja pred sam kraj medija.MEDIJ: Memorex 16 DVD-R
PROIZVOĐAČ: CMC Magnetics
KOD: CMC.MAG.AM3
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 12x (P-CAV), odabrana 16x
VRIJEME SNIM.: 5:59
RAZINA PIE: 4.14
RAZINA PIF: 0.00

Ponovno sličan slučaj. Memorex medij koji se inače ne odlikuje ne znam kakvom kvalitetom snimač nije htio snimiti na odabranih 16x već je brzina spuštena na 12x. Ovo bi se moglo nazvati odličnim potezom snimača, jer je kvaliteta snimljenog medija izvrsna, a 12x snimanje ionako je tek oko pola minute sporije od 16x.MEDIJ: Sony 8x DVD-R AccuCORE
PROIZVOĐAČ: Sony Corp.
KOD: SONY08D1
DEKLAR. BRZINA: 8x
BRZINA SNIM.: 8x (Z-CLV)
VRIJEME SNIM.: 7:52
RAZINA PIE: 3.45
RAZINA PIF: 0.02

Jedini DVD medij na ovom testu koji nije deklariran kao 16x. Vrlo dobar rezultat.MEDIJ: TDK 16x DVD-R
PROIZVOĐAČ: CMC Magnetics
KOD: CMC.MAG.AM3
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 16x (P-CAV)
VRIJEME SNIM.: 5:25
RAZINA PIE: 21.74
RAZINA PIF: 0.04

Pogledom na MID kod vidimo da se radi o mediju proizvedenom u istoj tvornici kao i Memorex, pa čak i sa istim kodom. Zanimljivo, snimač je ovaj put dopustio snimanje na 16x, očito procijenivši da je ovaj medij dovoljno kvalitetan za tu brzinu. Iako je rezultat vrlo dobar, razina grešaka ipak je dosta veća nego kod "istog" medija na 12x, pa bi vjerojatno bilo bolje da je i ovaj medij snimljen na 12x.MEDIJ: Traxdata 16x DVD-R
PROIZVOĐAČ: Ritek Corp.
KOD: RITEKF1
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 16x (P-CAV), pred kraj usporilo na 12x
VRIJEME SNIM.: 5:47
RAZINA PIE: 9.63
RAZINA PIF: 0.02

Pomalo neobičan slučaj. Usprkos ne baš krasnoj reputaciji Ritek medija, i ne baš divnoj kompatibilnosti istih s LG snimačima, snimanje je krenulo vrlo dobro. Nešto poslije oznake od 3GB dogodilo se pražnjenje buffera (vjerojatno uslijed presporog dotoka podataka s diska), nakon čega je uslijedilo još jedno pražnjenje. U ovakvim slučajevima, naravno, uskače u pomoć SuperLink, LG-eva BurnProof tehnologija. Iako je za ovo vjerojatno kriv pretrpan i fragmentiran hard disk, a ne medij, snimač usporava snimanje na 12x. Graf kvalitete bio bi izvrstan, naročito za ovakav medij, da nema te nakupine grešaka na mjestu gdje se dogodio buffer underrun. No, i ovako je medij čitljiv, iako uz manje poteškoće.MEDIJ: Verbatim Advanced AZO+ 16x DVD-R (Made in Taiwan - CMC)
PROIZVOĐAČ: Mitsubishi Chemicals Corp.
KOD: MCC03RG20
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 18x (CAV), manji pad na 16x na samom kraju
VRIJEME SNIM.: 4:58
RAZINA PIE: 4.41
RAZINA PIF: 0.00

Ponovo slučaj gdje dva medija različitih brandova imaju isti kod. No, dok je u slučaju Emtec medija prilično sumnjivo je li kod pravi ili ne, kod Verbatima nema sumnje. Medij snimljen na 18x, uz vrlo malo i kratko usporenje pred sam kraj medija. Vrijeme snimanja ispod 5 minuta!!! Kvaliteta jednostavno fenomenalna, sa samo 141 PIE greškom ukupno.MEDIJ: Verbatim Advanced AZO+ 16x DVD-R (Made in Japan)
PROIZVOĐAČ: Taiyo Yuden
KOD: TYG03
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 18x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 4:59
RAZINA PIE: 2.37
RAZINA PIF: 0.15

Još jedan Verbatim medij, ovaj put s TY kodom. Ponovno snimljeno ispod 5 minuta! Rezultat izvrstan.MEDIJ: Verbatim 4x DVD-RW
PROIZVOĐAČ: Mitsubishi Kagaku Media
KOD: MCC 01RW4X
DEKLAR. BRZINA: 4x
BRZINA SNIM.: 4x (CLV)
VRIJEME SNIM.: 14:50
RAZINA PIE: 15.88
RAZINA PIF: 0.02

I za kraj jedan DVD-RW medij, nažalost samo 4x, rezultat vrlo dobar.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline  
Staro 18.04.2007., 00:43   #6
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
Testovi DVD+R(W) medija:
MEDIJ: Imation 16x DVD+R (Made in India)
PROIZVOĐAČ: Moser Baer
KOD: MBIPG101 R05
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 16x (P-CAV)
VRIJEME SNIM.: 5:40
RAZINA PIE: 2.06
RAZINA PIF: 0.00

Najjeftiniji DVD medij od svih na ovom testu, i fenomenalan rezultat.MEDIJ: Sony 16x DVD+R AccuCORE
PROIZVOĐAČ: Sony Corp.
KOD: SONY D21
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 18x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 5:12
RAZINA PIE: 5.87
RAZINA PIF: 0.04

Usprkos 2 buffer underruna (opet taj problem s hard diskom), snimanje uspješno privedeno kraju pri 18x. Vrlo dobar rezultat.MEDIJ: Verbatim Advanced AZO+ 16x DVD+R Printable (Made in Taiwan - CMC)
PROIZVOĐAČ: Mitsubishi Chemicals Corp.
KOD: MCC 004
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 18x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 5:07
RAZINA PIE: 7.02
RAZINA PIF: 0.00

Snimanje proteklo u najboljem redu, uz krajnu brzinu od 18.30x i vrlo brzo vrijeme. Kvaliteta izvrsna, a bila bi i fenomenalna da nije neobičnog skoka PIE grešaka u području između 2 kalibracijske točke. Snimač je očito između te dvije kalibracije slabo podesio snagu laserske zrake.MEDIJ: Verbatim Advanced AZO+ 16x DVD+R (Made in Japan)
PROIZVOĐAČ: Taiyo Yuden
KOD: YUDEN000 T03
DEKLAR. BRZINA: 16x
BRZINA SNIM.: 18x (CAV)
VRIJEME SNIM.: 5:06
RAZINA PIE: 4.52
RAZINA PIF: 0.08

Sve u najboljem redu, vrijeme jako brzo, kvaliteta izvrsna.MEDIJ: Traxdata 4x DVD+RW
PROIZVOĐAČ: Ritek Corp.
KOD: RITEK 004
DEKLAR. BRZINA: 4x
BRZINA SNIM.: 4x (CLV)
VRIJEME SNIM.: 15:03
RAZINA PIE: 12.29
RAZINA PIF: 0.04

I za kraj jedan ne naročito kvalitetan DVD+RW medij, brzina 4x, kvaliteta vrlo dobra.


Da zaključimo, snimanje na DVD medije je izuzetno brzo, s vrlo agresivnim strategijama, kompatibilnost s medijima dobra, a kvaliteta snimljenih medija uglavnom vrlo dobra ili izvrsna. Manji kvalitativni problemi u dva slučaja uzrokovani su lošim uvjetima testiranja odnosno medijem diskutabilne kvalitete (i možda s lažnim kodom). Snimač daleko kvalitetnije snima DVD medije nego CD medije.
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline  
Staro 18.04.2007., 00:45   #7
igorba
Moderator
Moj komp
 
igorba's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2004
Lokacija: Đakovo
Postovi: 1,817
OSTALI TESTOVI

Snimanje DL medija:
MEDIJ: Verbatim Advanced AZO 2.4x DVD+R DL (Made in Singapore)
PROIZVOĐAČ: Mitsubishi Kagaku Media
KOD: MKM 001 000
DEKLAR. BRZINA: 2.4x
BRZINA SNIM.: 4x (CLV)
VRIJEME SNIM.: 27:12
RAZINA PIE: 1.60
RAZINA PIF: 0.00

Za test DL medija odluka je pala na možda i najčešće korišten, Verbatimov 2.4x DVD+R DL medij. Snimač podržava snimanje na ovaj medij na 4x, što je standardno, ali možda malo i razočaravajuće. Naime, većina modernih snimača podržava overspeed ovih medija na 4x, ali neki podržavaju čak 8x (BenQ DW-1640, Pioneer DVR-112), a prethodnik ovog modela, LG GSA-H12N podržava snimanje ovakvih medija na 6x. Zašto je LG odlučio brzinu vratiti za stepenicu unatrag kod ovog modela, nije poznato. No, ovo se ne može nikako shvatiti kao mana, s obzirom da je medij ionako certificiran za 2.4x. Kvaliteta snimanja ovdje je puno važniji pokazatelj. A ona je, prema provedenim testovima, izvrsna, s vrlo niskom, i što je također bitno, ujednačenom razinom grešaka. Nema povećanja razine grešaka na drugom layeru (vrlo čest slučaj), niti povišene razine grešaka na prvom layeru (i ovo se događa), kao niti "skoka" razine grešaka na prijelazu između dva layera. Graf kvalitete izvrstan, graf čitanja besprijekoran. Nedostaje samo isprobavanje čitljivosti i kompatibilnosti medija u DVD playeru, ali medij je podatkovni, a ne DVD Video, tako da taj podatak nije bilo moguće provjeriti. Prilikom snimanja, automatski je booktype promijenjen u DVD-ROM.


Advanced DAE (Digital Audio Extraction) Quality Test:Za ovaj test korišten je Verbatim Pastel CD-R koji je snimljen na 16x pomoću ugrađene funkcije u programu Nero CD-DVD Speed. Digitalnu ekstrakciju audio zapisa snimač obavlja vrlo brzo (prosječna brzina 34.05x), uz maksimalnu ocjenu kvalitete. Snimač je sposoban za on-the-fly kopiranje na svim testiranim brzinama. Od naprednih mogućnosti snimač ne podržava jedino čitanje Leadout područja.


Booktype setting:Snimač podržava promjenu booktype-a u DVD-ROM za DVD+R i DVD+R DL medije, ali ne i za DVD+RW medije. S originalnim LG firmware-om, booktype se postavlja u softveru za snimanje, i poništava se nakon restartiranja računala (potrebno ga je ponovno podesiti). Snimač na testu imao je Hitachi-jev firmware RJ11 kod kojeg se booktype obavlja automatski za DVD+R i DVD+R DL medije.


Overburn CD-R medija:S Taiyo Yuden CD-R medijem snimač je postigao overburn od gotovo 3 minute (82:55, sve preko 79:59 je overburn)


Overburn DVD-R/DVD+R medija:

Snimač ne podržava overburn DVD-R/DVD+R medija.


ZAKLJUČAK

Snimač LG GSA-H42N je tijekom testiranja pokazao dva lica. S jedne strane, snimač ima jako puno dobrih strana, počevši od vrlo brzog i kvalitetnog čitanja gotovo svih vrsta medija, vrlo brzog i kvalitetnog snimanja DVD medija, obilja mogućnosti itd. Cjelokupni dojam kvare dvije mane - loše snimanje na CD-R medije na višim brzinama (preko 16x) i pre-rigorozan riplock za DVD Video medije. I dok ovaj drugi problem zapravo to i nije jer ga se može lako ublažiti ili zaobići (bilo modificiranjem firmware-a, bilo korištenjem drugog optičkog pogona za ripanje DVD Video diskova), ovaj prvi problem ipak kvari ukupnu sliku. Nadajmo se da će LG načiniti novi firmware koji će taj problem riješiti, a do tada sadašnji i budući vlasnici ovog snimača trebaju izbjegavati snimanje CD-R medija brže od 16x. No, zaboravimo li na ovaj problem, snimač jednostavno briljira na većini testova, a ondje gdje ne briljira pokazuje se kao vrlo dobar. Pritom ne treba smetnuti s uma da je snimač testiran u dosta nepovoljnim uvjetima, već ranije spomenutima, što daje dodatnu težinu ovim dobrim rezultatima. Za noise-freakove samo napomena da snimač generira umjerenu razinu buke pri višim okretajima (recimo 9000 rpm i više), te sigurno ne spada u glasnije modele. Ne snimate li puno CD-ove - topla preporuka!
__________________KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici


Zadnje izmijenjeno od: igorba. 22.04.2007. u 23:29.
igorba je offline  
Staro 26.04.2007., 00:51   #8
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 18,460
Komentare molimo šaljite ovdje.

Hvala.
domy_os je offline  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Zaključane teme


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na