Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 15.02.2019., 12:18   #5281
adaksinjo
Premium
Moj komp
 
adaksinjo's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Virje
Postovi: 459
većina nema i u tome i je problem, dobili su masu novih korisnika tom cakom da nema ugovorne obaveze, a onda godinu ili dvije nakon toga testiraju strpljenje korisnika. sigurno im nece svi raskinuti ugovore, ali nadam se da veliki postotak nezadovoljnih hoce, pogotovo zato jer nema nikakvih penala.
adaksinjo je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2019., 01:18   #5282
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,062
Citiraj:
Autor tantrum Pregled postova
Vezano za nenajavljeno smanjenje brzine pristupa internetu, prema aktualnom Pravilniku o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga dostupnom na HAKOM stranicama, svi operateri su dužni isporučiti minimalnu brzinu od 50% maksimalne deklarirane brzine, odnosno 70% maksimalne deklarirane brzine za brzine veće od 10Mbit/s.




Drugim riječima, ako je u ugovoru navedena minimalna nominalna brzina npr. 20/4 to znači da moraju isporučiti minimalno 14/2,8.
Svaka izmjena ugovora mora biti ovjerena sa obje strane, dakle u ovom slučaju imamo jednostrano kršenje ugovorenih uvjeta i to može biti valjani razlog za raskidanje pretplate bez plaćanja penala Optimi (za one koji imaju ugovornu obavezu na određeni vremenski period).
danas sam zvao HAKOM i objasnio situaciju.
ni riječi o postocima ,ključno za njih je mjerenje HAKOM-metrom i to opet ne HAKOMU nego sa optimom treba riješavati treba imat 2 mjerenja zaredom niske brzine i to poslati na podrska@optinet.hr u isto vrijeme na prigovor@optima-telekom.hr poslati prigovor tipa -niska brzina,dat razuman rok i ako se to ne popravi da daju raskid ugovora na njihovu štetu,tek nakon dvije odbijenice uključuje se HAKOM,kad mi je objasnila koliko bi to moglo trajati u najgorem scenariju po nas ispada da će prije isteći ugovor(još 7 mjeseci) nego da bi to bilo gotovo.
tehničare po HAKOMU nemoraju uopće slat taj dio spada u famozne uvjete poslovanja,koji svaki operater za sebe donosi,a HAKOM samo potvrđuje,kaže žena da u praksi tehničara i mjerača šalju tek na zahtjev o raskidu ugovora na njihovu štetu,a sa postocima ti je lila u našem slučaju su mu rekli da je propusnost 16 prije sklapanja ugovora,od tih 16 se odbijaju 4 za televiziju,ostaju 12 od tih 12 oni su dužni isporućiti 50%, e sad kako sam na mjerenjima za maxtv kod sebe vidio brzina za televiziju nije konstantno 4 nego se zna popest u vrškovima i do 6 što naravno u ovakvoj konstalaciji dovodi do pucanja veze,usporavanja i nemogučnosti otvaranja stranica uz to još treba dodat 1-3 mbita na smetnje zbog u pravilu loših linija na bakru.rešenje po HAKOMU i po optimi (koda da se sinhroniziraju 1x dnevno) je ili gledaj televiziju ili budi na internetu,i s toga je taj cijeli cirkus legalan po njima.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 16.02.2019., 16:44   #5283
tantrum
direktor
 
tantrum's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Blyatovitica
Postovi: 24
Rezultat testiranja MTU postavki danas:

tantrum je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2019., 17:55   #5284
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Ja sam išao ovako preko ove stranice:
https://kb.netgear.com/19863/Ping-Te...Size-on-Router

Uglavnom prvi ping koji mi prođe bez greške je -l 1434. Kada se tome doda 28 dobivamo točno 1462 što je preporuka ovdje za podešavanje na routeru.

Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2019., 18:53   #5285
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 4,478
Moram priznati jucer i danas nikakvih problema otkad sam napravio promjenu MTU. Inace navecer bude kaosa, ali evo uspio sam zaboraviti da je bilo problema.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2019., 10:57   #5286
ffocus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Trnovec Bartolovecki
Postovi: 6
Pozdrav. Gdje se otvaraju MTU podešavanja u INNBOX V51? I koji je admin password za taj reuter?

Zadnje izmijenjeno od: ffocus. 17.02.2019. u 11:05.
ffocus je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2019., 17:03   #5287
tantrum
direktor
 
tantrum's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Blyatovitica
Postovi: 24
U videu je prikazan lag koji imam u svim igrama više od tjedan dana:
tantrum je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2019., 21:58   #5288
adaksinjo
Premium
Moj komp
 
adaksinjo's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Virje
Postovi: 459
tehničari su na terenu, uskoro bi sve trebalo biti kako treba!

adaksinjo je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2019., 22:15   #5289
tantrum
direktor
 
tantrum's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Blyatovitica
Postovi: 24
tantrum je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2019., 15:30   #5290
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 4,478
Teoretsko pitanje, trenutno imamo 40mbps paket + optitv. Realno dobivamo oko 30-35mbps interneta neovisno o tome koristi li se tv. Razmisljam o dodatnom optitv prikljucku pa me zanima rusi li to internet brzinu ili optitv dobiva "resurse" na neki drugi nacin? Nisam bas na "ti" s iptv stvarima u praksi.
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.02.2019., 18:01   #5291
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Teoretsko pitanje, trenutno imamo 40mbps paket + optitv. Realno dobivamo oko 30-35mbps interneta neovisno o tome koristi li se tv. Razmisljam o dodatnom optitv prikljucku pa me zanima rusi li to internet brzinu ili optitv dobiva "resurse" na neki drugi nacin? Nisam bas na "ti" s iptv stvarima u praksi.
za iptv bi uvijek trebao biti rezerviran bandwidth od nekih 2-3 mbps, što znači da uključen OptiTV sebi rezervira tu količinu podataka dok god je uključen.
Na Fritzboxu se to recimo baš lijepo vidjelo u grafikonu opterećenja veze.
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2019., 18:42   #5292
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,991
Samo dodatak da ipak treba računati sa cca 5 - 6 mbps po jednom IpTv,
ako je stvarno 2 - 3 onda se ne čudite "kvaliteti" slike.

Na teoretsko pitanje kolege, jasno da će 2x IpTv uštipniti od ukupne propusnosti linije pa će za Internet preostati manje.
Na tebi je sad da procijeniš jeli "možeš s tim živit" ili ne
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2019., 19:19   #5293
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 4,478
Bit ce onda penjanjenpo krovu i nova antena Tnx za pojasnjenja!
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2019., 19:43   #5294
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Nego, kad smo već kod OptiTV-a, da li je netko od vas koristio onu njihovu famoznu Snimalicu koja počne snimati 20 minuta prije termina i fino prekine snimanje na pola željene emisije jer je počela prerano snimati?
Doduše, to je neusklađenost digitalnog TV rasporeda i video streama naših eminentnih TV kuća, pa možda nije Optima direktno kriva, ali svejedno me zanima bolujemo li svi od nečije nemogućnosti da u digitalnoj eri par puta dnevno uskladi digitalne TV programe s stvarnim počecima emisija??
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2019., 20:48   #5295
tantrum
direktor
 
tantrum's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Blyatovitica
Postovi: 24
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Bit ce onda penjanjenpo krovu i nova antena Tnx za pojasnjenja!
Možeš spojiti više televizora na jednu antenu sa razdjelnikom.
Ako spajaš 2 televizora najbolje rješenje je razdjelnik za 2 TVa. Razlog je taj što se u razdjelniku gubi nešto signala i nema smisla da gubitak bude veći nego što je potrebno.

Ako uzimaš EvoTV i sl. provjeri da li emitiraju signal s odašiljača na koji je antena usmjerena.
tantrum je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2019., 21:15   #5296
Chuxonja
Premium
Moj komp
 
Chuxonja's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 659
Meni je već neko vrijeme okej iako nisam ništa čačko po MTUovima, u jedno 2-3 navrata sam samo ponovno otvaro prijave i tickete svaki vikend kad je bilo sranje. I to sam ih isključivo prek chata uspijevo dobit, telefon moš zaboravit da će se itko javit.

Da se malo nadovezem na HAKOM, u periodima totalnog potopa se niti mjerenje kod mene nije moglo izvršit, svi pokušaji su skroz u timeout iscurili. Al veza do centrale je super, onog trena kad radi mi potegne 60mbit ko i inaće, samo što svaki deseti pokušaj prođe.

Bum se i sa MTUevima poigro pa javim dojmove ak u ovaj crapbox uspijem provalit, imo sam admin PW koji su zašaltali izgleda jer u nekom trenu više nisam mogo nutra. Neznam kak im je ostatak opreme poštelan, al mi je došla ideja da se difoltni MTUovi možda čak dodatno fragmentiraju dalje u infrastrukturi pa da se cijela stvar zaštopa u konačnici. A ovi smanjeni prođu i rade manju jebadu.
__________________
Živi bili pa umrli!
Chuxonja je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2019., 22:13   #5297
QuidZz
Premium
Moj komp
 
QuidZz's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Sinj
Postovi: 3,501
Sto kad istekne zakonski rok od 15 dana da mi odgovre na moj upit ( slao sam na mail )?
__________________
"¡Visca Barça! ¡Visca Catalunya! Mi corazón está con el Barcelona siempre"
Pošten trgovac: 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ,17, 18, 19
QuidZz je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2019., 23:02   #5298
tantrum
direktor
 
tantrum's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Blyatovitica
Postovi: 24
Piši u Hakom, priloži im original emaila Optimi.
tantrum je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2019., 23:15   #5299
QuidZz
Premium
Moj komp
 
QuidZz's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Sinj
Postovi: 3,501
Tnx!
__________________
"¡Visca Barça! ¡Visca Catalunya! Mi corazón está con el Barcelona siempre"
Pošten trgovac: 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ,17, 18, 19
QuidZz je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2019., 10:13   #5300
BigMac
Premium
 
Datum registracije: Apr 2016
Lokacija: -
Postovi: 130
Citiraj:
Autor QuidZz Pregled postova
Sto kad istekne zakonski rok od 15 dana da mi odgovre na moj upit ( slao sam na mail )?
Ako ti je to tek prvi email trebaš opet Optimi slati još jedan email.. Tek, ukoliko ti njihov odgovor opet ne odgovara, onda možeš opleti po Hakomu.
BigMac je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2019., 10:51   #5301
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Citiraj:
Autor QuidZz Pregled postova
Sto kad istekne zakonski rok od 15 dana da mi odgovre na moj upit ( slao sam na mail )?
Sve ti lijepo piše na stranicama HAKOM-a. Cijeli postupak oko žalbe.
https://www.hakom.hr/default.aspx?id=2631
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 11:30   #5302
ffocus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Trnovec Bartolovecki
Postovi: 6
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Kod mene ja admin pass: VfMR7DyV2bWn8cHY

MTU je podesen defaultno na 1492
Kod mene je ruter Innbox V51. Ova lozinka za admin mi prolazi, ali pod wan postavkama nemam uopće opciju za editiranje MTU. Može li mi netko napisati gdje se MTU editira u tom ruteru?
ffocus je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 11:58   #5303
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Citiraj:
Autor ffocus Pregled postova
Kod mene je ruter Innbox V51. Ova lozinka za admin mi prolazi, ali pod wan postavkama nemam uopće opciju za editiranje MTU. Može li mi netko napisati gdje se MTU editira u tom ruteru?
Ne bi li trebalo biti isto ili gotovo isto kao na V45?
Pogledaj da li možeš ovo:

Odeš pod Advanced Setup -> WAN services i pukne ti tablicu. Kod mene tablica ima tri retka (iptv, nešto i internet) u ovom retku od interneta klikneš u tablici na gumbić EDIT (sasvim desno u tablici) i onda te prebaci na stranicu gdje imaš MTU.
Naravno, moraš ući u router kao admin. Šifra ti je par postova iznad. Meni radi, vrlo vjerojatno će raditi i tebi. (i da, osim tog MTU-a ne diraj ništa drugo da ne napraviše neku štetu u postavkama)
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 12:13   #5304
ffocus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Trnovec Bartolovecki
Postovi: 6
Citiraj:
Autor Grof-ZP Pregled postova
Ne bi li trebalo biti isto ili gotovo isto kao na V45?
Pogledaj da li možeš ovo:

Odeš pod Advanced Setup -> WAN services i pukne ti tablicu. Kod mene tablica ima tri retka (iptv, nešto i internet) u ovom retku od interneta klikneš u tablici na gumbić EDIT (sasvim desno u tablici) i onda te prebaci na stranicu gdje imaš MTU.
Naravno, moraš ući u router kao admin. Šifra ti je par postova iznad. Meni radi, vrlo vjerojatno će raditi i tebi. (i da, osim tog MTU-a ne diraj ništa drugo da ne napraviše neku štetu u postavkama)
Upravo to sam i napravio. Kad uđem u tu tablicu, treći red mi je triinternet. Kliknem skroz na desnu stranu na edit i otvori mi se kolona gdje je PPP username i PASSWORD.
PPP Username and PasswoRD. Ovako to izgleda. Nema ništa za MTU...

PPP usually requires that you have a user name and password to establish your connection. In the boxes below, enter the user name and password that your ISP has provided to you.


PPP Username:
-----------@optinet
PPP Password:
••••••••
PPPoE Service Name:
Authentication Method:

Enable Fullcone NAT

Dial on demand (with idle timeout timer)

Use Static IPv4 Address

Enable PPP Debug Mode
Bridge PPPoE Frames Between WAN and Local Ports


Multicast Proxy
Enable IGMP Multicast Proxy
No Multicast VLAN Filter
ffocus je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 12:58   #5305
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Čudno.
Da ti možda nije na idućoj stranici. Na dnu ovih postavki imaš gumbić Next, gdje se meni pojavljuju još neke opcije. Pogledaj da ti nije tamo?
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 13:31   #5306
ffocus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Trnovec Bartolovecki
Postovi: 6
Citiraj:
Autor Grof-ZP Pregled postova
Čudno.
Da ti možda nije na idućoj stranici. Na dnu ovih postavki imaš gumbić Next, gdje se meni pojavljuju još neke opcije. Pogledaj da ti nije tamo?
Pogledao sam i na sljedećoj strani. Nema te opcije.
ffocus je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 13:57   #5307
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Citiraj:
Autor ffocus Pregled postova
Pogledao sam i na sljedećoj strani. Nema te opcije.
Moguće da su tu opciju prebacili negdje drugdje, no kako nemam taj router teško mi je išta reći. Svakako bi negdje trebala biti jer nije nevažna.
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 15:10   #5308
ffocus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Trnovec Bartolovecki
Postovi: 6
Hvala na trudu Grof-ZP.
ffocus je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 15:19   #5309
Grof-ZP
Registered User
 
Grof-ZP's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 18
Citiraj:
Autor ffocus Pregled postova
Hvala na trudu Grof-ZP.
Nema na čemu.
Inače, tebi i dalje šteka Optima? Meni nakon izmjena radi perfektno.
Grof-ZP je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2019., 17:09   #5310
ffocus
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Trnovec Bartolovecki
Postovi: 6
Citiraj:
Autor Grof-ZP Pregled postova
Nema na čemu.
Inače, tebi i dalje šteka Optima? Meni nakon izmjena radi perfektno.
Radi Optima trenutno dobro. Do prije nekoliko dana štekalo mi je na IPTV listama. Sada je ok. Nadam se da će i tako ostati. Htio sam se osigurati editiranjem MTU postavki, ali izgleda da to u mojem ruteru nije moguće.
ffocus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na