|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2009
|
GPS Tracker iskustva
Bok, dali netko ima iskustva sa GPS trackerima za auto ? primjer: https://www.aliexpress.com/item/4000...760009150141_1 dali se oni moraju spajati na mobilnu mrežu sa sim karticom, ili GPS može raditi neovisno o tome ? hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Sent using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Koji bi bio smisao da radi bez sima? Ako ne mozes dobiti podatke nazad na mob. A pre skupo bi bilo da preko gpsa dobijas podatke. Imao iskustva sa tim, i uglavnom je problem server i app koja gubi podršku kasnije(ne odrzavaju servere ni app). Radi dok radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
hvala svima na odgovorima za SIM karticu sam pitao jer nisam bio siguran a ovo za spajanje, i po pitanju dostupnosti servera znači kad jednom serveri padnu i ode sve u vrit ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Ok. Tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
baš si razmišljam da si iskoristim neki stariji mobitel, izvadim bateriju i spojim direktno na mob. naravno trebao bih odgovarajuću strujni adapter koji radi na 12V, a daje recimo 3.8V |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Krivo razmišljaš, izvadi bateriju + spoji napajanje na usb kako se inače puni. Imaš gotovih 12v (car) chargera na usb. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
da, ali zar neće biti prevelik napon ? jer punjač puni sa 5V, a napon baterije je 3.8V ? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Baterije nema, izvadio si je ... mob uredno radi ... Može baterija i ostati u mobu, vjerojatno će se degradirati nakon 1 - 2 god. Kod rijetkih mobitela se može postaviti da max. puni do 90%, to bi produžilo vijek baterije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Ako si slučajno na appleu, možeš razmisliti i o airtagu ![]() Nije savršeno ali je vjerojatno dovoljno dobro. Minusi: - nema GPS na sebi nego ovisi o okolnim iOS uređajima sa GPS-om, pa ovisiš o tome da kradljivac ili ima iPhone ili da će proći kraj nekog tko ima iPhone ili da će netko s iPhoneom proći kraj auta nakon što ga kradljivac parkira (mislim da je šansa za bilo što od ovoga solidna). Ilitiga - nemaš baš live tracking, nego tracking sa delayima (to je pod uvjetom da kradljivac nema iPhone, ako ga ima, onda bome imaš i live update) Plusevi: - ne moraš se brinuti kao s kinezima da će im pasti serveri (ako se to dogodi appleu, onda vjerojatno svi skupa imamo većih problema na svjetskoj razini ![]() - mal je i možeš ga metnut di god - ne moraš spajati nikakve kabele - baterija traje preko godinu dana, a nakon toga ju je lako izmjeniti
![]() |
#13 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() ako ja tako spojim svoj mobitel, bez baterije. onda će iz punjača biti izlazni napon 5V, koji direktno ide u mob što je previše jer bi trebalo biti između 3.6V do 3.8V u protivnom mogu spržiti ploču od moba... pa sam pročitao da između punjača i mobitela bi trebalo spojiti adjustable voltage regulator ili https://www.vishay.com/docs/88503/1n4001.pdf Citiraj:
![]() ali nažalost nemam iphone ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
@chief_wolfinjo Rekoh ti da spojiš mob na njegov std. konektor, ako je baš neki prastari onda je poseban kao i napon, kod svih iole novijih je to usb. Ako baš želiš kako si po slici zamislio onda trebaš dc stabilizator ili DC-DC switching adapter, sa precizno namještenim izlaznim naponom 3.8V - 4V (ovisno o tipu / kemiji baterije). S tim da ni to nije baš pametno jer nemaš kontrolu punjenja baterije, ta kontrola postoji kada se mob napaja na svoj vanjski konektor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
riječ je galaxy s4 ja bi ga koristio ali bez baterije. ne kužim ako spojim na konektor, kako će raditi ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
https://www.google.com/search?q=samsung+s4+cable Pa fino (autocenzura), jeli na njemu Micro-USB konektor ? Bilo koji Micro-USB > USB kabel će raditi. Uzmi DC-DC switching adapter, fino mu podesi 4.9 - 5V izlaz i kroz kabel ga napajaš. Zna se šta je na kojem pinu USB 2.0 konektora tj. gdje je - a gdje +. Case closed ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
ja više ništa ne kužim ![]() znači sada sam radi probe izvadio bateriju iz mobitela, mobitel spojio na punjač i mobitel ne radi. ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
E to ovisi od moba do moba, neki hoće a neki neće tako raditi bez baterije. Ostavi mu bateriju unutra i vidi jeli možeš podesiti da max puni do 90%. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
ovo je samo radi probe. znači koristim punjač, koji je direktno spojen na pinove kao na slici gore. bez baterije punjač daje 5V, a meni treba max 3.8V da ne bi spržio mobitel, što je najbolje ili najelegantnije spojiti između pinova i punjača da dobijem tih 3.8V ? možda ovo: https://www.vishay.com/docs/88503/1n4001.pdf ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
|
A nešto treba i znati pa se tek onda igrati sa takvim stvarima ![]() 1N4001 - 1N4007 je Si dioda 1A, obično je pad napona na njoj cca 0.6 - 0.7 V na njoj. Kao krajnji rezultat tebi odgovara da dobiješ između 3.6 - 3.9 V. 5V - 0.7 - 0.7 = 3.6 V Dakle, trebaš dvije diode u seriji, koji ćeš napon dobiti zavisi od pojedinih primjeraka. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 30.03.2023. u 08:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() a koji tip diode tebam kupit ? 1N4001 ili 1N4002 itd.. ili je svejedno ? najvažnije da dobije 3.8V ili nešto manje. da ne spržim mobitel ![]() i za kraj, dali možda postoji kakav gotov konektor koji se samo spoji na pinove mobitela, da ne moram lemiti direktno na njih ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
Za diode bilo koje 2 iz 1N4001 - 1N4007 serije. Ako pitaš za kontakte baterije, morati ćeš se snači. Od komada drva / plastike napravi dummy (gabaritno isto) kao origigi baterija + "napravi kontakte" + žice .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
super tnx ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2015
|
Vidim jako puno komplikacija i DIY oko necega sto postoji profesionalno rjesenje koje radi super. Jasno mi je da kosta, i neka imaju mjesecnu pretplatu zbog SIM kartice, al ista ti GPS lokatori za aute imaju stvarno napredne funkcionalnosti. Ugl. ja osobno ne koristim, al moj prijatelj iz Slovenije ima tvrtku koja je razvila to rjesenje. Ne kazem da Apple air tag, ili ovo petljanje po zicama nije dobro rjesenje, je, ali ima mane. Pogotovo ako imas neki skupi auto koji stvarno 24/7/365 hoces pratit. U ovom slucaju ukopcas uredjaj (GPS lokator) u auto i onda ga pratis preko Android ili iPhone aplikacije. Ako ga netko pomakne ili lupa po njemu, telefon krene zvonit. Itd. da sad ne pisem u detalje sto sve ima. Evo ako nekog zanima vise - https://www.tehnologija.hr/gps-lokator-za-auto/
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|