Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 23.07.2019., 15:25   #361
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,879
ma koji AP bude kroz 3 kata radil posel ?
več na drugom katu bude 1 mbit
ili napraviš posel ili se nit nemoj bacat u to.
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2019., 15:25   #362
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,970
Neće ni jedan AP pokrivat 3 kata, pa da je neki svemirski.

PowerLine može ako je ista faza i cijela kuća na istom el. brojilu,
vjerojatno je više el. brojila pa zato gore nisam predlagao to rješenje.

Treba promisliti prije neg se išta napiše
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 23.07.2019., 21:57   #363
quazar912
Premium
 
quazar912's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: north-northwest
Postovi: 690
da. znam za PL pa nebi to.
ja sam mislio da ti extenderi ipak imaju jači boost signala kad sa dobiju sa gl. rutera, kad ono ipak ćorak.
__________________
...and fly!

my YT kanal za snimke sa dronom
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2019., 11:53   #364
tascam
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: hr
Postovi: 293
Koristim Airties 4920.Predobro riješenje za dovođenje wifi signala gdje je god potrebno.

https://www.bug.hr/recenzije/testira...ze-s-mesh-1756
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2019., 12:42   #365
DSA
Premium
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Sarajevo
Postovi: 91
Mesh je odlicna stvar. Ja sam na D link covr c1203. Ovaj sistem je tri cvora ali vec dva dovoljno dobro pokrivaju kucu, da sam treci potpuno izbacio. Da sam tad znao to, uzeo bih i ja tad ovaj Airties i ustedio 50-ak eura
DSA je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 10:56   #366
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,217
Bridge With AP

U situaciji u kojoj se na AP1 u klasičnom AP modu rada i na kanalu 1 spajam sa AP2 na kojemu konfiguriram Bridge With AP mod rada:

AP2 mora biti u istom IP rangu kao AP1 da bi od njega dobio IP adresu.
Ali što je sa WIFi kanalom na kojemu je konfiguriran njegov AP dio ?
Mora / poželjno je da bude isti kao kod AP1 ili da ga stavim na 6, da se ne preklapa sa AP1 ?


Tnx
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 11:15   #367
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,970
Ovisi o uređaju i njegovoj pameti / mogućnostima.
Nekima je sve na istom kanalu (mora biti), nekima AP dio može biti na različitom kanalu (manji br.).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 11:51   #368
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,217
Oprema je Tp-Link

Tako da puštam automatsku konfiguraciju pa naknadno podesim kanal na isti kao na AP1, ako ga AP2 nije već sam automatski podesio.

Doom je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 13:17   #369
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 866
Ja bi stavio fiksno različite kanale na AP i ruteru a isti SSID/PSW .

Standard 802.11 ima interesantni dio koji kaže da wifi uređaj neće ići u predaju data paketa dok ima na prijemu jak signal(da ga ne omete) ... po tome više uređaja na istom kanalu usporava rad wifi...a i međusobno se smetaju.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 13:21   #370
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,970
@Doom
Zavisi koji model ... navedi precizno
Automatika će staviti isti kanal kao AP1 da bi uopće imao link prema njemu ...
Nekad je pametnije / bolje konfig odraditi pješke bez wizzarda samo moraš biti 100% siguran gdje kakva postavka ide.

@D/G
Tako ide kad se slaže kako treba i kad ti oprema to omogućuje, kod većine jeftinjaka je jedan isti kanal,
vidiš da pitam koji je model.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 31.07.2019., 13:53   #371
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,217
AP1 je router, mislim da je model wr841nd ili sl.
Ovaj novi AP2 je AP - model TL-WA801ND. Tu sam siguran za model.

Prije 2g sam sve iskonfigurirao na lokaciji. Više nsiam tamo, pa moram srediti remote. AP2 je tada bio isto neki jeftini Tp-linkov router kao što je ovaj AP1.
I radilo je do nedavnog kvara sa AP2 - gubi se iz mreže, sam ulazi u reboot...

Ako me pamćenje služi, tada sam prvo pustio AP2 da se sam iskonfigurira kroz setup wizard, i onda ručno ušao u config i promjenio njegov AP kanal na kanal 6.


edit:
Radi, ali je je ovo neka divlja revizija uređaja u kojoj nema ništa od naprednijih opcija kao u ovome simulatoru:
https://emulator.tp-link.com/wa801nd...rRpm/Index.htm

Ovdje je Bridge With AP funkcija promijenjena u Range extender. Od opcija za podešavanje daje samo zasebno ime nove mreže, dok radni kanal i šifru kopira sa prvog uređaja.
Neznam što im je to trebalo, ali ako bude radio pouzdano, nije problem...

Tnx obojici

Zadnje izmijenjeno od: Doom. 31.07.2019. u 14:34.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 14:30   #372
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,970
Uh, čuveni 701 / 801 / 901
Ima negdje napisano (pisao sam) šta i kao ...

Ukratko:
- Universal Repeter mod rada, isti kanal
- ip, subnet u istom nizu kao ostatak mreže, Gateway = gl. router
- postavi DNS1 = gl. router, DNS2 = 8.8.8.8

- za kraj "specijalitet", ima grešku u pameti i kad se složi "po knjizi" klijenti koji se spoje na njega ne mogu na net. Rješenje je:
na gl. routeru skrati DHCP Server pool na cca .x.100 - .x.150 a na ovom upali DHCP Server i stavi pool cca .x.151 - .x.200

That's it
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 14:53   #373
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,217
Sredio sam telefonski kada je zapela instalacija TeamViewera na njihovoj strani ...

Tako da nisam 100% siguran što je bilo od opcija. Plan je bio da pratim ovaj gore simulator, ali ova revizija uređaja koju su nabavili uopće nema iste funkcije u firmwareu ( simulator je za v3 ).

Navodno je od opciaj nudio samo AP, Client i neki hibrid repeatera/bridgea.
Pa smo išli na to. Od opcija je bilo samo za upisati novi SSID i to je sve.
Čak smo se nakon konfiguriranja vratili na ručno podešavanje WIFi dijela, ali osim onih advanced opcija nije nudio ništa smisleno za promjeniti.

Ugl funkcionira ( za sada ) ali ako netko misli uzeti isti AP da zna da su iz revizije u reviziju pogasili opcije koje je prije imao.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 15:10   #374
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,970
Pa spoji se i pogledaj koja je revizija,
često je tako ako je kompletno drugi hw (chipset) unutra.

Bitno je da odrađuje šta treba.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2019., 15:26   #375
Doom
Premium
Moj komp
 
Doom's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2003
Lokacija: Okokolo Pule
Postovi: 1,217
Slali su mi na Viber par fotografija kada bi zapeli - nisam tražio da provjere reviziju, ostalo je bilo telefonski. Jednog dana kada pođem do njih u DU pogledam pa javim.
Do tada možda dobiju i VDSL pa bude trebalo rekonfigurirati opremu.

Trenutno je glavni uređaj Tele2 pokućni router u default modu rada / postavkama zato što mu rade factory reset barem jednom mj kada mu dođe mala snaga.
Iz njegovih LAN portova ide u WAN portove dva TP-link routera koji pokrivaju svaki po kat.
I ovaj treći, sada novi AP koji se bežično veže na AP od prvog kata jer nije bilo načina provuući UTP, a Powerline je skup .

Sve skupa radi zadovoljavajuće, ali za spojiti se remote nema šanse. Sve i da podesim Tele2 router za remote config, nebi mogao u njega nakon idućeg factory reseta, a AP-ovi su mi odvojeni WAN-om.
Doom je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na