|
13.01.2017., 04:57 | #1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2008
|
optika opcenito pitanje
Zanima me ima li ikakva karta ne netu gdje mogu viditi rasirenost optike? Zvao sam, slao mailove, slao poruke preko fb (tko ima opciju za poslati poruku) i ne dobivam apsolutno nikakve informacije. Živim u Dubrovniku, u dijelu grada koji poslije straduna ima najskuplji kvadrat, a najbliza centrala od mene je 810 metara (HT i OPTIMA, centrala do centrale). Stvarno je šteta što se nemože (koliko ja znam, možda vi znate) viditi karta gdje je optika dostupna pa posjetiti opet nakon 3-4 mjeseca pa viditi u kojem smjeru se optika siri, znaci cisto informativno. Isto tako je šteta što nema opcija da ako si zainteresiran za optiku dati njima do znanja da hoces optiku pa da ti je kad tad stave. Možda trebam zazvati tehnicara za neki "kvar" pa da njega pitam, ali sumnjam da bi i on znao to. Zadnje izmijenjeno od: baTman. 13.01.2017. u 05:05. |
13.01.2017., 08:13 | #2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Oglas
|
|
13.01.2017., 14:10 | #3 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2016
|
Zašto je operaterima teško (pritom prije svega mislim na T-HT) napraviti interaktivnu mapu gdje točno piše koji dio je pokriven optikom, VDSL-om itd? Znam da Deutsche Telekom ima takvu mapu na webu. |
13.01.2017., 15:11 | #4 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2014
|
I da postoji takva karta, što bi ona meni ili tebi konkretno značila? Nas zanima može li nam taj i taj operater isporučiti uslugu po željenoj brzini koja će raditi besprijekorno, a hoće li je isporučiti po bakru, optici ili konjskoj dlaci - to bi nam trebalo biti svejedno. Ali, konkretnije, premreženost optikom je ogromna i raste sve više, pogotovo u urbanim područjima. Nažalost, to što nekome optika prolazi ispred kućnog praga ne znači da se na nju može i spojiti, nije optika vodovodna cijev. |
13.01.2017., 16:58 | #5 |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
postojala je i čini mi se da je netko baš tu na forumu postao link, nadam se da nije konvertirana u ovaj cirkus od mape na bbzone |
13.01.2017., 17:19 | #6 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
13.01.2017., 17:20 | #7 |
Registered User
|
|
03.09.2024., 10:54 | #8 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2010
|
Imam pitanje koje nije izravno povezano na izvorni post, ali postavit ću ga u ovu temu jer je naslov donekle prikladan. Korisnik sam optičkog interneta posljednje dvije godine (FTTH pristup). U našoj zgradi je nedavno uvedena optička infrastruktura novog pružatelja usluge. Zanima me je li u slučaju prelaska na optički internet novog pružatelja potrebno uvoditi nove optičke niti ili se postojeće niti mogu prebaciti na njegov razdjelnik. Drugim riječima, koriste li svi pružatelji isti tip vlakna i konektora na strani razdjelnika. Kako pružatelji gledaju na ovakve stvari? U slučaju da je navedeno moguće, drugo pitanje je mogu li se niti koje ulaze u stan produljiti na strani razdjelnika (putem nekakve spojnice ili korištenjem splajsera). Svjetlovodni razdjelnik ugrađen je na zid par metara dalje od mojeg stana u odnosu na razdjelnik prvog pružatelja čiji sam trenutno korisnik. U svakom slučaju bih volio izbjeći ponovno bušenje zida i uvlačenje novih niti u stan ukoliko je to moguće. |
03.09.2024., 12:39 | #9 |
Registered User
Datum registracije: May 2018
|
Pozdrav ako ko zna Pro ping provlaci optiku kod nas i jos dva naselja koja su spojena. Svaka ulica bi trebala imati ormaric na koji ce spajat korisnike. U drugom naselju je u blizini pruga tu prolazi glavni opticki kabal. Dal bi se tu spajli na glavni opticki kabal i dal od njega moraju vuc do svakog ormarica ili je dovoljno da bude spojen na jedno mjesto posto su sva naselja spojena? |
06.09.2024., 00:25 | #10 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
U Bjelovaru je na svakom rasvjetnom stupu kutija na koju mogu priključiti korisnike. Gdje i kako se što spaja tebi je potpuno nebitno, razvlačenje kabela uključeno je u cijenu priključka, spojit će te tamo gdje im je najlakše/najbliže.
Oglas
|
|
06.09.2024., 04:16 | #11 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
p.s. ako imaš izbor više operatera,nebi bilo na odmet da pročitaš "uvjete poslovanja" od svakog od njih prije potpisivanja ugovorne obaveze ,kod svakog operatera su drugačiji,to ti dođe kao ono "sitna slova u ugovorima" koja nitko ne čita ,a u slučaju spora jedino ona imaju važnost.
- - Zadnje izmijenjeno od: skalar. 06.09.2024. u 04:53. |
|
13.11.2024., 13:36 | #12 |
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
Ajde da ovdje pokušam postaviti pitanje jer je poprilično općenito u skladu sa naslovom teme. Kod roditelja mi je istekla ugovorna obveza, Max2, T-Com, bakar... Sada je u selo stigla optika ali ne žele je spojiti podzemno do kuće nego isključivo zrakom. To mi nije opcija uopće. Od tog stupa odakle razvlače optiku do kuće je svega 15-20m. Između stambene kuće i stupa ima pomoćna kućica koja je na istom brojilu kao i stambena. Pitanje ide u smjeru ima li smisla recimo u pomoćnu kućicu (tu nije neki problem što bi išlo zrakom) ugraditi optički priključak i onda dalje Powerline do stambene? A kako mater još uvijek često koristi i telefon ima li tu rješenja uopće ovakvim načinom? |
13.11.2024., 15:37 | #13 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako je sve na pvt posjedu (recimo ne prelazi preko nekog puta / ceste) onda možeš (recimo to tako) unaprijed pripremiti teren, na način da iskopaš / postaviš širu cijev (možeš kombinirati tvrdu ravnu i onu savitljivu) za el. instalacije sa ostavljenim unutra jednom žicom (da uz pomoću nje kasnije provučeš optiku). Ako možeš, sve od te kutije na stupu pa sve do željene lokacije u kući. Na forumu su kolege pričale pozitivna i negativna iskustva kod takvih "priključenja", ovisno jeli se može ili ne može "dogovoriti" sa izvođačem radova. Neki su uspjeli saznati točno kakav optički kabel i konektor stavljaju pa su unaprijed pripremili u svom dijelu od - do, a instalateri bi samo stavili odg. spojnicu. |
13.11.2024., 16:11 | #14 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
U mojim krajevima većina optike ide zračnim putem. Tih kutija po banderama k'o gljiva poslije kiše.
14.11.2024., 11:22 | #15 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
ovisi o monterima na terenu, s njima se sve dogovara. frend ima palun od telekoma u svom dvorištu (iz vremena bivše države), na kojega su mu nakalemili optiku (zračno dolazi i zračno ide dalje) ali on je renovirao dvorište i kuću i predvidio je podzemni priključak. povukao je bužir od dnevnog boravka do ormarića na zidu parcele, i drugi bužir od tud do tel stupa. kad su monteri došli, fino su stavili kabel uz stup u taj bužir i povukli sve do dnevnog boravka i tamo stavili splajsbox. nikakvih problema nije bilo oko dogovora. edit. probali su to i nama tako - ali ne prilikom spajanja nego prilikom projektiranja trase. pa im nismo dali da povuku zračno nego podzemno. projektant napravio novi projekat, došli izvođači i napravili su full dobar posao, niti ne vidiš kuda ide bužir sve dok ne izađe na fasadu. |
22.11.2024., 01:02 | #16 |
~~~
Datum registracije: Nov 2009
|
cek i to sto je po banderama dali ide opticki kabel u kucu ili s toga ide LAN kabel u kucu ili sta?
Why would you invite a mushroom to a Christmas party? He's a fun guy to be with. Why do mummies like Christmas so much? Because of all the wrapping. Why does Santa have three gardens? So he can "ho ho ho". |
22.11.2024., 01:16 | #17 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
22.11.2024., 22:34 | #18 |
~~~
|
a kak onima koji ono u biti telefonska linija im je u zidu bila nekuzim kak jel oni buše ili šta ...
Why would you invite a mushroom to a Christmas party? He's a fun guy to be with. Why do mummies like Christmas so much? Because of all the wrapping. Why does Santa have three gardens? So he can "ho ho ho". |
22.11.2024., 22:47 | #19 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Kod mene ide telefon u zidu od 1970-te i ta instalacija je nebitna za optiku. Tcom optika mi ide kroz tavan i spustena je kroz neki buzir u prizemlje. Iskon optika isto kroz tavan spustena meni na prvi kat kuce. Optika s tavana ide na banderu i dalje je sve po banderama. Dugo smo imali tcom, pa smo ove godine presli na iskon. Morali su nam upaliti drugu opticku nit za iskon, kako zasto, nemam pojma. Tako da jednom kad ti optika dodje na tavan mozes sam dalje birati kuda je zelis dovuci unutar kuce, bilo kanalicama ili busenjem ili stovec... Pripremu radis ti, oni ce ti samo dati dovoljno dug komad niti koju ces provuci.
22.11.2024., 22:57 | #20 |
Moderator
|
Svaka lokacija / kuća je priča za sebe, ako se može iskoristiti "put" kuda ide stara tel. parica (kanal / TK cijev) zgodno ju je iskoristiti ... ako je začepljena / betonirana piši propalo ... Sad nastavi unutar zgrade / kuče pa do željene lokacije (minimalno barem do ulaska u stan) .... nekome smetaju kanalice po zidu, nekome ne ... dakle veselja na pretek Najlakše / najbrže je rastegnut samonosivi sa nekog stupa na kuću, probit rupu kroz zid i eto ga "u prostoru", to šta bi razvalio potencijalni kameni zid, izolaciju, šta to možda nije dobro zabrtvio ... nije njegova briga |
22.11.2024., 23:25 | #21 |
~~~
|
da... to se i bojim kuca mi je po standardima iz 80ih a ta telefonski kabel ide iz zemlje uz vanjski zid i negdje ulazi ali to je sve ubetonirano najvjerovatnije kroz podnozje prvog kata pa opet u zid do štekera...
23.11.2024., 08:37 | #22 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
Dakle, pošto sam u tom sektoru dat ću informaciju iz prve ruke, jer su svojevremeno mene kontaktirali ako bi bio kao podizvođač za njih i radio priključenja. Prvi i jedini apsurd zbog kojeg ih ja u startu nisam uzeo u obzir je taj šta su htjeli normirati 80 e + PDV po priključku (za nas instalatere). To je jako teško normirati, jer je negdje situacija di možeš 3 priključka u danu a negdje 1 u tri dana. Ja sam u startu rekao da neću, ali neki moji kolege su pristali i na kraju pojeli g. Situacija je takva, dolazi se kablom kud god je moguće, po zraku, po podu, po zemlji, po zidu, po postojećoj kanalici, ma kud god. Dođu do objekta di je moguće, i tu se stavi mala splicebox kutija i onda se od te kutije ide optičkim patch kabelom do rutera. Na terenu sam se nagledao svega, tu kod nas ima jedna firma iz Zg (jer nitko tu nije htio po toj cijeni) i rade dečki nažalost kako stignu, ponekad imam situaciju da prelome optički patch pa me zovu da im dođem splajsati niti jer ih prelome i tako. Uglavnom, dođe u objekt kako dođe. Najbolje bi bilo da si vlasnici priključka sami provuku instalaciju do ruba parcele,tu se napravi spoj i priči kraj. Sve u svemu, 2/10 općenita ocjena za instalacije. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.11.2024. u 11:30. |
23.11.2024., 09:16 | #23 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Meni su bili neki decki koji su rjesavali sve do spliceboxa na tavanu, bili su dosta dobro uigrani. Ono sto sam primjetio je da mi Iskon tehnicar (koji dodje iza njih) nije dao na odabir opticki patch kabel BEZ konektora nego je nudio kablove u predefiniranim duzinama sa konektorima. Ocito nemaju splajser ili ne rade to... A da bi takav kabel s konektorom protjerao kroz rupu treba ti fi 20 ako ne zelis da konektor zapne na pola puta... I umjesto da busim fi 8 u stokovima, sad imam fi 20 sto izgleda smijesno s tako tankim kabelom Ako vam dovlace kabel na tavan, pripazite da vam kabel ne ide paralelno sa zidom/krovom. Nama ide paralelno sa limovima na krovu pa za svakog jaceg vjetra taj kabel udara u limariju.
23.11.2024., 10:30 | #24 |
Premium
|
patch kabeli se ne splajsaju... to je patch kabel. i nemaš ih "praznih", dolaze pred-terminirani u predefiniranim dužinama (1-50m). ako tebi to nije pasalo, trebao si pitati one prve montere da ti provuku vanjski kabel do tamo di ti treba i tamo da ti stave splicebox. u idealnom svijetu - sam ćeš si povuć kabel. nisu skupi. ljudima se neda, ali tada su rezultati ti koji jesu. |
23.11.2024., 13:39 | #25 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
mene konacno tcom spojili na optiku nakon dugo odugvlacenja,cekanja,uplate penala radi ne spajanja u roku od 30 dana skoro su opet zakasnili ali spojili se taman zadnji dan da ne moraju opet placati penale mi uglavnom posto u kuci imam provucene buzire a optika mi isla zracnim putem sa bandere ispred kuce sa bakrom su odozdola vukli opticku nit na tavan i spajali stavljen mi je ont i ostavljen stari zte roter i dva stb maxtv sve radi bez frke, brzina 940/460 sve u svemu zadovoljan |
23.11.2024., 14:24 | #26 | |
Premium
|
Citiraj:
otkud to? ja sam ga i neki dan splajsao. |
|
23.11.2024., 14:55 | #27 |
Moderator
|
HT / Iskon "zadnji" tehničari rade tako od početka optike, ovi prije njih (izgradnja, kooperanti) dovedu do splicebox - a ili do stana, a onda stave gotovi patch kabel potrebne dužine. Naravno da je moguće odstupanje od tog pravila ili ako samo treba pokrpati puknutu nit (šta je nekad jednostavnije nego ponovo provlačiti) .... samo to rijetki rade ... treba imati spravu, znati i ne bit čorav |
23.11.2024., 15:13 | #28 |
Premium
|
nisam u životu imao potrebe splajsat patch kabel. čemu to? i šta, staviš splicebox u kojeg idu 2 patch kabela? ili samo 1 pa konektor? mi smo znali nadoštukat te žute kabliće, imaš lc-lc spojnicu i to bi stavili kad je bilo kratko ili bi nešto mijenjali pa da ne vučemo sve novo. ako je patch bio oštećen ili puknut, čupali bi ga i stavljali drugi. ps to sve po privatnim firmama, pa tako i sada, držimo se nekakvog standarda valjda, ili ustaljene procedure. kad trebamo povuć trasu interno, vučemo 12 nitne kabele sa mekom izolacijom, tek su malo deblji od običnog žutog patch kabela. nema veze. nisam znao da se patch kabeli splajsaju, eto. |
23.11.2024., 17:01 | #29 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Kod mene su ( Zagreb,kraj 2023.) A1 optički priključak radili na način da su sa bandere ušli samonosećim debljim zračnim kabelom pod krov (kroz krovnu uvodnicu za struju među crijepom). Splajsali su koliko sam vidio na 2 mjesta, kutija na uličnom stupu, te pod krovom. Iz sobe su na tavan probušili rupu te zalijepili okomicu kanalicom 2m. Pitao me je koliko želim kabela u sobi. Iz sobe ide pigtail (kabel koji ima na strani prema ruteru tvornički montiran konektor a sa strane prema tavanu nema konektora) Prednost pigtaila je što je s jedne strane "tanak" pa treba mala rupa,lakše ide kroz bužir - koliki je sam kabel. Tak da ako sam dobro skužio splajsali su tri konektora (2 na tavanu, te jedan u kutiji na stupu) Bili su gotovi za cc sat i pol. |
23.11.2024., 19:56 | #30 | |
Premium
|
Citiraj:
Naveo sam samo dva primjera,bilo je toga još. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.11.2024. u 20:25. |
|
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|