|
![]() |
#1 |
Soul Eater
Datum registracije: Jan 2007
|
IDE Kanali
Da li je bolje držati dva diska na jednom kanalu, a dva optička na drugom (kao što je preporučeno na forumu), ili po jedan disk i jedan optički medij na svakom kanalu (i ta opcija preporučena na forumu, također vidio i u knjigama) Zasad mi je konfiguracija ovakva : Prvi IDE Kanal : Master : Maxtorov disk (UDMA 6) Slave : NEC DVD/RW(UDMA 2) Drugi IDE Kanal : Master : Seagateov disk ( UDMA 5) Slave : SONY CD-ROM (UDMA 2) Također po onome što sam pročitao moji diskovi bi trebali raditi na brzini slabijeg uređaja na tom kanalu (u ovom slučaju moji optički uređaji). Kako da ih na kraju postavim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Hardovi na jednom, a optike na drugom kanalu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Ovo ograničenje (rad na brzini sučelja sporijeg uređaja) je srećom zaobiđeno prije dosta godina tako da ti bez problema može raditi na istom kanalu npr. jedan uređaj na UDMA5, a drugi na UDMA2. Ako jako često presnimavaš s jednog uređaja na drugi, onda gledaj da ti ta dva uređaja budu na različitim kanalima. Ako ne, vidi gore što je coconut napisao.
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Ovisi sto radis: ako cesto kopiras s diska na disk ili s CD-a na przilicu, ostavi ovako. Ako pak cesto koristis neku drugu kombinaciju, daj vise podataka sto radis. Recimo, ako cesto przis s Maxtora na przilicu, baci ih na razlicite kanale.
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Mislim da je najbolje stavit diskove na jedan kanal, a optiku na drugi, ali samo zbog toga jer su diskovi na jednoj strani kućišta, a optika na drugoj pa je lakše manipulirat kablovima. Brzina je jednaka u bilo kojoj kombinaciji.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Što se praktičnosti tiče, domy je u pravu. Ako su ti kablovi dovoljno dugački da ti ne predstavlja problem, vidi što smo ti napisali moj imenjak i ja - ako često koristiš jednu kombinaciju snimanja (npr. HDD1 na ODD2), onda te uređaje koje najčešće koristiš za kopiranje (snimanje) podataka staviš na različite kanale (onaj s kojega idu podaci i onaj na kojega idu podaci). Ako ne prevladava niti jedna kombinacija, onda je manje-više svejedno.
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Brzina jest jednaka, ali ATA je kao i svaka druga sabirnica: mogu u istom trenutku "razgovarati" samo kontroler i uredjaj. Stoga je zgodno "razbacati" ih po kanalima ovisno o najcescim uvjetima rada. Posebno kad na istom kanalu rade ATA i ATAPI uredjaj, a da ne govorim kad se radi o necem sto koristi i neke dijelove ATA subcommand seta.
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Ja mislim da je bolje 1 HDD i 1 optiku stavit na 1 kanala a 2 HDD i 2 optiku na 2. kanal jer optiku koristis samo kad trebas kopiart nesto ili install u mom slucjau rijetko tako da bi svaki HDD imo svoj kanal na kojem bi sam mogo radit jer optiku slabije koristis pa ga nebi imalo sta usporavat i opterecivat taj kanal na kojem radi HDD!!! tako ce svaki HDD imat svoj zasebni kanal i nece usporavat i opterecivat ejdan drugog i najbolje ce se uskladit njihov rad kada bi de oba diska u isto vrijeme koristilo!!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|