Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 15.04.2019., 15:08   #1
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
PC se ugasio i više se ne pali

Pozdrav kolege, konfa iz profila. Sinoć igrao Crysis kad se PC sam od sebe ugasio pa sam otišao spavat. Ujutro se više neće upalit. Svijetli crvena lampica naprijed na onome od USB Hub-a koji je ugrađen u kućište što znači da struje ima, ali opet ništa. Par mjeseci mi se događa da se gasi kad se zahtjevnije igre igraju pa sam mislio da je do grafe, ali mi se sad čini da je do napajanja?

Što vi mislite i znate li koji način za testiranje, a da nije spajanje drugih ispavnih dijelova?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2019., 15:21   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,406
Vidiš da se komp brine o tebi, poslao te na spavanje.
Ubio si ga i sad pitaš šta da radiš ?

Šalu na stranu, po navednom prvi potencijalni krivac je napajanje a ne grafa.
Za početak:
- ištekaj napajanje (AC 230)
- upri paljenje 2 - 3 sec (jasno da se neće upaliti bez AC)
- ostavi tako 5 min
- uštekaj napajanje (AC)
- probaj upaliti
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.04.2019., 15:23   #3
KrpaZG
Brazilian Jiu-Jitsu
 
KrpaZG's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2011
Lokacija: Munich
Postovi: 239
Prvi razuman odgovor bi bio da probaš sa drugim napajanjem. Sve ostalo je rekla-kazala
__________________
1,2,3,4 ......
KrpaZG je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2019., 15:27   #4
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Probat ćemo ovo što je Nikky napisao kad dođem s posla pa javim.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2019., 16:01   #5
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,005
Izvadi ATX konektor sa matične i pokušaj upaliti napajanje (da vidiš da li uopće radi) tako da komadićem žice/spajalicom spojiš zelenu i crnu žicu (bilo koju jer ih ima više) na njemu. Na taj ćeš način napajanju dati signal da se upali (kao da si pritisnuo dugme za paljenje na kućištu).
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2019., 16:37   #6
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 787
I nakon kaj zbrikaš zelenu i crnu,uzmi multimetar,i izmjeri jel imaš sve napone na konektoru,moguće da je otišla jedna voltaža ...


Otvori napajanje i pogledaj jel ima napuhanih kondenzatora,da li je pločica negdje smeđa ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2019., 01:23   #7
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
- ištekaj napajanje (AC 230)
- upri paljenje 2 - 3 sec (jasno da se neće upaliti bez AC)
- ostavi tako 5 min
- uštekaj napajanje (AC)
- probaj upaliti

Well, proradilo je nakon ovoga. What is this black magic.. explain this shit?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2019., 02:46   #8
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,406
You see, special black magic

Poznata procedura, ajmo reći da se prvo napajanje a onda i ostatak kompa "inicijalizira" iz početka.
Znaš da jedan dio napajanja uvijek ostaje u pogonu ...

E sad, ako se cijeli "slučaj" skoro ponovi traži drugo napajanje (barem na posudbu za test).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2019., 02:54   #9
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Interesting..


Budem ga malo otvorio, očistio i vidio kakva je situacija unutra kako je kolega Nbdy napisao.


Barem nek izdrži do ljeta pa ću uzet novu konfu.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2019., 18:38   #10
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Evo malo da update-am temu. PC se tu i tamo još uvijek gasi pa sam evo napokon uhvatio vremena da otvorim napajanje i ovo sam našao:


https://imgur.com/a/LVZuQKl


Može li to uzrokovati problem?


Ono što me još uvijek vodi prema tome da je možda i u grafi problem je da se nekad zna dogoditi da se PC ne ugasi, nego se samo zacrni ekran i tjt, moram ga restartati, a zna se dogoditi i prije nego se zacrni ekran da se neke zelene crte pojave na ekranu. Ne znam je li moguće da napajanje jednostavno ne daje dovoljno snage grafi pa ona ne može radit kako treba ili...
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.05.2019., 18:55   #11
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 787
Moraš zamijeniti ta dva kondenzatora,napuhnuti i iscurili ...


Najvjerojatnije su oni problem ...


Ako ćeš mijenjati,zamijeni malo jačima,znači ako su 16V sa 25V,ako su 25V sa 30V, samo kapacitet u mikrofaradima neka je isti ...


Najvjerojatnije su 1000 mikrofarada/25V,pa ih zamijeni sa 1000 mikrofarada/35V ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2019., 18:57   #12
thunder11
Premium
Moj komp
 
thunder11's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2013
Lokacija: Umag
Postovi: 703
Lijepo nabubrili to bi trebalo mjenjati (ako znas) ili novo napajanje...makar za prvu ruku posuditi od nekog ako imas i zamjeniti pa vidjeti da li se isti problem pojavljuje.

EDIT: kolega preduhitrio
thunder11 je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2019., 19:05   #13
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Uf, ne znam to mijenjati, ne znam isplati li se uopće. Znate neke servise da to mijenjaju i za koliko mijenjaju?


Za koliko se da nabaviti napajanje da pokreće Moj komp?
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2019., 19:15   #14
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,406
Ajmo po redu:
- na što misliš sa gornjih slika ?
- ako misliš na prašinu > pa upotrebi kist, pluća / kompresor ...
(nemoj sad da vadim onog starčića šta je postao popularan sa "vježbaj pm" > čisti pm
- ako misliš na sivu "masu" oko elektrolita, to je uredu, masa služi da ih dodatno učvrsti
- šta su kolege već komentirale, elektroliti fino nabubrili (vjerojatno ima još takvih a ne vide se) > treba ih mijenjati ili cijelo napajanje

Piše ti Cooler Master 520W, koji model precizno ?
Već smo ti u temi rekli, spremaj nofčiće i u nabavku novog napajanja.
Naći ćeš / dobit ćeš razne preporuke, svatko "fali svoga konja",
ovo je moj prijedlog > Seasonic SS-620GB > https://www.nabava.net/napajanja/sea...-620-w-3777411
https://www.hgshop.hr/proizvod/napaj...b-620-w/165186
pogotovo za te nofčiće
sitno skuplja novija serija > https://www.nabava.net/napajanja/sea...ni-pfc-5554131

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 25.05.2019. u 19:43.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2019., 02:43   #15
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Naravno da ne mislim na prašinu haha, pa valjda to znam očistit

Mislio sam na kondenzatore i našao sam samo ta dva. Ostali su svi u redu (rasklopio sam sve). Mooooožda zamijenim kondenzatore ako nađem nekoga da mi to napravi za siću, ali s obzirom da planiram za mjesec dva upgrade-ati konfu, najvjerojatnije ću uzeti jače napajanje koje će mi onda ostati i za novu konfu.

Ne znam jel ti bitno još koje točno napajanje imam, ali sutra ti pogledam.

Hvala na prijedlozima napajanja. Vidjet ću hoće li mi biti dobra i za jaču konfu.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2019., 08:43   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,406
U vezi zamjene elektrolita, to nije problem odraditi, svaki elektroničar / serviser to može odraditi.
Problem zna biti nabaviti odg. elektrolite ako ih već nema, 99% trebaju biti low - esr + šta piše na njima.

Napiši šta će biti u novoj konfi pa će ti ekipa reći jeli prijedlog odgovara.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2019., 09:05   #17
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 787
Da li se isplati ili ne moraš sam procjeniti ...


Kondenzatori i zamjena cca 50 kn (kod mene) ...


Novo napajanje možeš nać za cca 350 kn (solidno) ...


A sad ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2019., 16:02   #18
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,727
U principu bi ih trebao sve promijeniti a ne samo nabubrene da budeš siguran. Dobro, ne treba glavni i najveći u primaru napajanja...
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2019., 21:36   #19
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Ma hebeš to, ne isplati mi se zahebavati pogotovo jer ću uzimati novu konfu svejedno.


Nova konfa bi bilo nešto ovdje predloženo od dvaju kolega: http://forum.pcekspert.com/showthrea...10528&page=366 . Eventualno nešto sitno jače ako budem mogao za mjesec dva uzeti nešto jače za iste pare. Je li uredu ovo što si @Nikky ti predložio: https://www.nabava.net/napajanja/sea...ni-pfc-5554131
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2019., 16:07   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 17,406
Ako se pognjaviš i popuniš podatke na > https://seasonic.com/wattage-calculator
unio sam prijedlog iz ovog posta > http://forum.pcekspert.com/showpost....ostcount=10955
+ dodao ssd, 2x hdd, dvd, 3x fan + "rezerve",
ispadne preporuka 424 W.

Po tome gore navedene preporuke i dalje vrijede i odgovaraju.
Poanta je u tome šta je renomirani proizvođač pa daje / može dati šta piše na naljepnici.
Radit će na cca 50 - 70 % opterećenja šta je optimum.
"sitno skuplja novija serija" je i polu - modularna pa je slaganje ljepše / lakše jer spajaš samo šta ti treba, manja gužva sa kabelima.

Nisam pristalica "šljaštrećiš" varijanti ali svakom na izbor, kad je već kućište sa staklom ...
Računaj da predložena mobo osim cpu_fan ima samo 1x sys_fan pa će trebati uzeti razdjelnike ili ventove koji to već imaju.
Sa kućištem dolazi 1x 120, neda mi se sad tražit kvalitetu / karakteristike.
Radije uzmi 3x ARCTIC BioniX F120 PWM PST, 1800 okr/min, boje po izboru,
staviš 1 napred, 1 zada i 1 gore.
Trebat će ti i 2x 4-pin fan produžna.

That's all
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2019., 21:53   #21
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Uzeo sam ovo Seasonic SS-620GM2 napajanje i nažalost problem je još uvijek tu. Ipak je do grafe. Skužio sam (tek sad) da se jedan od ventilatora grafe zavrti kad upalim komp, ali onda stane. Znači samo jedan ventilator na grafi se vrti.


Ajde nije problem što sam uzeo napajanje jer je dobro i za mjesec dva će radit u novom kompu.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2019., 23:23   #22
Edin_FMB
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: BiH
Postovi: 37
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Uzeo sam ovo Seasonic SS-620GM2 napajanje i nažalost problem je još uvijek tu. Ipak je do grafe. Skužio sam (tek sad) da se jedan od ventilatora grafe zavrti kad upalim komp, ali onda stane. Znači samo jedan ventilator na grafi se vrti.


Ajde nije problem što sam uzeo napajanje jer je dobro i za mjesec dva će radit u novom kompu.
Pokusaj skinuti ventilator, ocistiri, stavi kap mehanickog ulja u lezaj ako uspijes doci do njega, ili skini ventilator pa kupi isti takav i montiraj ga
Edin_FMB je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2019., 23:31   #23
John Creasy
TossACoinToYourWitcher!
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,104
care, ajde prvo provjeri da to nije "feature" na toj grafi.. sve mi miriši da se taj drugi vent pali po potrebi - većina grafa danas radi bez venta sve dok nije potrebno

https://community.amd.com/thread/192758


isto tako, probaj grafu na drugom kompu.. spomenio si da ti se nekad komp ne ugasi do kraja, može biti i matična
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2019., 13:00   #24
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Evo baš provjeravam i vidim da se to događa i drugim ljudima. Isto kao i meni prije su oba ventilatora radila, a sad jedan i neki pišu da im se upali i drugi pri većim temperaturama.


Komp mi se zapravo trenutno ni ne gasi kao prije, no automatski sam mislio da je problem još tu jer ventilator ne radi.


Skidam par zahtjevnih igara pa ću testirati na njima pa javim.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2019., 13:22   #25
danex
Premium
Moj komp
 
danex's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Lokacija: zagreb
Postovi: 130
Nemogu se sad tocno sjetit al imao sam hd7790 dual x,i istina vrtio se jedan ventilator(samo neznam u kojem režimu)..u full loadu su oba dva radila..
Kartica je jos uvjek mozda kod kolege s foruma pa mozda procita ovo i provjeri..znaci vise ti se ne gasi?
danex je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2019., 13:39   #26
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Pa evo trenutno od kad sam stavio novo napajanje jučer nit se računalo skroz gasilo, nit su se nekakve zelene crte pojavljivale nit crn ekran. Zasad sve normalno osim tog jednog ventilatora koji se nije vrtio ni na starom napajanju (prije se jesu oba vrtila uvijek, moguće da je od nekog update-a).


Igrao sad Crysis 2 i s jednim ventilatorom temperatura 73 C. Treba mi neka zahtjevnija igra.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2019., 13:49   #27
danex
Premium
Moj komp
 
danex's Avatar
 
Datum registracije: May 2009
Lokacija: zagreb
Postovi: 130
Na toj temperaturi bi trebala 2 radit definitivno..ajde probaj u afterburneru napravit svoju krivulju za fanove..ak ti to ne prihvati,definitivno je taj jedan ventilator u defektu..
danex je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2019., 00:36   #28
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Nažalost nisam stigao isprobat jer se dns pojavio zeleni ekran i nakon gašenja PC-a više nema slike tj. na monitoru samo onaj power safe mode radi kao kad je PC ugašen tak da definitivno ipak grafa. Nema se svrhe s ovime borit, čekam upgrade konfe sljedeci mjesec i tjt.
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2019., 09:02   #29
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,727
U svakom slučaju napajanje je bilo neispravno i bilo je potrebno kupiti novo, tako da ništa ne gubiš...
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2019., 10:39   #30
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,076
Ma da, napajanje ostaje za novu konfu i tjt
__________________
Hala Madrid!
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na