Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.06.2024., 14:32   #1
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Tarifni modeli - struja

Bacio sam izračun jel mi se više isplati imati jednotarifno ili dvotarifno brojilo za struju i ispada da jednotarifno uopće nije loša opcija, dapače, razlika je svega 0,16 centi mjesečno uz moj način korištenja uređaja i obaveznu pažnju da veš mašina radi isključivo noću. Npr. rijetko kad gledam TV ili komp kasnije od 22h jer se budim rano...

Koristio sam HEP-ov kalkulator

Izračunavao sam posebno svaki veći potrošač i zbroj je bio zaokruženo cca 8kWh danju i 5kWh noću, oliti 13kWh ukupno (za jendotarifno)

Jel ja to nešto krivo računam ili je stvarno tako mala razlika osim ako ne gledate TV, komp i veš mašinu isključivo iza 22h te ispada da je isplativije imati komfor jedne tarife i moći upaliti uređaje kada god?
Staro 24.06.2024., 15:23   #2
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Za većinu kućanstava se više isplati dvotarifno jer obično neki vrag drnda po jeftinijoj tarifi (npr. frižider, bojler, klima itd.). Također preko zime je jeftinija struja već od 9, a i ujutro kad se rano probudiš vjerojatno ti nešto radi...

Uostalom na svakom računu ili na kraju svakog obračunskog razdoblja ti piše koliko je potrošeno skuplje tarife a koliko jeftinije pa možeš izračunati omjer. Također i ako se registriraš na stranice hepa tamo imaš pie chartove koliko si čega potrošio. Ako trošiš više od cca. 17% jeftinije - isplati ti se dvotarifno.

Tako da pusti što si računao i pogledaj prošlost pa ćeš biti pametniji je li to stvarno tako
tiki66 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.07.2024., 09:38   #3
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

I jesi li istražio, baš me zanima?
Staro 03.07.2024., 10:02   #4
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

nisam još, polako, budem
Staro 05.09.2024., 15:49   #5
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ima nekoga ovdje da koristi HEP usluge i ima status ugrozenog kupca, a time i pravo na sufinanciranje troskova el. energije?

Ako ima takvih, trebao bi mi info kako tocno ste aktivirali to u HEP-u i cisto procedura koju ste trebali proci. Moze i na PM. Hvala!
Staro 07.09.2024., 11:33   #6
Darko150
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2017
Mislim da kod ugroženog kupca treba samo sa računom, rješenjem i osobnom otići u Finu, te kod njih platiš račun, doplatiš ako ti račun prelazi cifru pogodnosti
Darko150 je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2024., 18:42   #7
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
I jesi li istražio, baš me zanima?
Ja išao baš pogledat svoju i ispada da mi je jeftine 34%.
Ali ja doslovno sve što mogu stavljam navečer/ujutro.
Makinu za veš i suđe uvijek odgodim da me dočeka opran veš kad se dignem...
Staro 07.09.2024., 21:52   #8
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
To ti je što npr preko dana koristiš TV, ploču za kuhanje, pećnicu, frižider, rasvjetu, računala, klimu itd itd... a po noći kresneš npr perilicu/sušilicu, bojler ako imaš i to je to.

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2024., 08:55   #9
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Skupa te odere preko dana a jeftinu prespavaš i nema matematike. Za neku zamjetnu uštedu trebalo bi se malo posvetiti trošenju u drugoj tarifi. Nije ni srednja tarifa toliko loša. 24h ista cijena. Nešto jeftinija od skupe a nešto skuplja od jeftine.
Često službena promjena tarifnog modela "povuče" za sobom ugradnju limitatora pa ako ga niste još imali može nastati potencijalni problemčić.

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2024., 09:12   #10
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Skupa te odere preko dana a jeftinu prespavaš i nema matematike.
Možeš ti spavati ali tvoj bojler, frižider, klima, škrinja itd. ne spavaju..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.09.2024., 08:52   #11
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Istina,samo manje troše kad ih se ne čačka.

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 10:59   #12
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Tocno tako ako ne pazis da je bojler iskljucen preko dana, ukljucen preko noci i slicno prespava i bojler, pogotovo ovi novi, ariston npr nakon 3 dana izbivanja sam došao doma bila je jos blago topla voda u njemu. Ja jedino sta baratam su masine za sudje i ponekad za robu, odgodu stavim da se upali nekad po noci, da bude gotovo ujutro i to je to.

OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 12:10   #13
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Također pokušavamo perilicu suđa, perilicu/sušilicu veša i bojler vrtiti po noći kad je jeftinija struja. Ali mislim da uštedimo cca 10-15€ mjesečno.

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 12:31   #14
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ekipa, čisto moja dva centa, bojler za toplu vodu je najveći potrošač.
Bio sam u Crikvi, nema gradskog plina, 500-600kn račun za struju svaki mjesec.
U Ri, gradski plin, topla voda na plin, 30€ mi je potrošnja struje kad se ne grijem ili hladim s klimama.
Dakle za cjenovnu razliku se praktički grijem i hladim na klime po potrebi cijelu godinu.
E, sad. Ugradnja plinskog bojlera i isplativost iste...
Ono što hoću reć, ovo ostalo više uopće ne pazim ni kad ni kako palim, a imam dvotarifnu.
Bojler za toplu vodu je glavni krivac. Pogotovo ako žena isprazni 80l bojler za jedno tuširanje ko kod mene.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 12:38   #15
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Po shellyima troclana obitelj ariston 80l 150kw misecno u prosjeku(zimi vise liti manje)
Jednoclana gorenje 80kw misecno
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 14:22   #16
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Je, bojleri su đavo. Ovisno o veličini bojlera i veličini kućanstva, treba optimizirati upotrebu. Ako je veći bojler ili dostatan da može izdržati cijeli dan, najbolje ga je paliti po jeftinijoj struji. Ako se puno ljudi tušira, nekad je bolje ga držati stalno upaljenog. Ovisno o tome, treba odabrati i pravu temperaturu. Ako je na maksimumu, hvata se više kamenca i skraćuje se vijek trajanja bojlera.

Ja sam jedan i povremeno cura pa je bojler od 50L i više nego dovoljno. Stavio sam automatiku da se upali u 5 ujutro po jeftinijoj struji i da se ugasi prije nego počne skuplja tarifa. Također, temperatura je podešena negdje na sredinu taman da bude ugodno za tuširanje.

Užas je i pranje suđa na ruke, što zbog trošenja na zagrijavanje vode u bojleru što zbog duple potrošnje vode...
Staro 11.09.2024., 14:42   #17
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Mi doma koliko god se trudili da se perilice/sušilice pale po noći, imam 60% u skupljoj tarifi. Troje nas je, dvoje odraslih i dijete. Bojler je 80L i izgleda da je to najveći potrošač, naročito preko ljeta, dođeš s kupanja doma i odmah pod tuš. Frižider isto radi cijeli dan, a i klima je ove godine se naradila. Tijekom 7 i 8/2024 klima mi ima dvostruko veću potrošnju nego prošle godine.
Takve neke uređaje stvarno ne vidim kako prebaciti u jeftiniju tarifu... Jedino da bojler probam gasiti preko dana, ali to mi se čini kao nepraktično.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 15:22   #18
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nije praktično ali treba i malo (unaprijed) misliti,
ako bojler ima kakvu - takvu izolaciju + zagriješ ga po noći (jeftinija tarifa) onda je valjda dosta za taj i možda slijedeći dan.
Ako nisi mislio, bojler prazan kad ti treba, onda je kasno
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 22:53   #19
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

60% u skupljoj tarifi je zapravo odlicno

A sto se bojlera tice - ako je 80L i ako se ne perete po 15 minuta, vjerojatno bi se dalo iskombinirati da ga se pali ujutro oko 5 pa da se napuni do 7-8 kad pocinje skuplja tarifa, a da zadrzi dovoljno tople vode ga cijeli dan mozete cijediti. Mozda malo pojacati i temperaturu ako to nije moguce s trenutnom...
Staro 12.09.2024., 09:07   #20
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako nisi mislio, bojler prazan kad ti treba, onda je kasno
Bojler nikad nije "prazan"
Osim kod redovnog održavanja kad se čisti kamenac
Samo da te bocnem malo

Citiraj:
A sto se bojlera tice - ako je 80L i ako se ne perete po 15 minuta, vjerojatno bi se dalo iskombinirati da ga se pali ujutro oko 5 pa da se napuni do 7-8 kad pocinje skuplja tarifa, a da zadrzi dovoljno tople vode ga cijeli dan mozete cijediti. Mozda malo pojacati i temperaturu ako to nije moguce s trenutnom...
Nemam pojma koliki je neki prosjek da ljudi obično imaju omjer po tarifama, ali svatko ima drugačije uređaje i navike. Mi dosta pazimo kad se programiraju perilice i ostalo. Imam i sreću da je gospođa noćna ptica pa pegla navečer
Imao sam u planu napraviti testiranje jedno mjesec dana takvog režima rada bojlera, samo je stao projekt radi drugih prioriteta, trebao je biti ugrađen smart prekidač koji pali/gasi bojler. Bojler je vulgaris Gorenje, star je 15g, svakih 2g izvadim kantu kamenca iz njega i tek je prošle godine krepao originalni grijač. Stalno ga držimo na nekoj eco postavci koja je cca 50+ °C, a lako se to pojača. Nisam testirao koliko drži temperaturu, tj. koliko je dobra izolacija.

Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 12.09.2024. u 09:16.
Staro 12.09.2024., 09:41   #21
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Također i ako se registriraš na stranice hepa tamo imaš pie chartove koliko si čega potrošio. Ako trošiš više od cca. 17% jeftinije - isplati ti se dvotarifno.
baš malo vrtim taj kalkulator, ispada da ako se troši 77% po skupljoj i 23% po jeftinijoj je praktički identično kao i ako se troši po jednotarifnoj.

Ja recimo nemam bojler već sam na toplani i moj jedini konstantni potrošač je frižider i elektronika (ruter, nas), sve ostalo se pali po potrebi s time da kuham na struju i to uvijek po danu. Jedino veš mašina koju palim po noći ali bi radije da ju mogu palit kada god želim. Moja potrošnja nema šanse da je 23% po jeftinijoj tarifi pogotovo jer idem spavat do 22h.
Staro 12.09.2024., 11:07   #22
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova
Ja recimo nemam bojler već sam na toplani i moj jedini konstantni potrošač je frižider i elektronika (ruter, nas), sve ostalo se pali po potrebi s time da kuham na struju i to uvijek po danu. Jedino veš mašina koju palim po noći ali bi radije da ju mogu palit kada god želim. Moja potrošnja nema šanse da je 23% po jeftinijoj tarifi pogotovo jer idem spavat do 22h.
Eh da, kod tebe je već upitno ako si na toplani i nemaš neke veće potrošaće... Što ti kaže na hepovoj stranici, koliki ti je omjer skupa/jeftina?
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Nemam pojma koliki je neki prosjek da ljudi obično imaju omjer po tarifama, ali svatko ima drugačije uređaje i navike. Mi dosta pazimo kad se programiraju perilice i ostalo. Imam i sreću da je gospođa noćna ptica pa pegla navečer
Imao sam u planu napraviti testiranje jedno mjesec dana takvog režima rada bojlera, samo je stao projekt radi drugih prioriteta, trebao je biti ugrađen smart prekidač koji pali/gasi bojler. Bojler je vulgaris Gorenje, star je 15g, svakih 2g izvadim kantu kamenca iz njega i tek je prošle godine krepao originalni grijač. Stalno ga držimo na nekoj eco postavci koja je cca 50+ °C, a lako se to pojača. Nisam testirao koliko drži temperaturu, tj. koliko je dobra izolacija.
Tako sam i ja napravio, smart prekidač spojen na tuya i paljenje rano ujutro po jeftinijoj struji. Rezultat za prošli mjesec je 13kwh, a za ovaj zasad 5.59. S time da sam ja jedan i bojler je od 50L...
Staro 12.09.2024., 13:45   #23
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Eh da, kod tebe je već upitno ako si na toplani i nemaš neke veće potrošaće... Što ti kaže na hepovoj stranici, koliki ti je omjer skupa/jeftina?
ma tek sam uselio u 7.mj, do sada sam bio na jednotarifnom pa nisam mogao vidjet koliko trošim kad
Staro 12.09.2024., 14:10   #24
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Prije mjesec dana sam poslao zahtjev za samoocitanje brojila, mail je zaprimljen, ali odonda ni glasa. Koliko se ceka na tu realizaciju i sto je uopce sljedeci korak?
Staro 12.09.2024., 14:28   #25
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Tako sam i ja napravio, smart prekidač spojen na tuya i paljenje rano ujutro po jeftinijoj struji. Rezultat za prošli mjesec je 13kwh, a za ovaj zasad 5.59. S time da sam ja jedan i bojler je od 50L...

Jesi išao preko kakvog releja/uklopnika ili je bojler direktno spojen kroz smart switch?
Bojler je 2 kW, smart switch (Sonoff)je 3.5 kW, ali sam malo skeptičan po pitanju kineske elektronike unutra
Bonus ako idem kroz njega je da mogu pratiti i potrošnju.
Staro 13.09.2024., 13:02   #26
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Prije mjesec dana sam poslao zahtjev za samoocitanje brojila, mail je zaprimljen, ali odonda ni glasa. Koliko se ceka na tu realizaciju i sto je uopce sljedeci korak?
Ti fino za svaki slučaj dostavi zadnji tjedan u mjesecu preko weba stanje jer ti se može desiti da su ti to uključili a da ni ne znaš. A ako tri mjeseca zaredom ne dostaviš, onda ti automatski maknu taj ugovor.

Piše li ti što na računu? Obično ako imaš ugovor, a nisi dostavio ti napišu na kraju da nisi dostavio stanje brojila...
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Jesi išao preko kakvog releja/uklopnika ili je bojler direktno spojen kroz smart switch?
Bojler je 2 kW, smart switch (Sonoff)je 3.5 kW, ali sam malo skeptičan po pitanju kineske elektronike unutra
Bonus ako idem kroz njega je da mogu pratiti i potrošnju.
Ubo sam ga u ovo čudo:

https://vi.aliexpress.com/item/1005004478060629.html

I meni ne uljeva povjerenje previše ali... za sad se nije zapalio
Staro 13.09.2024., 13:36   #27
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Ti fino za svaki slučaj dostavi zadnji tjedan u mjesecu preko weba stanje jer ti se može desiti da su ti to uključili a da ni ne znaš. A ako tri mjeseca zaredom ne dostaviš, onda ti automatski maknu taj ugovor.

Piše li ti što na računu? Obično ako imaš ugovor, a nisi dostavio ti napišu na kraju da nisi dostavio stanje brojila...
Zadnji racun je bio prije x mjeseci, do sad se placalo svakih 6mj... A vidis, kada odem na dostavu stanja tocno mi pokazuje one aproksimacije na temelju broja mjernog mjesta. Bit ce da imaju nesto u sustavu. Unio sam podatke pa sta bude, stavim si podsjetnik da to napravim sukladno uputama i bok... Valjda ce i racuni poceti stizati
Staro 13.09.2024., 14:01   #28
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako si preko HEPI onda zovi tetu na onaj 0800 broj ... pa vidi di je zapelo ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.09.2024., 18:58   #29
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Kod mene je 56,6% skupe i 43,4% jeftine no prije 2-3mj. bilo je cca 54/46.

Ovo ljeto je dosla klima pa poremetila raspored trosenja skupe vs jeftine no opet, kod nas je plinski bojler pa u sustini jedno perilica vesa radi nocu a kupanje i pranje sudja ne igra ulogu.

Realno gledajuc nema se na cemu dodatno ustedjeti, jedino da gasim komp po noci ali ne gasim ga po 2-3 mjeseca a dicu za noc... Pecnica je na struju, kuhanje na plin, jedna skrinja i jedan frizider sa malom skrinjom, 3tv-a ali rijetko kad rade sva tri.

Od 1.9.2023 do 1.8.2024

VT 2935 - NT 2247 cca 60€ mjesecni racun ako se gleda cijela godina tj. mjesecno za 11 mjeseci.

Ljeti klima a zimi 2mj. uljni radijator u jednoj prostoriji i koliko vidim za svojih cca 8h rada pod jeftinom strujom uljni radijator trosi kao klima sa 12h rada od 13-01h, dakle kombinacija skupe + jeftine.

Jedna tarifa se definitivno nebi isplatila u mojem slucaju.
Staro 13.09.2024., 21:48   #30
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako si preko HEPI onda zovi tetu na onaj 0800 broj ... pa vidi di je zapelo ...
Nemam pojma sto je hepi Tarifni model bijeli, sve glasi na punca, ja samo sada zelim placati mjesecno umjesto polugodisnje. Anyway, u sustavu sam za samoocitanje, genijalci, kako da ja to znam bez ikakvog infa. Nije da nisu pitali tel i mail, nabijem ih.

A sad cemo vidjeti koliko ce me naguziti jer je brojilo ostalo zaglavljeno na nizoj tarifi od valjda veljace...
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno