Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.12.2006., 17:25   #1
mister JOZO
Registered User

Datum registracije: Jul 2006
Problem s prebacivanjem iz PIO u DMA?

Nakon friške instalacije XP Pro SP2 i svih updateova u Device Manager-u mi za Primary Master, dakle za HDD izgleda ovako nekako:

Device Type: Auto Detect
Transfer Mode: DMA if available
Current Transfer Mode: PIO Mode

Siguran sam da je neki problem jer mi za Secondary Master pod Current TM piše "Ultra DMA Mode 2" što je OK

Probal sam s najnovijim drajverima za chipset, INTEL btw., ali nije pomoglo.
Zatim sam našao na netu neki kao reseter DMA stanja uređaja spojenih na IDE kanale i nakon pokretanja i reseta OS otišao u vječna lovišta.

konfa je:
MB ASRock P4i45D
CPU Intel P4 3.0GHz
HDD HITACHI 40GB
mislim da ostalo i nije toliko važno za ovaj problem.

Komp je spor do zla boga. Za bilo kakvu instalaciju mu treba cijela vječnost, a za kopiranje s CD-a, ili makar s jedne particije na drugu da ne govorim.

Ako neko ima bilo kakvo rješenje neka se javi...
mister JOZO je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2006., 17:30   #2
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Jesi pogledao u BIOS jel omogućen IDE transfer, možda je upaljen samo PIO mod. Probaj prebaciti na drugi IDE kanal, presloži jumpere na hradu.
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.12.2006., 18:10   #3
mister JOZO
Registered User

U BIOS-u je UDMA Mode stavljen na Auto, a jedino nisam siguran na kaj se odnosi 32-bit Transfer Mod opcija koja je stavljena na Off.

Prebacil sam na drugi kanal, ustvari zamijenio sam uređaje, ali ne pomaže. I kad je disk spojen na secondary master isto mu je Transfer Mode na PIO only, dok je optički na primarnom Ultra DMA 2

Jumpere sam provjeril, i sve štima.

Međutim prilikom tih pregledavanja dogodilo se nekaj čudnoga...
Sad nakon kaj upalim komp, ventilatori prorade nekih 2-3 sekunde, zgase se i sami se upale nakon 2 sek. i tak sve stoji. Nekaj slično još nisam doživel i sad sumnjam na napanjanje. Do malo prije je sve radilo ok, osim problema s PIO.

To budem moral do kraja isprobati u ponedjeljak jer sad više nemam vremena.
Staro 16.12.2006., 22:09   #4
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Odi u device manager u control panelu, odeš na primary ide channel desnom tipkom na njega i uninstal i restartaj komp.
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 18.12.2006., 18:20   #5
mister JOZO
Registered User

Probal sam s prijateljem sve moguće i zaključili smo da je problem u disku, jer smo probali zaštekati još 3 totalno različita diska kao slave i sistem je sve stavio u pravilan Transfer Mode.

Sad me muči druga stvar istog tipa. Tipk mi je dao da mu pregledam laptop (Fujitsu Siemens AMILO L1310G), kad ono ista stvar s DMA postavkama. Laptop radi ko P1 100MHz s instaliranim XP-om . Mislio sam da je problem u tome što pod je IDE kontroler instaliran kao "Standard...). Međutim i nakon instalacije originalnog drivera s interneta stvar je ista.

Neznam više kaj napraviti...
Staro 18.12.2006., 20:07   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nažalost, jedan od poznatih zafrka sa XP - om. Evo jedne od preporučene procedure:
(Device Manager: IDE ATA/ATAPI controllers -> Primary/Secondary IDE Channel -> Advanced Settings tab -> Device 0/1, Transfer Mode)

First, set the device that keep stuck in PIO mode to PIO mode only. Reboot.
Then set the device again to Use UDMA if available. Reboot.... Wowlah! The hard drive is now in UDMA mode!

Više:
http://www.google.hr/search?hl=hr&q=xp+dma+problem&meta=
http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtopic.php?t=6645
Evo čitam po netu, pa da pitam, jeli slučajno u pitanju VIA chipset?. Ako je u gornjem linku piše rješenje (viaarena.com - VIA miniport drivers).
http://winhlp.com/WxDMA.htm

Ukoliko ništa ne pomogne, a pod predpostavkom da je hardware ispravan rješenje je "čisti" install.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno