Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > A1
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 22.09.2022., 17:33   #1
ipa
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Split
Postovi: 113
HT optička nit - A1 optički internet

Pozz
Danas me zvali iz A1 i nude mi A1 OPTIČKI INTERNET
Da to može preko HT niti ima mjesec dana
HT je kod nas u zgradi stavio svoju optiku
Bio u A1 u city centar Split i to mi potvrdili
Lokacija Split
Jel se nešto mijenjalo
Nude za 204 kn 1000/500
6 mjeseci za 1 kn
24 mj ugovorna obveza

Zadnje izmijenjeno od: ipa. 22.09.2022. u 18:17.
ipa je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 08:35   #2
SPLiFF
Premium
Moj komp
 
SPLiFF's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,021
Jel ti dostupan A1 kabel u zgradi?
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 23.09.2022., 13:46   #3
ipa
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Split
Postovi: 113
Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Jel ti dostupan A1 kabel u zgradi?
je kabel coax , al optiku je razvlačio ht
sad a1 kaže da mogu spojit oni ftth 1000/500
da oni kao koriste ht optiku ima mjesec dana
ipa je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 14:10   #4
SPLiFF
Premium
Moj komp
 
SPLiFF's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,021
E to mi je super informacija, jer kod mene u zgradi je dostupan coax, HT optika i od nedavno Telemach optika.
Znači mogao bih tražiti od A1 da me prebace na optiku. Bilo bi mi vrlo neobično kad bi na to pristali. Pretpostavljam da moraju platiti HT-u
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 14:12   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,624
Odavno je moguća preprodaja "infrastrukture", samo je pitanje dali jedna ili druga strana to želi i vidi ekonomsku računicu.

Na parici je HT "mekši" pa je češće dopustio a ovo na optici će valjda biti friško / prvi put da je dopustio.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 14:25   #6
robimarko-bug
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2013
Lokacija: Tenja(Osijek)
Postovi: 1,075
Uglavnom su svi stavljali cijene za najam gdje se nikome drugom nije isplatilo iznajmiti
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 23.09.2022., 20:42   #7
SPLiFF
Premium
Moj komp
 
SPLiFF's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,021
Citiraj:
Autor robimarko-bug Pregled postova
Uglavnom su svi stavljali cijene za najam gdje se nikome drugom nije isplatilo iznajmiti
Mislim da su veleprodajne cijene ograničene nekim pravilnikom, ali to i dalje ne znači da ti operater mora ponuditi uslugu putem tuđe infrastrukture, pogotovo ako ima već svoju
Zato mi nije ni palo na pamet da bi mi A1 ponudio uslugu preko HT optike, a imam dostupan coax
Na A1 webu provjera dostupnosti mi ne nudi pakete za optiku
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2022., 01:57   #8
skalar
Premium
Moj komp
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,591
tu su mogući veliki problemi
-koji router -dali je ont u njemu ili dobijaš posebno
-koliko je firmware od a1 prilagođen tcomovoj infrastrukturi-iskustvo govori da nije svejedno koji je firmware gore
-čija tehnička služba izlazi na kvarove- ako se mora čekat da jedni druge obavjeste o kvaru to može biti vrlo mučno iskustvo.
__________________
-

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2022., 03:46   #9
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 3,082
Svi operateri su zakonom dužni ponuditi iznajmljivanje svoje infrastrutkture.
Razlika je jedino u tome što Tcom cijenu određuje HAKOM jer je Tcom "operater s značajnom tržišnom snagom", tj ima više od 50% tržišnog udjela.
Operater iznajmljuje samo nit, opremu osigurava operater koji iznajmljuje nit.

Telemach
Rune
Tcom
A1
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2022., 07:28   #10
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 2,277
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
tu su mogući veliki problemi

-koji router -dali je ont u njemu ili dobijaš posebno

-koliko je firmware od a1 prilagođen tcomovoj infrastrukturi-iskustvo govori da nije svejedno koji je firmware gore

-čija tehnička služba izlazi na kvarove- ako se mora čekat da jedni druge obavjeste o kvaru to može biti vrlo mučno iskustvo.
A1 postavlja svoje routere s integriranim ont-om.
FW nema nikakve veze s infrastrkturom jer optika je samo medij, a korisnik je spojen na A1 centralu.

Sto u prijevodu ako drugi operater nije postavio svoju opremu u centrali ili DČ-u, onda ništa od njihove usluge.


Sent from my SM-A536B using Tapatalk
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 24.09.2022., 09:46   #11
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 3,082
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Sto u prijevodu ako drugi operater nije postavio svoju opremu u centrali ili DČ-u, onda ništa od njihove usluge.


Sent from my SM-A536B using Tapatalk
To vrijedi samo za bakar u LLU shemi.
Moguće je čak bakar iznajmit putem bitstream-a bez opreme u centrali, ali košta više pa to nitko ne unajmljuje.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2022., 11:30   #12
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,958
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
tu su mogući veliki problemi
-koji router -dali je ont u njemu ili dobijaš posebno
-koliko je firmware od a1 prilagođen tcomovoj infrastrukturi-iskustvo govori da nije svejedno koji je firmware gore
-čija tehnička služba izlazi na kvarove- ako se mora čekat da jedni druge obavjeste o kvaru to može biti vrlo mučno iskustvo.
Ma rijesava se to bez problema. Kad sam bio na terrakomu ht je uredno dolazio provjeravati paricu i rjesavati probleme, i to u dosta brzom roku. Ja se ne bih brinuo oko toga.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2022., 13:29   #13
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 2,277
Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
To vrijedi samo za bakar u LLU shemi.

Moguće je čak bakar iznajmit putem bitstream-a bez opreme u centrali, ali košta više pa to nitko ne unajmljuje.
U SB moguce samo kako sam napisao.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2022., 21:04   #14
ipa
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Split
Postovi: 113
Bili danas , spojili iskratel u92 router na ont od ht-a
da kad ide preko optike ht onda ne ide onaj router sta optika ide u njega
( iako ovaj ima ulaz za optiku )
brzina ok 943/530

Zadnje izmijenjeno od: ipa. 10.10.2022. u 22:56.
ipa je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2022., 15:43   #15
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,013
Ti si već drugi za kojega čitam na forumima da su mu ostavili HT-ov ONT, a na to je A1 samo stavio svoj router.
A da li to i dalje radi kao na HTu, u smislu da sada A1 router diže pppoe vezu?
Ako da, onda bi se možda moglo i nešto iskemijati s vlastitim routerom i izbaciti onaj od A1?
Ili ništa od toga?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2022., 17:12   #16
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 3,113
To je zato jer ht daje l2 u najam, a ne dark fiber.
Na dark fiber staviš stagod želiš, na l2 dobiješ neku količinu vlanova koji se guraju kroz ht opremu.

Ako skuzis koji ti je vlan za net, možeš stavit svoj router na ont.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2022., 17:18   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,624
Pa sasvim je jasno da Router diže Internet konekciju, kao kod HT - a.
Treba samo prokužiti parametre da bi eventualno mogao staviti custom router.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2022., 18:27   #18
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,013
Koliko vidim kolega s drugog foruma u takvoj situaciji isto je dobio Innbox U92. Pa bi sad samo trebalo vidjeti da li se vlanovi i pppoe credentials mogu izvaditi iz tog čuda.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2022., 14:16   #19
barbit
Registered User
 
Datum registracije: May 2022
Lokacija: zg
Postovi: 24
Kolike su sanse da A1 sluzba dobrovoljno da pppoe creds?
barbit je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2022., 14:43   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,624
Možda i daju User / Pass za PPPoE konekciju, ali trebaš još podataka, npr. Vlan (za Internet) ...
Šta je sa ostalim uslugama ako ih imaš ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2022., 14:50   #21
barbit
Registered User
 
Datum registracije: May 2022
Lokacija: zg
Postovi: 24
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Možda i daju User / Pass za PPPoE konekciju, ali trebaš još podataka, npr. Vlan (za Internet) ...
Šta je sa ostalim uslugama ako ih imaš ?
Mozda torch s mikrotikom za sniffati vlanove (spojiti u ont)?
barbit je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2022., 15:41   #22
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,624
A da se prvo proba lakšim putem i pogleda šta je vidljivo u origigi routeru ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2022., 16:27   #23
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,013
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2022., 16:50   #24
barbit
Registered User
 
Datum registracije: May 2022
Lokacija: zg
Postovi: 24
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Bome, moga bi odmah zvati da me prespoje na optiku
barbit je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2022., 17:07   #25
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,013
Ja imam još 2 mjeseca do isteka i vremena da iskemijam najbolju ponudu. Ne znam da li će HT retention služba ponuditi nešto bolje ako zatražim raskid, vidjeti ćemo, ali iskreno sumnjam.

Ako se prebaciš kod njih, javi kako je prošlo
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2022., 19:01   #26
tomios
Premium
Moj komp
 
tomios's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 210
Ja pitao mailom SZK za prelazak na optiku pa dobio o*jeb. Zgrada od cca 50 stanova sa već uvedenim coax u startu gradnje. Al ok, dobivamo 100 vs 500Mbit upload i rekao bih lošiji modem Innbox U92 vs. Tecnicolor CGA4236 sa odličnim Wifi 6 5GHz 4x4 na 160MHz.
tomios je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2022., 20:58   #27
Nulum
Premium
Moj komp
 
Nulum's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Split
Postovi: 229
Meni danas spojili.

Znači dosad sam bio na Coaxu, 1gbit/100, u bridgeu bez vecih problema, ali kako mi je odnedavno bila dostupna optika od T-coma zatrazio od A1 prebacivanje na drugu tehnologiju i evo danas spojili. Ide ONT od huaweia i gore navedeni iskratel router. Sutra zatrazim prebacivanje u Bridge kako bi se vratio iza svog rutera pa javim kako je proslo.

Brzina kako je i deklarirano 1000/500
Nulum je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2022., 21:47   #28
SPLiFF
Premium
Moj komp
 
SPLiFF's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Osijek
Postovi: 2,021
Uf meni žao Fritza
Je li cijena narasla i jesi li morao produljiti UO?
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2022., 23:27   #29
barbit
Registered User
 
Datum registracije: May 2022
Lokacija: zg
Postovi: 24
Citiraj:
Autor Nulum Pregled postova
Meni danas spojili.

Znači dosad sam bio na Coaxu, 1gbit/100, u bridgeu bez vecih problema, ali kako mi je odnedavno bila dostupna optika od T-coma zatrazio od A1 prebacivanje na drugu tehnologiju i evo danas spojili. Ide ONT od huaweia i gore navedeni iskratel router. Sutra zatrazim prebacivanje u Bridge kako bi se vratio iza svog rutera pa javim kako je proslo.

Brzina kako je i deklarirano 1000/500

Koliko dana ti je prošlo od zahtjeva do instalacije? Možes molim te slikat ont model i to sve da znamo što daju uz taj U92.?
barbit je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2022., 08:25   #30
c-shadow
Premium
Moj komp
 
c-shadow's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Istra
Postovi: 3,013
Ja sam dao zahtjev prošli tjedan, sad čekamo. Jučer me zvali iz HTa da ponude produljenje, naravno tvrde da nisu još ništa dobili od A1, a A1 tvrdi da je poslao dokumentaciju HTu
c-shadow je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na