|
04.09.2015., 23:41 | #1 |
Banned
Datum registracije: Jan 2014
|
UEFI BIOS USB Boot
Imao sam do sada neki stariji PC pa se još nisam susretao s ovim nekim fičerima u biosu pa ako mi netko može malo pojasniti. Znači, napravio sam bootabilni USB stick sa Windowsima 7 i sad kad odem u bios da promjenim boot order, pod "boot priority" imam USB stick na kojem piše UEFI. Ako ga stavim prvog u redosljedu, neće da boota s njega nego boota s SSD-a. Photo: http://www.pohrani.com/f/15/21/1zqoK...0904221035.jpg Kad otvorim dolje izbornik "boot menu", tada vidim taj USB stick kao UEFI i bez natpisa UEFI. Ako kliknem na taj bez natpisa UEFI, uredno se bootaju Windowsi sa sticka i kreće instalacija. Sad mene zanima što uopće predstavlja taj UEFI boot stick, kako ga koristiti i koja mu je svrha? Hvala |
06.09.2015., 13:04 | #2 |
Beerman
Datum registracije: Aug 2007
|
ukratko pri uefi instalaciji disk ti bude u novom GPT (prednost kojeg su diskovi preko 2tb, nema ogranicenja opd 4 particije kao u MBRu,....), dok pri ovom non-uefi, legacy, iliti jednostavno bez ikakvih nastavaka MBR. Za uefi instalaciju i medij mora podrzavati i biti pravilno napravljen. Sa usb stickovima jako često je problem što su kad je riječ o uefiju mušićavi i meni više njih nije htjelo kao uefi biti pokrenuto. |
|
|
Oglas
|
|
06.09.2015., 17:32 | #3 |
Banned
Datum registracije: Jan 2014
|
Ok, hvala. Nije mi ni bitan taj uefi, samo mi nije bilo jasno zašto mi jedan usb stick prikazuje dva puta u bious, kao uefi i bez tog uefi. Bitno mi je da mi ovaj bez natpisa uefi boota. |
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|