Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 18.10.2020., 12:22   #1
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
(riješeno) Crni ekran, ne mogu reinstall windowsa

Dobio sam jedan stariji laptop s neispravnim windowsima XP, koji bi mi dobro došao za neke manje zahtjevne radnje ali je problem šta nikako da reinstaliram windowse
Kao prvo kad upalim comp pojavi se onaj crni ekran sa slijedećim sadržajem:

We apologize for the inconvenience, but Windows did not start successfuly recent hardware or software change might have caused this.
If your computer stopped responding, restarted unexpectedly or was automatically shut down to protect your files and folders, choose Last Know good Configuration to revert to the most recent settings that worked.
If a previous startup attempt was interrupted due to a power failure or bt the Power or Reset button was pressed, or if you aren't sure what caused the problem. choose Start windows Normally.

Safe Mode
Safe mode with Networking
Safe Hode with Comnand Prompt.
Last Knoun Good Configuration
Start Windows Nornally

Use the up and down arrow keys to move the highlight to your choice.


Šta god odabrao od navedenih 5 stavki stalno dolazi taj isti crni ekran

Napravio sam programom “Rufus” Bootable Usb s “win 7”, odabrao taj Usb kao first boot device i opet taj isti crni ekran

Nikako da započnem instalaciju

Zna li ko kako da rješim taj problem
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 12:45   #2
nino
PizzoZder
Moj komp
 
nino's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Umag
Postovi: 11,665
Ako imas cd, pokusaj sa cd-a bootat. Stariji lapovi su imali problem bootanja sa usb-a.
__________________
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla.....
Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad
NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili....

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.10.2020., 12:50   #3
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Kažu mi neki da pokušam iz Dos-a pokrenuti "CHKDSK" ali neznam kako da uđem u Dos
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 13:02   #4
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,322
da ti udje u safe mode, mogao si onda pokrenit cmd- i odatle napravit repair.. inače, ako ti ne prolazi ništa od ovih 5 stavki, nešt se sjebalo, što i sam možeš zaključit.. osobno nikakvi checkdsk i ostale pizdarije ne bi pokretao jer mislim da ne bi pomoglo.. probaj nabavit CD kopiju windowsa i vidjet dal će pokrenit.. kad startaš komp s usbom na kojem je win7, ne izbaci ti ni onu poruku "press any key to continue"?, odmah ti ponudi safe mode i ovo ostalo?

u kojem formatu si napravio win7 usb? MBR ili GPT? ako to uopće ima veze s win7

Zadnje izmijenjeno od: John Creasy. 18.10.2020. u 13:13.
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 13:26   #5
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Citiraj:
Autor John Creasy Pregled postova
u kojem formatu si napravio win7 usb? MBR ili GPT? ako to uopće ima veze s win7

U MBR
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 13:52   #6
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp
 
Sinac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,115
Vidi da li laptop uopće može vriti Windows 7:
https://support.microsoft.com/en-us/...m-requirements

I probaj kako je Nino naveo, bootaj s optičkim medijem, USB je postao funkcionalan kao bootabilan tek s novijim verzijama BIOS-a, ako je bio XP u pogonu na toj mašini onda je velika vjerojatnost da BIOS laptopa ne podržava USB boot. Čak bootanje i nije toliko veliki problem koliko je problem da se OS-u koji se instalira prijavi uređaj za koji on tek mora postaviti drajver, USB drajver je dosta problematičan ako nisu svi tehnički zahtjevi za on-the-fly pri instalaciji nisu podržani, pogotovo Windows 7 koji nemaju toliko podržanu dinamičku mogućnost mijenjanja drajvera bootabilnog uređaja kod samog bootanja kao što imaju Windows 10.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 14:09   #7
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,452
I opet pričamo o kruškama i jabukama umjesto da se precizno naveo model lapa

99% da W7 radi na tom (starom) lapu, naravno da treba prvo detektirati jeli sa hdd - om sve ok (koliko može biti obzirom na starost).

Odnesi nekom tko zna šta radi i bude W7 brzo u funkciji.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 15:13   #8
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Shit

A evo sad sam umetnuo CD windows XP i pokrenuo instalaciju i dolazi poruka:
"Setup did not find any hard disk drives i nstalled in your computer"
Problem je šta neznam koji je model laptopa, jer su sve naljepnice pohabane
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 15:23   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,452
Zato jer treba pripremiti install cd da ima integriran drajver za sata kontroler i eventualno usb ...

Rekoh da ti treba netko sa iskustvom i znanjem.

Probaj sa W7 cd - om.
Ako nemaš nikoga, možeš probati sa W10 smetjem samo za test i da pokupiš info jer će vjerojatno raditi sporo i nikako a kasnije će te koštati živaca.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 15:29   #10
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,322
Hmm pa zar nije da su sve "novije" verzije XP-a imale već sata i ostalo u sebi? Ajd one prve verzije XP-a da tako kažem.. Nije valjda da je CD s XP-om iz davne 2001. godine? za win7 u redu, ali isto tako, pretpostavljam da nije original (garant nije ni XP no ne bitno ovdje), lako se može skinit verzija koja već ima sve integrirano u sebi
John Creasy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.10.2020., 15:30   #11
mkey
Premium
 
Datum registracije: Sep 2018
Lokacija: tu
Postovi: 752
Imaš Plob boot manager koji se rokne na CD pa on osposobi kvazi boot s USBa https://www.plop.at/en/bootmanager/download.html
To ti je praktično jedini bootabilni CD koji ti treba.

Što se tiče diska, moguće da je disk u banani ili kako niki kaže imaš upaljen SATA pa XP ne zna što da radi s njime. U tome slučaju, da potvrdiš, imaš vjerojatno u BIOSU opciju IDE koja se može postaviti na SATA ili AHCI te nešto kao Legacy ili sl. Ovo potonje bi trebalo omogućiti XP da detektira HDD.

Ako je toliko star laptop i original HDD je u njemu, vjerojatno je u dosta lošem stanju, ako je uopće funkcionalan. Ja svakako ne bih gubio vrijeme na instaliranje XPa, puno bolje se prešaltati na neki light linux, tipa xubuntu ili bodhi.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 17:41   #12
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,452
Citiraj:
Autor John Creasy Pregled postova
Hmm pa zar nije da su sve "novije" verzije XP-a imale već sata i ostalo u sebi? Ajd one prve verzije XP-a da tako kažem.. Nije valjda da je CD s XP-om iz davne 2001. godine? za win7 u redu, ...
Jesu vraga, u pravilu je trebalo dodavati drajver za sata kontroler.
Ako je lap "dovoljno" star onda bi W7 možda mogao proći (bez da se i njemu dodaje sata drajver).

Da nisi tako daleko već bi riješili / detektirali blem.

Za koji os dignit, definitivno W7 ili neki light linux kao Zorin OS Lite ili Linux Mint Xfce.

Kad se već spominje linux distribucije, možeš ih upotrebiti u Live varijanti (samo boot sa cd - a):
- za detekciju šta je sa hdd - om
- za hw detekciju o kojem se lapu radi
- za vidjeti jeli ti paše verzija linux - a
Računaj da je sve usporeno u Live varijanti jer se os vrti sa sporog cd - a umjesto sa hdd - a.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 19:20   #13
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Evo sad sam opet pokušao instalaciju WinXP sa DVD-a i započela je instalacija i nakon provjere dolazi poruka
"Setup did not find any hard disk drives installed in your computer"
E sad neznam jeli to neispravan HD ili možda spoj neki
Ima li neki način da ustanovim ispravnost HD-a
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2020., 19:59   #14
Bodisson
Premium
Moj komp
 
Bodisson's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 222
Hiren's boot CD...
Neki Live Linux

I nadam se da si uzeo Win 7/32 instalaciju... Win 7/64 nema šanse da prođe na starim laptopima. Iako, to ne bi smjelo imati veze s neprepoznavanjem diska...
Bodisson je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 06:55   #15
tomek@vz
Dežurni pingvin
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München
Postovi: 2,082
Bote led...dode po savjet i onda i dalje radi po svome.

1. Bootaj Live Linux da vidis dal uopce unutra je disk i jel ispravan
2. XP u sebi nema SATA AHCI drivere > zato najvjerojatnije ne nalazi HDD
3. Mozes probat sa E2B napravit bootabilni USB, slozi u BIOS-u da boota najprije sa USB-a, ja sam tako imao srecu na par starih krtnija pa gore kopiras Win7 32bit ISO

https://www.fosshub.com/Easy2Boot.html

4. Ako ovo gore neznas sam napravit ili ti jednostavno nejde napravi kao sto je Nino - reko - daj lap u ruke nekom tko se kuzi u posao.

P.S. - koji je uopce lap u pitanju?
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 11:44   #16
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Za nevjerovat proradili windowsi
U Biosu pod ATA/IDE configuration je bilo namješteno AHCI i kad sam promjenio na IDE proradili windowsi
I sad sam vidio neke podatke o laptopu


„ASUS Eee PC 1005HA“
Procesor Intel Atom, 1666 MHz
Sistemska memorija 1 GB
Tvrdi disk 160 GB

I sad htio bi povećati memoriju na 2 GB ali neznam koju vrstu memorije da tražim

Zadnje izmijenjeno od: Žak Onanis. Jučer u 11:50.
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 11:57   #17
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,322
https://www.asus.com/Laptops/Eee_PC_...pecifications/

1GB DDR2 SO-DIMM ( MAX to 2GB RAM available)

znači ddr2 so-dimm za laptope... trošak 50-100kn polovno
i koji su windowsi na laptopu? Xp ili win7? to se netko igrao u biosu, možda isto probao stavit win7 pa zaboravio vratit na IDE u biosu
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:10   #18
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Windows XP, neznam da li da probam instalirat Windows 7 (32 bit) jer neznam da li ču nač najvažnije drivere za win7 (grafika, zvuk, wireless itd)
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:13   #19
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,322
trebao bi moći jer na onom linku i piše da podržava win 7

Genuine Windows® 7 Starter
Genuine Windows® 7 Home Basic
Genuine Windows® 7 Home Premium
Genuine Windows® XP Home
(*Pre-installed with Microsoft Office Home & Student 2007 60-day Trial and vary by country)
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 14:41   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,452
Ne nego netko tko je prije prčkao (nazovi instalirao) nije znao odraditi posao kako treba.
Po defaultu je u Bios - u AHCI mod rada ali tada treba odg. sata drajver,
prebacivanjem u IDE mode drajver ne treba ali obično radi malo sporije.

Na supportu ima sve što treba > https://www.asus.com/Laptops/Eee_PC_...Desk_Download/

Za ram, nezgodan detalj je da ima samo jedan slot pa moraš zamijeniti postojeći, info:
http://eeepc1005.blogspot.com/2009/09/ram.html
https://www.mrmemory.co.uk/memory-ra...netbook/1005ha
naravno da probaš naći lokalno, polovno.

Netko će reći da je suludo ulagati u taj lap ali ako čovjeka veseli i ako jeftino nađe neki sata ssd onda će tek "poletiti", info:
http://eeepc1005.blogspot.com/2009/09/upgrade-time.html

Taj malac je zgodan za nositi okolo ali računaj da je unutra Atom N270 kojeg je vrijeme pregazilo ali može poslužiti za lagane zadatke.
Zbog toga možda je još bolje dignuti prilagođeni lagani Linux.

Za žuntu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Asus_Eee_PC
https://en.wikipedia.org/wiki/Xandros
https://ninelizardsblog.blogspot.com...ok-1005ha.html
https://wiki.debian.org/DebianEeePC
preciznije treba staviti Debian Xfce
...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:05   #21
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,824
Na njega je bolje staviti Linux jer zbog slabog CPU i malo RAMa šteka s bilo kojim winsima, čak i s XPom.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:37   #22
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Ma on bi mi bi bio samo kao neka rezerva i na njega bi radio (pisao) u Wordu, i pomalo surfao. I to bi bilo sve
Zašto bi ga bacio u smeće ako služi, kužite
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:40   #23
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,322
kužimo, zato ti i pomažemo da ga osposobiš
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:57   #24
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,452
Evo prijedlog:
- u Bios - u vrati na AHCI
- skini Linux Mint 19.3 Xfce 32 bit > http://www.mirrorservice.org/sites/w...xfce-32bit.iso
- sa Rufus - om taj iso prebaci na neki usb stick
- boot i instaliraj

Ako zapneš pitaj, Xfce je lagani gui i raditi će koliko - toliko upotrebljivo.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:38   #25
mkey
Premium
 
Datum registracije: Sep 2018
Lokacija: tu
Postovi: 752
Vjerojatno nema smisla pisati jer ne čitaš, Žak. Windows 7 na to ne treba stavljati. Nikada neće dobro raditi niti da imaš samo notepad otvoren.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:52   #26
tomek@vz
Dežurni pingvin
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München
Postovi: 2,082
Citiraj:
Autor Žak Onanis Pregled postova
Ma on bi mi bi bio samo kao neka rezerva i na njega bi radio (pisao) u Wordu, i pomalo surfao. I to bi bilo sve
Zašto bi ga bacio u smeće ako služi, kužite
Problem je da je to tak spor i slab komp da cak ni sa WinXP nije nikad radilo prihvatljivo. Slusaj Ninu - Linux + XFCE ili mozda cak Linux + LXDE kombinacija koja ce jedino kolko - tolko prihvatljivo radit na tome...s nekim se starim kantama ne isplati zahebavat jednostavno.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 20:41   #27
mkey
Premium
 
Datum registracije: Sep 2018
Lokacija: tu
Postovi: 752
Po meni na to treba staviti Bodhi legacy. Imam ga instalirano na onom malom smetju od Asusa (ePPP, Peee kako se zove?!) koje je jedva XP vrtilo i za to što je radi skoro prihvatljivo.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:46   #28
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Ok probaču popodne instalirat taj Linux pa ču javit kak je prošlo
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:27   #29
Žak Onanis
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2015
Lokacija: Vukovar
Postovi: 130
Prvi put čujem za taj LXDE, jeli to neki dodatak Linuxu
Kako se to instalira, da li nakon instalacije Linuxa ili ......
Gdje da nađem link za download, guglao sam ali ga ne nalazi
Ako nije problem pojasnite mi malo
Žak Onanis je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 18:02   #30
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,452
LXDE ili Xfxe su GUI tj. front end slikovnice a ima ih još.
U #24 postu imaš uputu i link na Linux Mint 19.3 Xfce 32 bit iso file koji trebaš prebaciti na usb stick kako bi odradio instalaciju.

Za to možeš upotrebiti Rufus portable > https://github.com/pbatard/rufus/rel...ufus-3.12p.exe
ili
Etcher-Portable > https://github.com/balena-io/etcher/...le-1.5.109.exe

Kada "napraviš" usb stick ide boot sa njega i instalacija ...
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na