|
![]() |
#1 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Omada setup i problemi zbog QoS-a ili nečeg drugog?
Ovo je sad neki problem koji se vuče od ljeta i prije nego u košaricu stavim novi ruter, želim potvrditi da je setup zbilja u banani i treba upgrade. Iskon optika 300/150, stabilno, pouzdano, radi. Imam njihov Huawei ONT i nakon njega svoju opremu. Ruter je ER605 v2 (nije upaljen nikakav QoS i upaljen je hw offload) par switcheva SG2008P par AP-ova EAP653 (wired backhaul) kontroler OC200 i upaljen fast roaming U ovih godinu dana nemam nekih problema sa setupom, radi po nekoliko mjeseci u komadu prije prvog reboota, ne razmišljam o mreži. Wifi je odličan, AP-ovi su na lokacijama tako da svi bitni nepokretni klijenti imaju 500-900 Mbps brzine tako da nema nikakvih problema da ostvare punu brzinu prema netu. Opis problema: Na kompu (spojen žičano ili bežično, svejedno) pokrenem recimo neki download. U isto vrijeme mi šteka fullhd IPTV stream na Shield boxu (spojen bežično). Taj stream može biti šta ja znam 5-10 Mbps max! Ali šteka, trza, pa stane i tako u krug. Ako pauziram download, sve prodiše. Ako limitiram download na 250 Mbps (ostaje 50 Mbps slobodno) IPTV i dalje šteka! Spuštao sam brzinu downloada do 150ak Mbps i tu je prestalo štekanje IPTV-a. To nikako nije normalno... Zanimljivo, u isto vrijeme gledam i 4k video na yt-u na istom tom kompu i vrtim internet radio stream na drugom uređaju (bežično spojen) i to sve uredno radi. Na mobovima također nisam primjetio neke probleme. E sad, meni to ne izgleda kao tipični QoS problem. A niti kao bufferbloat (koji je btw A grade, odličan). Varam li se? Pitanje: Što još mogu testirati na postojećem setupu, a da budem siguran da me hebe ruter sa preslabim SoC-om? Ako me zbilja hebe ruter, razmišljam o OpenWRT-u sa upaljenim SQM-om sa Cake schedulerom. Mislim, to valjda ne može biti loše, upareno s nekim N100 mini pc-em ili sl. Nekad prije optike sam koristio Asusa AC86U sa fq_codel schedulerom i custom QoS-om. Znači na 4G brzinama 70/20 Mbps sam u isto vrijeme mogao gledati yt, IPTV, skidati torrente i voditi Teams poziv. Sve je radilo! Najradije bi se vratio nazad, ali trebam VLAN-ove i pokriti 3 kata kuće wifijem.
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
ili ti modem cpu udari u plafon .. paketi ping, latencija u zadato vrijeme ? iptv je škakljiv ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Imam skoro identican setup kao ti, er605, 2008 i par eap6xx-eva, shield za iptv i komp nesto skida ili radi. Nisam dozivio da se tak nesto desi, bilo kod nedavne migracije hrpe terabajta lokalno s jednog na drugi komp, bilo kod masovnog downloada (skidanje google photosa, torrenti), iptv uvijek radi normalno. Jesi probao odspojiti oc200, se dogadja isto? Vidio sam da ljudi znaju imati cudnih problema s njim (neki rijeseni zadnjim beta firmwareom), kod mene je sw controller.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
49%winner
|
Probao sam u međuvremenu sljedeće: - na kompu (wifi veza) pokrenuo download neke igre, to je momentalno posrkalo bandwidth - u isto vrijeme na kompu, Shieldu (wifi) i mobu pokrenuo 4K yt video - pokrenuo muziku sa Deezera na dva različita streamera Sve radi najnormalnije. Točno se na download grafu od pc-a vidi kako przina pada i raste, ali ništa ne štuca. CPU na ruteru se ne mrda sa ~10% (hw offload upaljen). Upalim IPTV FHD stream na Shieldu, mrtav, štuca stream. Probao zero, low, medium i high buffer u Tivimateu, isto je. To mora biti nešto do IPTV-a ili neke postavke unutar Omada SDN-a za koju ja sad ne znam... Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Bubam napamet, jeli se može ikako toj IpTv konekciji ograničiti bandwith ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
49%winner
|
Nisam siguran kako, proucit cu. Mogu recimo uredjaju (Shield box) limitirati bandwidth, to bi trebalo biti ok za test? Sta si mislio da probam limitirati brzinu DL za Shielda na recimo 10-20Mbps? A nemam nis pri ruci (budem pitao okolo). Imam jedan Huawei 4G modem, samo ovako napamet govoreci ne sjecam se da on moze primati ista osim interneta sa sim-ice na WAN strani.
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Šta kažeš, za test, probaj tako po uređaju (MAC adresa) ograničiti ... Edit: To bi trebalo biti > https://www.vigi.com/uz/support/faq/4287/ Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 24.01.2025. u 21:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
49%winner
|
Eto, riješeno. Ukratko, nije ništa pomoglo s kemijanjem po ER605 ruteru ili Omada SDN-u... Čak sam i problematični Shield box spojio na žicu - i dalje imao iste probleme sa bufferanjem kao i preko wifija. Očito je do rutera kako je c-shadow davnih dana rekao... Drago mi je da nije do wifi AP-ova jer taj dio setupa ne bi volio dirati. Na kraju priče sam malo pametniji pa ću sumirati stvari u par crtica: Hebao me bufferbloat, očito, jer sam imao spajkove kod opterećenog download linka. Islo je do +15 do +25ms za download. Evo situacije prije i poslije, preko žice (ali i wifi je identičan score): https://i.imgur.com/lHnyqTA.jpeg Testiram upravo custom ruter sa OpenWRT i SQM/Cake i to je čarobno nešto. Točno ono što sam nekad imao na Asusu (fq_codel doduše). Ništa ne štuca. Pokrenem download na PC-u i IPTV na Shieldu - ne zapinje. Pokrenem 4K IPTV stream, kad je bal, jebat ga... Ma sve radi. Na PC-u na download grafu se točno vidi kako brzina downloada pada i raste, ovisno kako ruter balansira. Dok radim test, CPU na ruteru ne ide preko 35% na 2 od 4 jezgre. Ostale dvije jezgre miruju (možda ih ni OWRT ne može iskoristiti). Koristim N100 mini pc, ništa dramatično, jel, ali očito dovoljno jako za 300/150 Mbps optiku. Sad lagano preslagujem setup mreže na OWRT, kopiram subnete itd, a iza rutera ću nastaviti koristiti Omada SDN sa switchevima i AP-ovima. Još samo da pohvatam neke cake... Bome learning curve za OWRT i općenito taj dio oko deviceova, interfejsova, vlanova, bridgeva mi je malo too much i zato nisam nikad volio ni Opnsense. Ali radim ovo samo i jedino zbog SQM-a. Apsolutno sve ostalo na OWRT-u mi je sada trenutno "višak". S vremenom ću ga valjda zavoljeti i s složiti sve ono što sam do sada slagao na ER605-ici.
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Meni zvuci da taj tvoj er605 naprosto nije ispravan, nema sanse da nemre podnijeti to malo prometa, ljudi vrte na njemu puno vece mreze. Glavno da se rijesilo ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
49%winner
|
A da, zaboravio sam spomenuti. Moze biti da je jednostavno neka opcija ostala upaljena/ugasena u SDN-u koja bi to mogla rijesiti, a ja nisam dosao do nje. Jer micanje kontrolera s mreze nema efekta (ne znam jesam li to spominjao). Najbolji test, ako zelis probati, je da na kompu pokrenes steam download neke igre ili torrent u punoj brzini, a na shieldu pokrenes iptv (ilegalni, jel). Mozda je problem samo taj iptv provider, jer kada na istom shieldu gledam 4k yt video, nista ne steka. Dok random fhd iptv stream zeza. Ni meni ne ide u glavu da se to tako dogadja na tim kriminalno malim brzinama. Kad sam poceo raditi bufferbloat testove i primjetio timed out pingove prema van (!) dok pc nesto skida i dok je dl link maksimalno saturiran, to mi je upalilo par lampica i odlucio sam 'probati neki bolji ruter'. Nazalost nisam uspio nabaviti nista konzumeristickije. Edit: imas prijedlog tog iptv-a da pokusam s tvojim? Moze i na pm, pa da eliminiram mogucnost da me provider zeza
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
dosta sam uvjeren da bi to radilo lijepo i da si samo uzeo neki novi router. nas ima oko 40tak ljudi na 300/150mbit optici, šta netflix, youtube, iptv, ps4, pc gaming, skidanja torrenti itd - i to jednostavno radi. dal u nekom trenutku nešto nekome štucne, moguće, ali svima sve radi i nitko se ne žali. jedno vrijeme sam pratio stanje mreže kroz dude, nakon šta se srušila baza me više nije bilo volja ponovno upogonit, ali nije bilo bottlenekova. to sve vrti openwrt na hex-u. slično je bilo i u vrijeme dsl-a, nas 10tak na 35mbita nije bilo baš idealno pa smo si tempirali downloade iza ponoći, ali i sa 35mbita bez ikakvog QoS-a smo normalno funkcionirali. uglavnom, openwrt je full jednostavan u odnosu na routerOS, sve je 2-3 klika. niže je sav mozak moje mreže. ništa komplicirano. static mreža, dhcp guest mreža, i jedan vlan za ap-ove koji su drito nakačeni na njega za turiste lokalno. i u pola godine vidiš naš ukupan promet. ![]() Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 02.02.2025. u 20:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Pa već duže vrijeme govorim da je bolje / potrebno slagati custom PC router, kolega xlr je na svojoj koži vidio zašto, još kad dodaš veće Dn/Up brzine naprosto treba hw snage. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
49%winner
|
Ne kazem da je tezak, cak sam i uspio sloziti na kraju taj wan i pet vlan-ova (menađment, home, iot, guest, apt). Jako puno informacija i detalja, visestrukih nacina za postici nesto, pa me hebe terminologija, pa zaboravio kako se slazu trunkovi i vlanovi opcenito... Ni sad ne znam je li ispravnije slagati vlan direktno na portu kao npr "eth1.10" ili na bridgeu kao "br-lan.10". I jedno i drugo na kraju normalno radi i to me ubija iznutra hehe. Jos uvijek nisam skupio muda i prebacio mrezu na novi ruter. Pitam se, a to mi je i plan nekako postici, hoce li sve proci ok ako na ruteru pripremim identicne subnete i vlan-ove i samo ruter spojim na vec iskonfiguriran Omada setup... To bi bilo tako automagicno dobro! Neda mi se omadu dizati od nule, a ne znam koliko je fleksibilna kad joj izbijem van postojeci ruter.
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
Tako je u svakom "okruženju", svako ima svoju terminologiju te ispravni i krivi način za nešto. Šta se Vlan - ova tiče, pogotovo za WAN, ispravnije je slagati vlan direktno na portu kao npr "eth1.10" a to je i u duhu Linux networkinga. Za Vlan - ove na Lan strani možda može na bridgeu kao "br-lan.10". Zapravo tu treba gledati kakav je hw / switch chipset, šta optimalno radi (čitaj: šta brži bandwith a šta manje hw zauzeće. To ne igra toliko kada je u pitanju pc sa dvije mrežne sa dovoljno hw snage i priličnim max. transferom preko PCI-E, ali za komercijalne routere je jako bitno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Welcome to the openwrt club ![]() A napisao sam ti već u onom drugom threadu da probaš drugi router - ne može ta omada ništa po pitanju SQMa, čim upališ nešto, gasi se hw offload i imaš bufferbloat. N100 - sqm/cake ti je single thread tako da ti je normalno da ostale jezgre miruju. IMHO, overkill je nabrijani N100 samo za router, ali kad već imaš ![]() S N100, odnosno bilo kojim x86 rješenjem nemaš neke elemente koje routeri imaju, npr. switch u SOCu, hw offload itd. nego radi sve brute force, svaki paket između 2 eth porta ide kroz CPU što routeri zaobilaze navedenim tehnikama. S N100 si miran s SQMom i preko 1 Gbps za što treba ozbiljan router u višem cjenovnom razredu. Taj CPU je toliko brži od ovih mips/ARM igračkica koje stavljaju u routere da je nemjerljivo ![]() Learning curve je da, ali za usporedbu npr. s mikrotikom, za podesiti pppoe over VLAN je na owrt 2 klika, a npr. na mikrotiku za početnika cca 3 dana proučavanja... Nije sve klik-klik na owrt, u čistom si linuxu ispod pa ćeš imati ponešto učenja i skriptiranja da dobiješ neke featere koje tp-link i ekipa imaju u GUIu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
49%winner
|
Još bolje vas našao ![]() Uspio složiti sve prije prebacivanja žice na openwrt i sve automagično radi nakom malo fajntjunanja. Iznenadio sam samoga sebe. Nikkyjeve upute za vlan-ove sam si potvrdio i na netu, tu na kraju nisam ništa dirao. https://i.imgur.com/k5IzDfD.png Ako smijem primjetiti, tri stvari dobivam ovim upgrejtom: - bolji QoS bez korištenja nekakvih bandwidth limitera - nešto bolje i lakše firewall kontrole naspram maltene nepostojećeg firewalla na Omadi - downtime mreže kod reboota rutera nije više 5+ minuta nego 1:20 min Što gubim? Jedino tu integraciju u Omadin SDN. Još moram vidjeti što gubim kada forgetam ER605 s mreže, valjda će pola gateway related opcija nestati iz izbornika... Bufferbloat preko wifija (lijevo) i žice (desno): https://i.imgur.com/DuycB0Q.png Sad mi ostaje još za skužiti što moram setupirati kroz ruter, a što kroz SDN. Tipa skužio sam da DHCP server ide s rutera, ne znam što je s rezerviranim adresama i tome slično. Čini mi se da i DNS-ove upisujem kroz ruter... Kakogod, zadovoljan sam! Ostaje još jedna stvar - naučiti kako se ovo čudo updejta i što u slučaju havarije rutera. Treba spremiti neke alternative, tipa jednom kad sve složim i ne budem dirao ruter, napraviti butabilni usb sa istim postavkama. Ako rikne faking m.2 sata disk (em nemam m.2 b+m key ladicu em je 2242 veličine), onda butam sa usba (I guess). I sad kad više nemam višak eth portova za multiwan, zanima me kako bi mogao složiti failover na 4G modem ili ručno na usb tethering na mob. To ću valjda nešto smisliti do turističke sezone. Hvala svima na pomoći oko svega ovoga ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
Preporuke: - oformi si neku "crnu knjižicu" sa natuknicama, linkovima na upute, detalje šta si / kako i zašto postavio, sad ti je još friško ali za koji mjesec / godinu nećeš se sjećati ničega ![]() - zabilježi si kako pristupiti terminal varijanti ako GUI bude nedostupan - pošto igračka koristi malo rjeđi M.2 2242 (nisi naveo jeli NVMe ili SATA), nebi bilo loše nabaviti rezervni pa neka stoji - ako si već odradio ove korake onda zanemari, ako nisi možeš proširiti drugu particiju ili dodati treću particiju da iskoristiš full disk, instalirati i podesiti lm-sensors > https://openwrt.org/docs/guide-user/...on/openwrt_x86 - ugrađena Backup / Restore procedura > https://openwrt.org/docs/guide-user/...backup_restore - ono što bi ja napravio (ali to sam ja ![]() taj image možeš spremiti na boot stick a usput kasnije lako zvizneš restore u rezervni M.2 kad dođe - za kraj sam ostavio željeni failover na 4G, zapravo bi trebao cijeli novi post jer uključuje cijeli niz sex detalja .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
Šta kaže kolega, ako ima mjesta gdje stoji taj gl. router, zamjenski ne mora biti isti takav mali, lijepi i skupi ![]() iskopaš neki SFF PC i ubaciš 2 mrežne .... vjerojatno će trebati korigirati u konfigu ime / šta je koja mrežna ... preštekaš .... najbrža metoda. Update radiš samo ako moraš / otkrije se neki veliki propust, dakle zaboravi, nije to Win smetje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
49%winner
|
Crnu knjizicu pisem, linkovi, screenshoti. Mnogo puta me spasilo. Terminal je slozen, makar nisam jos previse upoznat s komandama. Disk je nesretni sata u m.2 formatu. Nisu bas ni tako jeftini, pogotovo oni najmanji. Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
Gledam taj ER605 v2 > https://openwrt.org/toh/tp-link/er605_v2 pa to je po hw igračka ..... prije za nekakav smart switch .... obavezno vidi Potential issues / Limitations .... kako rekoh poviše radije neki SFF PC. Za M.2 2242 SATA SSD: https://www.nabava.net/ssd-disk/tran...-mb-s-55411511 https://www.nabava.net/ssd-disk/tran...-mb-s-82068631 https://www.nabava.net/ssd-disk/tran...-mb-s-82787531 https://www.nabava.net/ssd-disk/tran...mb-s-188375261 slično i u DE > https://preisvergleich.heise.de/?cat...30#productlist https://preisvergleich.heise.de/tran...loc=at&hloc=de Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 04.02.2025. u 00:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
49%winner
|
A sad vidim, promaknuo mi tvoj post 20. Da, ER605 nije neki hw za pozeljeti pogotovo ako mu moras upaliti offloading. A tada nema SQM-a. Tnx za linkove za nabavu. Ovog prvog sam i ja nasao na amazonu, mislim da ce biti taj na kraju. Moram razmisliti isplati li se to igranje. Vec sad mi je malo too much ulagati u jos jedan mini pc jer viskova nemam. Cak i da pustim ER605 na stock fw-u kao standalone uredjaj (izvan Omade), posluzit ce za potrebe neta ako ovaj mini pc recimo odluci krepati.
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
Ma ostavi ER, dobar je za backup router. Imam doma jednog starog xiaomija s istim chipsetom za backup. Sve isto samo ima i wlan gore, podešen openwrt i plug&play za zamijeniti postojeći (wired only) router, za silu može se i u AP pretvoriti s par klikova. Biraj da li ćeš si na ER ostaviti tplinkov softver ili ćeš natočiti owrt, kako ti je lakše održavati. Jer s vremenom ćeš sigurno dograditi postojeće rješenje pa će ti biti problem održavati još jedan router. Nemoj doći u iskušenje pa openwrt backup s jednog routera prebacivati na drugi - to može, ali samo ako su baš identični. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
49%winner
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
zašto nisi to digao kroz neku virtualku pa snapshotaš? nije da si morao nativno, mislim barem da nisi morao nativno (as in baremetal). drugo - ne treba ti identična kopija routera ako nešto rikne - treba ti neki router da radi par dana dok se ne snađeš. podesiš osnovno i imaš ga u ormaru. treće - update openwrt-a nije nešto šta se često radi. ima onih koje pere neka paranoja pa svako malo nešto drkaju, ali načelno openwrt je rock steady, dok god ti niti jedan interfejs nije javno dostupan nemaš šta brinut. uglavnom kad se odlučiš na tako nešto, ne radiš upgrade nego čistu reinstalaciju, tipa svake 2 pune verzije (šta je okvirno jedno 3-4 godine). ja sam još uvijek na v19. export import postavki recimo da prođe ali samo ako se interfejsi jednako zovu i jednako su posloženi. neke stvari ne prođu. static dhcp rezervacije čini mi se ne prođu. ima toga još. tako da ispadne da je lakše skonfat od nule nego kasnije uspoređivati koji dio konfiga se prebacio a koji nije. to sam radio kad sam slučajno nešto sjebo i morao sam hard resetat router, pol toga mi se nije vratilo kad sam importao konfig tog istog routera. iako to je bilo na v19. možda su na novijim verzijama to riješili. uglavnom, za prosječnu kućnu mrežu openwrt je čisto OK. kažem, ja nemam nikakav sqm i sve fino radi. niti ikakve ozbiljnije firewall rule-ove. za bekap, imam mikrotik u rezervi na kojem je dignut osnovni dio mreže. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
49%winner
|
1 - Nemam hosta s dovoljno nic-ova, a ako stavljam proxmox na mini pc da bi na istom vrtio openwrt, to mi pada u vodu ako kinesko smetje sutra rikne. Cak i da disk rikne, moram prvo dizati proxmox pa vm. Nemam nista protiv virtualizacije, naprotiv, vm + proxmox backup server i redovni backupovi to radi carobno dobro. 2 - to mi zvuci kao jedino realno rjesenje i tezim ka tome. 3 - e ovo nisam znao, tj nemam filing koliko cesto se rade updejtovi. Super korisno, onda dobro cuvam tu crnu knjizicu. Tnx! ![]()
![]() |
![]() |
#29 | ||||||||||||
Premium
|
Taj backup iz Luci sučelja nije ništa drugo nego obična arhiva /etc foldera gdje su text datoteke s postavkama. Radio si na linuxu, rpi i sl. pa kužiš gdje su postavke. Najjednostavnije da ga napraviš pa pogledaš u arhivu u /etc/config. Na različitim platformama pojedini uređaji su drugačije adresirani, npr. u /etc/config/network će ti portovi jednom biti adresirani kao eth0, eth1,. na drugom uređaju kao lan0, lan1 i sl. Zato ne može raditi na drugačijem uređaju. Nešto se može ručno kopirati, recimo fw pravila mislim da bi išla. x86 instalacije su dosta slične po tome, ali dedicated routeri imaju jako različit hw. Nema šanse da prebaciš backup s x86 na ARM ili mips. O squash filesystemu ne trebaš brinuti. To je dosta stara shema, ali treba uzeti u obzir da je openwrt nastao primarno za starije uređaje s malo RAMa i ograničenim flash storageom po kojemu se ne može puno puta pisati ![]() Na x86 imaš i opciju da se prebaciš na standardni ext4 i rastegneš storage jer sad si ograničen, zaboravih više na koliko to owrt postavi po defaultu, 1GB čini mi se ili tako nešto. Ništa zabrinjavajuće. Za jednostavni upgrade na novu verziju imaš "Attended Sysupgrade". Ne treba žuriti s upgradeom, događa se i puno ozbiljnijim igračima da zeznu nešto u novoj verziji. Recimo da si na x86 sistemu na platformi koja je koliko god je moguće kompatibilna s novim verzijama i hardverom. ![]() Kroz par dana je vani 24.10 koja donosi i prilično noviji kernel pa ćeš imati prilike isprobavati haha ![]() U svakom slučaju pričekati da prođe navala i popratiti na forumu iskustva da li su nešto sfušali pa pričekati 24.10.1 ili .2. Ista priča ko na mikrotiku - nema dizanja verzije bez proučavanja po forumu par tjedana nakon nove verzije ![]() Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 04.02.2025. u 10:12. |
||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
Za ssd od Transcend - a zgodno bi bilo da gađaš noviji MTS430S, valjda je za router više nego dovoljno 120/128 GB, pa 128 GB model TS128GMTS430S i nije tako skup: https://www.mindfactory.de/product_i...-_1286160.html https://www.amazon.de/-/en/TS128GMTS...dp/B07KG2G152/ naravno da ćeš u Hr istu stvar platiti €10 više. Usput jedan trik za produženje života ssd - a, 15 - 20 % prostora mu ostavi ne particionirano, ima naziv za to al se sad ne mogu sjetiti, uglavnom, ako je pametan kontroler onda taj slobodni prostor koristi kao svojevrsnu rezervu a u konačnici imaš manje "trošenje". Za kraj malo zafrkancije, gledam vas dvoje piše Pula / Istra, do sad ste se već mogli naći na pola puta i zamijeniti igračke ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|