Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme
 
Uređivanje
Staro 13.03.2019., 00:05   #1
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
(riješeno) Iskrivljeni pinovi u DIMM slotu

Pozdrav,

Naime, kupio sam platformu LGA1366 i nakon nekih mjesec i pol sam napokon uspio utočit više rama.

I problem je sljedeći: Samo jedan DIMM slot radi probleme, nakon pomnijeg istraživanja sam vidio da su iskrivljena 3 pina u samom slotu. Uzeo sam iglu i ispravio ih, nažalost bez ikakvih promjena.

Kad popunim DIMM slot, krene POST-at, faila 2-3 puta i onda POST-a s isključenim 2 DIMM slotovima (protection).

Sva 6 modula rama su identični, imam 7 komada da budem siguran da nije do latencija ili samog vendora.

Matična ploča je ASRock X58 Extreme, a rami 6x4gb hynix 12800u (da, matična ima triple channel memoriju i rade na 1333mhz)


Ako netko zna kako to popraviti (ispraviti pinove pravilno - molim da se javi na PM ili tu jer trenutno koristim 20gb, a htio bih složiti da radi 24gb)

Zaboravih napisat: Zagreb i okolica mogu doći gdje treba


Unaprijed Hvala
Lijep Pozdrav

Zadnje izmijenjeno od: Chulina. 13.03.2019. u 13:42.
Chulina je offline  
Staro 13.03.2019., 12:00   #2
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,099
Ako se golim okom ne vidi iskrivljenje pinova, reklamiraj ploču prodavaču.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.03.2019., 20:13   #3
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Evo ovako je to izgledalo (slika nije moja) i ispravio sam ih natrag ali svejedno ne radi.

Javio sam se prodavaču, ali me samo "seenao"
Chulina je offline  
Staro 14.03.2019., 13:24   #4
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Update:

Našao sam u drugoj HW temi gdje su lege tražili elektroničara..
https://ram-servis.hr/

Nazvao i pitao, rekao čovjek da donesem da se pogleda (da vidi da li se to može što, da li se isplati itd.) jer imaju mikroskope i opremu za fini rad.
Chulina je offline  
Staro 14.03.2019., 18:57   #5
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Porazgovarao sa serviserima i odmah su mi rekli da će to najvjerojatnije biti neisplativo i da mi je najbolje da koristim 3x8gb ili da kupim drugu ploču..

Ili da nađem negdje drugde ispravni slot i da odlemim/zalemim


Cijena popravka (ponuda): 1000+kn
Slika1 Slika2


P.S. ako netko zna nekog mahera za lemljenje koji je voljan pokušati to zalemiti, neka slobodno javi

Zadnje izmijenjeno od: Chulina. 14.03.2019. u 19:16. Razlog: Slike
Chulina je offline  
Staro 15.03.2019., 09:02   #6
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Opatija
Postovi: 1,591
Zašto ne odneseš u trgovinu pa oni neka šalju na servis ako ti nisi kriv?
tiki66 je offline  
Staro 15.03.2019., 09:34   #7
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,099
Čini mi se da nije kupio mbo u dućanu + teško da bi mu mehaničko oštećenje bilo priznato za RMA
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online  
Staro 15.03.2019., 10:42   #8
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
To je ploča stara skoro 10 godina
Imam čovjeka koji će mi odraditi lemljenje, sad moram samo naći neku neispravnu ploču s DDR3 ramom da mogu uzet DIMM slotove.

Kad pomnije pogledam, sva 3 plava slota imaju oštećene pinove (ne samo jedan slot) - začudo, bijeli slotovi nemaju nikakvih oštećenja. Čini mi se da je netko u prošlosti probavao gurat krive rame ili nešto..
Chulina je offline  
Staro 15.03.2019., 12:34   #9
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,099
Riješi se te ploče i prijeđi na noviju platformu.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online  
Staro 15.03.2019., 19:27   #10
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Nakon malo igranja s iskrivljenim pinovima.. Riješeno!



Može lock, za buduće generacije.. ima na Amazonu tih slotova koji se mogu prelemiti.
Chulina je offline  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 16.03.2019., 10:51   #11
Halos
muimerP
Moj komp
 
Halos's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VG
Postovi: 3,238
Citiraj:
Autor Chulina Pregled postova
Nakon malo igranja s iskrivljenim pinovima.. Riješeno!



Može lock, za buduće generacije.. ima na Amazonu tih slotova koji se mogu prelemiti.
Svaka čast, nema ništa bolje kad ti ovakva mala stvar popravi dan!

Nema potrebe za promjenom platforme.
Halos je offline  
Staro 16.03.2019., 12:32   #12
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Citiraj:
Autor Halos Pregled postova
Svaka čast, nema ništa bolje kad ti ovakva mala stvar popravi dan!

Nema potrebe za promjenom platforme.
Interesantno je to što ovaj CPU ima toliki OC potencijal da dere i5-6500K bez problema. Namontirao Noctuu NH-D14 i stock postavke temp su vau.
Sad za tjedan dana uzimam GTX 1070Ti i neko kućište s cable managementom + sa ebaya mi dolazi pcie x1 sata3 kontroler i usb3.0 kontroler

Dosta igranja, ali koliko sam sve to platio, prošao sam puuuuno jeftinije nego da sam slagao noviju platformu s trenutnim intel visokim cijenama..

Chulina je offline  
Staro 16.03.2019., 13:25   #13
Halos
muimerP
Moj komp
 
Halos's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VG
Postovi: 3,238
Jesi ga probao, gdje mu je granica?
Biti ce to dobra konfa, stara 10 godina a i dalje riga vatru.

Najlakše doć u trgovinu i iskeširat, ovako imaš gušt slaganja i "kemijanja" a to je ako se mene pita i poanta, ionako 99% pce gurua vrti chrome i bencha po youtubeu a sve sto znaju je preporucit novo itd.
Nedaj se.

Mislim da cu opet nabavit x5670 i slozit konficu cisto iz gusta.
Halos je offline  
Staro 16.03.2019., 14:30   #14
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Iskreno, nisam još OC-ao iznad 4GHz jer sam čekao da platforma bude stabilna s dobrim hlađenjem. Taj dependancy je riješen pa ću se polako počet igrat i tražit stabilni core clock.

Sjećam se dok je intel tek izbacio 3. i 4. generaciju CPU-a. Tad sam imao 2500K s 4GHz OC profilom. Ovog W3680 ću probat složit na 4.2-4.5ghz

U pravu si, meni je to najdraži dio hardveraja i radije ću se showoffat s sklepanim weird PC-em nego RGB i najljepša estetika
Chulina je offline  
Staro 16.03.2019., 16:37   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,347
Može jedno pitanje ?
Zašto pobogu:
Citiraj:
Autor Chulina Pregled postova
sa ebaya mi dolazi pcie x1 sata3 kontroler
kad na mobo ima 3 x PCI Express 2.0 x16 slota ??
Mislim, da se ne iznenadiš malim bandwith - om, pogotovo ako planiraš spojiti neki SSD.

Općenito je poznato da je teško naći dobar add-on SATA kontroler i još da bude Boot - abilan (čitaj da se OS može dignit direktno sa njega).
Može se naći one bazirane na Marvell 91xx chipsetu ali ih ekipa ne voli / izbjegava jer su mušičavi (npr. iako ima 4 SATA3 porta uredno radi sa 2 HDD / SSD spojena na 1. i 3. port) ili im je bandwith za cca 25% niži nego bi trebao biti.

Nego, "kad je bal nek je bal", evo jednog pomalo ludog prijedloga,
zašto nebi probao složiti "nemoguće" a to je NVMe SSD obzirom na X58 platformu ?
Izgleda da je ipak moguće:

https://audiocricket.com/2016/12/31/...-se-mainboard/
https://mrlithium.blogspot.com/2015/...gacy-bios.html
https://gitlab.com/tianocore_uefi_duet_builds
https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/
https://www.win-raid.com/t3286f50-Gu...ET-REFIND.html
...

Stvar radi na način da dodaje alternativni UEFI Bootloader na std. Bios pa je preko njega dostupan PCIe NVMe SSD.
Osnovna varijanta radi tako da je taj loader na USB 2.0 (ili 3.0) stiku a kad se malo savlada problematika može se složiti da taj Bootloader bude na IDE ili SATA 2 HDD - u.
Da ne bude zabune i čudnih pitanja, jednom kad se winsi dignu onda je bandwith kakav se i očekuje od PCIe NVMe SSD.

Koliko sam vidio, poželjno je "kopirati tuđa rješenja" po pitanju modela PCIe NVMe SSD jer isti mora imati integriran Boot OP-ROM,
isto tako trebaš dobar / pouzdan USB stick, npr. neki SanDisk kakav ekipa koristi za XPnology i sl.

Za USB 3.0 add-on card preferiram one bazirane na NEC / Renesas chipsetu.

That's it
Nikky je offline  
Staro 16.03.2019., 17:09   #16
maXonja
bu
Moj komp
 
maXonja's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2017
Lokacija: VŽ
Postovi: 1,432
Ok, sve je to super i sve je za 5, ali da taj xeon može "derati" i5 6600K baš se i ne slažem
Ja sam prije 2 tjedna starog 6 core / 12 thread Xeona X5660 OC-anog na 4.2GHz zamijenio sa i5 6600K kojeg sad držim na 4.5GHz i razlika je jako velika u korist Sky-a
__________________
Nvidia u očima
Intel u duši
Alfa Romeo u srcu
maXonja je offline  
Staro 16.03.2019., 18:07   #17
Chulina
Registered User
 
Chulina's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 14
Ispričavam se, dere ga na multithreadingu.. a za gaming je skoro pa isti

Edit, vidim da sam napravio tipfelera, govorio sam za 6500/6600 non K
Chulina je offline  
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Zaključane teme


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na