Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.02.2015., 14:26   #1
GeN0
Registered User

Datum registracije: Feb 2015
Pozdrav svima,

imam par pitanja pa ako je netko voljan odgovoriti bilo bi super

Dakle imam u 2 kuće udaljene 30ak metara 2 siemensa sx763 spojena u wds repeater. Odlaze mi živci od smrzavanja routera, i kad se spoji malo više uređaja veze praktički nema. Kad netko upali torrent da ne govorim. Trenutno imam 4MBit ADSL koji cu sad dignut na 10MBit. Komplet mreža služi samo kao wireless link prema internetu.
Ta 2 siemensa u repeateru bi zamijenio sa APovima koji bi opet nažalost išli u repeater.

Kao što možete vidjeti na slici, ostaje mi problem najgornjeg kata u prvoj kući gdje je veza jako slaba i puca.

Riješenje 1. Kupiti 2 malo bolja AP-a dual band a/b/g/n sa 2/3 antene i molit se da probiju do gore malo kvalitetnije (ako je uspio siemens oni bi trebali bolje?) Nije krucijalno da je gore full super kvaliteta, služi samo za browsanje.

Riješenje 2. kupiti 3 obična AP-a na 2,4 i powerline adapter kit, staviti na najgornji kat powerline LANom taj treći AP

Pitanja:
1. ako uzmem AP koji u isto vrijeme broadcasta 2,4 i 5Ghz, da li repeater također repeata obe frekvencije ili može samo jednu?
2. Pretpostavljam da jedna frekvencija nemože biti u bridge a druga u AP modu?
3. Kod powerlinea je bitno da su obe utičnice na istoj fazi koja ulazi u kuću i to je sve? Meni je trofazna struja u kući, da li mogu to provjeriti na neki drugi način osim isključivanja faze prije brojila?
4. Preporuka riješenja/uređaja?
5. Imate neku drugu ideju?

Bitno mi je da je to sve stabilno, a ne kad netko upali torrent da moram resetirat router 5 puta u sat vremena kao sad.

Odlucio sam u međuvremenu da bi za početak stavio samo 2 APa, pa bi po eventualnoj potrebi kupio jos jedan AP+powerline. Trebala bi mi preporuka za 2 APa, jedan kao AP, drugi repeater. Sto stabilniji rad bez smrzavanja i sto veca probojnost kroz zidove

http://www.centro.hr/detalji_proizvo...nd-router.aspx

http://www.centro.hr/detalji_proizvo...28nc-9dbi.aspx

http://www.makromikro.hr/detalji_pro...d-300mpbs.aspx

http://www.conrad.hr/?websale8=conra...5165&pi=995165
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	wifi.jpg‎
Views:	347
Size:	100.7 kB
ID:	14598  

Zadnje izmijenjeno od: tor. 26.02.2015. u 20:01.
GeN0 je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2015., 18:36   #2
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
1. šta god radio ako neodgovorna osoba pusti torrent srušit će ti ADSL konekciju jer većina ne zna limitirat UP što ubije konekciju
2. Obrati pozornost na uređaje koji imaju ugrađen QoS
3. najboja opcija izbjegavat repeter mod jer u tom modu samo smanjuješ brzinu naprema kraju jer u konačnici prvi u lancu snosi sve klijente samim time čim imaš više klijenata ...

Preporuka po slici: ako lan na ovih 30m nije opcija stavi ta dva ap.a mislim bridge tj. da samo prenose između sebe link, te onda iz njih lan kablom u druge AP.ove. Možda bi ti optimalno bilo postaviti jedan AP na prvi kat u svaki objekt i do njega doć kablom.
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.02.2015., 18:58   #3
GeN0
Registered User

1. kućni kompovi imaju ograničen UL na 1-2kBps, problem su gosti ljeti u apartmanima. Ako san dobro skuzija, ako AP ima guest mod, client koji se spaja na guest SSID nemoze pristupit "pravom" LANu i može mu se ograničit bandwith?
2. ako možeš ukratko pojasnit, proba san googleat, al izbaciva mi previše kratica u opisu i ne snalazin se cemu sluzi
3. znam da nije najsretnija opcija, al provlačenje UTP-a trenutno nije moguće. Ako idem na bridge, trebaju mi 4 AP-a total i opet 3. kat nisam pokrio. I suludo mi je radit tu bridge kad već sad odatle imam full bandwith koji mogu vući sa neta, ping se vrti oko 40-50 prema EU serverima.
Nemogu dovesti na nijedan način UTP na gornji kat, jedino bi powerline moga proći i to ako je ista faza kod routera i na katu.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 27.05.2015. u 10:44.
Staro 26.02.2015., 19:49   #4
alec
Registered User

Datum registracije: Dec 2014
1. kućni kompovi imaju ograničen UL na 1-2kBps, problem su gosti ljeti u apartmanima. Ako san dobro skuzija, ako AP ima guest mod, client koji se spaja na guest SSID nemoze pristupit "pravom" LANu i može mu se ograničit bandwith?
Staro 27.02.2015., 21:00   #5
GeN0
Registered User

S obzirom da me nitko ne dozivljava previse, da izvjestim bar ove sta citaju.
Citajuci stare teme odlucija san se na tp link wr1043nd sa extra 3x8dbi za glavni router koji ide na lan od sx763 i u gornjoj kuci na tp link wa801nd sa stock 5dbi antenama koji ce ici u universal repeater.
Javim sljedeci tjedan kako ce proci.

Zadnje izmijenjeno od: GeN0. 28.02.2015. u 00:30.
Staro 04.03.2015., 18:32   #6
GeN0
Registered User

AP stigao, router još nije.
Imam u postavkama da mogu selektirati Wireless bridge with AP mode

"Bridge with AP - In this mode, this device can be used to combine multiple local networks in distant hard-to-wire distant together to the same one via wireless connections. While bridging with other APs, this device can also act as an access point at the same time to create a local wireless network for all Wi-Fi devices."

Da li taj mod prepolovljava vezu kao Repeater ili ne?
Može li biti na drugom kanalu i drugom SSID od routera ili mora biti isti kao kod repeatera?
Staro 05.03.2015., 12:00   #7
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
svaki wifi mod će prepoloviti, jedino ako ruter i AP spojiš LAN kablom neće prepolovit.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2015., 08:15   #8
GeN0
Registered User

Pozdrav, naišao sam na novi problem.
WR1043ND(prizemlje)->WR743ND(1kat) na repeater->WR743ND(2.kat) na repeater- ne radi 743 na 743. Signal između njih 2 odličan, ali jednostavno ne komuniciraju.
WR1043ND(prizemlje)->WA801ND(druga kuća) na repeater->WR743ND(2.kat) na repeater- radi ali loš signal (2-3MBit) i često puca

Kad je mreža na drugoj verziji(wa801nd na wr743nd) i sve radi:
1.kad sam spojen wlanom na WR1043ND(prizemlje), nemogu pristupiti na webgui od WR743ND(2. kat),
2. kad sam spojen na wr743nd(1.kat), nemogu pristupiti na gui od wr743nd(2.kat) i wa801nd(drugi objekt)
3. kad sam spojen na wr743nd(2.kat), nemogu pristupiti na webgui od wr743nd(1.kat)
4. kad sam spojen na wa801nd(drugi objekt), mogu pristupiti na sve uređaje??

Ima netko nekakvo riješenje kako da spojim ta dva wr743nd da rade?
Staro 27.05.2015., 08:38   #9
tskarda
Premium
Moj komp

tskarda's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Prvo sve to dovedi na jedno mjesto i konfiguriraj u istoj prostoriji.

Pazi da ne koristiš iste frekvencije za sve mreze.

Kako su ti IP adrese postavljene?
AP-repeater-repeater je ekstremno loše riješenje, koje čisto sumnjam da će ti raditi.

Ako se želiš time igrati stavi DDWRT na sve routere koji to mogu, a ove druge zamjeni sa nekima tipa 841N

P.S. provuci kablove gdje možeš.
tskarda je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2015., 09:06   #10
GeN0
Registered User

Probao sam u drugoj prostoriji, ova dva jednostavno ne žele komunicirati.
Kako mislis iste frekvencije? Pa ako imam 1 AP i 3 univ. repeatera, moraju svi imati isti ssid i kanal?

192.168.2.1 wr1043nd
192.168.2.2 wa801nd
192.168.2.3 wr743nd (1kat)
192.168.2.4 wr743nd (2kat)

Mislim da mi je jedino sto preostaje zamjena wr743nd(1kat) sa wa801nd tako da mi 2. kat funkcionira dobro.
Ili kupiti još jedan uređaj i staviti ga u ap, ovog wr743nd staviti u client na wr1043nd i kabelom u novi uređaj.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 27.05.2015. u 10:48.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.05.2015., 09:46   #11
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
rad toliko uređaja na wifi istom kanalu guši samo sebe smetnjom jer dok jedan pokušava nešto poslati korisniku mora sačekati slobodno vrijeme kad drugi uređaji ne odašiljaju jer ukoliko se desi da dva odjednom odašiljaju mora ponoviti slanje podataka jer nisu primljeni i tako u krug.
Kanale treba rasporediti da su što dalje jedan od drugog .Ima wifi uređaja kojima se može podasiti rad na različitim kanalima na izlazima prema korisnicima a drugi kanal prema glavnom ruteru..
Ako imaš razvučenu tel. mrežu vidi ima li dovoljno žica da prespojiš kao LAN ili ako su u cijevima da provučeš utp kablove.....razlika u kvaliteti bi bila ogromna.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2015., 20:53   #12
GeN0
Registered User

Znam, ali ne mogu drugačije spojit. Imam provučenu tel. mrežu po cijeloj kući, ali nažalost samo 2 žice, nije klasični tel. kabel.
Zasad se pokazalo dosta stabilno, osim 2. kata koji ima loš bandwith. Čak i sa 20+ korisnika priključenih.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 28.05.2015. u 15:35.
Staro 28.05.2015., 13:26   #13
zbuzanic
fx
Moj komp

zbuzanic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Zašto nisi uzeo neka "gotova" rješenja tipa mikrotik ili ubiquiti rutere i olakšao si sve. Mobinacije raznih rutera su loše rješenje jer čak isti proizvođač moće imati drugi čipset u drugom uređaju i onda postoje problemi, pucanje veze itd itd.
zbuzanic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno